2 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVIZ POLITIEI POLITICE – Interceptarea de catre serviciile de informatii a comunicatiilor dintre avocati si clienti este un abuz. Tribunalul Districtual din Haga a dat ultimatum statului olandez ca in termen de 6 luni sa puna capat monitorizarii avocatilor: „Dreptul de a comunica in mod confidential cu un avocat este un drept fundamental, care actualmente este incalcat prin politica de supraveghere olandeza”

Scris de: A.P. | pdf | print

7 July 2015 14:22
Vizualizari: 10369

Tribunalul Districtual din Haga a decis ca supravegherea comunicatiilor dintre avocati si clienti de catre serviciile de informatii incalca drepturi fundamentale ale omului - principiul confidentialitatii - si a ordonat guvernului olandez ca in termen de 6 luni sa inceteze monitorizarea comunicatiilor avocatilor. Instanta a statuat ca informatiile obtinute de serviciile de securitate nu pot fi comunicate procurorului decat de un organism independent, dupa ce acesta investigheaza daca agentiile de securitate au fost autorizate sa desfasoare astfel de activitati de supraveghere si in ce conditii.


Prin hotararea din 1 iulie 2015, care nu este definitiva si poate fi atacata in 4 saptamani, Tribunalul Districtual din Haga, invocand jurisprudenta constanta a CEDO de la Strasbourg, recunoaste ca dreptul de a comunica in mod confidential cu un avocat - drept fundamental - este in prezent incalcat prin politica de supraveghere olandeza.

Potrivit deciziei, Olanda are obligatia de a ajusta politica agentiilor de securitate in ceea ce priveste supravegherea avocatilor si de a garanta ca un organism independent exercita un veritabil control prealabil pentru a preveni sau a intrerupe supravegherea comunicarilor dintre avocati si clienti.

Conform unui comunicat de presa emis de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Tribunalul Districtual din Haga a fost sesizat in legatura cu legalitatea interceptarii apelurilor si a comunicarilor avocatilor de catre agentiile nationale de informatii, intr-o actiune comuna formulata impotriva statului olandez de firma de avocatura Oliveira Prakken, Asociatia Olandeza a Avocatilor Penalisti (NVSA) si Consiliul Barourilor Europene (CCBE), condus de Maria Slazak (foto).

Prezentam comunicatul CCBE (traducerea apartine UNBR):

Tribunalul Districtual din Haga a decis ca supravegherea avocatilor de catre agentiile de informatii este o incalcare a drepturilor fundamentale si a ordonat statului sa inceteze monitorizarea comunicatiilor avocatilor.

Instanta a fost sesizata in legatura cu legalitatea interceptarii apelurilor si comunicarilor avocatilor de catre agentiile nationale de informatii intr-o actiune formulata impotriva statului olandez de firma de avocatura Oliveira Prakken, Asociatia Olandeza a Avocatilor Penalisti (NVSA) si Consiliul Barourilor Europene (CCBE). Prin Hotararea din 1 iulie 2015, Tribunalul Districtual din Haga recunoaste ca dreptul de a comunica in mod confidential cu un avocat este un drept fundamental, care actualmente este incalcat prin politica de supraveghere olandeza.

Instanta a obligat guvernul olandez sa inceteze toate interceptarile comunicatiilor intre clienti si avocati in cadrul regimului actual in termen de sase luni. Statul olandez are la dispozitie sase luni pentru a ajusta politica agentiilor de securitate in ceea ce priveste supravegherea avocatilor si pentru a garanta ca un organism independent exercita un veritabil control prealabil pentru a preveni sau a intrerupe supravegherea comunicarilor intre avocati si clienti.

Conform politicii actuale, doar un ministru din cadrul guvernului poate acorda autorizatia de a desfasura activitati de supraveghere, in timp ce controlul este efectuat de catre un comitet de supraveghere (CTIVD) numai post factum. Aceasta nu reprezinta o garantie suficienta, in opinia Curtii.

De asemenea, instanta a considerat ca informatiile obtinute de catre serviciile de securitate nu pot fi comunicate procurorului decat de un organism independent, dupa ce acesta investigheaza daca agentiile de securitate au fost autorizate sa desfasoare astfel de activitati de supraveghere si in ce conditii.

Politica actuala in Tarile de Jos permite serviciilor de securitate olandeze sa transmita parchetului informatii provenind din interceptarea comunicarilor intre avocati si clientii lor. Tribunalul considera ca practica este ilegala si ca garantiile actuale sunt inadecvate, avand in vedere jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.

CCBE a denuntat deja monitorizarea comunicatiilor avocat-client si a solicitat Uniunii Europene sa stabileasca un nivel minimal de protectie juridica a secretului profesional fata de supravegherea electronica exercitata de guverne, in special in utilizarea serviciilor de comunicatii electronice sau a altor servicii informatice pentru comunicatii avocat-client. Salutand decizia instantei olandeze, presedintele CCBE, Maria Slazak, a adaugat: 'Principiul esential al secretului professional este din ce tot mai amenintat din motive care nu intotdeauna sunt explicate in mod clar publicului. Scopul nostru este de a pune capat supravegherii arbitrare si de a contribui, prin dezbateri publice si actiuni in justitie, la crearea unui cadru juridic care prezinta limite clare pentru monitorizarea comunicatiilor private'.

Statul olandez are un termen de patru saptamani pentru a contesta decizia.”

Comentarii

# Titi Berlogea date 7 July 2015 14:58 -3

Olandezii pot sa-si permita asta, ei n-au de-a face cu escroci ca ai nostril.

# unul din lumea cea mare date 7 July 2015 16:17 +8

convorbirile intre avocati si clienti sint STRICT CONFIDENTIALE,CA SI INTRE MEDIC SI PACIENT SAU..........CA INTRE ENORIAS SI DUHOVNIC,asijderea si dosarul medical al unei persoan.estrict confidential,dar vad ca nu se respecta NIMIC in ,,statul de nedrept romanesc,,.totu/i o harababura de care toti sint extrem de mindrii si se bat cu caramizile in piept si se lauda cu ,,staul DEMOCRATIC,,unde cpopii si batrinii sint lasati sa moara in spitale sau in portile spitalelor.de cap sa va fie ,,democratia,,!!!!!!!!!1(de ce dracului nu luam ex de la greci si ne place sa fim mermelaci si prostalai ,sau asta/i pentru ca sintem urmasii romei??)

# fifi cea obiectiva date 7 July 2015 16:25 -4

Unule tu nu esti nici avocat :-* nici doctor <img src=ops:' /> nici popa :eek: ai fost un biet turnator mermelac in tinerete, de unde te pricepi tu asa de bine la toate ? :P :P :P :P :P

# remember date 8 July 2015 14:45 +5

UNULE, tu esti plecat de ceva vreme din tara (probabil??? :P ) si nu mai stii cum sunt treburile pe la noi.Olanda e Olanda.Nu-i inteleg actuala pozitie acum, pentru simplul motiv ca ea,Olanda, prin reprezentantii ei de frunte, sustinea pe fata bassecurismul cu derivatele ei macov-securismul, cold-securismul si mai nou,onanissecurismul (un amestec de coldism si ciolanism!!! :P ).De ce doresc ca la ei sa fie democratie si stat de drept si la noi securism total???De ce nu vor sa fie invers???In ce priveste situatia relatiei client-avocat de la noi, nu-i nevoie de o astfel de lege pentru ca avocatii primesc "oficii" in functie de cate "note informative" dau.Pana nu demult nu stiam cui erau predate aceste "note informative" dar acum stim.Asa ca, sfatul meu daca vei avea nevoie de avocat in Romania, mai ales ca "obiectiva" te acuza de turnatorie( :roll: ): nu-ti lua avocat. Aparate singur si in felul acesta securistii vor sti mai putine despre tine. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :P :P :P :P <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' />

# unul din lumea cea mare date 8 July 2015 16:34 -1

am fost plecat si am muncit ca ingrijitor la un azil in SUA // nu mi-a mai convenit sa le sterg ..murdariile..si am venit inapoi la Lehliu, am pensie / doctorul de la dispensar stie ce sa-mi dea cand sunt agitat si nu ma deranjeaza nimeni, POT SA SCRIU CU MAJUSCULE LA luju. mermelacilor , am venit sa va conduc in lupta si voi NIMIC

# Florinel Colbea date 8 July 2015 20:33 +1

Pe mine ma d-at tata la Securitate si ma pr-ins revolutia in SRI. Americanschii ma oliga sa tin coruptia nationala supt control pentru a face loc capitalului strain sa plece multumit. Daca cineva crede ca e simplu sa platesti o armata de acoperiti sa prosteasca tot internetul se înșală. E greu. La toți nii gr-eu.

# fifi cea obiectiva date 8 July 2015 20:51 -2

unule , te-am prins, vorbesti pe mai multe "voci" :cry: dar degeaba ca obiectiva s-a prins imediat :P :P :P mi-a placut ce-ai scris de Bombonel :-x :-x :-x iar ai luat-o in plina figura

# unul din lumea cea mare date 8 July 2015 22:13 +2

pentru fufa de fifi// in primul rind fifi este nume de pisica(nu ma intreba de unde stiu asta).in al 2 lea rind o basista ca tine citeste blogul lui nastase.sincer ma asteptam mai demult sa o arunci.cred ca ai citit de curind si ai muscat/o caci facind afirmatia citita acolo ,MI/AI CONFIRMAT O CHESTIE ........deci urmeaza....... nu intreba ce?este ,,surprise,,( afirmatia citata de tine nu a fost pusa intimplator,adu/ti aminte ca acum vreo 3 zile ti/am dat un citat din alte vremuri,,pisica cu clopotei nu prinde soareci,,)...........asta ca sa te cionvingi ca esti fifi.....nume de pisica cu clopotei

# unul din lumea cea mare date 8 July 2015 21:21 +2

ptr remember//asta si fac remember,am decis sa ma apar singur,caci un avocat m/a vindut deja odata.de asta si citesc drept civil.remember am sa incerc sa/ti spun de ce olanda are atita aversitate impotriva romaniei.am fost stationat la ei 2 ani si le cunosc destul de bine si mentalitatile si am cunoscut destui influienti in olanda. EI VOR PORTUL CONSTANTA!!!!!!!! si nu au vrut sa/i dea spaga ceruta de frate in numele imperiului raului(tine informatia asta de la mine,de asta este si mazare cercetat,si daca pui cap la cap informatiile o sa constati daca/i asa sau nu,uita/te si cine a fost asociat si apoi patron la chestia cu puii) nu uita ca intr/o afacere cu armament cineva zicea (citez din memorie) ,,era cea mai buna relatie care sa deschida usa la cotroceni,, in rest remember ,te citesc cu mare interes!!!!!

# fifi cea obiectiva date 8 July 2015 21:36 -2

unule nu se zice "influienti" :-* :cry: ci "afluienti" :P :P :P

# unul din lumea cea mare date 9 July 2015 01:42 0

erata ,,ADVERSITATE,,

# Taranul de gradina date 7 July 2015 16:42 +2

La noi se indosariaza dupa boli, dupa orientare sexuala si alte lucruri. Pre vremuri aveam ajutoare la gradina. De cind au plecat la baneasa, ma ajuta doua drone, una numita Lulutza si cealalta Coldrutza. Mai greu dar merge. Cica era un ordin de serviciu sa vada daca rosiile sunt de sex masculin sau feminin.

# Zorba date 9 July 2015 09:26 0

"fata de"...Nu-l RASTESC ce mai trebuie dat la ERATA . Sa nu spuna nimeni ca poluez site-ul justitiei cu pe invers.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.03.2024 – Milu si Gluga au zambit pentru poza de grup, dar au stat separati

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva