21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

BATJOCORIREA AVOCATILOR AJUNGE IN PARLAMENT – Avocatul Antonie Popescu atrage atentia Comisiei pentru abuzuri din Senat asupra umilintelor la care sunt supusi avocatii la intrarea in parchete si sectii de politie, unde sunt deposedati de telefoane, tablete si laptopuri: „Ar fi in aplicare un ordin al ministrului de Interne Gabriel Oprea... Unii afirma ca ar fi doar un ordin verbal... O asemenea reglementare este lipsita de temei legal, incalca Legea Avocaturii si art. 6 din Conventia EDO”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

9 December 2018 11:40
Vizualizari: 9660

Avocatul Antonie Popescu (foto 1), din Baroul Bucuresti, aduce in atentia Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei si petitii din Senatul Romaniei o situatie scandaloasa ce persista de ani intregi, fara ca nimeni sa fi luat atitudine pana acum. Este vorba despre umilintele la care sunt supusi avocatii, obligati de fiecare data sa-si lase telefoanele mobile, tabletele si laptopurile la intrarea in parchete si in sectii de politie, sub jenantul pretext ca asemenea institutii ar fi in „zona de informatii clasificate” sau ca „se evita favorizarea faptuitorilor prin trimiterea de informatii”.


Si asta nu e tot. Niciun politist nu poate indica vreun act normativ concret care sa stea la baza acestei practici, deocamdata existand doar un zvon ca totul ar fi pornit de la un ordin dat de catre Gabriel Oprea pe vremea cand era ministru al Afacerilor Interne. Cu toate acestea, forma scrisa a presupusului ordin este de negasit.

Ca si cum nu ar fi de ajuns, procurorii si politistii pot bine-mersi sa-si foloseasca telefoanele si alte dispozitive electronice in interiorul sectiilor sau al parchetelor. In aceste conditii, arata Antonie Popescu, sunt incalcate nu doar principiul egalitatii de arme si cel al nediscriminarii, ci si Legea nr. nr. 51/1995 (pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat), precum si articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (dreptul la un proces echitabil).

A existat totusi o raza de speranta, insa ea s-a stins la fel de repede cum a aparut. In 2016, si numai dupa insistentele mai multor avocati, Procurorul General Augustin Lazar a dispus suspendarea revoltatoarei practici, dar intre timp s-a ales praful de bunele intentii ale sefului PICCJ, politistii reincepand sa-i umileasca pe aparatorii legali ai inculpatilor, sustine Antonie Popescu.

Inainte sa va prezentam textul integral al petitiei avocatului Popescu catre alesi, trebuie sa remarcam o ironie a sortii: comisia senatoriala este condusa de PNL-istul (fost PDL-ist) Iancu Caracota (foto 2), un turnator al Securitatii cu patalama de la CNSAS. Cu toate acestea, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a stabilit ca politicianul nu a fost lucrator sau colaborator al politiei politice comuniste, in sensul OUG nr. 24/2008. Concret: desi notele informative ale lui Caracota au vizat ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, ele nu s-au referit la activitati sau atitudini potrivnice regimului comunist (a se vedea punctul 4 din adeverinta CNSAS - click aici pentru a citi). In orice caz: acum, odata cu petitia lui Antonie Popescu, senatorul liberal va avea ocazia sa-si spele pacatele si sa faca o fapta buna pentru breasla avocatilor.

Redam petitia avocatului Antonie Popescu:

Catre

Parlamentul Romaniei

Senatul

Comisia pentru abuzuri si petitii

Doamnelor / Domnilor Senatori si Deputati,

Va rugam sa interveniti si sa determinati o verificare a aspectelor semnalate in cele ce urmeaza, a identificarii cauzelor si a vinovatiilor si o eventuala nota de protest fata de faptul ca, in prezent, la majoritatea parchetelor si sectiilor de politie, avocatii sunt deposedati de telefoanele mobile, de tablete si de laptopuri care raman in custodia jandarmilor sau politistilor de la intrarea in sediile acestor institutii publice. Expunerea si disconfortul au caracter extrem fata de colegii avocati care intra predominant in dosare penale, insa un asemenea tratament este inadmisibil in orice situatie, fata de oricare dintre confrati, ca si fata de ceilalti juristi.

Intrebati despre temeiul legal al masurii restrictive, politistii au aratat ca ar fi in aplicare un ordin al ministrului de interne Gabriel Oprea.

O asemenea reglementare, facuta de politist sau de procuror, este insa lipsita de temei legal, incalca Legea Avocaturii si art. 6 din Conventia EDO, care consacra dreptul la un proces echitabil, fara masuri disproportionate ale agentilor Statului in timpul oricarei proceduri, si respectarea principiului egalitatii de arme si a principiului nediscriminarii.

Intrucat ordinul intern al MAI are un caracter abuziv si nici nu poate fi prezentat in forma scrisa, iar unii afirma ca ar fi doar un ordin verbal (nu se stie de cine transmis, de cine primit si de cine e luat la cunostinta), va solicitam sa interveniti pentru ca activitatea avocatului in asigurarea dreptului la aparare sa se poata desfasura neingradit si fara abuziva izolare de exterior, sub pretextul ca ar fi in „zona de informatii clasificate” sau ca „se evita favorizarea faptuitorilor prin trimiterea de informatii”, in conditiile in care si procurorul si politistii au toate facilitatile la indemana si telefoanele mobile si comunica intre ei si cu exteriorul chiar in timpul realizarii de acte procedurale.

De remarcat ca la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatiei si Justitie, fata de comentariile negative si refuzul unor avocati de a-si lasa la intrare telefoanele si tabletele, inclusiv procurorul general a admis ca accesul trebuie sa fie neingradit, intrucat nu dispusese nici un astfel de ordin intern – adica in limbajul jandarmilor „acces cu procedura” sau „acces fara procedura”! In urma cu cca 2 ani, cand s-a intamplat respectiva reactie spontana, „procedura” a fost suspendata, insa am aflat ca s-a revenit la situatia anterioara, iar saptamana aceasta am constatat ca din nou avocatii erau obstructionati in acelasi mod.

Atasat gasiti resurse privind reactii ale avocatilor si presei cu privire la aceasta chestiune care impiedica exercitiul liber al profesiei de avocat in institutiile Statului Roman.

https://www.juridice.ro/501360/scrisoare-deschisa-adresata-congresului-unbr.html

https://www.juridice.ro/478110/scrisoare-deschisa-pentru-drepturile-avocatilor.html

https://evz.ro/avocatii-sun-revoltati-si-se-simt-discriminati.html

https://www.luju.ro/avocati/barouri/avocatii-umiliti-la-usa-parchetelor-avocatul-antonie-popescu-ii-cere-decanului-baroului-bucuresti-ion-dragne-sa-ia-masuri-impotriva-abuzurilor-la-care-sunt-supusi-avocatii-in-parchete-si-instante-avocatii-sunt-deposedati-de-telefoanele-mobile-de-tablete-s

https://jurnalul.antena3.ro/stiri/justitie/masuri-abuzive-impotriva-avocatilor-deposedarea-de-comunicare-electronica-in-incinta-parchetelor-si-politiei-728445.html

In asteptarea reactiei Parlamentului Romaniei in favoarea inlaturarii acestor obstacole de inspiratie cazona, abuziv ridicate in activitatea avocatului,

Cordial,

Antonie POPESCU

avocat in Baroul Bucuresti”.

Comentarii

# AdiP date 9 December 2018 12:45 +5

Adica avocatii nu-si pot folosi gadgeturile in apararea clientilor lor? Trebuie sa se bazeze doar pe memoria lor? Si asta pe baza unor legende si nu a unui cadru legal consfintit in legi, norma interne si mai stiu eu ce! Cine dracului a mai vazut asa ceva?!

# un mizantrop date 9 December 2018 14:37 +4

Pai, avocatul e "asimilat" cu aparatul si tratat ca atare, asa ca, daca vor tratament democratic, adica civilizat, trebuie sa fie mai atenti la felul in care sunt perceputi de institutii clientii lor...Bineinteles ca trebuie schimbat ceva, in primul rand recuperarea demnitatii profesiei, dar, la degradarea imaginii lor publice, tot avocatii au contribuit masiv. Sa luam numai trei posturi: 1) "combinatia" vinovata cu procurorii, in dauna clientului, - rezolvati desecretizarea si publicarea avocatilor care au facut pact securist; 2) perceptia publica a profesiei, atunci cand avocatii sunt comunicatori ai partidelor, mai ales din opozitie, ca zici ca sunt trimisi "pe sticla" numai sa se faca de ras, niciun om zdravan la cap n-ar apela la serviciile unor avocati ca Traila, sau Prisca si mai erau niste tantici, vai mama lor! 3) toate amendamentel proaste, sau ticaloase care au mutilat legile sunt "strecurate" de politicieni avocati...

# DODI date 9 December 2018 14:50 +4

Pentru repararea fărădelegilor moștenite de la hăhăilă și macovei și infestate cu nesimțirea ciolanistă nu Parlamentul este cea mai bună soluție ci OUG. Legile Parlamentului sunt supuse tirului unui cretin ascuns la Cotroceni și care nu știe citi, nu știe vorbi dar care are impresia că este ȘEFUL STATULUI iar statul este EL.

# ghenadi date 9 December 2018 16:16 +1

Laudabila initiativa domnului avocat,dar ma intreb conducerea uniunii avocatilor de ce nu a intreprins demersuri pentru a se pune capat acestei practici care tine de alte timpuri.Nu era de datoria conducerii uniunii avocatilor sa rezolve problema/?

# gt date 23 December 2018 19:27 0

DACA LE ARE INREGISTRATE LA EUIPO DE CE DOARME ?DE CE NU LE FOLOSESTE ?

# Ultimul Charlot date 9 December 2018 16:57 -4

Sa va para bine ca nu va face si dosare penale pentru folosirea fara drept a denumirii de Barou si UNBR, infractiune prevazuta de legea avocaturii. Bota are aceste denumiri inregistrate la EUIPO. Başca ca nu au acte de înfiintare nici structurile profesionale in care activati.

# Mos Ion Roata date 10 December 2018 16:57 +1

Da Charlot, ai dreptate. Nu se fac plangeri, inca. stati numai sa vedeti ce urmeaza la anu'. Ca prea ne-am saturat sa mai fim umiliti. Pana in momentul in care nu se curata avocatura, de securisti (in functii si acum ), pana atunci nu va fi ordine. Degeaba va asteptati sa intrati cu telefonu si laptopul la parchete, uochii si urechile ,,colegilor'' sunt pe voi! Nu miscati nimic fara acordul lor. grija mare! pe toti va au la mana. cu ceva.

# Johnny Bravo date 10 December 2018 09:11 0

Domnilor avocati... de HG 585 ati auzit?

# Carcotas date 10 December 2018 09:16 +1

Frica procurorilor si polițiștilor de a nu fi Surprinși pe tehnica de catre avocati cand urla la inculpati, cand insulta, cand șantajează , cand ii amenință a dus la acest obicei. La DNA Brasov un avocat a avut dosar penal pentru ca a fost depistat avand asupra sa tehnica de inregistrare. Tot aici, avocatilor le este interzis sa intre cu servietele. Te duci frumos cu lucrurile necesare in brate, ca asa vrea deca.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva