1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII, IMPOTRIVA MINISTRESEI PRUNA - Baroul Dolj condamna alegatiile fostei asistente a Monicai Macovei privind inchipuita „imunitate absoluta” a avocatilor si avertizeaza: „Consiliul Baroului Dolj isi exprima opozitia fata de atitudinea exprimata de catre ministrul Justitiei... Consiliul Baroului Dolj va consulta colegii avocati cu privire la oportunitatea initierii unui protest”

Scris de: E.D. | pdf | print

14 June 2016 13:58
Vizualizari: 7869

In zadar a incercat ministresa Justitiei, Raluca Pruna, sa ii convinga pe avocatii prezenti la Consiliul UNBR, din data de 4 iunie 2016, de utilitate modificarii unor articole din Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Atitudinea Ralucai Pruna a deranjat multi dintre avocatii prezenti in sala, mai ales dupa ce aceasta a declarat ca nu regreta afirmatiile facute referitoare la "imunitatea absoluta" conferita avocatilor prin noua lege, completand ca "lumea nu va mai fi la fel" si este normal sa fie restrangeri de drepturi. La 10 zile de la acest eveniment si in urma intrunirii Consiliului Baroului Dolj, decanul Lucian Bernd Sauleanu (foto) a anuntat ca avocatii doljeni "isi exprima opozitia fata de atitudinea exprimata de catre Ministrul Justitiei, doamna Raluca Pruna, referitor la modificarile care se propun a fi aduse Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat".


Intr-un comunicat de presa din data de 13 iunie 2016, decanul Baroului Dolj, avocatul Lucian Sauleanu, anunta ca avocatii doljeni analizeaza oportunitatea initierii unui protest fata de atitudinile ministresei Justitiei si a modificarilor pe care aceasta le recomanda la Legea avocaturii. Asupra acestui aspect se vor pune de acord membrii Consiliului Baroului Dolj in sedinta de consiliu care urmeaza sa aiba loc in data de 7 iulie 2016.

Pana atunci, Baroul Dolj subliniaza ca in eventualitatea unui protest, se va tine cont de efectele discutiilor purtate in cadrul Consiliului UNBR din 4 iunie 2016 cu Raluca Pruna, dar si de forma proiectului de modificare a Legii nr. 51/1995, "asa cum va fi reflectata in Raportul Comisiei juridice a Camerei Deputatilor".

Pozitia Baroului Dolj este laudabila, dat fiind ca vine intru apararea profesiei de avocat si urmareste ca prevederile Legii nr. 51/1995 sa nu contina restrangeri de la drepturile fundamentale ale omului.

Prezentam in continuare comunicatul Baroului Dolj:

"Consiliul Baroului Dolj in sedinta din data de 09 iunie 2016 a luat in discutie proiectul de modificare a Legii nr.51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, in contextul situatiei create ca urmare a informatiilor aparute in mass-media si care au dezinformat opinia publica cu privire la obiectivele si finalitatea acestui demers legislativ.

Consiliul Baroului Dolj isi exprima opozitia fata de atitudinea exprimata de catre Ministrul Justitiei, doamna Raluca Pruna, referitor la modificarile care se propun a fi aduse Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Avand in vedere Hotararea din 04 iunie 2016, prin care Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania a apreciat sa lase la latitudinea Corpului profesional al avocatilor din Romania initierea de proteste si constatand ca se impune a observa efectele discutiilor purtate cu Ministrul Justitiei in cadrul sedintei Consiliului U.N.B.R. din 04 iunie 2016, dar si forma proiectului de lege, asa cum va fi reflectata in Raportul Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Consiliul Baroului Dolj va consulta colegii avocati cu privire la oportunitatea initierii unui protest, urmand ca la sedinta de consiliu din 07 iulie 2016, sa se hotarasca in acest sens."

Comentarii

# pelin date 15 June 2016 11:27 +5

Scanteia protestelor s-a aprins la Cluj si incet,incet se extinde in toata tara,lucru absolut firesc.Dupa cum bine se poate constata,avoctura a ramas cea mai nereformata componenta a sistemului judiciar,pt.ca la 26 ani de la revolutie avoc.nu a ajuns egalul procurorului,ci o anexa a actului de justitie,care trebuie bifata doar pt.aparenta respectarii dreptului la aparare.Asadar se impune ca acestea sa-si caute drepturile,deoarece un av.trebuie sa constituie un un titlu de glorie si nu ramasita justitiei!!!!!!!!!!!!!

# mannix date 17 June 2016 17:34 0

in primul rand avocatii trebuie sa primeasca salariul mediu pe economie asa cum primesc preotii!!! si cu asta am spu tot!

# avocat traditional date 17 June 2016 21:46 0

Bai,mannix,intai afla cu ce se ocupa avocatura si apoi posteaza parerile tale.Pe moment vorbesti prostii si cred ca nici botist nu esti.Cum poti vorbi despre salariu la o profesie independenta/libera/liberala?Esti cumva preot?Atunci vezi ce beneficii necontabilizate vin din nunti,botezuri(mai ales cele de Boboteaza),inmormantari etc.Asa ca mai usor cu pianul pe scari.

# hmmm, ca sa vezi date 22 June 2016 15:05 0

Justitia poate utiliza interceptari telefonice dintre un avocat si clientul sau pentru anchetarea avocatului, dar nu si a clientului sau, a decis joi Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO), potrivit AFP. CEDO a aprobat aceasta abordare, stabilind ca se poate eluda secretul profesional al avocatilor atunci cand continutul interceptarilor "este de natura sa starneasca suspiciunea participarii chiar a avocatului la o infractiune".

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva