23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII LA PENAL – Noile Coduri, pritocite de regimul Basescu, au intins o capcana uriasa avocatilor. Pentru orice scurgere in spatiul public a unor informatii din dosare, avocatii pot fi transformati in suspecti, inculpati, monitorizati si compromisi. Vulnerabilizarea avocatilor va permite procurorilor care scurg informatii din dosare sa arunce magareata pe aparatori, punandu-i sub acuzare. Partile din dosare nu vor mai putea spune public ca sunt abuzate

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

16 February 2014 13:02
Vizualizari: 23033

Atentie avocati! Noile Coduri penal si de procedura penala, elaborate pe bani publici la MJ de o echipa de magistrati - in majoritate procurori/ proveniti din randul procurorilor/judecatori detasati la parchete - au creat dinadins o vulnerabilitate pentru avocati, astfel incat acestia sa poata fi oricand pusi sub invinuire (transformati in suspecti) speriati si compromisi. Lipsa de scrupule a celor care au conceput aceasta capcana pentru avocati a avut ca tinta impiedicarea cu orice pret a avocatului de a semnala public ca intr-un anume dosar de a comite un abuz, in conditiile in care, potrivit reglementarilor europene, dreptul la aparare nu poate fi ingradit, fiind o datorie a avocatului sa apere nu doar drepturile clientilor sai, dar si respectarea legilor. Sub masca accesului neingradit la studierea dosarului oricand in cursul urmaririi penale, inclusiv prin dreptul de a obtine fotocopii din dosar, avocatului, dar si partilor din dosare li s-a pus pur si simplu botnita, pentru a nu li se mai permite sa semnaleze abuzurile care le comit in dosare unii procurori si politisti, in caz contrar aparatorii si clientii lor riscand inchisoarea.


Oribila capcana intinsa de niste minti bolnave

Astfel, potrivit Art. 94 (5) CPP: “In cursul urmaririi penale, avocatul are obligatia de a pastra confidentialitatea sau secretul datelor si actelor de care a luat cunostinta cu ocazia consultarii dosarului.” Potrivit alin (8) al aceluiasi articol, aceasta prevedere se aplica si partilor care au dreptul sa studieze dosarul.

Observati aberatia: daca avocatul descopera un abuz in dosare, nu are voie sa iasa public si sa-l denunte, la fel si partea din dosare, pentru ca altfel incalcaobligatia de a pastra confidentialitatea sau secretul datelor si actelor de care a luat cunostinta cu ocazia consultarii dosarului”.

Si ca tacamul sa fie complet, in art. 304 din Noul Cod penal, pe langa infractiunea normala de a institui o raspundere penala pentru cel care lucreaza cu secrete de serviciu (cum e cazul procurorilor) dar divulga informatii din faza secreta a anchetei, s-a adaugar alin (2) care institutie aceasta raspundere, in mod aberant, si pentru avocati si parti: “(2) Divulgarea, fara drept, a unor informatii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care ia cunostinta de acestea, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.”

Deci, daca un avocat sau o parte va iesi public, sau va informa presa despre ce abuzuri face un anume procuror sau politist, el risca inchisoarea pentru infractiunea de divulgare a informatiilor secrete de serviciu sau nepublice. Mai mult, doar pe baza faptului ca unui avocat, pe baza de cerere, i s-a permis studiul dosarului sau obtinerea de fotocopii a unor acte din dosar, daca vreun act din acestea va ajunge in presa, el va dveeni suspect, chiar daca nu a facut acest lucru. Evident, scopul celor care au extins raspunderea penala de la detinatorii secretelor si la parti si avocati, a fost nu doar sa protejeze abuzurile anchetatorilor, dar sa desfiinteze notiunea de aparare si de drept la libera exprimare. Cum adica, un cetatean abuzat intr-o ancheta penala, precum si avocatul acestuia, sa nu mai aiba dreptul de a iesi public sa se apere, sa acuze abuzurile care se comit impotriva lui, indiferent ca este un simplu cetatean sau un magistrat, om de afaceri, politician?

Favorizarea faptuitorului – o inginerie cretina a Noului Cod penal

O alta infractiune introdusa cu iresponsabilitate in Noul Cod penal, este cea de la Art. 269 privind „Favorizarea faptuitorului” care consta in:

Ajutorul dat faptuitorului in scopul impiedicarii sau ingreunarii cercetarilor intr-o cauza penala, tragerii la raspundere penala, executarii unei pedepse sau masuri privative de libertate se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.”

Aceasta infractiune a inlocuit vechiul articol 264 intitulat „Favorizarea infractorului” al carui text era: „Ajutorul dat unui infractor fara o intelegere stabilita inainte sau in timpul savarsirii infractiunii, pentru a ingreuna sau zadarnici urmarirea penala, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infractiunii, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 7 ani”.

Observati diferenta: Termenul infractor a fost inlocuit cu cel de faptuitor (adica persoana vizata de o ancheta penala aflata in faza actelor premergatoare).

Pentru cei mai putini initiati in terminologia judiciara enumeram mai jos calitatea unei persoane in timpul fazelor procesuale:

faptuitor – atunci cand intr-un dosar penal se fac acte premergatoare fata de o persoana;

suspect – atunci cand intr-un dosar penal impotriva unei persoane s-a inceput urmarirea penala (a fost pusa sub invinuire);

inculpat – atunci cand impotriva unei persoane s-a pus in miscare actiunea penala ori a fost trimisa in judecata;

Inlocuirea termenului de infractor, cu cel de faptuitor, nu poate viza prin urmare decat o persoana fata de care se efectueaza acte premergatoare intr-un dosar. Iar avocatii sunt direct vizati aici, pentru ca ei vor putea fi pusi sub invinuire pe acest articol de lege chiar si atunci cand vor efectua cereri de amanare, exceptii si alte acte, ori chiar declaratii publice, pe care anchetatorii le pot califica ca fiind facute „in scopul impiedicarii sau ingreunarii cercetarilor intr-o cauza penala”. Scopul unei asemenea prevederi, absolut aberante cata vreme nimeni nu poate ghici daca un faptuitor a comis o infractiune si va fi pus vreodata sub invinuire, este de a inchide gura avocatilor si a-i determina sa nu faca totul pentru a-si apara clientii, de teama ca daca ii deranjeaza pe anchetatori pot fi incriminati.

Procurorii-sifonari vor putea da vina pe avocati pentru documentele scurse de ei in presa, pentru a se pune la adapost

Articolele de lege mai sus enumerate, vor naste fara indoiala abuzuri ale procurorilor impotriva avocatilor si clientilor acestora. Nu exista niciun dubiu in aceasta privinta cata vreme in ultimii 10 ani DNA a scurs sistematic stenograme si acte in dosare-spectacol, din faza secreta a anchetelor, si niciun procuror nu a raspuns pana acum. De data aceasta, procurorii care fac politie politica vor putea sa dea in continuare la presa informatii secrete, in scop de compromitere, iar apoi, tot ei sa deschida dosare avocatilor, pentru a-i discredita si a se pune la adapost, blocand verificarile CSM impotriva lor, pe considerentul ca atata vreme cat exista o ancheta penala in derulare, CSM nu poate face nimic. Cel putin la nivelul DNA acest tip de dosare vor putea fi initiate chiar de procurorii DNA care s-au specializat prin a da informatii presei aservite politic, intrucat ei isi vor atrage singuri competenta, pe motiv ca „favorizarea” a avut loc in legatura cu o fapta de coruptie.

Fata de aceste reglementari penale, care vor ingradi nepermis dreptul al aparare si libertatea de exprimare, ne intrebam ce au pazit pana acum sefii din UNBR si decanii marilor barouri?

Cititi in continuare articolele din NCP si NCPP care ii vizeaza direct pe avocati si pe partile din dosar

Art. 94 CPP - Consultarea dosarului

(1) Avocatul partilor si al subiectilor procesuali principali are dreptul de a solicita consultarea dosarului pe tot parcursul procesului penal. Acest drept nu poate fi exercitat, nici restrans in mod abuziv.

(2) Consultarea dosarului presupune dreptul de a studia actele acestuia, dreptul de a nota date sau informatii din dosar, precum si de a obtine fotocopii pe cheltuiala clientului.

(3) In cursul urmaririi penale, procurorul stabileste data si durata consultarii intr-un termen rezonabil. Acest drept poate fi delegat organului de cercetare penala.

(4) In cursul urmaririi penale, procurorul poate restrictiona motivat consultarea dosarului, daca prin aceasta s-ar putea aduce atingere bunei desfasurari a urmaririi penale. Dupa punerea in miscare a actiunii penale, restrictionarea se poate dispune pentru cel mult 10 zile.

(5) In cursul urmaririi penale, avocatul are obligatia de a pastra confidentialitatea sau secretul datelor si actelor de care a luat cunostinta cu ocazia consultarii dosarului.

(6) In toate cazurile, avocatului nu ii poate fi restrictionat dreptul de a consulta declaratiile partii sau ale subiectului procesual principal pe care il asista ori il reprezinta.

(7) In vederea pregatirii apararii, avocatul inculpatului are dreptul de a lua cunostinta de intreg materialul dosarului de urmarire penala in procedurile desfasurate in fata judecatorului de drepturi si libertati privind masurile privative sau restrictive de drepturi, la care avocatul participa.

(8) Dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator cu privire la dreptul partilor si al subiectilor procesuali principali de a consulta dosarul.

Art. 304 CP - Divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice

(1) Divulgarea, fara drept, a unor informatii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Divulgarea, fara drept, a unor informatii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicitatii, de catre cel care ia cunostinta de acestea, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.

(3) Daca, urmare a faptei prevazute in alin. (1) si alin. (2), s-a savarsit o infractiune impotriva investigatorului sub acoperire, a martorului protejat sau a persoanei incluse in Programul de protectie a martorilor, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani, iar daca s-a comis cu intentie o infractiune contra vietii, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani.

Art. 269 CP - Favorizarea faptuitorului

(1) Ajutorul dat faptuitorului in scopul impiedicarii sau ingreunarii cercetarilor intr-o cauza penala, tragerii la raspundere penala, executarii unei pedepse sau masuri privative de libertate se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.

(2) Pedeapsa aplicata favorizatorului nu poate fi mai mare decat pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta savarsita de autor.

(3) Favorizarea savarsita de un membru de familie nu se pedepseste.

Comentarii

# Goe date 16 February 2014 13:08 +20

Si in tot acest timp, maimutoiul de Florea a frecat duda in loc sa adopte vreo pozitie.

# ooooo date 16 February 2014 15:04 +13

Nu a stat florea degeaba. Cred ca deliberat a acceptat asta ca sa-si poata santaja colegii. Omul asta este doar pentru intetesul lui si al catorva lichelele din cirdasie.

# POLO.NICU date 16 February 2014 19:07 +18

Hmmmm... si cine era ministru - ginerica Predoiu, actual prezidentiabil, mare avocat :P

# gata cu luat banii degeaba si mancat coko cu poloniku date 16 February 2014 19:19 +3

:lol: profesia de avocat este la mare cinste - IN VEST - unde avem seriozitate fara tabere cu neika botta zis dudau, iar ce este\'n dosar ramane acolo, daca este absurd combati cu argumente juridice tot acolo in fata instantei nu mananci cu polonik rakat si dai vina apoi eventual pe altii daca pierzi; adio amatorism, la carte nu intins mana :eek: :-x :o :sad:  

# avocat date 17 February 2014 00:07 -3

Ce are mai bulache Bota cu ce baigui printre emoticoane ? Colegii tai de turma sunt mari penalisti, sunteti ~ 29.000 (cu magistratii si functionarii de prin ministere suspenadati cu tot, cu pontador, corlatean, bostina, costiniu, voicu si alti corifei), voi faceti aparari de 2 bani gauriti prin oficii, plus cele pe bani grei, tot de 2 bani ruginiti. De aia nu ai clienti, ti i-a luat Bota pe toti, jalnicule ?

# tepelus date 16 February 2014 13:15 +16

semnati petitia,,ww.petitieonline.com/raspunderea_materiala_pentru_magistrati_contra_votul_nostru#form

# retardatii ...... date 16 February 2014 19:21 0

petitie? care petitie? daca nu-ti convine faci taxi sau emigrezi, ok?

# TITULESCU date 16 February 2014 13:21 +14

PARCA TOATE ARTICOLELE DIN CODUL PENAL SI CODUL DE PROCEDURA PENALA CARE INCALCAU DRETURILE CONSTITUTIONALE LE ABROGA PONTA PRIN ORDONANTA DE URGENTA SI CE SA VEZI A UITAT SA FACA ASTA ,BA LE-A TRIMIS IN PARLAMENT CA SA LUNGEASCA BOALA SI CA SA RAMANA ASA DICTATURA MULT SI BINE, JUSTITIE AVEA ROMANIA SI IN ANII \'50 CAND A EXTERMINAT ELITELE SOCIETATII SI ACUM CA SI ATUNCI AVEM JUSTITIE LA FEL. Cu titlu de exemplu din alta profesie Ficior e convins ca a facut numai bine in jurul lui ba pana in anul 2000 era chemat si la petreceri pe banii Romaniei democratice . AVOCATURA CEA MAI DISTRUSA MESERIE DIN ROMANIA DIN INTERIOR SI DIN EXTERIOR, IN CONGO AVOCATURA O FI LA FEL ?

# el zorab date 16 February 2014 14:19 +9

noaptea mintii, parol!  :D :D :D :D :D :D :D :D :D  adica daca avocatului suspectului sau inculpatului i se permite accesul la dosar, pentru pregatirea apararii, ar trebui sa i permita sa le si faca publice? adica urmarirea penala poate fi publica? zau asa, parca e un articol din cancan

# Roxana Dica date 16 February 2014 14:53 -1

De ce nu? Nu sunt jurista si se vede, dar daca tot se cere in lumea intreaga transparenta in cate si mai cate de ce nu si in urmarirea penala? Ah, adevarul nu merge mana in mana cu justitia, desi as zice ca prezentarea probelor apararii sau in public se incadreaza la categoria descoperirii adevarului. Asta e rolul apararii, sa le stie si sa le combata. Poate se doreste o consultatie cu un expert in strainatate... Cand probele sunt solide prezentarea lor nu le zadarniceste. Cei mai infocati demontatori de probe sunt avocatii apararii nu lumea din afara. De aia n-am inteles mult din secretomania dupa inceperea urmaririi penale cand orice dosar ar trebui sa fie public.

# BI date 16 February 2014 16:18 +3

Roxana dacă vrei transparență, umblă în haine transparente. Dacă nu ești de profesie și nici măcar nu ai citit cele două coduri, ar trebui să scrii pe blogul gospodinelor sau al VIP-urilor. Avocatul are dreptul de a consulta actele dosarului, de a se folosi de informațiile extrase din ele, în vederea pregătirii apărării și nicidecum să meargă cu ele la presă. Din cele expuse în articolul de mai sus, sunt și norme care pot fi folosite, cu rea credință împotriva avocatului, dar asta nu înseamnă că vor fi efectiv îndreptate împotriva acestora. Modificarea acestor texte de lege prin procedura parlamentară este chiar binevenită nu numai legală. În rest, vom vedea.  

# pt BI date 16 February 2014 17:06 0

ca de obicei BI nu te dezminti, acelasi badaran cu intelect redus incapabil sa intelegi dreptul. Oare esti florea ?? pina acum scriai ca un debil  contra  avocatilor concurenti, acum vrei sa vezi dame dezbracate.Fa bine si cauta site-uri cu XXX in alta parte si ia-ti si alter-egoul \"oarecare \".

# VIKY date 16 February 2014 14:26 +3

noile coduri or fi fost pritocite de regimul basescu insa ce l-a impiedicat pe mongoloid sa le modifice corect in cei aproape doi ani de cand grupul infractional organizat l-a scos la inaintare?

# Patzitul date 16 February 2014 14:53 +1

Mie mi se par foarte corecte aceste amendamente legislative. Avocatii ajunsesera sa primeasca banii de la toate partile in proces. Un avocat primea informatia de la o parte pe care o divulga apoi celeilalte. In sfarsit o normalitate!

# mircea date 16 February 2014 15:05 -2

Adica nu mai poate sa iasa Codrin Haiducul de Facebook cu pocnitori pe la posturile lui Felix ?Si unde e problema ? Si care e problema ca avocatii nu mai pot face campanie unui inculpat prin canalele media ? Pai procesul se duce in tribunal sau in studiourile de TV ? 

# gii date 16 February 2014 15:39 +2

http://www.juridice.ro/308270/despre-obligatia-de-confidentialitate-a-avocatului-in-privinta-informatiilor-luate-la-cunostinta-din-dosarul-de-urmarire-penala.html

# gigele date 16 February 2014 21:54 +5

Giiigele, nu despre relatia avocat-client e vorba aici. Ci despre relatia avocat-presa sau procuror-presa. Facem pariu ca dupa ce procurorii vor da acces la dosar, vor da \"pe surse\" informatii (ANUMITE INFO) catre presa si primii cercetati vor fi avocatii? Zau, chiar credeai ca se vorbeste despre relatia avocat-client?:)))

# Valeriu Mangu date 16 February 2014 15:54 -2

Articolul “Procedura revizuirii Constitutiei trebuie reinventata!” pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# oarecare date 16 February 2014 18:42 +3

Ba MANGULE, NU NE MAI PLICTISI, NICI DRACU\" nu te citeste, lasa-ne in ****** in pace cu reclama ta stupida !!!!!!!!!!

# BTS date 16 February 2014 16:21 +3

Mai exista un articol in noul Cod Penal,care-i vizeaza direct pe avocati si care nu era in vechiul CP. Acesta este art. 284 CP-Asistenta si reprezentarea neloiala. Conform acestui articol poate fi tras la raspundere penala avocatul care vatama interesele clientului intr-o procedura judiciara sau notariala. O mai mare porcarie cred ca nu exista,pt. ca si acum clientul poate fi despagubit de catre firma de asigurari,unde avocatul plateste asigurarea profesionala. De ce trebuia introdusa aceasta in penal? Simplu,pt. anihilarea apararii din start si de a pune clientul in conflict direct cu avocatul sau. 

# klu date 11 March 2014 10:22 0

...pentru ca-i cereai 100k euro si-i dadeai chitanta pe 1k iar asigurarea il despagubea cu 1k euro deoarece atat putea sa dovedeasca. Acum raspunzi si penal pentru asta! Corect, nu-i asa?

# petre date 16 February 2014 18:11 +4

Pasivitatea breslei, efectul de gloata, multimea fricoasa de ziua de maine, lasa loc unor  mizeri de oameni sa-si faca  jocul, pacat ca printre noi sunt si  personalitatii al dreptului si nu numai, care se multumesc sa ramana pasivi la niste nultatii umane, asteptam ce......., sa vina sa faca ordine  cine, Zamfirescu si a-i lui , niciodata ca sunt vulnerabili, vezi derularea cazului Banca religilor, Dinel, Judecatoarele,etc, cine Ciobanu Relu si ectipa, Dedu si asociati, Nestor & compani, toti sunt legati de Haisam, poate Bostina& compania, dar i-a astupat gur,.... restul o joaca in mana unor securisti. E greu !!!!!!!!!!!

# basicuta date 16 February 2014 18:26 +7

pai daca la coduri au lucrat numai procurori la ce vroiati sa va asteptati ? bine ca nu au bagat-o direct ca ,,faptuitorul sa fie anchetat la pachet cu avocatul care-l reprezinta\" si gata ! dar  de curiozitate ce avocati luminati au ajutat la coduri? sa-i stim si noi...

# Bugsy date 17 February 2014 09:49 +2

Ceea ce autorul articolului nu mentioneaza este ca, potrivit noilor coduri, nu mai exista acte premergatoare deoarece politia si parchetul trebuie sa inceapa urmarirea penala inca de la primirea sesizarii. Adica toate actele care se fac in dosare sunt probe si nu acte premergatoare. Tot conform noilor coduri, autorul unei infractiuni nu poate avea alta calitate decat din cele prevazute in art.32-34, adica suspect, inculpat sau martor (doar astea din cele acolo indicate se pot potrivi cu activitatea sa). Nu mai exista notiunea de faptuitor, deci, teoretic, nici infractiunea de favorizare a faptuitorului nu poate fi savarsita. Asta demonstreaza si ce destepti au fost cei care au facut codurile.

# tara lui criminalul basescu securistul turbat date 17 February 2014 10:29 +1

8) mafiotul securist basescu,indracitul raufacatorul turnatorul,vaporeanul care ne lua solda cunpara blugii,sgarci,tigarii,wisky, traficantul cu arme,vanzatorul flota,cu dosare multe cu afacerii cu gazprom :-* un dictator securist-terorist cu gasca lui ca dna,sri,sie,csm,ccr, inaltea curte =gestapoul condus de chiorul basescu ,dementul,hapsanul de banii,cu eba ,ioana si mircea siau luat tara pentru ei,cum misca cineva este saltat de gestapou si deportat in auswiz ,romanii daca va place stati in case sau iesiti in strada sal dam jos pe criminal ,lingaii lui judecati,averea luata sa mora totii in jilava,domne ajuta sa ne scapam de satana .

# Gabriel date 17 February 2014 10:48 +4

Până la adoptarea Noului Cod penal nici nu mi-a trecut prin cap că s-ar putea să ajung la concluzia că sub anumite aspecte Codul penal din epoca Ceauşescu era mai democratic decât cel din epoca Băsescu-Ponta.Cine ştie, poate procurorii comunişti erau mai corecţi şi nu aveau atâtea de ascuns! Până la urmă epoca actuala, în care băgatul la puăcărie este preocuparea de bază a autorităţilor, va rămâne în istorie ca o mare pată neagră, dominată de personaje cu un nivel înapoiat de conştiinta.

# avocat traditional date 20 February 2014 20:09 +1

CORECT

# pol date 20 February 2014 19:26 +1

Lasa ca se va intoarce roata.O sa vada si procurorii demisi, atunci cand se vor reactiva ca avocati de pe Tablourile de incompatibili ale lui Florea,mult dincolo de termenul de 60 de zile(ani), ce vor face dupa gratii!!!! Bumerangul este lansat si in Romania!

# Miky date 28 March 2016 16:25 0

A facut bine Bica ca trimis la curtea constitutionala articolele cu "abuz in serviciu in favoarea altuia".. ce ...i astia cu codul penal.. E ca si cum faci abuz in serviciu in favoarea unuia pe care nu-l cunosti fara nici o motivatie.. Adica FARA INTENTIE daca nu se arata ca ai primit ceva in schimbul abuzului. Deci unde e infractiunea? Ar fi trebuit sa existe abuz in serviciu cu foloase pt sine si respectiv abuz in serviciu cu foloase pt sine si pt altul (in cazul in care ai luat spaga de la unul) Vai de tara asta.. E mai rau ca pe vremea lui Ceausesc iar parlamentul se ... pe el de frica sa reglementeze abuzurile si erorile. Nu mai zic de incompetenta si servilitatea presei

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva