5 august 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BARBARIA PARLAMENTARA – Judecatoarea Viorica Costiniu, mesaj taios pentru presedintele Camerei Deputatilor Ludovic Orban dupa revocarea Renatei Weber din postul de Avocat al Poporului: „Lipsa de orice consideratie, graba cu care urmariti inlocuirea ne duce cu gandul ca vin pe faras multe proiecte de legi care nu trebuie luate la puricat, nici n-ar trebui deranjata CCR chiar pentru orice fleac de lege... Sper sa se faca dreptate poporului. I se cuvine un raspuns transant si convingator”

Scris de: V.B. | pdf | print

18 iunie 2021 13:10
Vizualizari: 6037

Majoritatea PNL-USR-PLUS-UDMR din Parlament i-a aplicat o grava lovitura democratiei din Romania cand a revocat-o pe repede-inainte pe Renate Weber din postul de Avocat al Poporului, fara sa explice concret in ce fel aceasta ar fi incalcat Constitutia sau vreo lege.Mustrarea i-a fost transmis joi, 17 iunie 2021, sefului Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, de catre judecatoarea Viorica Costiniu (foto), presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania.

Judecatoarea Costiniu a subliniat ca Weber a fost probabil cel mai performant Avocat al Poporului postdecembrist, care si-a luat menirea in serios, luand masuri ori de cate ori drepturile si libertatile romanilor au fost incalcate. Iar acum, odata cu inlaturarea ei, regimul PNL-USR poate linistit sa treaca prin Parlament legi abuzive, fara ingrijorarea ca viitorul Avocat al Poporului le va ataca la Curtea Constitutionala. De aceea, mazilirea Renatei Weber este, in ultima instanta, o palma aplicata pe obrazul poporului roman, a punctat presedinta de onoare a AMR.

Indignarea Vioricai Costiniu a pornit de la cele rostite de Orban in aceeasi zi de joi: „Renate Weber nu a fost Avocatul Poporului roman, ci a fost avocatul PSD si avocatul intereselor PSD si a fost chiar un avocat al diavolului”.


Prezentam intregul mesaj al judecatoarei Viorica Costiniu adresat liderului PNL Ludovic Orban:


Ziua buna cu sanatate!

Intamplator, adineauri v-am auzit zicand ca Renate Weber a fost Avocatul PSD, nu al Poporului.

O opinie pe care o exprim cu buna-credinta intr-un domeniu in care nu sunt novice si am capacitatea de analiza obiectiva in domeniul activitatii Avocatului Poporului, institutie pentru infiintarea careia am pledat si ale carei functii, atributii si principii le cunosc, fiind in concordanta cu cele legiferate in tarile europene unde aceasta institutie exista.

1. In Romania, clasa politica nu este diferentiata decat prin atitudinea politica in functie de statutul de putere conducatoare sau de opozitie. Aflate la putere, partidele se bat cu pumnul in piept (cand nu-l arata amenintator plebei) si fac promisiuni si pana acced la putere sunt numai lapte si miere, frate cu poporul. Aceleasi partide in opozitie critica, bestelesc, se incranceneaza, dau din gura si asteapta, multumite de sine, ca insatisfactia populara sa trimita la plimbare partidele inscaunate si in jilturile caldute inca sa se aseze comod opozitia care devine putere conducatoare. Acest proces este prezent si increderea in politicieni este firava, avand un suport, pe care se si bazeaza, din partea clientelei politice care asteapta si ea oscioarele.

2. Cand instantele, ICCJ, CCR pronunta decizii convenabile ca solutii partidelor in alianta sau de sine statatoare, infipte in scaunul puterii, presedintelui Romaniei etc., abunda comentariile si declaratiile din interviurile care sparg ecranele TV cu expresia satisfactiei emanate din ce a hotarat CCR, ICCJ, alte instante ori din actiunile Avocatului Poporului confirmate de CCR.

3. Alta este situatia cand solutiile si actiunile acestor foruri cad greu stomacului politic care fermenteaza in gol si cu reactii acide cand nu iese pasienta politicului ce tine fraiele tarii mai mult sau mai putin stapan pe el, dupa cum nu se submineaza de cei ce-l definesc dinlauntru, cu fente prin care vinovatiile sa cada intotdeauna in sarcina altora.

4. Actualul Avocat al Poporului este poate singurul care si-a luat in serios menirea, inca de la inceputul existentei acestei insitutii in Romania. Adica sa nu stea popandau, sa se legene contemplativ in sezlongul de pe prisma institutiei, asistand pasiv la spectacolul in care actorii principali nesocotesc din ignoranta,eroare sau rea-credinta legi, principii, ordinea de drept cu efecte directe si imediate asupra cetateanului al carui Avocat este.

5. Un Avocat al Poporului miop, cu urechi asurzite si fara cuvintele la el este vadit mai favorabil politicului, pentru ca asa, Avocatul Poporului mai inchide ochii si se face ca nu vede ca se da cu legile (bata) in balta, nici n-aude cand altii, cinstit, invoca nedreptati cu carul si isi tine gura cand prostiile curg, dar nu se pune, ca deh... vin de la mai-marii zilei, aflati la randul lor pe cai mari, ca acum e 'timpul lor', dupa care... potopul.

6.Cu revolta proletara si pe repede-inainte s-a respins Raportul de activitate al actualului Avocat al Poporului, pe care multi abia l-au frunzarit din lipsa de timp, din lipsa de interes, ca tot e deja decisa revocarea cu mult inainte de pantomima programata in Comisiile reunite ale Parlamentului.

7. Parcursul profesional al carierei doamnei Renate Weber obliga parlamentarii actuali, in procedura declansata, sa se poarte cu respect fata de activitatea desfasurata in zona ONG-urilor, a legislativului european si ca Avocat al Poporului. Spre deosebire de dumneaei, fie vorba intre noi, actualii parlamentari nu prea au cu ce se lauda decat ca au patruns in Parlament pe niste liste, si nu ca ar fi avut vreun renume care sa le fi deschis poarta Parlamentului.

8. Maniera deloc eleganta, fatis subiectiva si vadit manifestata la ordin politic vine si descalifica politicul pentru care institutiile democratice sunt doar trepte de cocotat pana in varful puterii, dupa care nu mai prezinta interes,ba chiar stanjenesc cand nu sunt serviabile, sunt si / ori ingenuncheate si actioneaza cu initiative care strica ploile politicienilor mai vechi (sau invechiti, cu metehne si arierate mostenite genetic din vremurile in care s-au format) si mai noi, generatii din anii 1981-1985, care parca sunt gemelari, la cat seamana in inaltime, chip, gandire si vorbe goale care se pierd printre cifre ce omului de rand nu-i spun nimic nici cand se uita in buzunare, nici in traista.

9. Politicienii vechi si noi ce nu se socotesc invatacei, ba din contra, vor sa deie lectii celor in executarea mai multor mandate de legislatori, reproseaza, prin declaratii de presa mai degraba, Avocatului Poporului actiunile intreprinse pentru indreptarea unor neconstitutionalitati si care (culmea!) s-au dovedit chiar binevenite si confirmate de CCR. I se reproseaza, ne lasa sa intelegem politicienii puterii, ca nu a tinut seama de interesele acestora si prin sesizarea CCR le-a stricat ploile.

10. Tot ce nu serveste Aliantei conducatoare de la acest moment, orice actiune, intreprindere initiata de actualul Avocat al Poporului este socotita in favoarea PSD-ului, indiferent de obiectul, tinta, intentia, obiectivul sesizarii ce vizeaza un interes general, poate chiar asteptat de plebe.

11. Deci sa intelegem ca plebea trebuie sa vrea cum vrea politicul din fruntea tarii, altfel este o contra a Avocatului Poporului, care, sustinand vrerea cetatenilor in slujba caruia este, cu legitimitate de la lege, serveste samavolnic interesele PSD?

12. Prin urmare, cine nu- i cu noi e impotriva noastra, a intereselor carora le zicem 'generale', dar care sunt, de fapt, ale politicului de la butoane.

13. Nu, domnule presedinte al Camerei Deputatilor, doamna Renate Weber, prin actiunile publice de pana in prezent, a respectat si propria lege de functionare, si Constitutia, si a urmarit indreptarea normelor stangace si superflue, confirmate de cele mai multe ori de CCR.

14. Modalitatea prin care ati fortat revocarea Avocatului Poporului, lipsa de orice consideratie fata de persoana care detine aceasta functie, graba cu care urmariti inlocuirea ne duce cu gandul ca vin pe faras multe proiecte de legi care chiar nu trebuie, se pare, luate la puricat, nici nu prea ar trebui sa fie deranjata CCR chiar pentru orice 'fleac' de lege, care, desigur, nu va urmari decat interese generale, dar particularizate, pe persoane, functii si domenii.

15. In general, nu i se inchide microfonul, ci i se multumeste celui in functie pentru activitatea depusa, i se face public Raportul de activitate, pentru ca poporul – prin reprezentantul sau, Parlamentul – sa transmita acestuia, din teritoriu, ce aprecieri ori critici au.

16. Statul de drept, Democratia, Echilibrul puterilor, Curte Constitutionala, Justitie independenta, Avocatul Poporului nu sunt numai sintagme strecurate in discursuri si declaratii ca da bine la popor, ii place si Europei si sunt un conglomerat ce paveaza drumul spre Schengen ori sa ne vada lumea cu ochi mai buni, in loc sa se distreze, in ritm de manele, de frecventele spectacole ce ne scapa in derizoriu. Ele sunt valori care trebuie cu decenta, profesionalism, demnitate si stiinta respectate si promovate ca preventie si profilaxie la nivelul vulgului, ce trebuie scos din ignoranta si responsabilizat sa fie in stare sa faca diferenta intre Statul de drept si Statul de drepti, intre Forta dreptului si Dreptul fortei, pe care l-ati exercitat acum, prin conditiile si imprejurarile revocarii Avocatului Poporului.

17. Daca Guvernul si Parlamentul si politicienii, initiatori de proiecte de legi, ar elabora norme fara ca ele sa schiopateze, sa aiba de fiecare data nevoie de carje si anexe si regulamente care adauga la lege, Curtea Constitutionala n-ar mai fi atat de asaltata cu zeci de mii de cauze, fiind premianta intre Curtile Constitutionale Europene la numarul de cauze asupra carora se pronunta si care, de fapt, reprezinta si nota pe care o capata legiuitorii nostri introdusi pe listele electorale in speranta ca din multimea de no-name se vor naste si genii legislatoare.

18. Exemplul postdecembrist de pluripartidism unde toate partidele sunt ca unul pentru noi, electoratul stimat la alegeri si ignorat dupa, pentru ca oricare dintre partidele perindate cand la putere, cand in opozitie nu au avut vreo diferentiere de conduita, nimeni nu mai vorbeste de doctrina, de programe, de strategie si proiecte, asa ca nici nu scade, nici n-adauga...

19. Singurele subiecte cu care opinia publica este aburita, intre altele, sunt:

- imprumuturi (!?)

- autostrazi in vesnice proiecte de fezabilitate

- cifre ce sufera de credibilitate in statistica Covid-19

- pensiile de serviciu

- SIIJ

- MCV si alti stapani in voga: Greco, Comisia de la Venetia, CJUE

- revocarile din Radio si TVR, in general

- revocarea judecatorilor Curtii Constitutionale

- revocarea Avocatului Poporului, a carui vina este ca nu sunt in concordanta actiunile in numele Poporului cu vointa Politicului, care parca ar fi al altui popor, restrans doar la semenii care nu ies din front, asemeni lumii descrise de Orwell.

20. Cu aceeasi buna-credinta, dar si contrariata ca cetatean al acestei tari de modalitatea in care, cu usurinta, politicul se debaraseaza, in orice conditii, in ochii lumii, fatis, de cei care nu se lasa ingenuncheati, sper sa se faca dreptate, nu neaparat doamnei Renate Weber, ci poporului, caruia i se cuvine un raspuns explicit, transant si convingator.

Nu ne-am lamurit – noi, cei sau poate doar unii din popor – ce pricina i s-a adus pentru revocare doamnei Renate Weber, ce atributii si-a incalcat, ce norme constitutionale a incalcat si de ce succesele initiativelor Avocatului Poporului confirmate de CCR au suparat atat de tare clasa politica aflata si ea in slujba poporului, cel putin dupa cum se afirma de la tribuna cea mai inalta a tarii.

O opinie!”

Comentarii

# Lorenzo de Medici date 18 iunie 2021 14:44 +33

Admirabil exercițiul de solidă cultură juridică și nu numai al d-nei Costiniu, deși sunt sigur că Mandolină, care, sunt la fel se sigur, a rostit cuvintele citate între 2 șprițuri și paranghelii ilegale în pandemie, fiind în mod evident matrafoxat de la aburii alcoolului îngurgitat în execes, nu va fi în măsură să pătrundă nici litera, nici spiritul (poate spirtul) ziselor distinsei doamne judecător.

# VIKY date 18 iunie 2021 16:57 +43

Doamna judecator, sunteti prea blanda la adresa acestor creaturi care populeaza GuWernul Meu si partial Parlamentul Meu. Este prima reactie dupa executarea Doamnei Weber, dar ma intreb unde este societatea civila, unde sunt ONG-urile, unde sunt ceilalti judecatori, unde este defapt populatia?. La orice demitere, in orice institutie, in secunda doi se desemneaza un interimar pana la numire. De ce in cazul asta nu a fost numit interimar?. Miza executiei este privatizarea spitalelor. Pe ordinea de zi este OU mascata cu privire la privatizare, avand majoritatea, OU va trece fara sa fie deranjati. Asta era urgenta de demitere a Avocatului Poporului. De la 1 iulie este vacanta parlamentara, cand vor da Ordonante de Urgenta, si doar in Septembrie va fi plantat Avocatul GuWernului.

# Luca date 18 iunie 2021 18:46 +35

Maxim respect si admiratie, stimata doamna Presedinta Viorica Costiniu, pentru calitatea analizei din acest text. Ati tras cortina si ati devoalat minciuna care domina viata noastra sociala si politica, ati aratat ce interese meschine stau in spatele demiterii abuzive a Avocatului Poporului, doamna Renate Weber. Asa cum s-a desfasurat acest eveniment al demiterii, am asistat, in realitate, la o adevarata "barbarie parlamentara". Politicienii puterii au fost atat de neerabdatori si au actionat precipitat, incat au pierdut din vedere probleme esentiale ale institutiei Avocatul Poporului, pe care au lasat-o fara conducator interimar, fara ordonator de credite si fara cel mai performant Avocat al Poporului.

# Ghro date 18 iunie 2021 20:48 +30

Vin multe OUG-uri pentru distributia miliardelor, pentru reorganizari, pentru amanarea cresterilor salariale/alocatii/pensii etc. O sa curga cu OUG-uri, si masa de manevra, fraierii de au fost mobilizati in piata, nu o sa zica nimic... Cata greata aveau ca PSD-ul emitea OUG-uri, eu unul cred ca PNL-USR o sa emita minim dublu. Poate gasim o statistica pe 2020 cate OUGuri au emis, comparat cu media anuala a PSD-ului?

# VIKY date 18 iunie 2021 22:24 +19

Doamna judecator, sunteti prea blanda la adresa acestor creaturi care populeaza GuWernul Meu si partial Parlamentul Meu. Este prima reactie dupa executarea Doamnei Weber, dar ma intreb unde este societatea civila, unde sunt ONG-urile, unde sunt ceilalti judecatori, unde este defapt populatia?. La orice demitere, in orice institutie, in secunda doi se desemneaza un interimar pana la numire. De ce in cazul asta nu a fost numit interimar?. Miza executiei este privatizarea spitalelor. Pe ordinea de zi este OU mascata cu privire la privatizare, avand majoritatea, OU va trece fara sa fie deranjati. Asta era urgenta de demitere a Avocatului Poporului. De la 1 iulie este vacanta parlamentara, cand vor da Ordonante de Urgenta, si doar in Septembrie va fi plantat Avocatul GuWernului.

# nae din dealul feleacului date 19 iunie 2021 18:21 +66

Sigur,D-na Costiniu are dreptate.Dar ce facem,ori mai bine zis cine trebuie sa faca,ce trebuie sa faca,cu adevarul/dreptatea D-nei Costiniu?Sa ne gindim la "agentul constatator Marcel Ciolacu"zice el presedintele opozitiei,ori la "alunecosul"sfatuitor Vasile Dincu si la "armetica"Paul Stanescu.Ei trebuie sa faca ce trebuie sa faca,dar ce sa vezi ca in opozitie salariul merge,privilegiile asijderea si trai nineaca pe banii babacii.Pai de ce credeti ca "tripleta"de mai sus i-a inlaturat pe toti vocalii din PSD ?Au un blat cu "navetistul"de pe ruta Buc.-Sibiu-Bucuresti.Poporul,ei poporul lasa-l naibii ce ne trebuie,l-am transformat in populatie!Trist dar adevarat!

# VIKY date 20 iunie 2021 13:09 +49

Au pus laba pe toata tara cu viteza luminii, incalcand tot ce inseamna legi, Constitutie, cultura, educatie, sanatate...Apropo de sanatate, transferarea celor 100 de paturi la privati este primul pas de privatizare a sanatatii. Au incercat prin toate mijloacele posibile sa reduca dreptul pacientilor cronici la tratamente, au internat doar "covizi" pe care s-au facut experimente cu protocoale, primand certificatul-via cimitir. In timpul pandemiei spitalele private au stat departe de "covizi", in schimb au avut liber la testari cu 450 de lei testul. Autoritatile si "specialistii" va explica faptul ca fiecare cetatean se va putea trata la privat, numai ca nu vi se spune ca si voi veti plati o suma care este la latitudinea privatului, fara sa fie limitata. Din bugetul de stat spitalele private primesc mai mult decat spitalele de stat. Asa cum stati acum acasa, si nu reactionati, tot asa veti sta sa va asteptati sfarsitul...acasa.

# VIKY date 20 iunie 2021 13:12 +51

@nae din dealul feleacului... "Dar ce facem,ori mai bine zis cine trebuie sa faca,ce trebuie sa faca,cu adevarul/dreptatea D-nei Costiniu?".La intrebare, este un singur raspuns: POPORUL, dar se pare ca au ramas doar locatari, inconstienti de dezastrul din tara. Trebuie sa fii imbecil sa nu realizezi macelul pus la cale si implementat rapid de pe o zi pe alta de acesti calai-nazisti implementati la varful tarii. Chiar daca mai traiesc 100 de ani, tot nu voi intelege tacerea romanilor, nu voi intelege indolenta, nepasarea si acceptarea sclaviei cu buna stiinta. Experimentul Romania inca nu sa incheiat, mai aveti o sansa pana la toamna, dar conditia vitala este sa va TREZITI!. Viteza cu care sunteti "exterminati" si ca tara si ca popor, nu este intamplatoare. Sunteti singura tara bagata intr-un experiment diabolic inclusiv meteo. Nu sunt conspiratii, cum nici experimentul cu vaccinurile nu sunt conspiratii, adevarul iese incet, incet la iveala, numai ca la voi va fi prea tarziu.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.08.2021 – Ambasadorul si-a pus poza cu tatucul Iohannis (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva