2 October 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BIZARERII IN DOSARUL ROMPETROL II - Statul roman, prin ANAF si DIICOT a pus doua sechestre aproape identice care privesc presupusul prejudiciu in "Rompetrol II", ultimul vizand si rafinariile Petromidia si Vega. Astfel, Statul roman isi sechestreaza si parte din bunurile sale intrucat detine 44,6% din actiuni. In 2010, ANAF a indisponibilizat active in contul unei datorii care nu exista!

Scris de: L.J. | pdf | print

9 March 2017 13:18
Vizualizari: 5723

Un lucru straniu, daca nu chiar abuziv, se petrece in dosarul aflat de ani buni la DIICOT, cauza fiind cunoscuta sub titulatura "Rompetrol II". Mai precis, in cauza respectiva, exista doua sechestre, unul datand din 2010, cel de-al doilea, din 2016. Dupa cum se stie, actionarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare SA, care opereaza rafinaria Petromidia, este grupul KMG International, iar Statul roman detine 44,69% din actiuni. Activitatea Rompetrol Rafinare SA se reflecta automat asupra companiilor pe care societatea le controleaza, direct si indirect, Rompetrol Downstream, care opereaza reteaua de benzinarii a Grupului si Rom Oil, reteaua de depozite plus celelalte societati detinute direct sau indirect: Rompetrol Logistics, Rom Oil, Rompetrol Gas.


Joc "la dublu" sau exces de zel al autoritatilor statului?

Ce este iesit din comun in aceasta speta? Faptul ca Statul, fiind actionar (proprietar pe 44,6% din actiunile companiei Rompetrol Rafinare), putem spune ca si-a pus sechestru (prin institutiile sale) si pe bunuri care, in parte, ii apartin. Si asta nu o data, ci de doua ori, pentru ca unele dintre bunurile puse sub sechestru de ANAF in 2010 se regasesc si in instituirea sechestrului instituit de DIICOT in 2016. Ati mai pomenit asa ceva?

Primul sechestru a fost pus in 2010 si a fost instituit de ANAF pe o parte din terenurile, echipamentele si actiunile Rompetrol Rafinare, care operează rafinaria, dar si ale subsidiarelor sale. Al doilea sechestru a fost instituit de DIICOT in luna mai 2016 asupra bunurilor detinute de companie (doua rafinarii, Petromidia si Vega, reteaua de benzinarii), sechestrul ridicandu-se la o valoare cumulata de 700 milioane de dolari.

In dosarul aflat in lucru la DIICOT, in care procurorii au demarat cercetarile dupa ce aceasta parte fusese disjunsa din "dosarul-mama" trimis la instanta in 2006 (asadar, in urma cu zece ani!), cercetarile au fost demarate, in tromba, in primavara anului 2016. Tot atunci, DIICOT a instituit sechestre de trei miliarde de lei atat pe actiunile si activele rafinariei Petromidia, KazMunayGas International NV si SC Oilfield Exploration Business Solutions SA, cat si pe conturile unor persoane fizice. Dosarul priveste presupuse fapte penale derulate atat la privatizarea rafinariei, cat si la conversia datoriilor de 603 milioane de dolari catre bugetul de stat in obligatiuni. Sechestrul a fost contestat de compania petroliera in instanta, dar inca nu a fost ridicat.

Dar, asa cum aratam mai sus, acesta nu era unicul sechestru pus pe activele rafinariei Petromidia-Rompetrol Rafinare SA, care este cel mai important activ al grupului Rompetrol. In 2010, tot Statul roman, prin alta institutie a sa, ANAF, a pus sechestru pe unele active ale rafinariei, in momentul in care firma kazaha a rascumparat doar o parte dintre obligatiunile ajunse la scadenta in contul datoriei istorice, iar Statul a ajuns din nou actionar al rafinariei, asa cum stipula un act normativ adoptat incă din 2003. In ciuda faptului ca, în 2013, Statul roman si partea kazaha au semnat un Memorandum care privea stingerea tuturor litigiilor intre cele doua parti, acest sechestru nu a fost ridicat nici acum. Drept urmare, in realitate, unele active ale rafinariei sunt supuse acum unui dublu sechestru, fapt rar intalnit in analele Justitiei moderne, daca nu chiar unic!

Sechestrul din 2016 instituit de DIICOT

Printr-o Ordonanta din data de 22 aprilie 2016, DIICOT a dispus introducerea in cauza, ca parti responsabile civilmente, a KazMunayGas International NV (fosta The Rompetrol Group NV), SC Oilfield Exploration Business Solutions SA (fosta SC Rompetrol SA) si SC Rompetrol Rafinare SA. Ulterior, printr-o alta Ordonanta semnata in 6 mai 2016, procurorii DIICOT au dispus instituirea sechestrului asigurator in vederea recuperarii presupusei pagube si a confiscarii speciale pana la concurenta sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 USD si 34.941.924 de euro asupra bunurilor mobile si imobile apartinand unui numar de patru suspecți, cat si asupra bunurilor mobile si imobile apartinand KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, in calitate de parti responsabile civilmente. De asemenea, a fost pus sechestru asigurator si asupra actiunilor pe care cele trei companii le detin la societati comerciale de pe teritoriul Romaniei.

Interesant de mentionat este faptul ca, in 2007, KMG a achizitionat un pachet de 75% din The Rompetrol Group NV. Privatizarea companiei Rompetrol Rafinare a avut loc in anul 2000, iar acordul de conversie in obligatiuni a datoriilor istorice ale companiei a fost incheiat in anul 2003. Totusi, din datele existente, reiese ca la momentul achizitiei actiunilor The Rompetrol Group NV, in 2007, nici KMG, nici KMGI nu au fost informate oficial de existenta investigatiilor DIICOT.

Indisponibilizarea de active in contul unei datorii catre Stat care nu exista!

In legatura cu primul sechestru impus de Statul Roman prin ANAF, in 10 septembrie 2010, aceasta masura priveste terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare, precum si asupra participatiilor in filialele sale.

Conform Rompetrol, decizia ANAF ignora prevederi legale si contractuale ai caror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recenta dintr-o serie de actiuni ale unor autoritati publice avand ca subiect obligatiunile emise de Rompetrol Rafinare: "Prin decizie sunt indisponibilizate active, pentru o suma de bani pe care Rompetrol Rafinare nu o datorează şi nici nu o va datora vreodata bugetului de stat, contrar celor pretinse de ANAF". Compania a sustinut, la acel moment, ca, potrivit OUG 118/2003 si Conventiei de Emisiune, la optiunea Rompetrol Rafinare, obligatiunile ramase nerascumparate sunt convertibile in actiuni la data de 30 septembrie 2010. Dupa cum se stie, aceasta operatiune a fost aprobata de Parlament prin Legea 89/2005 si validata de Consiliul Concurentei, fiind ulterior promulgata de presedintele Romaniei. In iunie 2010, Sebastian Vladescu- ministrul de atunci al Finantelor, a recunoscut in data de 29 iunie 2010 ca: "Daca KazMunaiGaz (n.n.-actionarul majoritar) va plati 100 de milioane de dolari, Statul va prelua peste 40 la suta din actiunile Rompetrol, iar kazahii raman majoritari. Potrivit legii, ce nu se plateste se converteste in acţiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea. Nu am facut eu legea."

Rompetrol Rafinare s-a conformat prevederilor actului normativ mentionat si ale conventiei de emisiune si a convocat Adunarea Generala extraordinara a actionarilor pentru a aproba conversia in actiuni a tuturor obligatiunilor ramase nerascumparate. De asemenea, Rompetrol Rafinare a transmis din timp Ministerului Finantelor Publice toate informatiile relevante referitoare la conversia in actiuni a obligatiunilor. Intr-un comunicat de presa, Rompetrol sublinia faptul ca "actiunea ANAF, exercitata pentru o datorie comerciala nescadenta si pentru stingerea careia la scadenta Ministerul Finantelor va primi in mod cert actiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de catre Parlamentul Romaniei, reprezinta o masura in afara competentelor legale conferite ANAF, nejustificata si abuziva, contrara atat principiilor de transparenta si buna credinta cat si obligatiilor asumate de Statul roman la nivel international pentru asigurarea unui tratament just si echitabil investitiilor straine in Romania".

BREF. La aceasta ora, in cauza "Rompetrol II", avand in vedere ca Statul roman detine 44,69 la suta din actiuni, concluzia este ca Statul Roman, prin ANAF si DIICOT, a pus sechestru si pe bunuri ale sale. Mai mult, ramane intrebarea: de ce s-a instituit sechestru asigurator si pe rafinariile Petromidia si Vega? Pleca cineva cu ele in spinare din Romania? Ciudat, foarte ciudat....

Comentarii

# Racanel date 9 March 2017 13:47 +4

Eu stiu ca la lege, procurorul apara interesele statului. Inseamna ca aia de la DIICOT care au pus sechestru sunt idioti! :-*

# DOREL date 9 March 2017 15:58 +1

Confirm pozitiv, desi de la M. R. nu ma asteptam la asa prostie, cu atat mai putin de la instante si cu atat mai mult cu cat exista dubla autoritate de lucru judecat, una ca acu' fo 10 ani acelasi sechestru a fost pus tot de onor DIICOT (Ciprian Nastasiu, pentru cine nu stia) da' a fost ridicat de instante si a doua ca exista hotarare civila (ma rog, comerciala) ca nu exista nici un prejudiciu si nici o obligatie a RPR (RomPetrol Rafinare = PETROMIDIA) catre statul roman, asa ca prosti or fi aia de la MunaiGaz daca nu se duc la arbitraj ! Si, b): problema e daca RPR a invocat aste 2 chestiuni in contestarea sechestrului ! Parerea mea ... 

# Cetateanul date 9 March 2017 20:02 0

Nu este asa. Eu de DIICOT si de Horodniceanu nu m-as mai lua. Sincer. S-au oprit de la o vreme din "gherle"... dupa Daniel Dragomir si "spionii" israelieni au realizat cat de penibili au fost. Aici adevarul e undeva la mijloc: ANAF a pus sechestru de-a-n boulea. Diicot putea pune sechestru pe imobile la societati unde este actionar, daca nu pune pe actiuni, ci pe active. Si da, activele pot fi instrainate catre altul, daca actionarul majoritar este privat, ca vinde active. Deocamdata, nu e atat de grav... Daca dl. Horodniceanu s-a trezit si a realizat ca a fi "vedeta" ca procuror e penibil - vezi cazul Lulus. Daca nu... atunci nasol. 

# micu date 9 March 2017 14:48 +4

statul se screme sa faca un mare rahat, adica sa puna pe butuci pana si contribuabili mari, care aduc statului insusi sume imense de bani. ca sa nu mai vorbim de locuri de munca. asta nu se regaseste in mintea ingusta a maestrilor acuzarii...

# DODI date 9 March 2017 14:54 +3

Că tehnocrații habar nu aveau de lege sau atunci când știau ceva o ignorau sau o încălcau cu bună știință nu mă mai miră. Ce mă miră este că acest mult lăudat guvern se complace în a tolera și accepta o grămadă de tâmpenii făcute de guvernul meu (botezat pe scurt ZERO). Dacă nu e luat taurul de coarne există riscul de a fi împuns, împins sau mai rău, călcat efectiv în picioare.

# speta date 9 March 2017 14:57 -1

daca X si Y sunt coprorietari pe un imobil, iar X este si creditorul lui Y sa inteleg ca intr un proces creditorul nu poate cere sechestru pe imobilul care i apartine si lui:? :lol: iar scriem stiri fara sa gandim

# Greuceanu date 9 March 2017 15:50 0

Incurci mere cu poere si faci cocktayl dintr-o speta pe care nu o intekegi...asa ca ia niste pastilute de putut...

# Greucene date 9 March 2017 21:26 0

Dar argumente ai?sau in afara sa te dai peste cap de 3 ori nu stii?da te si pune ti o dorinta:sa fii destept...si sa te dezvirginezi

# Autocenzura date 9 March 2017 15:56 +1

Actionarii X si Y dintr-o SA sunt cumva, prin efectul legii, si coproprietarii bunurilor din patrimoniul SA? https://rpseawright.files.wordpress.com/2011/11/no-comment-required.png

# normal! date 10 March 2017 12:47 0

evident ca da..toti actionarii sunt proprietari si pe bunuri...in cota actiunilor!

# telepatia date 10 March 2017 13:01 +1

s-a dezvoltat o adevarata ''mafie''...dosare pentru prejudicii,in urma unor decizii judecatoresti (pana la CEDO sau alte tribunale internationale) . Concluzia,noi platim bugetele astora de se joaca de procurareala,sriala,etc... si peste ani platim si daunele rezultate in urama proceselor. In rest,bilanturi cu biness/ha.

# Alexandru date 26 March 2017 16:59 0

Uite așa fug investitorii din țară și noi rămânem fără locuri de muncă. KMGI a creat peste 5000 de locuri de muncă la Vega și Petromidia.

# ionut date 26 March 2017 17:10 0

Bai, dar nu vă mai potoliți? Ne vom alunga toți investitorii. KMGI nu face politică. Compania a făcut investiții la Vega și Petromidia și asta se vede în rezultatele obținute în ultima perioadă.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.09.2022 – Premiu pentru procurorul Nita, palma pentru judecatoarele Panioglu si Gulutanu (Galerie foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva