24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BOGDAN LICU, FII PE FAZA! – Un dosar de tentativa de omor in care este vizat un activist de mediu si in care a fost audiat senatorul USR Mihai Gotiu sta “in lucru” de mai bine de 4 ani. Deschisa de Parchetul Tribunalului Hunedoara, cauza a fost preluata de PCA Alba pe vremea lui Lazar, pentru ca in final sa ajunga la PICCJ, unde zace din 2015. Procurorul Mihai Eduard Ilie ignora cele doua somatii ale instantei pentru solutionarea dosarului. Sa se puna de o musamalizare? (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

30 June 2019 10:20
Vizualizari: 48832

Procurorul General al Romaniei Bogdan Licu ar trebui sa citeasca cu foarte mare atentie acest caz. Un caz aflat in ograda proprie, in care exista indicii ca se incearca o musamalizare artistica. Nu este vorba despre un dosar de coruptie, ci despre o cauza de tentativa de omor. Dar nu orice fel de dosar, ci unul in care vizat este un activist de mediu si in care a fost audiat chiar si celebrul senator USR Mihai Gotiu, un apropiat al miscarii #rezist. Si ca tabloul sa fie complet, dosarul se afla in prezent la procurorul Mihai Eduard Ilie, cel care a instrumentat cazul incendiului de la Colectiv, tragedie ce a contribuit la caderea Guvernului Ponta si la instalarea Guvernului condus de Dacian Ciolos, sustinut de miscarea #rezist. Acelasi procuror care a instrumentat si dosarul privind incendiul de la restaurantul Beirut din Constanta, acest din urma caz fiind de asemenea unul in care planeaza suspiciuni vizand modul de realizare a anchetei.


Tentativa de omor priveste cazul omului de afaceri Mihalache Bocea (foto 1), care a fost calcat cu masina in aprilie 2015, in satul Coroiesti din judetul Hunedoara, in timpul unei actiuni organizate de un grup de activisti care incercau sa impiedice construirea a doua microhidrocentrale si a unei pastravarii pe Raul Alb. Incidentul, mediatizat de presa la acea vreme, a avut urmari dintre cele mai grave, Mihalache Bocea – calcat cu masina de un activist de mediu – suferind leziuni la coloana cervicala si ramanand paralizat pe viata.

Dosarul, plimbat de la Hunedoara la Bucuresti, via taica Lazar

Astfel, dosarul a inceput in 24 mai 2015, cand Parchetul Tribunalului Hunedoara a declansat urmarirea penala in rem pentru tentativa de omor, dar si pentru lovire si alte violente, aceasta din urma fapta in conditiile in care unul dintre activisti a formulat la randul sau plangere penala. Dosarul a fost preluat insa rapid de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, condus la acea vreme de Augustin Lazar. Nu a ramas nici la aceasta structura, pentru ca in 4 iunie 2015 Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu a dispus preluarea cauzei la PICCJ, dosarul ajungand, din informatiile pe care le detinem, la procuroarea Emiliea Elena Gavadia, pensionata intre timp, iar acum aflandu-se la procurorul Mihai Eduard Ilie. Ulterior, in 8 iunie 2015, Mihalache Bocea a formulat plangere penala pentru tentativa de omor si vatamare corporala impotriva lui Alin Constantin Andrioni (foto 2), un activist de mediu, pe care l-a acuzat ca a trecut cu masina peste el, lasandu-l paralizat.

Au urmat apoi cateva audieri, insa mai nimic nu s-a intamplat concret pana in 14 aprilie 2016, deci pana la un an de la comiterea tentativei de omor anchetate de PICCJ. Astfel, in 14 aprilie 2016, PICCJ a dispus declansarea urmaririi penale pentru tentativa de omor fata de Alin Constantin Andrioni. Si nu doar atat: la cateva zile, in 9 mai 2016, PICCJ a luat o noua masura fata de acelasi Alin Constantin Andrioni. Mai exact, acesta a fost chemat la Parchetul General unde i s-a adus la cunostinta ca a fost transformat in inculpat.

Parea deci ca dosarul a intrat in linie dreapta si ca procurorii se indreptau catre o solutie. Nu a fost insa asa. S-a mai dispus efectuarea unei expertize si audierea unor martori, si atat. Nimic altceva. Iar intre timp la conducerea PICCJ ajunsese Augustin Lazar, cel care preluase in 2015 la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia dosarul de tentativa de omor de la Parchetul Tribunalului Hunedoara. Un personaj sustinut de ONG-urile din Romania, care chiar a incheiat si un acord de colaborare cu o organizatie de apararea a mediului.

Tribunalul Hunedoara someaza PICCJ

In aceste conditii, in 11 august 2017, omul de afaceri lasat paralizat, Mihalache Bocea, a depus la Tribunalul Hunedoara o contestatie privind durata procesului penal, mai precis pentru tergiversarea dosarului de tentativa de omor in care este parte vatamata. Contestatia a fost solutionata de judecatoarea Cristina Buzdugeanu de la Tribunalul Hunedoara, in 25 septembrie 2017, aceasta admitand actiunea lui Mihalache Bocea si stabilind un termen de 8 luni pentru finalizarea urmaririi penale:

“In concret, judecatorul de drepturi si libertati constata ca durata cauzei penale supuse controlului jurisdictional este de 2 ani si 2 luni, in ceea ce o priveste pe persoana vatamata, punctul de pornire constituindu-l data formularii plangerii de catre persoana vatamata, respectiv 08.06.2015.

Avandu-se in vedere volumul activitatilor procesual penale efectuate in cauza, complexitatea cauzei determinate de efectuarea expertizelor dispuse in cauza, pentru justa solutionare a cauzei, a situatiei de fapt si a problemelor de drept de a caror rezolvare depinde solutionarea cauzei, dar constatand ca in cauza nu au fost facute demersuri cu privire la efectuarea in termen rezonabil a expertizelor dispuse, neregasindu-se la dosar nicio adresa emisa de procuror in acest sens, judecatorul de drepturi si libertati, in baza art. 488/6 alin. (1) C. proc. pen., va admite contestatia privind durata procesului formulata de persoana vatamata Bocea Mihalache.

De asemenea, avandu-se in vedere faptul ca in cauza au fost audiate partile si martorii, au fost efectuate cercetari la locul savarsirii faptei, perchezitii in mediul informatic, expertize medico-legale si alte acte de urmarire penala, judecatorul de drepturi si libertati apreciaza ca un termen de 8 luni, termen in care procurorul va dispune masuri pentru depunerea raportului de expertiza, este suficient pentru finalizarea fazei urmaririi penale si emiterea rechizitoriului sau, dupa caz, a ordonantei de clasare sau de renuntare la urmarire potrivit dispozitiilor art.327 C. proc. Pen.

Practic, constatarile judecatoarei Cristina Buzdugeanu de la Tribunalul Hunedoara nu fac altceva decat sa confirme, in opinia noastra, ca dosarul a fost lasat intentionat in nesolutionare cu anii.

Totusi, lucrurile nu au evoluat nici dupa aceasta hotarare, astfel ca PICCJ nu a respectat termenul de 8 luni pentru finalizarea dosarului. Drept urmare, la 10 iulie 2018, Mihalache Bocea a formulat tot la Tribunalul Hunedoara o noua contestatie privind durata procesului penal, acuzand din nou tergiversarea dosarului de catre PICCJ. Deznodamantul a fost acelasi precum cel de la prima actiune. In 27 iulie 2018, judecatorul Adrian Dumitru Corega de la Tribunalul Hunedoara a admis contestatia lui Mihalache Bocea si a stabilit un termen de 4 luni pentru solutionarea dosarului, pana la 30 noiembrie 2018. Foarte important: judecatorul Adrian Dumitru Corega a stabilit ca PICCJ nu a respectat termenul anterior de 8 luni impus pentru finalizarea dosarului, fara ca Parchetul General sa aiba o justificare care sa poate fi luata in considerare:

In concret, judecatorul de drepturi si libertati constata ca durata cauzei penale supuse controlului jurisdictional este de 3 ani si 2 luni, in contextul in care urmarirea penala in rem a fost inceputa la data de 24.05.2015. Mai trebuie observat faptul ca, in procedura reglementata de art. 488/6 alin. 1 Cod procedura penala, judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Hunedoara a stabilit un termen de 8 luni de zile, pentru finalizarea urmaririi penale insa, acest termen, nu a fost respectat neexistand o justificare acceptabila. In contextul celor expuse si avand in vedere volumul activitatilor procesual penale efectuate in cauza, complexitatea acesteia precum si punctul de vedere al procurorului de caz care a aratat ca urmarirea penala se afla intr-un stadiu avansat, judecatorul de drepturi si libertati apreciaza prezenta cerere ca fiind intemeiata si, in consecinta, in baza art. 4886 alin. (1) C. proc. pen., va admite contestatia privind durata procesului formulata de persoana vatamata Bocea Mihalache”.

PICCJ nu da doi bani pe hotararile judecatoresti

Ceea ce s-a intamplat insa dupa aceasta a doua hotarare a Tribunalului Hunedoara, dar si ceea ce se intampla in prezent este strigator la cer. Practic, PICCJ a sfidat Tribunalul Hunedoara si a ignorat cele doua hotarari judecatoresti, nefinalizand dosarul de tentativa de omor nici pana in prezent.

Asa cum mentionam mai sus, din informatiile pe care le detinem, dosarul de tentativa de omor se afla la procurorul PICCJ Mihai Eduard Ilie. Nimeni altul decat cel care a instrumentat dosarul incendiului de la Colectiv, tragedie care a contribuit la demisia lui Victor Ponta din functia de premier si la inlocuirea sa cu Dacian Cilos. Acelasi procuror Mihai Eduard Ilie este cel care a instrumentat cauza incendiului de la restaurantul Beirut din Constanta, un caz in care planeaza serioase semne de intrebare in legatura cu modul de realizare a anchetei.

Si daca tot l-am amintit pe Dacian Ciolos (in prezent aliatul Uniunii Salvati Romania): trebuie spus ca, asa cum reiese din incheierea Tribunalului Hunedoara din iulie 2018, in dosarul de tentativa de omor a fost audiat in calitate de martor celebrul senator USR Mihai Gotiu. La randul sau un activist de mediu, dar potrivit surselor Lumea Justitiei si un cunoscut al lui Alin Constantin Andrioni, adica tocmai cel inculpat in dosarul de tentativa de omor care este tergiversat de PICCJ.

* Cititi aici incheierea Tribunalului Hunedoara din septembrie 2017 prin care PICCJ este somat sa finalizeze in 8 luni dosarul de tentativa de omor

* Cititi aici incheierea Tribunalului Hunedoara din iulie 2018 prin care PICCJ este somat sa finalizeze in 4 luni dosarul de tentativa de omor

Sursa foto 1: arhiva.replicahd.ro

Sursa foto 2: zhd.ro

Comentarii

# Florin date 30 June 2019 10:45 -8

De ce nu face plangere penala pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti si favorizarea infractorului .... Stiu nu rezolva nimic momentan..... Dar nu sti niciodata cand se schimba vantul....

# nu conteaza date 30 June 2019 23:01 -4

Pana se schimba vantul... Oare judele Mustata a mai avut timpul necasar sa astepte schimbarea vantului? E un nume notoriu dar cati oare, sunt cei care n-au mai apucat sa astepte macar sa fie ascultati si au murit fara sa se gandeasca la schimbarea vanturilor?

# Iovan date 1 July 2019 08:48 +32

Cine vorbeste de incalcat decizii judecatoresti! Gruparea mafiota Bocea de Caraula, despre care a scris si The Guardian si care a socat o lume intreaga cu atacul ei salbatic. Pai mafiotii, cand insista cu hidrocentrale si pastravarii, nu incalca decizia definitiva a Curtii de Apel Alba Iulia, care a concluzionat ca acolo este zona speciala de conservare?

# un mizantrop date 1 July 2019 13:48 -4

Astia au ajuns sa-si musamalizeze chiar omorurile, realizati?! In 2010 asistam, in Vama Veche, la rabufnirea unui copilandru, care, suparat si beat si...speriat ca ar fi putut pati ceva intr-o altercatie pretinul lui, ne-a anuntat pe toti ca-l omoara pe vatamator si ca nu-i va face nimeni nimic, ma-sa fiind procuroare...Lumea a ras, unii s-au indignat de pretentiile beizadelei, numai ca ala stia ce vorbeste, tocmai ce se pusese temelia statului procuraresc. Pe vremea cand Romania era sub talpa coruptiei si traficul de influenta se numea - o vorba buna la cineva - erau doua chestii la care nu se baga nimeni, omorul si condusul beat. Erau lucruri stiute ai asumate...O tempora!!!!

# Mos Martin date 1 July 2019 17:25 +27

Cat tupeu! Gasca Bocea-Coman urla ca ar fi nedreptatita de procurori. Dupa atac, inainte sa vina politia, Coman urla ca vine DNA-ul si-i ia. Omul stia toate ilegalitatile facute cu complicele. A venit DNA-ul si nu le-a facut nimic. Asta se numeste protejare, nu nedreptatire.

# Liculescu date 1 July 2019 19:51 -27

Iovan si Mos Martin,      Prin sentinta Curtii de Apel Alb Iulia, din data de 17.11.2016, a fost anulata decizia etapei de incadrare pe motivul ca Aria Naturala Protejata-Geoparcul Dinozaurilor nu a avut planul de management aprobat, NU pe motivul ca ,,s-a concluzionat ca acolo este zona speciala de conservarea". In zona s-au facut mai multe microhidrocentrale si mai multe pastravarii si nu a avut nimeni treaba cu ele si asa este normal sa se faca astfel de investitii, atata timp cat respecta normele de mediu. Dar, se pare ca in Romania nu este asa,  la noi investitiile se fac numai daca se primeste voie de la ,,NASU", iar voi o demonstrati in fiecare zi ca aveti grija sa se intample asta. Cat despre ,,mafiotii care insista cu tupeu" sa faca investitii mai incet ca stie toata lumea ca ,,adevaratii hoti striga in gura mare hotii".

# Dora date 2 July 2019 07:20 +26

@Liculescu. Te faci ca nu stii sa citesti, desi scrie cat se poate de clar in motivarea hotararii. Terminati cu campania platita de dezinformare. O planeta intreaga a fost socata de salbaticia atacului vostru mafiot. Nu prostiti pe nimeni, cu atat mai putin pe judecatori. Vedeti-va de afacerile voastre cu roviniete si lasati ariile naturale protejate in pace.

# Dan Mihail Vasilescu date 4 July 2019 10:31 -4

A fost foarte bine organizata moartea a 64 de tineri la Colectiv pentru a avea guvernul "meu" !!!!

# Imreh Istvan date 12 July 2019 11:44 +5

Nu ma amestec in disputa juridica provocata pe Raul Alb, ci ma voi referi la cauza incidentului: microhidrocentrala si pastravaria ce urma sa fie executata. Locul face parte din geoparcul dinozaurilor din Retezat, unde trebuie sa fie protejat mediul. Un MHC este o interventie brutala asupra unui curs de apa cu consecinte negative majore asupra regimului hidrologic si in final asupra biocenozei acvatice si in special asupra ihtiofaunei apelor de munte. La acest obiectiv urma sa fie adaugata o pastravarie si o mica uzina de prelucrare a pestelui, activitate ce produce multe deseuri. Am vazut multe cursuri de apa de munte afectate de astfel de MHC-uri, care din pdv economic nu reprezinta nimic dar ecologic sunt o catastrofa cu consecinte ireversibile. De fapt pe aceadta tema suntem cercetati deja de UE.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva