1 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BUNA ZIUA, BAROUL BUCURESTI – Avocata Flavia Teodosiu, candidat pentru al treilea mandat de consilier in Baroul Bucuresti: “Relatia dintre avocati, judecatori si procurori s-a deteriorat... Relatiile trebuie sa respecte principiul 'egalitatii de arme', intrucat fara noi avocatii, actul de justitie nu se poate realiza. E nevoie de incheierea unor protocoale cu instantele si parchetele, care sa garanteze ca pozitia procesuala a avocatului va fi respectata. Avocatii ofera si asteapta respect”

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

13 May 2015 17:55
Vizualizari: 16763

Avocata Flavia Teodosiu (foto) din Baroul Bucuresti este in prezent consilier in Consiliul Baroului Bucuresti si consilier in Consiliul UNBR si candideaza la alegerile din 17 mai pentru un nou mandat de consilier in Baroul Bucuresti. Flavia Teodosiu practica avocatura din 1993, anul in care a terminat Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti si este cunoscuta in breasla drept un avocat care provine dintr-o familie de traditie in domeniu, tatal ei, fostul avocat Flavius Teodosiu fiind un nume de marca al avocaturii romanesti, fost prodecan si decan al Baroului Bucuresti intre anii 1969 – 1989. Traditia in familie nu a fost doar pe linie fiica – tata, ci si mama si bunicul Flaviei Teodosiu au fost de asemenea avocati de cariera, dragostea pentru aceasta profesie incepand in familia Teodosiu din anul 1927.

Avocata Flavia Teodosiu este titularul cabinetului de avocat “Flavia Teodosiu”. Iata interviul de candidat pe care Flavia Teodosiu l-a acordat pentru Lumeajustitiei.ro.


Ati indeplinit pana in prezent doua mandate de consilier in Baroul Bucuresti. Ce ati realizat in primele doua mandate si ce va propuneti sa faceti in al treilea?

Consider ca in primele doua mandate am respectat intocmai promisiunile facute, in mod special in ceea ce priveste eficientizarea conlucrarii Cancelariei Baroului Bucuresti cu avocatii membri ai Baroului. Astfel, in calitate de membru al resortului Cancelariei, am impus alaturi de ceilalti colegi - consilieri din cadrul acestui departament solutionarea cat mai rapida si eficienta a cererilor avocatilor, astfel incat am redus substantial timpul si poate birocratia de solutionare a cererilor. In calitate de membru si al resortului international am reprezentat Baroul Bucuresti la diverse conferinte si congrese, prezentand Baroul Bucuresti ca fiind cel mai mare barou din sud-estul Europei si un partener demn pentru oricare alt barou din lume. Un exemplu in acest sens a fost infratirea cu Baroul din Milano. Un alt proiect pe care pe care am reusit sa-l duc la bun sfarsit, acesta fiind aprobat de Consiuliul UNBR, a fost infiintarea curtilor de arbitraj profesional al avocatilor de pe langa fiecare barou. Astfel, in perioada imediat urmatoare fiecare barou va avea posibilitatea de a-si infiinta propria curte de arbitraj profesional, pentru ca litigiile sau diferendele dintre avocati sa poata fi solutionate intr-un mod institutionalizat, profesional. Tot la capitolul realizari, pentru colegii care au copii am reusit in ultimii cinci ani sa organizez sub egida Baroului Bucuresti, cu sustinerea Curtii de Apel Bucuresti, care ne-a pus la dispozitie “Sala Pasilor Pierduti”, petrecerea de Craciun de care sunt convinsa ca a fost o mare bucurie atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari. Sper sa o pot face si in continuare! O alta realizare, care unora poate parea modesta, este ca am cerut insistent ca in relatia Barou – avocati salariatii baroului sa se adreseze cu politete oricarui solicitant telefonic cu formula “Buna ziua, Baroul Bucuresti...”, adresare care pana la venirea mea in calitate de consilier nu se practica.

Cat priveste dorintele mele pentru viitor, mi-am propus mai multe proiecte dintre care enumar doar cateva:

-sa reasez pe baze mai practice si mai lucrative resorturile de activitate ale Consiliului Baroului Bucuresti;

-transparentizarea deciziilor/hotararilor Baroului Bucuresti prin adoptarea unor masuri de actualizare permanenta a siteului si postarea imediata a informatiilor de interes pentru avocati;

-punerea in discutie in cadrul Consiliului Baroului Bucuresti a problemelor de interes general ale avocatilor si adresate in acest sens Consiliului, cu participarea personala a avocatilor care ridica aceste probleme;

-informarea permanenta a avocatilor cu privire la toate deciziile luate de conducerea profesiei, atat la nivel local, cat si la nivel national, prin adaptarea siteului existent astfel inca acesta sa devina un instrument complet de informatii si de lucru, interactiv;

-sustinerea reala a intereselor avocatilor care acorda asistenta judiciara din oficiu.

Desigur, sunt multe lucruri bune pe care mi le propun, dar pe care vreau sa le materializez mai intai, dacat sa le lansez ca pe lozinci electorale.

Multi avocati se plang ca in salile de judecata, dar si in parchete ca nu li se respecta statutul de aparatori si ca uneori sunt tratati cu lipsa de considerati de catre anumiti judecatori si procurori. Exista vreo solutie de remediere a acestor relatii viciate?

Intr-adevar, in timp, relatia dintre avocati, judecatori si procurori s-a deteriorat, in anumite situatii din vina tuturor. Cred ca situatia este remediabila atata timp cat vom reusi sa luam pozitii publice impotriva oricaror forme de ingradire a profesiei, iar relatiile dintre noi si magistrati sa respecte principiul egalitatii de arme, intrucat noi avocatii suntem partea fara de care actul de justitie nu se poate realiza. Aceste deziderate cred ca vor putea fi realizate printr-o colaborare directa cu reprezentantii tuturor instantelor si incheierea unor protocoale mult mai clare care sa prevada si garantia ca pozitia procesuala a avocatului va fi respectata. Dincolo de aceste Protocoale este nevoie ca partenerii avocatilor din actul de justitie sa constientizeze ca acestia sunt un ajutor, si ca, de pe pozitia clientilor lor, ii sprijina in aplicarea corecta a legii, fara sa abdice de la apararea clientului lor.

Recenta hotarare a CEDO in cauza “Morice vs Franta” a statuat ca avocatul are obligatia sa isi apere clientii, inclusiv in presa, daca acesia sunt tinta unui abuz din partea autoritatilor. Cum vedeti acest lucru prin prisma interdictiilor de publicitate de orice natura care au fost impuse pana in prezent avocatilor?

O vad ca pe o decizie salutara intrucat avocatul poate fi limitat in privinta formelor de publicitate, dar numai cand acestea pot imbraca forme inselatoare pentru potentialii clienti sau care ar putea produce prejudicii de imagine atat profesiei cat si corupului de avocati, generand o concurenta neloiala. Cred ca este momentul sa modificam statutul astfel incat toti avocatii indiferent de forma de exercitare a profesiei sa aiba o paleta mai larga si mai permisiva de a-si face publicitate, fara a incalca principiile deontologiei profesionale.

E important sa plecati in proiectele dvs cu o echipa care sa poata pune in practica aceste idei in Consiliul Baroului, alaturi de care sa va identificati?

Da. Este foarte important, inca de la inceput, sa stii cu cine iti doresti sa formezi o echipa in viitorul Consiliu. Eu sper si imi doresc sa pot forma in viitorul Consiliu o echipa bine structurata alaturi de avocati cu o buna reputatie si demnitate profesionala, care au confirmat aceste calitati in timp, cum ar fi: Ion Dragne, pe care il sustin pentru demnitatea de decan; Mihai Tanasescu, Petrut Ciobanu, Vasile Nemes, Mihai Adrian Hotca, in calitate de consilieri. Desigur, un plus de valoare in deciziile viitorului consiliu ar fi asigurat si de intelepciunea si experienta de viata profesionala a maestrilor Alexandru de Herbay si Nicu Tiberiu.

Intrucat avocatura romaneasca se confrunta cu fenomenul barourilor paralele, si intrucat dvs sunteti cunoscuta ca avand pozitii dure la adresa reprezentantilor barourilor paralele, in special in cazul Vasile Botomei, care va fi pozitia consilierului Flavia Teodosiu in aceasta privinta?

Nu exista barouri paralele! Recunosc un singur Barou, iar acesta isi are sediul pe Str. Dr. Raureanu nr. 3-5. Prin aceasta cred ca am spus tot!. Pornind de la cel mai important principiu fundamental al profesiei de avocat, respectiv principiul legalitatii, voi continua sa apar profesia de avocat asa cum am facut-o si pana acum impotriva oricaror forme nelegale, clandestine si inacceptabile de practicare a profesiei. Mentionez ca in calitate de consilier al Baroului Bucuresti inca din primul mandat am reprezentat impreuna cu Ion Dragne, prodecan, Baroul Bucuresti impotriva lui Vasile Botomei, un practicant al avocaturii clandestine, castigand toate litigiile impotriva acestuia, reusind astfel sa duc la bun sfarsit angajamentul de aparare a valorilor profesiei asa cum am promis inca din anul 2008 ca o voi face. Fara putinta de tagada voi continua sa ma lupt impotriva oricarei forme nelegale de practicare a profesiei de avocat in afara Legii nr. 51/1995.

Daca azi ar fi alegerile si v-ati afla in fata colegilor, ce le-ati spune pentru a-i convinge sa va dea votul lor?

Le-as spune in principal celor care au avut incredere in mine si m-au votat in primele doua randuri, sa ma voteze din nou cu aceeasi incredere, intrucat cred ca nu le-am inselat asteptarile. Iar celor care m-ar putea vota pentru prima oara le-as spune ca in mine pot avea un reprezentant onest, direct, deschis, si determinat sa apere interesele personale ale avocatilor in contextul apararii valorilor generale ale profesiei.

Comentarii

# E.Schulze date 9 June 2019 21:12 +1

Buna ziua doamna avocat,vreau sa va fac cunoscut ca in germania au fost mai multe cazuri de politicieni bavarezi,caz ca cel al d-lu iDragnea dar nimeni nu a fost trimis dupa gratii ci doar li s-a cerut inapoi o parte banii incasati mai multi ani la rind!!!!!! De ce la noi ca la nimeni??????

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.01.2023 – DNA pregateste artileria grea: cumpara Biblii si asteapta trei politicieni grei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva