19 noiembrie 2019

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cazul Caracal – o opinie obiectiva

Scris de: av. Vladimir CIOLACU

30 iulie 2019 11:35
Vizualizari: 4017

Remarc o escaladare a dezinformarilor din spatiul public, dezinformari grefate pe cazul Caracal si totodata o exploatare mediatica a acestei drame de catre diversi politicieni sau membri ai unor ONG-uri.


Cred ca este necesara o igiena a discursului public in astfel de cazuri. Este inuman sa se foloseasca aceasta crima oribila si drama unei intregi familii si comunitati in scopuri politice.

Tocmai pentru a igieniza spatiul public consider ca trebuie facute cateva precizari de acuratete juridica.

Prima dezinformarein urma deciziilor CCR sau modificarilor codului de procedura penala parchetele nu au mai putut colabora cu SRI si astfel nu a putut fi localizat tehnic ucigasul – aceste afirmatii sunt niste minciuni grosolane. Art. 142 alin. 1/1 Cod de procedura penala arata ca Pentru realizarea activitatilor prevazute la art. 138 alin. (1) lit. a)-d), procurorul, organele de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei folosesc nemijlocit sistemele tehnice si proceduri adecvate, de natura sa asigure integritatea si confidentialitatea datelor si informatiilor colectate.

Ce inseamna acest lucru ? Ca procurorul, organul de cercetare penala sau lucratorii specializati ai politiei (care de altfel au si actionat, cei din Directia Operatiuni Speciale) au acces direct si nemijlocit la tehnica Serviciului Roman de Informatii pentru a o utiliza in astfel de situatii.

A doua dezinformaremodificarile Codului penal au incurajat sau facilitat existenta unei astfel de tragedii – absolut fals, nicio modificare dintre cele discutate in spatiul public si care au fost adoptate de Parlament nu a vizat infractiunile de omor, viol, trafic de persoane ori minori, lipsire de libertate si niciuna dintre modificari nu a intrat in vigoare.

A treia dezinformaredin cauza legii recursului compensatoriu o persoana in privinta careia este posibila aplicare pedepsei detentiunii pe viata ar putea obtine mai lesne liberarea conditionata – minciuna oribila. Conditiile sunt reglementate foarte clar in art. 99 Cod penal. In cazul persoanelor condamnate la pedeapsa detentiunii pe viata, acestea pot fi liberate conditionat dupa executarea efectiva a minim 20 de ani de detentie si indeplinirea unor conditii subiective printre care se numara si convingerea instantei ca persoana s-a indreptat si se poate reintegra in societate. Aplicat la speta de fata textul de lege ne conduce la ideea ca o persoana de varsta celei cercetate pentru aceste oribile fapte, daca condamnarea ar ramane definitiva maine, ar putea obtine liberarea conditionata la varsta de 86 de ani (greu de crezut ca ar mai trai atat) si numai daca ar convinge instanta de fond cat si cea de contestatie ca s-a indreptat, ceea ce intr-un astfel de caz este practic imposibil.

A patra dezinformareera necesar sa fie asteptata ora 6 pentru a se putea incepe perchezitia / dreptul infractorilor la liniste e mai pretios decat viata copiilor / etc – absolut fals.

Cititi mai multe pe NewsBV.ro.

Comentarii

# imun/teanu date 30 iulie 2019 13:22 +5

Caz "valva". Nu doar pt. ca Alex Cumpanasu ii e fetii unchi? /au si fost de asta parintii admonestati. Va inchiouiti cum ar fi cu omul de rand?! Peste tot ar fi fost tacere deplina. Si si in presa la fel / cu temei va asigur. * De multi ani, direct (oficial inregistrat) unor ministri (si Victoras, cand era "prim") le-am devoalat ca "ministrii stiu 'ceea ce trebuie', adica ce 'aparatul' le spune". Tulburenta din acest caz confirma din nou. Aparatele! Se vede ca ele "lucreaza" din plin. Abnegat si dezinformarii. In si ierarhii, si altele poate celor oficiale. In ele interpuse?, obscur dar "la cinste"!, si acele nici-mai-discrete-macar care sunt mafiile, si cu guler scrobit si de pe strazi. Efort e numai de stins valva. In rest, "victime colaterale", intereselor de real interes. [ Baietilor tineri de la Devesel nu le trebuie si "carne moale"? De 30 de mil. euroi aparaturii, unde!, e interogat STS? Retoric, ca nici Cumpanasu tot nu raspuns. Omerta deplina. Masluita in circ. Presa in joc? ]

# Cristi date 30 iulie 2019 14:26 -9

Punctul 1 si punctul 4 sunt false. Nu dezinformati. Nu se poate folosi tehnica SRI din cauza deciziilor CCR, iar codul de procedura penala prevede ca se poate intra doar dupa ora 6.

# @Cristi date 30 iulie 2019 18:26 +10

Sfertodoctule, exista situatii prevazute de LEGE, cand perchezitia se poate efectua si inainte de ora 6 !!! In cazul fetei ucise, era chiar obligatoriu sa se intre in imobilul groazei inainte de acea ora. Nici acum n-ai aflat, analfabetule juridic ?!

# Cristi date 31 iulie 2019 20:11 -3

Ghici ce?! Nu se aflau in situatiile cand se poate intra inainte de ora 06. Din fericire nu stabilesti tu daca se aflau sau nu, ca daca ar fi dupa tine ai intra peste vecini noaptea numai ca ai visat urat.

# Cristi date 31 iulie 2019 20:20 -2

Ghici ce?! Nu se aflau in situatiile cand se poate intra inainte de ora 06. Din fericire nu stabilesti tu daca se aflau sau nu, ca daca ar fi dupa tine ai intra peste vecini noaptea numai ca ai visat urat.

# Florins date 31 iulie 2019 01:24 +1

A aparut si aici 'Lili' cu numele de Cristi!

# Asta,cine mai e? De unde a mai rasarit? date 30 iulie 2019 17:19 0

Bre, avocatule, citește și și "literatura complementara",că facultatea terminata de mata era și de "științe...*(oculte,na,că să vezi).Daca ai trecu de anul1 (TSsiD) și în anul 2 la Criminologie,imposibil să nu fi citit constatările lui E. Speranția despre corelarea înăspririi sau îndulcirii pedepselor cu comportamentul infractorilor,CHIAR DACA modificările nu îl vizează direct.Pt lecturi suplimentare treci la Biblioteca și ceteste-l pe Motru și ..Niște diletanți,niște ignoranți!

# CORECT! "..de Drept şi Ştiinţe Sociale".Putini mai stiu ce date 30 iulie 2019 20:12 +1

au terminat ...; iar fluxul si reflux din viata sociala, apare dupa urmatoarea schema logica:"cand creste frecventa pedepsei, creste frica; cand creste frica, creste respectul legii; cand creste respectul legii, scade frecventa pedepsei; cand scade frecventa pedepsei, scade frica; cand scade frica, scade respectul legii".Mai sunt de "cetit" Weber, Scoala de la Frankfurt, .. silti altii.Da' ce sa i faci daca politica si avocatura o fac toti memoratorii de texte ... utili.

# Popescu date 31 iulie 2019 14:27 +3

Opinia este justa. Multe persoane, sub impactul emotiilor, isi dau cu parerea, fara sa aiba minime cunostinte despre procedura penala. Fara sa realizeze, nu fac decat sa anihileze si putinul realizat in Romania in ce priveste drepturile omului. Lipsa de ratiune alimentata de ziaristi habarnisti si manipulata politic.

# Precizari oportune , bravo ! date 1 august 2019 20:47 +4

Nu inteleg de c enu au fost trimisi mascatii acolo ? Din prima ! Sa fie tras pe roata Dinca si apoi ars impreuna cu copii sai !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi ajutat Klaus Iohannis de DNA in lupta cu Viorica Dancila pentru functia de presedinte al Romaniei?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.11.2019 – DNA vrea sa-i bage-n malaxor pe judecatorii lui Becali

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva