20 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAZUL ROBERT ROSU SE REPETA – “Completul Negru” de la ICCJ a comis-o si in dosarul “Astoria”. Inalta Curte a anulat o noua condamnare definitiva dispusa de judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie. ICCJ a admis recursul in casatie si a achitat-o definitiv pe fosta directoare a Societatii Feroviare de Turism CFR SA, Luminita Gliga, condamnata de “Completul Negru” la 4 ani inchisoare cu suspendare: “Inlaturarea gresitei aplicari a legii” (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

4 January 2022 15:02
Vizualizari: 7732

Istoria din dosarul “Ferma Baneasa”, unde Inalta Curte a desfiintat in calea recursului in casatie decizia de condamnare definitiva a avocatului Robert Rosu pronuntata de “Completul Negru” ICCJ format din judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie, s-a repetat la instanta suprema. De data aceasta intr-un alt dosar celebru. Si anume dosarul “Astoria” fabricat de DNA, printr-un rechizitoriu intocmit, din informatiile noastre, de procuroarea Ionela Balan, sotia judecatorului Mihai Balan din CSM. Implicati sunt insa aceiasi judecatori din “Completul Negru” care l-au executat pe Robert Rosu: Ionut Matei (foto), Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie.


 

Concret, la finele anului trecut, in 21 decembrie 2021, judecatorii Andrei Rus, Maricela Cobzariu si Dan Andrei Enescu de la Inalta Curte au admis recursul in casatie formulat de fosta directoare a Societatii Feroviare de Turism – CFR SA, Luminita Gliga, impotriva deciziei prin care, in 17 decembrie 2020, judecatorii ICCJ Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie au dispus condamnarea acesteia la 4 ani inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu. Drept urmare, constatand aplicarea gresita a legii, ICCJ a decis achitarea definitiva a Luminitiei Gliga, in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura - “fapta nu este prevazuta de legea penala”.


Achitarea executorului judecatoresc Bogdan Dumitrache


Luminita Gliga era singurul inculpat condamnat de judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie in dosarul “Astoria”. In acest sens amintim ca, in decembrie 2020, acelasi “Complet Negru” a decis achitarea definitiva a executorului judecatoresc Bogdan Dumitrache pentru pretinsa infractiune de stabilire a unei valori diminuate cu ocazia executarii silite pentru care fusese trimis in judecata de DNA, in legatura cu imprejurarile in care fostul Hotel Restaurant Astoria din Bucuresti, care a apartinut Societatii Feroviare de Turism SFT CFR SA, a trecut in proprietatea unei societati private, prin procedura de executare silita initiata ca urmare a neachitarii unor datorii. Solutia a fost data in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza a II-a din Codul de procedura penala - “fapta nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege”. Achitarea a fost dispusa dupa o condamnare la 5 ani cu executare pronuntata in 2018 de judecatoarea Raluca Morosanu de la Curtea de Apel Bucuresti.

De asemenea, fata de un alt inculpat din dosar – Cosmin Adrian Udor, fost director adjunct al Societatii Feroviare de Turism (S.F.T.) – C.F.R. S.A., acuzat de abuz in serviciu – in decembrie 2020, “Completul Negru” ICCJ a constatat incetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescriptiei. La fond, Udor primise 6 ani cu executare din partea judecatoarei Raluca Morosanu (click aici pentru a citi).

Astfel, odata cu achitarea definitiva a Lumintei Gliga, dispusa in 21 decembrie 2021, dosarul "Astoria" inscenat de DNA a fost practic desfiintat de Inalta Curte, parchetul anticoruptie trecandu-si in palmares un nou esec rasunator.


Iata minuta ICCJ din 21 decembrie 2021 privind achitarea Luminitei Gliga (dosar 2276/1/2021):


Admite recursul in casatie declarat de inculpata Gliga Luminita Laura impotriva deciziei penale nr.380/A din data de 17 decembrie 2020 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia Penala, pronuntata in dosarul nr.2923/1/2018. Caseaza, in parte, decizia penala recurata, si in inlaturarea gresitei aplicari a legii, dispune: in baza art. 396 alin. 5 Cod procedura penala raportat la art. 16 alin. 1 lit.b teza I Cod procedura penala achita pe inculpata Gliga Luminita Laura, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu prevazuta de art. 248 raportat la art.248/1 din Codul penal 1969 si art.13/2 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art,5 Cod penal.

Dispune anularea formelor de executare emise in baza deciziei penale recurate. Mentine celelalte dispozitii ale deciziei recurate care nu contravin prezentei. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea recursului in casatie ramân in sarcina statului. Onorariul partial cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru recurenta inculpata Gliga Luminita Laura, in suma de 157 lei, ramâne in sarcina statului. Onorariile cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pentru intimatii inculpati Udor Cosmin Aurelian si Dumitrache Bogdan, in suma de câte 627 lei, ramâne in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 21 decembrie 2021”.


Iata minuta ICCJ din 17 decembrie 2020 din dosarul “Astoria” privind condamnarea definitiva a Luminitei Gliga si achitarea executorului judecatoresc Bogdan Dumitrache (dosar 2923/1/2018):


“I. Admite apelurile declarate de inculpatii Udor Cosmin Aurelian, Gliga Luminita Laura si Dumitrache Bogdan impotriva sentintei penale nr. 121/F din data de 15 iunie 2018, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia I Penala. Desfiinteaza, in parte, sentinta penala atacata si, rejudecand:

1. In baza art. 396 alin. 6 rap. la art. 16 alin. 1 lit. f Cod procedura penala, inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului Udor Cosmin Aurelian sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 297 Cod penal rap. la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 Cod penal, ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale.

2. In baza art. 248 rap. la art. 248/1 Cod penal (1969) si art. 13/2 din Legea nr.78/2000 cu aplic. art. 5 Cod penal, art. 74 alin.1 lit. a si art. 76 alin. 1 lit. b si alin. 2 Cod penal (1969), condamna pe inculpata Gliga Luminita Laura la pedeapsa de 4 ani inchisoare si 2 ani pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, lit. b si c Cod penal (1969) pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu (pct. 4 din actul de sesizare). In temeiul art. 71 alin. 2 Cod penal (1969), interzice inculpatei Gliga Luminita Laura exercitiul drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b si c Cod penal (1969) pe durata executarii pedepsei principale. In baza art.86/1 alin.1 Cod penal (1969), dispune suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei aplicate inculpatei Gliga Luminita Laura pe durata unui termen de incercare de 8 ani, stabilit in conditiile art.86/2 Cod penal (1969). In baza art.86/3 Cod penal (1969), dispune ca pe durata termenului de incercare inculpata Gliga Luminita Laura sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: a) sa se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Alba conform programului stabilit de acesta; b) sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele ei de existenta. Atrage atentia inculpatei asupra dispozitiilor art.86/4 Cod penal (1969) privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere. In baza art.71 alin. 5 Cod penal (1969), dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii pe durata termenului de incercare.

3. In baza art. 396 alin. 5 rap. la 16 alin. 1 lit. b teza a II-a Cod procedura penala, achita pe inculpatul Dumitrache Bogdan sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art.10 lit. a din Legea nr.78/2000 cu aplic. art. 5 Cod penal. Inlatura dispozitia privind confiscarea de la inculpatul Dumitrache Bogdan a sumei de 7.196.400 lei. Ridica masura sechestrului asigurator instituit prin ordonanta din 14 martie 2017 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie cu privire la cota de 1/6 din imobilul tip teren (...), apartinand inculpatului Dumitrache Bogdan.

In baza art.275 alin. 1 pct. 3 lit. b Cod procedura penala, obliga pe inculpatul Udor Cosmin Aurelian la plata sumei de 2500 lei cheltuieli judiciare catre stat.

In baza art.275 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate cu solutionarea cauzei privind pe inculpatul Dumitrache Bogdan raman in sarcina statului. Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale atacate care nu sunt contrare prezentei decizii.

II. Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie si de partea civila Societatea Feroviara de Turism SFT- CFR S.A. impotriva aceleiasi hotarari.

III. Respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de Popescu Antonie impotriva incheierii din data de 14 mai 2018 si a sentin?ei nr. 121/F din data de 15 iunie 2018, pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia I Penala.

IV. Respinge, ca inadmisibil, apelul declarat de Ministerul Transporturilor impotriva incheierii din data de 15 decembrie 2017 si a sentintei nr. 121/F din data de 15 iunie 2018, pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia I Penala.

In baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelurilor declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie si de inculpati raman in sarcina statului. In baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penala, obliga apelanta parte civila Societatea Feroviara de Turism SFT- CFR S.A. la plata sumei de 100 lei, cheltuieli judiciare catre stat. In baza art. 275 alin. 2 Cod procedura penala, obliga pe Popescu Antonie la plata sumei de 500 lei, cheltuieli judiciare catre stat. In baza art. 275 alin. 2 Cod procedura penala, obliga Ministerul Transporturilor la plata sumei de 50 lei, cheltuieli judiciare catre stat. Onorariile avocatilor din oficiu pentru apelantii inculpati in cuantum de cate 868 lei, se vor plati din fondurile Ministerului Justitiei. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 17 decembrie 2020”.

Comentarii

# DODI date 4 January 2022 15:23 +183

Și când te gândești că acești pupincuriști, transformați peste noapte în judecători cu ajutorul turnătorului petrov, sunt recompensați de statul român cu salarii și pensii uriașe. Gafa statului român nu este singulară, ea se repetă după ce a lăsat cu pensii enorme pe foștii torționari pe motiv că... nu mai au mult de trăit.

# # jos infiltratii date 4 January 2022 15:54 +103

:-x :lol: :P :eek: :zzz Si, cine il deranjeaza??? Postasul cu peste 20.000 pensie??? Astia au familie, copii...??? Ce vor ajunge si BEIZEDELELE lor, avind asemenea exemple??? Opriti dracului aceste abuzuri, persecutii... PLOPUL de la cotroceni ce naiba face, doar umbra pamintului??? E infinit mai DEZASTRU in tara k pe vremea cocosatului besescu... :P

# MN date 4 January 2022 20:32 +50

Il doare la basca pe acest nenorocit de judecator securist Ionut Matei , acum ea pensie speciala si nu raspunde nimic din nenorociriile facute de el. Bravo natiune magistratii sunt dumnezei ei nu raspund

# TULUS Marin, Olt date 4 January 2022 22:27 +99

Vedeti cum au venit talibanii toti au scăpat basma curată! Chiar asa de prosti au fost procurorii DNA?Chiar atat de virgine sunt aceste făpturi care scapă fără să fie condamnate si apoi iau beneficii de la stat pentru represiune nedreaptă?!COnsiliul Suprem de Apărare a Țării trebuie să ia act de aceste nedreptăți ale ICCJ! Trebuie pusi sub urmarire toti judecatorii ICCJ pentru că după părerea mea nu poate să existe asemenea situatii.As vrea să vad motivarea instantelor(completele) de la ICCJ si să formulăm plangeri pt.că societatea civilă trebuie să se ridice.Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii! Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane! Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii, ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!

# santinela date 5 January 2022 07:37 +113

Astia trei au fost sinistrii nu negrii.Fara pic de obraz,de caracter nici vorba, dadeau condamnari dupa interese,ordine politice si cum mai vroiau muschii lor.Sa va stea in gat purcoiul de bani pe care-l luati ca pensie. Nu inteleg un lucru,cum de sint lasati nemernicii astia,de catre cei pe care i-au nenorocit nevinovati fiind, sa duca o viata linistita ??

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva