4 iunie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Chestorul Liviu Popa vrea ca procesul-verbal de amenda sa nu mai poata fi contestat! Specialistii in drept avertizeaza ca masura este neconstitutionala si nelegala

Scris de: L.J. | pdf | print

21 august 2011 14:10
Vizualizari: 10311

Seful Politiei Romane, chestorul Liviu Popa (foto), a declarat, vineri, intr-o emisiune televizata, citata de Mediafax, ca doreste schimbarea Codului Rutier, astfel incat procesul-verbal prin care se constata amenda sa fie executoriu, neputand sa fie contestat in instanta. De asemenea, Popa a mai spus ca este nevoie de schimbarea modului in care sunt percepute amenzile, si ca, daca un cetatean isi permite o masina de 150.000 de euro, isi permite si sa plateasca o amenda de 2000 de euro, seful Politiei Romane precizand totodata ca permisul autor nu va mai fi ridicat pentru orice nerespectare minora a legilor de circulatie. Cu privire la afirmatia chestorului Liviu Popa, conform caruia procesul verbal de amenda va fi executoriu, nemaiputand fi contestat, specialistii in drept contactati de Lumeajustitiei.ro au declarat ca aceasta optiune este incompatibila cu un stat de drept si ca incalca liberul acces la justitie al cetateanului, drept prevazut nu numai in Constitutie, dar si in Conventia Europeana a Drepturilor Omului.


 

Gabriela Ghita, avocat: „Ne vom transforma intr-un stat politienesc”

Fostul procuror general adjunct al Romaniei, avocatul Gabriela Ghita, a declarat pentru Lumeajustitiei.ro ca:Nu se poate sa se elimine contestarea in instanta a procesului-verbal, pentru ca orice persoanatrebuie sa aiba acces la o instanta legal constituita. Accesul la justitie este liber, atat dupa Constitutia Romaniei, cat si dupa Conventia Europeana. In momentul in care inchei un proces-verbal de constatate a contraventiei, ai adus o restrangere, persoana respectiva trebuie sa aiba dreptul sa conteste procesul-verbal de contraventie, pentru ca persoanatrebuie sa aiba acces la justitie.O asemenea masura ar contrazice atat Conventia, cat si articolul 21 din Constitutie, dar si Declaratia Universala a Drepturilor Omului. In momentul in care autoritatea a intervenit si a constatat ceva, tu ca cetatean trebuie sa ai dreptul sa stai in fata unui judecator, singurul, care, teoretic, este inamovibil siindependent. Nu un agent al statului, care, va avea interesul de partea statului.Daca aceasta masura se va adopta, ne vom transforma intr-un stat politienesc, asa a fost pana in 1990. De exemplu, pana in 1990, contestatia impotriva unui astfel de proces-verbal o faceai la ofiterul ierarhic superior, nu la instanta. In plus, deja s-a eliminat posibilitatea caii de atac a recursului, impotriva unei hotarari judecatoresti date cu privire la un proces verbal. De altfel, CEDO s-a si pronuntat, in cauza Anghel contraRomaniei, in care Curtea a apreciat ca legislatia noastra incalca Conventia cu privire la contestatiile acestea, deoarece se rastoarna sarcina probei, in loc ca statul sa probeze ca ai facut ceva, persoanatrebuie sa dovedeasca ca nu a comis nicio contraventie. CEDO a pus semnul egal intre penal si contraventional si cu privire la sistemul sanctionator”.

Generalul Ion Panaitescu: “O alta mare tampenie, comisa zi de zi, in proportie de masa, de aceasta Guvernare. Karl Marx”

La randul sau, generalul in rezerva si avocatul Ion Panaitescu a declarat, pentru Lumeajustitiei.ro ca:Acest proces-verbal este un act unilateral si poate fi atacat in contencios pentru nelegalitate sau la instanta de drept comun pentru netemenicie si pentru nelegalitate. Cata vreme este prevazuta o cale de atac impotriva oricarui act prin care se constata o contraventie si avem in vedere ca jurisprudentaCEDO asimileaza contraventiile faptelor penale, in privinta carora contravenientul este considerat ca fiind acuzat in sensul CEDO, acestui acuzat, fie ca este vorba de materia contraventiei, fie de materia penala, ii este garantat accesul la un tribunal, pentru ca un judecator sa stabileasca temeinicia acuzatiilor in materie penala sau contraventionale. Astfel incat niciodata, dar niciodata, sub nicio forma, cata vreme acestprocesverbal este unul de constataresi sanctionare a unei contraventii, nu poate fi lipsit de calea de atac la judecator. Pe de o parte, daca se va institui caracterul executoriu al procesului-verbal, exista in procedura civila o intoarcere a executarii, in care un judecator poate sa anuleze procesulverbal si sa il scuteasca pe contravenient de plata amenzii. De esenta recursului la judecator este caracterul suspensiv al executarii.Prin urmare, daca acest Guvern da o hotarare prin care sa se constate caracterul executoriu al procesului-verbal de contraventie, fara accesul la judecator, este numai o alta mare tampenie, comisa zi de zi in proportie de masa, de aceasta guvernare. In proportie de masa si comisa zi de zi, Karl Marx”, a conchis maestrul Panaitescu.

Comentarii

# morarescu date 21 august 2011 21:34 +4

Domnul chestor, ca mai toti ilustrii sai predecesori, va intra mai devreme sau mai tarziu in avocatura unde se va "specializa" in atacarea proceselor verbale de contraventie rutiera si accidente. Ar fi poate prudent din partea domniei sale sa isi protejeze viitoarea sursa de venituri. Pana atunci insa, daca este adevarat ca a lansat o astfel de teza, ar fi poate mai potrivit un concediu.Lung.Foarte lung.

# morarescu date 21 august 2011 21:41 +2

Totusi astept lamuriri : PV -ul sa fie executoriu sau sa nu mai poata fi contestat in instanta. Chiar si in cazul in care el este executoriu din momentul emiterii dar poate fi supus cenzurii instantei de judecata ulterior, tot nu poate fi de acceptat, macar prin prisma faptului ca sanctiunea poate consta in suspendarea dreptului de a conduce, ori pana judecatorul decide asupra legalitatii si temeiniciei PV, tragi pe dreapta.

# cristi date 22 august 2011 08:39 +3

Daca seful politiei vine cu astfel de aberatii, ce sa mai asteptam de la subordonatii domniei sale? Intelegem ca mai multe notiuni ii sunt straine. Seful Politiei Romane nu stie ce inseamna executoriu si nici nu a auzit de accesul liber la justitie. Pariez ca nu stie ce inseamna CEDO!

# Gigi date 22 august 2011 12:01 +1

Am avut ocazia ca, in particular, amical sa stau de vorba cu un ,,organ'' si m-am ingrozit sa constat ca mentalitatea acestuia era ,,asemanatoare'' cu cea a Sefului. Le inteleg ,,scoala'' la care ii prelucreaza dar poate ii mai si invata cate ceva din ce inseamna statul de drept si numai cel politienesc. Nu stiu unde ii gaseste Presedintele si Primul Ministru pe acesti ,,specialisti'' pentru a-i pune la conducerea ,,organelor''!

# DOREL date 24 august 2011 12:13 0

Este trist, dar - din pacate - e foarte adevarat, aceste mentalitati ii bantuie pe multi "slujitori ai legii", numai ca nu aveau curajul sa o spuna deschis. Acum, ca e ordin de la stapanire, au iesit si ei cu "opiniile personale". Si, b): Ca sa intelegm cum stau lucrurile, sa ni-l amintim pe comisarul Soric "case is closed" - nu-i nici o diferenta intre Popa, Igas si Soric sunt toti o apa si-un pamant !

# Adi date 22 august 2011 22:42 0

"procesul-verbal de constatare a amenzii"?? - adica exista o AMENDA, care apoi este constatata? :) sa rad? P-V de constatare si sanctionare a contraventiei, prin care se aplica amenda...sau chiar AVERTISMENTUL....niste oameni deosebiti:)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 146
    • VERDICTUL ZILEI - Este legala starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar - 4.06.2020 - Presedintia Romaniei a ajuns oficina SIE

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva