26 ianuarie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Colaborationismul si turnatoria - ca obligatii legale

Scris de: Av. Dan CHITIC

15 ianuarie 2020 16:57
Vizualizari: 2518

Din 17 ianuarie toti avem obligatia legala de a fi turnatori! Caci va intra in vigoare Legea 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, lege potrivit careia practic orice roman devine colaborator si turnator al “statului de drept”.


 

Incepand de pe 17 orice avocat, notar public, executor judecatoresc, auditor, expert contabil sau contabili autorizati, cenzor, persoana care acorda consultanta fiscala, financiara, de afaceri sau contabila si orice alta persoane care exercita profesii juridice liberale sau orice entitate sau persoana fizica ce comercializeaza, in calitate de profesionist, bunuri sau presteaza servicii, in masura in care efectueaza tranzactii in numerar a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro…este obligat sa toarne. Pardon, sa raporteze. In calitate de “entitati raportoare”.

“Avocatii in calitate de entitati raportoare au obligatia de a raporta (i) tranzactiile suspecte si (ii) tranzactiile in numerar in lei sau in valuta a caror limita reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro.” - spune Legea.

Cu alte cuvinte, avocatii au obligatia legala sa-si toarne clientii daca “suspecteaza sau au motive rezonabile sa suspecteze ca:

a) bunurile provin din savarsirea de infractiuni sau au legatura cu finantarea terorismului;

sau

b) persoana sau imputernicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu este cine pretinde a fi;

sau

c) informatiile pe care entitatea raportoare le detine pot folosi pentru impunerea prevederilor prezentei legi;”

sau mai ales:

d) in orice alte situatii sau cu privire la elemente care sunt de natura sa ridice suspiciuni referitoare la caracterul, scopul economic sau motivatia tranzactiei, cum ar fi existenta unor anomalii fata de profilul clientului, precum si atunci cand exista indicii ca datele detinute despre client ori beneficiarul real nu sunt reale sau de actualitate, iar clientul refuza sa le actualizeze ori ofera explicatii care nu sunt plauzibile.”

Legea nu omite sa precizeze ca “Transmiterea raportului se face inainte de efectuarea oricarei tranzactii aferente clientului care are legatura cu suspiciunea raportata.”
… dar si ca “Obligatia de a raporta tranzactiile in numerar in lei sau in valuta include si operatiunile a caror valoare este fragmentata in transe mai mici decat echivalentul in lei a 15.000 euro, care au elemente comune cum ar fi: partile tranzactiilor, inclusiv beneficiarii reali, natura sau categoria in care se incadreaza tranzactiile si sumele implicate. Raportul se transmite in cel mult 3 zile lucratoare de la momentul efectuarii tranzactiei.”

 

Totul e precizat pana in cele mai mici detalii. Caci este prevazuta o procedura intreaga potrivt careia esti obligat sa torni. Registre, arhive, persoane abilitate…

Dar si sanctiuni. Caci Articolul 42 al. (1) din Lege prevede ca “incalcarea prevederilor prezentei legi atrage, dupa caz, raspunderea civila, disciplinara, contraventionala, administrativa sau penala.”

Astfel “Autoritatile competente conform art. 26 alin. (1) iau in considerare, atunci cand stabilesc tipul si nivelul masurilor sau sanctiunilor contraventionale/administrative aplicate…”

Fapt care poate constitui o veritabila arma de santaj institutional asupra oricarei persoane fizice sau juridice care a obandit atributiuni de “entitate raportoare” potrivit prezentei legi.

Asta ca sa fie clar... de ieri suntem obligati cu totii sa fim colaboratorii “statului de drept”.

Un fel de securisti fara de arginti…

Eu unul declar public ca nu voi deveni o “entitate raportoare” si nici nu imi voi turna clientii. Si asta pentru simplul motiv ca eu nu imi suspectez clientii si nici nu am motive rezonabile sa ii suspectez! Caci eu cred in prezumtia de buna-credinta si nevinovatie!

Astept sanctiunile.

Post script: in ultima instanta, prefer sa ies din profesia de avocat decat sa devin un turnator cu acte in regula.

Daca tot noi avocatii avem un “rol formal”, de “auxiliari ai justitiei”, un fel de voci care striga in pustie... macar sa nu devenim si turnatori cu acte in regula!


Sursa: Facebook Dan Chitic

Comentarii

# Pintea date 15 ianuarie 2020 19:37 +5

De ce avocatii nu protesteaza masiV? Legea respectiva este odioasa! Pana acum nimeni nu a luat-o in seama! Aceste directive eu cu pretextul luptei anti-coruptie nu fac decat sa te aserveasca unor institutii si scopuri false! UE daca ar lupta cu adevarat impotriva coruptiei, in primul rand nu ar fi luat-o cu orice pret pe kovesi si nu ar fi păstorit, ani de zile, coruptia deep state din RO!! De ce sa fie obligate aceste categorii profesionale sa faca ceva ce contravine profesiei si la urma urmei si constiintei, numai pt ca RO si UE sa bifeze ca au mai facut ceva? Coruptia de la nivelul parchetelor, instantelor, pe asta cui o semnalam? Sau de-asta nu s-a facut nimic in cazul Caracal, ca nu aveam ”raportori”? Vai de noi, ne poleim cu tot felul de notiuni si organisme numai ca sa justificam teroarea si supravegherea in care se doreste sa se afle societatea! Este o lege indreptata impotriva clientilor notarilor/avocatilor, in special oameni de afaceri, ca sa fie si acestia vânați constant!

# nae din dealul feleacului date 15 ianuarie 2020 19:53 +6

Iata populime RO un OM DE CARACTER Av.Dan Chitic.."prefer sa ies din profesia de avocat decit sa devin un turnator.."Citi dintre noi avem aceasta verticalitate?TREZITI-VA odata ,nu mai aveti "orgoliul de natiune mica".Vlad Tepes :"Nu exista decit inainte sau sus"!

# imun/teanu date 16 ianuarie 2020 09:06 +6

Va amintiti, batranii, de eroul sovietic Pavlik Morozov? El copil, fiind foamete parintii ascunseseraa-n pod din produsele lor de mancare familiei. Cand a venit "controlul" el i-a parat. Au fost dusi in fata "plutonului". Bunicul i-a pus capul pe butuc taindu-l cu toporul. Asa a devenit Pavlik erou. Educatiei "noi" in programa scolara se vor introduce "Vitea Maleev la scoala si acasa", "Timur si baietii sai" si, neaparat, "Steaguri pe turnuri" a celui mai peTagog Makarenko /pentru "Kac zacalialasi stali" cum prin tuberculoza bietul naiv N. Ostrovski. * Nu sunt NAIVI si noii peTagogi de la noi. * Ce te faci insa cand toMNai "instrumentistii" profesionisti pe problema in loc "sa (le) toarne" musamalizeaza infractiunile uriase, cum nominalii "un" Gigi Popovici si-"un" Marius Iacob din PORCOraturi (ca hotii nostri sa fie patri-Hoti?).

# Neanae date 16 ianuarie 2020 12:53 +5

Draga Domnule Chitic, CHAPEAU pentru luarea dvoastra de poziție. Acum, intre serios si sarcasm, daca niste cetățeni, pare ca mulți, au ales prin “excitarea” (de la Buzdugan citire) dreptului la vot niste capete seci ca sa fie bine pentru EI si pentru bobor dapai sa fie EI Fericiți. Că noi ăștilalți “bucuros le-om duce toate ... de e pace, de-i război”! Au vrut bicicleta, sa pedaleze până or vedea negru. Daca magistrații de orice nivel profesional care se simt șantajați, amenințati accepta acest lucru, sa le fie si lor de bine in rahatul in care se scaldă in timp ce chipurile vor independenta justiției. Fix ca doctorul care sfătuiește pacientul sa se lase de băut si de fumat, in timp ce el, buhăit, cenușiu si cu scrumiera plina de mucuri împuțite pe birou, tușește ca un tuberculos. Am luat cunoștința si conștiința ca eu in viața asta nu voi vedea binele biruitor in România. Nu ca nu ne-am descurca cu prea mult bine, dar ADN-ul romanesc e defect, nu Supraviețuiește decât in mizerie.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Cum catalogati propunerile privind numirea Gabrielei Scutea ca Procuror General, a Giorgianei Hosu ca sefa DIICOT si a lui Crin Nicu Bologa in fruntea DNA?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.01.2020 – Orban l-a facut pe Werner (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva