27 January 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CONFISCARILE LA VAMA A SUMELOR DE PESTE 10.000 EURO, SUB LUPA CJUE – Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a obtinut sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene: „CJUE va stabili in ce masura dispozitiile relevante din Regulament se opun unei sanctiuni precum cea prevazuta in legislatia din Romania, conform careia numerarul nedeclarat in fata autoritatilor vamale, care depaseste limita de 10.000 euro, se confisca in intregime si cu titlu definitiv”

Scris de: V.B. | pdf | print

11 July 2019 14:47
Vizualizari: 5737

Vamesii nu ar mai putea confisca bani cu lejeritatea cu care o fac in prezent, in situatia in care Curtea de Justitie a Uniunii Europene va constata neconformitatea dintre dreptul national si cel al UE in ceea ce priveste confiscarile la vama ale sumelor in numerar nedeclarate ce depasesc 10.000 de euro.


CJUE a fost sesizata in acest caz de catre o echipa a casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii din care a facut parte avocatul Robert Rosu (foto).

Mai precis, demersul societatii de avocati (care a trecut de filtrul de admisibilitate al Tribunalului Ilfov, instanta care la randul ei a sesizat CJUE) se refera la pronuntarea, de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene, a unei hotarari preliminare legate de interpretarea art. 9 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1889/2005 al Parlamentului European si al Consiliului din 26 octombrie 2005 privind controlul numerarului la intrarea sau iesirea din Comunitatea Europeana.

Iata comunicatul Tuca Zbarcea & Asociatii:

Confiscarile la vama ale sumelor ce depasesc 10.000 euro, sub lupa CJUE

O eventuala decizie CJUE de constatare a neconformitatii dreptului national cu dreptul Uniunii Europene in aceasta materie, previzibila de altfel, avand in vedere jurisprudenta anterioara a CJUE, va determina instantele nationale sa inlature de la aplicare normele criticate si sa desfiinteze orice efecte produse.

Tuca Zbarcea & Asociatii a obtinut sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in vederea pronuntarii unei hotarari preliminare legate de interpretarea art. 9 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1889/2005 al Parlamentului European si al Consiliului din 26 octombrie 2005 privind controlul numerarului la intrarea sau iesirea din Comunitate.

Echipa Tuca Zbarcea & Asociatii care a realizat demersurile aferente este compusa din avocatii Robert Rosu (Partener), Manuela Gornoviceanu (Managing Associate) si Alexandru Gogoneata (Avocat).

CJUE va stabili in ce masura dispozitiile relevante din Regulament se opun unei sanctiuni precum cea prevazuta in legislatia din Romania, conform careia numerarul nedeclarat in fata autoritatilor vamale, care depaseste limita de 10.000 euro, se confisca in intregime si cu titlu definitiv.

De asemenea, se va verifica conformitatea legislatiei nationale cu dreptul Uniunii Europene, care prevede, cu titlu de sanctiune contraventionala, confiscarea in intregime a sumei nedeclarate in absenta unei verificari prealabile sau ulterioare privind provenienta sau destinatia sumelor si independent de provenienta sau destinatia acestora.

Comentarii

# Auzi tata la ei : Birkenau n-a murit ! date 12 July 2019 18:56 +2

Cum adica se confisca ? Cu ce drept ? Vreti sa ziceti "se fura" de la proprietar cu ajutorul autoritatilor !!! Securistii dreaku` ! :o PS. Chestia asta tot de peste Atlantic vine , in numele combaterii , sanki, a teroreilor ... ; administratia Merelui Blond , Obama .

# evazionisti din toate tarile uniti-va ! date 15 July 2019 00:21 -7

În toate tarile exista limite de numerar la iesirea sau intrarea în tara respectiva. În US suma maxima este de 10 000 $US. Daca ai peste si îi declari, nu este mare problema, dar daca nu-i declari si te prinde, îti confisca toata suma si îti deschid dosar de evaziune fiscala. Nu uitati cazul manelistului Adi Minune prins cu mâta-n sac de vama americana.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.01.2023 – Favoritul pentru sefia PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva