27 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CONSTITUTIA NU E MANDOLINA – Curtea Constitutionala i-a dat in cap premierului Ludovic Orban cu asumarea raspunderii pe modificarea legilor justitiei privind durata studiilor INM. Decizia CCR a fost luata in unanimitate. Orban le ataca pe pupilele lui Klaus Iohannis, judecatoarele Simina Tanasescu si Livia Stanciu: „Asa Curte, asa decizii” (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

29 January 2020 16:59
Vizualizari: 6858

Constitutia nu este mandolina, pentru ca premierul Ludovic Orban (foto) s-o poata folosi dupa ureche. Acesta este mesajul transmis de catre CCR miercuri, 29 ianuarie 2020, care a declarat neconstitutionala initiativa guvernului PNL de a-si asuma raspunderea pe prorogarea intrarii in vigoare a unor prevederi din legile justitiei.Este vorba despre amanarea prevederilor din legile justitiei privind cresterea duratei de pregatire a auditorilor de justitie de la Institutul National al Magistraturii, de la 2 ani la 4 ani. Decizia CCR a fost luata in unanimitate – deci inclusiv de catre fosta consiliera prezidentiala Simina Tanasescu, rasplatita de Klaus Iohannis cu o sinecura de judecator constitutional. De asemenea, tot impotriva guvernului Orban a votat alta judecatoare trimisa de Iohannis la CCR. Ne referim la Livia Stanciu, fosta sefa ICCJ si partenera de nadejde a DNA.

Prevederile desfiintate miercuri de catre CCR se gasesc in proiectul de lege privind unele masuri pentru asigurarea bunei functionari a instantelor judecatoresti si a parchetelor de pe langa acestea in anul 2020 (PL-x nr. 655/2019).

Cabinetul Orban si-a asumat raspunderea pe modificarea legislativa la data de 12 decembrie 2019. In 16 decembrie, 55 de deputati si senatori PSD au atacat aceasta asumare a raspunderii la Curtea Constitutionala a Romaniei. In 18 decembrie, textul pe care Executivul si-a asumat raspunderea i-a fost trimis presedintelui Klaus Iohannis, dar acesta inca nu a semnat decretul de promulgare.

Tot in unanimitate, CCR a declarat neconstitutionala si asumarea raspunderii guvernului Orban pe alta masura – respectiv cea legata de transportul scolar.


Iata comunicatul CCR:


In ziua de 29 ianuarie 2020, Plenul Curtii Constitutionale, in cadrul controlului anterior promulgarii, a luat in dezbatere:

A. Obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri aplicabile in anul 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, formarea profesionala initiala a judecatorilor si procurorilor, examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, stagiul si examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari, obiectie formulata de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia si a constatat ca Legea privind unele masuri aplicabile in anul 2020 referitoare la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii, formarea profesionala initiala a judecatorilor si procurorilor, examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, stagiul si examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari este neconstitutionala.

B. Obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul transportului de persoane, obiectie formulata de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul transportului de persoane este neconstitutionala, in ansamblul sau.

Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru. Argumentele retinute in motivarea solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.


Orban a cedat nervos


Revenind la ziua de miercuri, 29 ianuarie 2020, trebuie sa remarcam reactia lui Ludovic Orban la aflarea vestii ca PNL a pierdut la CCR: „Asa Curte, asa decizii”. Intr-un acces de furie, premierul a acuzat Curtea Constitutionala ca face jocurile PSD-ului. Problema cea mai mare este ca, asa cum mentionam, decizia CCR a fost luata in unanimitate. Pe cale de consecinta, Orban le-a acuzat de PSD-ism inclusiv pe Simina Tanasescu si Livia Stanciu, numite la CCR chiar de Iohannis.


* Cititi aici textul de act normativ pe care guvernul Orban si-a asumat raspunderea

* Cititi aici motivarea asumarii raspunderii

* Cititi aici sesizarea la CCR depusa de PSD


Sursa foto: Revistavip.net

Comentarii

# Neamul lui Bicilis date 29 January 2020 17:07 +5

Si ce daca! Mandolina-i da "in cap" inca de la pubertate si jura ca nu se lasa. Cu ce-i da-n cap acum Curtea Constitutionala nu se ia in consideratie, avand in vedere ca Mandolina-i obisnuit sa-si "dea in cap"!

# Procurorul date 29 January 2020 17:16 0

CCR=Fort Alamo !

# mitica date 29 January 2020 19:44 +5

Mai bine ii dadeau parintii lui in cap si era mai bine!

# MARIAN date 30 January 2020 00:28 0

"Una e sa fii SPRE Guvern si alta e sa fii LA Guvern!. Aceasta este DRAMA omului politic Ludovic Orban.

# imun/teanu date 30 January 2020 07:51 0

Constitutia? Pentru ei? E cand nu ajung la closet si se duc la un pom.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.02.2024 – CSM a deslusit anonimizarile

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva