20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM ANUNTA PARALIZIA SISTEMULUI – Raportul Comisiei Europene privind statul de drept este folosit de CSM pentru a avertiza politicienii: “Intrarea in vigoare a proiectului de lege pentru modificarea pensiilor de serviciu ar putea avea ca efect accentuarea deficitului de magistrati, care sa conduca la paralizarea sistemului judiciar”. Amuzant: CSM se lauda cu transparenta, desi sedintele dureaza putin peste un minut, iar dezbaterile publice aproape ca nu exista

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 July 2023 17:04
Vizualizari: 4047

Consiliul Superior al Magistraturii foloseste Raportul Comisiei Europene privind statul de drept pentru a avertiza din nou politicienii ca risca sa bage sistemul judiciar in colaps. Evident, se va intampla prin intrarea in vigoare a proiectului de lege care impune supraimpozitarea pensiilor magistratilor, recalcularea pensiilor in plata si cresterea varstei de pensionare pentru judecatori si procurori la 60 de ani.


 

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii joi, 6 iulie 2023, CSM comenteaza pe scurt concluziile Raportului Comisiei Europene privind statul de drept, insa atrage atentia asupra constatarilor despre deficitul tot mai mare de magistrati. Concret, Consiliul subliniaza ca intrarea in vigoare a proiectului de lege privind pensiile de serviciu ar putea avea ca efect accentuarea deficitului de magistrati, care sa conduca la paralizarea sistemului judiciar.

Altfel, amuzant este ca in acelasi comunicat de presa CSM scoate in evidenta mentiunile din Raportul Comisiei Europene referitoare la faptul ca “noua componenta a CSM, care si-a inceput mandatul in ianuarie 2023, reprezinta o oportunitate pentru asigurarea transparentei si a responsabilitatii”, in conditiile in care sedintele Consiliului abia ce depasesc un minut, iar dezbaterile publice aproape ca lipsesc cu desavarsire.


Prezentam comunicatul CSM:


“Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de publicarea la data de 05 iulie 2023 a celui de-al patrulea Raport al Comisiei Europene privind statul de drept, care reprezinta un instrument extrem de util de evaluare pe baza acelorasi standarde a calitatii actului de justitie, cadrului anticoruptie, a pluralismului si libertatii mass-mediei si a altor probleme institutionale legate de sistemul de control si echilibru.

Raportul din acest an al Comisiei Europene privind statul de drept, in capitolul dedicat Romaniei, noteaza, intr-o nota pozitiva, 'progresele semnificative' realizate 'in asigurarea faptului ca revizuirea legilor justitiei consolideaza garantiile privind independenta sistemului judiciar'. Comisia retine, astfel, ca 'noile legi ale justitiei au adus schimbari importante in ceea ce priveste organizarea carierei si regimurile privind raspunderea magistratilor, numirea, revocarea si competentele procurorilor de rang inalt, precum si guvernanta Inspectiei Judiciare'.

Cu referire concreta la progresele inregistrate din perspectiva Consiliului Superior al Magistraturii, se subliniaza ca, 'astfel cum se mentioneaza in Raportul MCV din 2022, noua componenta a CSM, care si-a inceput mandatul in ianuarie 2023, reprezinta o oportunitate pentru asigurarea transparentei si a responsabilitatii', dar si ca 'noul CSM si-a demonstrat angajamentul de a da un nou impuls in ceea ce priveste transparenta si responsabilitatea, prin publicarea online, in aprilie 2023, a unui plan de actiune privind transparenta si responsabilitatea'.

Totodata, este notata eficienta sistemului de justitie care 's-a imbunatatit in general, iar dezvoltarea instrumentelor digitale a progresat constant'.

In aceasta nota este reamintit portalul online ReJust 'dezvoltat si gestionat de CSM, ce asigura disponibilitatea hotararilor judecatoresti' si care 'a fost imbunatatit cu functionalitati de cautare suplimentare si ofera acum acces la toate hotararile instantelor de prim grad de jurisdictie, ale tribunalelor si ale curtilor de apel'.

Consiliul atrage atentia insa asupra constatarilor din cuprinsul raportului, referitoare la deficitul tot mai mare de magistrati, care constituie o problema ingrijoratoare, deoarece ar putea avea, in timp, un impact asupra calitatii si eficientei sistemului judiciar.

In acest context, intrarea in vigoare a proiectului de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu ar putea avea ca efect accentuarea deficitului de magistrati, care sa conduca la paralizarea sistemului judiciar”.

Comentarii

# DODI date 6 July 2023 17:55 +103

Paralizia sistemului judiciar ae mai multe cauze printre care, principala, este aceea că CSM a devenit o frână în calea unui sistem judiciar corect, profesionist dacă ținem cont doar de valoarea penibilă (profesională și umană!) a multora dintre membri (vezi cazul șefului PORCurorilor!) sau care răspund doar la stimulii veniți din partea Noii securități.

# Ciorapu date 6 July 2023 18:24 +57

Las' că aduce ciolacu niște nemțălăi. Dacă tot aduce soldați poate aduce și magistrați.

# jUSTie date 6 July 2023 19:34 +49

Promisiuni de PALARIE, Are sarmana PAPADIE, De la ciuperca ... Cine stie! Plusata-ar vrea macar sa fie. Cam asa si cu Justitia din Romania. Prea multi ar vrea sa fie Ceva, doar ca sa fie. Competenta nu conteaza! Asteptam rapoartele UE ca sa se spuna ceea ce CSM si cei cu functie de conducere din justitie, incluzand aici si onorabilul MJ, ar fi trebuit sa rezolve de mult: deficitul tot mai mare de magistrati! Noroc cu astfel de rapoarte. Apropos, raportul recomanda si ca MJ sa continuie initiativa anuntata de dl Predoiu (panelul celor 3 onorabili juristi) ref la recomandarile Comisiei de la Venetia. Ati mai auzit ceva? Legat de politica penala cum a ramas? .. sa continuam … A-nflorit o PAPADIE, Cine-i pune o PALARIE?

# Un cunoscător date 6 July 2023 19:45 +41

CSM-ul ar trebui să se aplece asupra calității actului de justiție. Care este praf.

# cetatean de moda veche date 7 July 2023 09:05 +73

POLITICA in sine nu era un OBIECTIV al CSM. Palaria a devenit cam mare,grea de purtat. Viitorul ne va convinge. Magistratii NU se fac peste noapte precum COPCHII, la norma sau cu costurile din 3 ani de concediu paternal-maternal ? Dar, noi suntem prosti si nu stim ce stiu inaltele fete ale justitiei. Scuza-ti ,noi ,ne luam dupa "MARILE REALIZARI SI FACERI DE RAS" la CEDO si in fata celor care mai gandesc in Tarisoara(ca atati am mai ramas- cine stie poate ca trebuie sa lasam pe altii sa ne ia locul ,ca dupa constrangeri doar SEFII si OAMENII LEGII mai raman pe aici sa se "pazeasca" intre ei si sa-si aplice viziunile- legile aparute din "(PRE)putul gandirii".Nu conteaza ca se contrazic ,servesc scopului de a fii interpretate,rezultate diferite- cauze similare(comform calitatii justitiabilului). Cat despre "CHIMIRUL"gros, avand in vedere contribuabilii onesti (PROSTI- 15-18 milioane si toti PROSTI,cati cu minim pe economie si pensionari?), si "OBRAZUL" este la fel!EMPATIC VORBIND!

# Demult, pe acest pământ era o cetate. date 7 July 2023 10:42 +1

Paralizia sistemului judiciar s ainstaurat cu ani in urma, acum sunteti in coma politica!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva