6 august 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM, extrema urgenta!

Scris de: Sorin ROSCA-STANESCU | pdf | print

15 iunie 2021 10:31
Vizualizari: 6030

Consiliul Superior al Magistraturii este adus in situatia in care, neintarziat, trebuie sa intervina. Si inca cu toata energia. Si autoritatea sa. Nu pentru a media un urias conflict interinstitutional generat de procurorul general Gabriela Scutea, care a atacat la baioneta Curtea Constitutionala, ci pur si simplu pentru a sanctiona exemplar acest derapaj. Este cel mai important examen pe care il are de trecut Consiliul Superior al Magistraturii.


 

Sunt trei puteri fundamentale in statul roman, asa cum au fost ele stabilite de Constitutie. Puterea legislativa, puterea executiva si puterea judecatoreasca. Fiecare este administrata de catre o alta instanta. Parlament, Guvern si, respectiv, CSM. Consiliul Superior al Magistraturii este cea mai inalta instanta care trebuie sa apere libertatea magistratilor si modul in care este respectata ordinea de drept in Romania. Trebuie sa protejeze forta dreptului in raport cu dreptul fortei. Si aceasta obligatie, care totodata constituie si un privilegiu, trebuie exercitata conform puterilor cu care este investit CSM in raport cu oricine. In raport cu celelalte doua puteri ale statului. in raport, daca este cazul, cu instantele internationale. Dar si in raport cu principalii actori din magistratura. Si iata ca acum CSM este supus, cum aratam la inceput, uneia dintre cele mai grave provocari imaginabile.

Nu voi intra in detalii tehnice. Daca cititorul doreste sa le analizeze, le va putea gasi pe toate site-urile importante, incepand din fatidica zi de 9 iunie anul curent. In 9 iunie s-a produs un fapt de o gravitate extrema. Doamna Gabriela Scutea, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, printr-un document oficial, avand caracterul de recomandare, s-a adresat procurorilor din intreaga tara, indemnandu-i in mod explicit sa incalce o recenta decizie a Curtii Constitutionale. Marul discordiei se refera la mult discutata Sectie pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ). Atacurilor repetate impotriva existentei acestei Sectii, facute la Curtea Constitutionale a Romaniei, CCR le-a raspuns printr-o decizie obligatorie pentru intreg sistemul roman de Justitie. Scurt pe doi: legea prin care a fost infiintata aceasta Sectie si, respectiv, legea dupa care ea functioneaza este in acord deplin cu Legea Fundamentala. Deci cu Constitutia Romaniei. Deliberand, Curtea Constitutionala a mers chiar cu un pas mai departe si a analizat legea de functionare a SIIJ in raport cu o hotarare recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), constatand ca aceasta “nu cuprinde elemente care sa determine o schimbare a jurisprudentei in acest domeniu”. Si asa si este.

Teoretic, ba chiar si in fapt, exista posibilitatea ca decizii si hotarari adoptate la nivel european sa se bata ca in cap cu unele legisatii interne ale statelor. Ce prevaleaza in asemenea situatii? Exista un principiu unanim acceptat, adoptat si practicat in intreaga relatie dintre state si Uniunea Europeana. Prevaleaza acele norme care constituie garantii mai mari vizand drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Admitand prin urmare ca ar fi existat vreo dispozitie adoptata de oricare dintre organismele UE, inclusiv de CJUE, vizand desfiintarea SIIJ, aceasta nu ar fi valabila, pentru ca ar incalca principiul imuabil mai sus consemnat. Numai ca asa cum, pe buna dreptate, a constatat CCR, niciodata, la niciun nivel al Uniunii Europene nu a fost adoptata vreo dispozitie in sensul desfiintarii SIIJ. E ca la Radio Erevan. Nu numai ca daca ar fi existat o asemenea dispozitie, ea nu ar fi fost valabila, dar, iata, o asemenea interdictie nici macar nu a fost vreodata formulata. si nicio autoritate juridica, politica sau de alta natura care, din diverse motive, nu accepta ca judecatorii si procurorii sa fie cercetati atunci cand comit abuzuri, incalcand drepturile si libertatile fundamentale ale omului, nu poate invoca ceva ce nu exista si, prin urmare, nu poate avea castig de cauza.

Rationamentul de mai sus i se aplica in mod evident si doamnei Gabriela Scutea. Sau mai ales. Pentru ca procurorul general, tocmai datorita inaltei functii pe care o detine, are obligatii si mai mari decat un cetatean obisnuit de a respecta intocmai toate normele juridice, incepand cu cele constitutionale. Dar doamna Scutea a comis ceva mult mai grav. Din inalta pozitie pe care o detine si in conditiile in care SIIJ ii este subordonata, iar procurorii acestei Sectii Speciale sunt fara exceptie desemnati de catre Consiliul Superior al Magistraturii, isi permite ca, printr-un document oficial, sa-i indemne pe toti ceilalti procurori ai Romaniei, aflati de asemenea in subordinea ei, sa nu dea curs rechizitoriilor intocmite de SIIJ impotriva unor magistrati care au incalcat legea.

Cum putem iesi din acest impas creat de procuroul general al Romaniei? Obiectiv vorbind, nu exista decat o singura modalitate. Ca CSM, de urgenta, sa analizeze aceasta situatie si sa o sanctioneze corespunzator pe doamna Scutea si sa atraga atentia, tot printr-un document oficial, ca in Romania deciziile CCR sunt obligatorii pentru toata lumea, inclusiv pentru procurori.

Peste cateva ore, incepand de la 13.30, la Gold FM, voi dezbate impreuna cu Cozmin Gusa aceasta situatie inca nemaiintalnita in analele Justitiei romane si, in general, in analele Justitiei europene.


Preluare de pe Corectnews.com

Comentarii

# Lorenzo de Medici date 15 iunie 2021 14:18 +215

Ca fost magistrat și ca fost, actual și viitor, cât o mai da Dumnezeu, cetățean viu al acestei țări, CER CSM excluderea dim magistratură a acestei triste doamne, la pachet cu ipochomenul de la Pitești, care și-a închipuit că poate fi și judecător și legislator în același timp. S-au făcut de râs pe ei înșiși, au făcut de râs magistratura, ne-au făcut de râs ca popor și au făcut România de vise urâte la nivel planetar (s-a speriat chiar și Licuriciul Mare de o asemenea grozăvie). E, totuși, cam mult pentru 2 creaturi bizare, care nu știu ce caută ele în viața lor.

# nae girimea date 16 iunie 2021 07:28 +23

@Lorenzo de Medici Cererea dv are la baza prezumtia falsa ca personajele din CSM ar fi altfel decat ipochimenele pomenite

# Gilu date 16 iunie 2021 10:26 +51

D-le SRS,bateti intr-un perete de pasla si nu va aude nimeni : un Președinte părtinitor,o justiție aservită precum cea mai umilă slujnica,servicii aservite străinătății,partide politice cu comportament de gasca,o constituție permisivă la o interpretare abulica , toate acestea, constituie cancerul societății românești...As intelege aservirea acestor instituții,daca ar fi vorba de un munte de inteligenta care ar ști ce să facă cu ea ; de unde inteligenta,domnule ? Te uiti spre Cotroceni si vezi desertul Sahara...Te uiti spre palatul Victoria : o casa de nebuni ! A propos,cine-i face pe Piticul balmajitor,sa spuna ce a făcut cu miliardele imprumutate?

# Ana date 17 iunie 2021 23:39 +79

Gabriela Scutea este o rusine pentru tagma magistratiilor ! Ce exemplu a dat ea ?! Nu-i e rusine ? De ce mai este pe funtie ? Wuhannis , nesimtitule , de ce nu-i ceri demisia ?

# Alina date 18 iunie 2021 16:18 +51

Serviciile sunt , cred, in toate partidele ; asadar pana nu li se reduce bugetul macar la jumate sa fie mana de lucru necalificata pe santiere , nu se poate trece la alegeri libere.Intr-o a doua etapa sa fie privatizate serviciile , sa vedem cum****** vor justifica salariile astronomice si daca vor mai putea iesi la pensie ...nesimtita. :-*

# Baran Gheorghe date 19 iunie 2021 09:02 +29

Cotetul Superior al Magistraturii, asa cum il numesc cititorii de pe alta publicatie, nu va face nimic asa cum niciodata nu a facut. Zicala Corb la corb nu si scoate ochii, se potriveste in acest cotet.A intrat cu calul in acest cotet si IohaniSS. Inspectia Jegoasa , la fel nu a facut nimic. Sunt sute de cazuri cu magistrati care au sarit calul in materie de cod, in materie de obligatie de abtinere, in materie de rea credinta, etc.care au fost albite. Atata timp cand inspectia jegoasa nu se unifica sa fie doar un jeg si pebtru procurori si pentru judecatori , nufarul spala. Revenind la cotet, doar cei doi reprezentanti ai soc civile si inca doua doamne nu pot face primavara. Imi pare rau ca i am tinut partea dlui Olaru, regret.

# Vasile Zarnescu date 22 iunie 2021 17:03 +38

Dar de ce să îi ceară demisia? Este în puterea lui să o demită, fiindcă el a semnat decretul de înscăunare! Gabriela scutea asta să ne scutească de prezența ei! Să se ducă de unde a venit!

# ?????? date 23 iunie 2021 21:47 0

& Și deci, care v-ați vaccinat cu vaccinul "Frizer" , ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.08.2021 – Ambasadorul si-a pus poza cu tatucul Iohannis (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva