14 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CUM SI-A RUPT BANILA CAPUL – Plan pentru parazitarea PICCJ, DNA si DIICOT. Klaus Iohannis i-a cerut demisia sefului DIICOT Felix Banila in vederea "recredibilizarii institutiei" dupa gafele comise la Caracal. Demisia pe care Banila o vede ca "expresie a unui om las" ii aduce lui Iohannis capital electoral. Daca Banila isi da demisia, DIICOT devine al treilea mare parchet cu conducere interimara, asigurata probabil de Oana Haineala sau Giorgiana Hosu, sfatuitorii lui Banila (Document)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

1 October 2019 14:11
Vizualizari: 8358

"Au trecut deja doua luni de la tragedia ingrozitoare de la Caracal care a zguduit Romania", afirma Klaus Iohannis, si tot atat de cand, cu exceptia convocarii CSAT in cadrul caruia a cerut "masuri urgente", acelasi presedinte al Romaniei s-a comportat ca si cum tragedia tinerelor Luiza Melencu si Alexandra Macesanu nu ar exista. Asta pana aseara, 30 septembrie 2019, cand, intr-o declaratie fulgeratoare si, credem noi, bine gandita electoral, presedintele Iohannis a iesit la tribuna Palatului Cotroceni pentru a cere public demisia procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Felix Banila (foto). Motivul: cineva trebuie sa isi asume greselile din ultimele saptamani comise de procurorii DIICOT, astfel incat structura specializata de parchet sa se recredibilizeze. Cat ii pasa sau nu de imaginea DIICOT, ori cat de afectat a fost de tragedia de la Caracal nu stim. Ce stim insa este ca prin cererea demisiei procurorului sef DIICOT, Klaus Iohannis castiga capital electoral baban, fiind sute de mii, poate chiar milioane de oameni care au considerat necesara aceasta masura. Ne intrebam totusi: Se poate recredibiliza o institutie prin demisia unei persoane, cand restul factorilor de decizie raman pe functii, ba chiar pot prelua conducerea parchetului?


Felix Banila n-ar prea vrea sa demisioneze

Dupa solicitarea tarzie facuta de Klaus Iohannis luni seara, 30 septembrie 2019, procurorului sef DIICOT Felix Banila i-a fost necesara o cugetare de-o noapte pentru a iesi marti dimineata, 1 octombrie 2019, cu un comunicat postat pe site-ul parchetului in care reactioneaza la cererea facuta de presedinte. Si in ce fel reactioneaza...

Felix Banila informeaza ca "demisia este un act unilateral de vointa", iar in unele imprejurari ar reprezenta "expresia unui om las si poate chiar lipsit de responsabilitate", nefiind cazul sau. Semnaleaza in acelasi timp seful DIICOT ca demisia sa, "daca aceasta se va produce", poate avea "consecinte deosebite, pana la instabilitate", cu atat mai mult cu cat "activitatea DIICOT nu se rezuma numai la cazul Caracal".

In cuprinsul comunicatului, Felix Banila anunta totusi ca va trata cu maxima seriozitate cererea lui Iohannis, sens in care se va consulta cu Procurorul General al Romaniei, functie asigurata interimar de procurorul Bogdan Licu, dar si cu colegii sai. Lucru care pare sa se intample, din informatiile noastre, la orele pranzului avand loc in sediul DIICOT o adunare generala a procurorilor in vederea discutarii cererii presedintelui Iohannis.

Banila nu a decis singur pasii de la Caracal. Alti cinci procurori au avut putere de decizie!

Trecand totusi peste reactiile din ultimele 12 ore ale lui Iohannis si ale procurorului sef DIICOT Felix Banila generate de cazul Caracal, este important de tinut cont de urmatoarele elemente:

-De la momentul preluarii dosarului Caracal de catre DIICOT in vederea investigarii cazurilor Luizei Melencu si Alexandrei Macesanu, ambele victime ale lui Gheorghe Dinca, procurorii condusi de Felix Banila au comis greseli pe banda rulanta. Pentru majoritatea crizelor provocate de aberantele decizii ale procurorilor din subordine, Banila a iesit pentru a se justifica sau a se afunda si mai rau.

-Fiecare dintre aceste iesiri a avut loc in urma unor ample consultari facute nu doar cu procurorii din subordine ci si cu cei din conducerea parchetului, lucru care, inevitabil, ne duce cu gandul la urmatoarea ipoteza:

Stiindu-se impactul mediatic, social si uman pe care tragedia de la Caracal il are asupra romanilor, credem ca Banila a fost scos la inaintare pentru ca imaginea sa sa fie asimilata tragediei si pentru ca mai apoi sa fie tras la raspundere prin demisie. A nu se intelege ca iesirile publice ale procurorului sef DIICOT au fost neoportune, din contra, insa mesajele transmise public puteau fi cu totul altele, care sa conduca la clarificarea situatiei si nu la aburirea ei!

In aceste conditii, ne intrebam legitim: a fost constient Felix Banila ca prin reactiile avute, voit sau nu, a fost indemnat sa isi rupa singur capul pentru a putea fi inlaturat din functie? Indiferent de acest caz, este important de vazut cui profita cererea de demisie formulata de Klaus Iohannis? Firesc, daca Banila isi va da demisia (las sau nu) astfel cum i s-a solicitat, conducerea DIICOT va putea fi asigurata, pe interimat, de doua persoane: procurorul sef adjunct Giorgiana Hosu, ori procurorul sef adjunct Oana Andrea Schmidt-Haineala.

Or, tinand cont ca cele doua subalterne ale lui Banila au fost sfatuitorii sefului DIICOT in cazul Caracal, ce sens ar mai avea demisia lui Banila, daca interimatulul va fi asigurat de unul dintre oamenii care au pus umarul la crearea haosului de la Caracal? Daca totul se face doar pentru o campanie media, atunci raspunsul este justificabil. Numai ca, presedintele Iohannis se lauda prin campanie ca vrea "o Romanie a lucrului bine facut"...

Credem totusi ca daca tot vrea sa recredibilizeze DIICOT prin demisia lui Banila, si daca tot cere ca "greselile sa fie asumate cu responsabilitate", Iohannis ar trebui sa ceara acelasi lucru pe care i l-a solicitat lui Banila intregii echipe de soc care s-a ocupat de Caracal, fiind fiecare dintre ei responsabili pentru actiunile procurorilor din subordine. Iar ca lucrurile sa fie mai simple, din ce stim noi "centrul de comanda" de la DIICOT din cazul Caracal este compus din cinci sefi, dupa cum urmeaza:

-Giorgiana Hosu, procuror sef adjunct, coordonatoarea anchetei;

-Oana Schmidt-Haineala, procuror sef adjunct;

-Alina Albu, sefa Sectiei de combatere a criminalitatii organizate (facsimil);

-George Patuleanu (personaj adus de la Parchetul Judecatoriei Arad si uns sef de Birou in DIICOT);

-Adrian Petre Todoran (adus de la Parchetul Judecatoriei Cornetu).

De retinut ca DIICOT, in prezent singura unitate de parchet care mai are un procuror-sef plin, ar ajunge, asemenea DNA sau PICCJ, sa fie condusa pe interimat, pentru cine stie cat timp. Caci, data fiind situatia de la Ministerul Justitiei, unde ministresa Ana Birchall este revocata dar nedata afara, dar si refuzul presedintelui Iohannis de a numi in loc un ministru plin la Justitie, procedura de ocupare a functiilor de conducere la cele trei parchete, PICCJ, DIICOT si DNA, devine aproape imposibila in acest an.

Cui profita si unde se doreste sa se ajunga cu aceasta demisie, dincolo de capitalul electoral al lui Iohannis, ramane de vazut in viitorul foarte apropiat.


Iata solicitarea presedintelui Klaus Iohannis in ce il priveste pe procurorul sef Felix Banila din 30 septembrie 2019:

"Au trecut deja doua luni de la tragedia ingrozitoare de la Caracal care a zguduit Romania. Atunci am convocat imediat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, am indicat in mod explicit care sunt masurile urgente care trebuie luate de Guvern si am cerut, in mod repetat, actiuni clare. Totodata, am tras repetate semnale de alarma catre toti cei care conduc institutiile statului ca au obligatia sa isi exercite cu maxima responsabilitate misiunea de a proteja cetatenii tarii noastre.

In conditiile in care oamenii au asteptarea legitima de a fi aparati, este revoltator modul in care, in ultima saptamana, unele institutii publice au reactionat atat in ceea ce priveste ancheta de la Caracal, cat si in ceea ce priveste ancheta legata de cumplitul caz din Dambovita.

In ambele cazuri, am vazut reactii intarziate, gesturi publice de-a dreptul scandaloase care denota lipsa de preocupare pentru victime si pentru familiile victimelor. Ce s-a intamplat in ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de „asa nu!”. Este extrem de grav ca cei care conduc institutii ale statului roman gireaza astfel de comportamente, prin care potentialii infractori sunt tratati cu blandete, cu manusi, iar victimele sunt tratate cu duritate si cu agresivitate. (...)

Astazi nu ma refer doar la Guvern. Ma refer si la conducerea DIICOT, institutie a carei implicare in cazul Caracal ar fi trebuit sa aduca un plus de profesionalism si credibilitate. Doar ca, sub conducerea domnului Banila, acest lucru nu s-a intamplat, iar ancheta continua sa genereze semne de intrebare majore. Modul in care s-au desfasurat lucrurile pana acum nu face decat sa ridice suspiciuni si sa accentueze lipsa de incredere a oamenilor in autoritati, iar o astfel de abordare nu poate duce decat la rezultate proaste.

Asadar, ii cer domnului Felix Banila, procuror sef la DIICOT, sa isi inainteze imediat demisia din functia de procuror sef al DIICOT. Este imperativ ca greselile din ultimele saptamani sa fie asumate cu responsabilitate si este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza aceasta institutie".

Publicam in continuare comunicatul de presa al procurorului sef al DIICOT Felix Banila din 1 octombrie 2019:

"Urmare a solicitarii Presedintelui Romaniei din seara zilei de 30.09.2019, procurorul sef DIICOT aduce la cunostinta publica urmatoarele:

Demisia este un act unilateral de vointa, dar sunt imprejurari in care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om las si poate chiar lipsit de responsabilitate. Va asigur ca in cazul meu, nu se va intampla asa.

Fiind solicitata de Presedintele in functie al Romaniei, desigur ca ea trebuie tratata cu maxima seriozitate, ceea ce voi si face, in mod neintarziat. Asa ca, voi culege opiniile colegilor mei, ale sefului ierarhic si al celor implicati in actul numirii procurorului sef al DIICOT, dupa care voi aduce la cunostinta publica rezultatul deciziei luate.

Institutiile sunt formate din oameni, insa demisia sefului DIICOT, mai ales in astfel de imprejurari, poate avea consecinte deosebite, pana la instabilitate, iar eu nu pot concepe ca asa ceva ar fi de dorit, intr-o tara membra a UE si a NATO, aflata la frontiera acestora.

Activitatea DIICOT nu se rezuma numai la cazul Caracal si de aceea, vreau sa va asigur despre faptul ca demisia sefului DIICOT, daca aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv si nu doar expresia unei simple porniri instinctuale, golita de importanta functiei, de care, de altfel, sunt pe deplin constient.

Comentarii

# Ioan Barbatei date 1 October 2019 14:25 -24

:lol: NAZISTULUI ii trabuia o HORTISTA la cirma !!! :eek:

# Pacatosilor date 1 October 2019 23:13 0

Sa fiti blestemati nenorocitilor. Va dati mana sa acoperiti criminali pentru ca nu sunteti oameni.... Distrugeti fiinte nevinovate pentru aranjamentele voastre. In seara asta avocatul Alexandrei a sustinut la RTV ca i-au fost respinse toate cererile, inclusiv audirerea membrilor familiei Dinca. Veti plati gunoaielor, pentru ca Dumnezeu n-o sa va ierte. Serpilor ce va ascundeti prin gunoiul activitatii voastre profesionale. Banila e victima nemerniciei unor profesionisti de doi bani care habar n-au sa instrumenteze un caz...fiind probabil pe mana cu unii membrii ai acestei mafii din OLT / DOLJ / VALCEA cu conexiuni la DIICOT Bucuresti.Nimic nou sub soare.

# Dreptate pentru Alexandra si Luiza date 1 October 2019 23:20 0

Demisia urgenta a celor ce au lucrat pana acum. Probele pe masa si punerea unor profesionisti din DIICOT sa lucreze pe bune. Anchetarea tuturor infractorilor si nu protejarea lor.

# John Doe date 1 October 2019 14:55 +10

''Nu stie si nici nu il intereseaza'' probabil ca viseaza la parchete conduse de Popovici (procurorul primar care venea din concedii sa confirme rechizitorii fara sa le citeasca-zice presa), Mirica, Albu, Uncheselu, Bulancea, Portocala, Lucica, Papici, Rosu, Baias, Kovesi, Volintiru si altii. Il informam ca RRRomanii, cum maraie el cand citeste de pe foaie, nu sunt in asentimentul acelora care ii scriu foile. Avem convingerea ca el, intre doua destinatii turistice, nu este sursa aberatiilor pe care le recita scrasnind din dinti ... el abia citeste de pe foaie. Probabil ca cei care ii scriu aberatiile bolduiesc unde trebuie sa-si accentueze maraitul, de exemplu cand spune RRRomanii. Chiar si asa, tot demn de ignoranta este. Orice fabula are o morala. Noi avem doua: 1.Pacat ca pe timpuri erau interzise avorturile. 2.Bine ca unii nu s-au reprodus. PS: acesta este un pamflet :) Dana Garbovan singura sansa pentru tara asta. Dumnezeu sa o ajute!

# Dușcaș ioan date 1 October 2019 15:38 +19

De peste 13 ani de zile o gașcă de lucrători din diicot și alte asemenea instituții acționează ca o gașcă criminalo-magfiota împotriva mea și a familiei mele inclusiv împotriva copilașilor mei Și asemenea hal de criminali nenorociți pretind că ar fi oameni ai legii

# Charlie date 1 October 2019 15:40 +6

Sustinerea ca Teutonul bolsevic ar castiga capital electoral in urma aparitiei de ieri seara e lipsita de fundament logic si in realitate!!! Nu mai spun de enormitatea cu sutele de mii/milioanele de cetateni plini de "manie", o manie pe care nu si-au exprimat-o in strada! Romanii privesc perplex cum o mana de procurori isi bat joc de probe, iar doi indivizi lipsiti de scrupule profereaza injurii contra conducerii DIICOT, parca pregatind terenul bolsevicului din Deal!!! Ma refer la ruda de ultimul grad si la avocatul Tinel, ambii fara sa le fie frica de consecinte, doar vedem de aseara ce spate aveau...

# mel date 1 October 2019 16:23 +7

"Cat ii pasa sau nu de imaginea DIICOT, ori cat de afectat a fost de tragedia de la Caracal nu stim.", BA, stim FOAAARTE bine!...

# Procurorul date 1 October 2019 16:58 0

Dar Demisia pentru recredibilizarea Președinției Republicii când apare Herr Joiannis, zis Ciolannis ? Că nu cred că e mai breaz unul care face praf Constituția României, față de altul care face praf Codul de procedură penală. Părerea mea !

# Nexam capital electoral date 1 October 2019 18:10 +2

Iohanis care este o persoana informata a actionat prea tarziu si neconvingator. Dezastrul iedte mens dar frica este mai mare decat in comunism.In Romania te simti ca si cum ai fi singur pe planeta.

# Pintea date 1 October 2019 18:41 +5

Și, daca i-a cerut, ce? Să si-o dea cum si-a dat-o Augustin Lazar! Sau cum si-a dat-o coveși! Dar se mai teme cineva de ceea ce spune paiața asta? Mai are el vreo autoritate sa ceara ceva cuiva? Scrie in Constitutie ca poate sa ceara demisii? De cate ori a respectat el legea sau Constitutia? D-nul Bănilă sa se facă ca nu aude sau că nu pricepe, exxact după modelul prezidential! Pe urmă rămâne si DIICOT cu cine stie ce interimar sau cine stie ce altă figură promovată de birchall la ordinele lui! Apropos, dar el pt birchall cand semneaza decretul de eliberare din functie? Ca teoretic, e demisă, dar nu pleacă!

# unul din lumea cea mare date 1 October 2019 18:50 +1

nu/i nici o PIERDERE CA A FOST DAT AFARA MERMELILA /MORMAILA.TOTI AR TREBUI DATI AFARA DIN MERMELEALA,INCLUSIV JOIANISUL NATIONAL,CARE/I O ALTA MERMELEALA DE SIBIU

# ?????? date 1 October 2019 18:50 0

@ Cum ați comenta și despre faptul că ministrul justiției și CSM nu au organizat procedurile pentru atribuirea funcțiilor de procuror general și procuror șef al DNA ?

# imun/teanu date 1 October 2019 19:04 0

Nu este normal ca dl. Iohanis sa dispuna justitiei?! Firesc (lui) "a lua fata", si in campanie electorala ca "inca mai vrea", si din afectiunea lui nativa pentru copii (nu de adoptii aici, ci de Caracalul), i-a indicat dlui. F. Banila demisia. Cum si dna. Birchall i-a cerut-o. In "calitatile" ei, in fapt ea fiind demisa de fapt, de primul ministru /reciPORCA dlui. Iohanis fiind ca "imediat" "de indata" ce se gandeste. Ca "calitatile" stimabilei sunt si pe la ambasada cu stele pe steag (ieri invitata de onoare acolo), ea demisa poate demite (crede) ca cum vine porunca de la stapani. In caz ea ambalata dincolo jocurilor de societate (si Soros?) mai ales ca vrea si "de la mama la mama". Ca n-o doare gura sa se strofoace. Deocamdata merele Anei n-au prea tinut la Banila. Prin prerogativele ei de demisa, ea sa-l demita oare pe el? Cu-cu-ru-cu-cuuu... (eu Maria cu Rusvelt /hoop s-asa s-asa!).

# cinci procurori... date 1 October 2019 21:32 0

pai astia de pun il umfla pe joianis intr-o noapte

# ?????? date 5 October 2019 14:11 0

@Apreciați și că numirea judecătorior de la CCR și a politicienilor în funcții publice nu ar trebui făcută fără desecretizarea și publicarea dosarelor întocmite de fosta securitate,?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.04.2024 – Deliberari cu judecatoarea ICCJ Lavinia Lefterache: “Esti idioata?”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva