6 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DANIEL GHITA A PUS LA PODEA CERTIFICATUL VERDE – Judecatoarea Adina Ghita de la Curtea de Apel Bucuresti a anulat pasajele referitoare la certificatul de vaccinare din Hotararea de Guvern nr. 1183/2021 privind prelungirea starii de alerta din noiembrie pana in decembrie 2021. Actiunea a fost depusa la CAB de catre deputatul PSD Daniel Ghita (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

20 January 2022 19:47
Vizualizari: 7117

Deputatul PSD Daniel Ghita (foto dreapta) a obtinut prima sa victorie importanta in instanta in materie de pandemie. Joi, 20 ianuarie 2022, judecatoarea Adina Ghita (foto stanga) de la Curtea de Apel Bucuresti a dispus anularea Hotararii de Guvern nr. 1183/2021 privind prelungirea starii de alerta din noiembrie pana in decembrie 2021. Dar nu anularea integrala, asa cum ceruse Daniel Ghita, ci doar anularea pasajelor referitoare la certificatul de vaccinare (cunoscut si drept certificatul verde, electronic sau digital).Precizam ca intre reclamant si judecatoare nu exista nicio legatura de rudenie – coincidenta de nume este pur intamplatoare.


Iata minuta sentintei nr. din dosarul nr. 7478/2/2021**:


Respinge exceptiile invocate de intimat si intervenientul accesoriu.

Admite in parte actiunea. Anuleaza in parte HG 1183/2021 si anexele la aceasta doar in ce priveste conditionarea accesului si a participarii destinatarilor acestui act administrativ normativ la serviciile si activitatile mentionate in cadrul hotararii contestate si al anexelor la aceasta de prezentarea dovezii trecerii prin boala sau de prezentarea dovezii realizarii schemei complete de vaccinare.

Mentine celelalte dispozitii ale HG 1183/2021 si ale anexelor la aceasta. Respinge in rest actiunea.

Admite in parte cererea de interventie accesorie in interesul intimatului, in masura respingerii actiunii. Prezenta hotarare se va publica in Monitorul Oficial in eventualitatea ramanerii sale definitive, fata de prevederile art. 23 din Legea 554/2004. Cu recurs in 15 zile de la comunicare, recursul urmand a se depune la CURTEA DE APEL Bucuresti – Sectia a VIII-a CAF. Pronuntata prin intermediul grefei, azi, 20.01.2022”.


Testele raman


Totusi, dupa cum ati vazut in minuta de mai sus, magistrata nu a anulat si posibilitatea ca autoritatile sa conditioneze accesul in diverse spatii publice de prezentarea unor teste COVID-19. Motivul il reprezinta faptul ca in actiunea depusa la CAB, Daniel Ghita nu a criticat aceasta restrictie. Dimpotriva: deputatul – reprezentat de avocata Vasilica Coroiu – a dat de inteles ca testarea reprezinta o alternativa rezonabila la vaccinare:

In susbsidiar, se precizeaza in hotarare ca, in combaterea virusului, un rol il are si vaccinarea, se poate observa ca testarea este voit omisa din enumerarea cazurilor care pot conduce la stoparea sau diminuarea efectelor pandemiei, cand la nivel mondial s-a apreciat ca testarea este una din masurile cele mai eficiente pentru prevenirea si combaterea pandemiei”.

Lumea Justitiei v-a prezentat deja intreaga actiune a parlamentarului (click aici pentru a citi).


Adina Ghita a vrut sa-si decline competenta


Initial, Adina Elvira Ghita nu a vrut sa judece dosar in complet uninominal, considerand ca speta ar fi trebuit solutionata in conformitate nu pe dreptul comun (Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ), ci pe norma speciala continuta in Legea nr. 136/2020 (privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic) – norma care impune complet de 3 magistrati in prima instanta. De aceea, la 22 noiembrie 2021 Ghita si-a declinat competenta catre completul format din judecatorii CAB Georgian Davidoiu, Alina Saglam si Dana Erdei. Totusi, in 26 noiembrie 2021, completul Davidoiu-Saglam-Erdei a apreciat ca speta trebuie solutionata in complet uninominal.

De aceea, dosarul a fost trimis la ICCJ pentru solutionarea conflictului de competenta negativa. La 7 decembrie 2021, magistratele Adina-Georgeta Ponea, Emilia-Claudia Visoiu, Adela Vintila, Maria Andries si Doina Visan de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au stabilit ca speta trebuie sa fie solutionata de catre un complet cu judecator unic. De aceea, dosarul s-a intors la fosta presedinta a Tribunalului Dolj.


Redam minuta din dosarul nr. 7478/2/2021 (declinarea de la Adina Ghita la completul de 3 CAB):


Admite exceptia de necompetenta materiala procesuala (n.r. invocata din oficiu). Declina competenta de solutionare a cauzei in favoarea unui complet de judecata de 3 judecatori specializat in solutionarea actiunilor prevazute de art. 15 din Legea nr. 136/2020.

Fara cale de atac. Inainteaza cauza la Presedintele Sectiei a VIII-a pentru competenta repartizare. Pronuntata potrivit art. 402 teza a doua Cod procedura civila azi, 22.11.2021”.


Prezentam minuta din cauza nr. 7478/2/2021* (trimiterea de la completul de 3 CAB la ICCJ):


Admite exceptia necompetentei materiale procesuale (n.r. invocata din oficiu) a completului constituit conform art. 15 din Legea nr. 136/2020 din cadrul Sectiei a VIII-a Contencios Administrativ si Fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, in solutionarea cererii avand ca obiect anulare hotarare de guvern privind prelungirea starii de alerta instituite pentru prevenirea si combaterea pandemiei de COVID-19.

Trimite cauza spre competenta solutionare completului C17 Fond, initial investit, din cadrul Sectiei a VIII-a Contencios Administrativ si Fiscal a Curtii de Apel Bucuresti. Constata ivit conflictul de competenta. Suspenda din oficiu judecata cauzei si inainteaza dosarul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru solutionarea conflictului negativ de competenta.

Fara cale de atac. Pronuntata azi, 26.11.2021, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei”.


Cititi si minuta hotararii nr. 6084/2021 din dosarul nr. 7478/2/2021*, prin care ICCJ a intors cauza la Adina Ghita:


Stabileste competenta de solutionare a cauzei privind pe reclamantul Ghita Daniel Florin in contradictoriu cu paratul Guvernul Romaniei, in favoarea completului de fond de judecator unic din cadrul Sectiei a VIII-a contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti.

Definitiva. Pronuntata astazi, 07 decembrie 2021, prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei”.

Comentarii

# Bravo Ghita , ambii ! date 20 January 2022 21:04 +144

Excelent ! Testele te ajuta sa vezi ,teoretic, care-i infectat si sa se retraga-n barlog vreo 2 saptamani maxim. In plus , s-a constatat ca serurile nu feresc de boala si virusul este transmis , asadar inocularile nu isi fac treaba de IMUNIZARE declarata de fabricant , Pfizer si Moderna in special cu vax lor mutant ! Ce autoritate romana a aprobat sau autorizat vaccinarea pe teritoriul tarii noastre? De ce oamenii sunt obligati sa semneze inainte de inoculare ? Ca daca crapa sa fie considerata sinucidere ? PS.Jos cu Arafat si Citu ! Astia 2 dihori au contribuit masiv la sclavagirea populatiei ! Trebuie sa plateasca !

# Toata stima judecatoarei Adina Ghita ! date 20 January 2022 21:06 +136

Respect maxim si pentru Daniel Ghita ! Asa da ! PS.Cine dracu` a mai vazut inoculare fortata, cu ceva experimental, in democratie ?

# Neanae date 21 January 2022 15:20 +29

Asta da satisfacție! Sa văd ca mai sunt oameni curajoși, integri și cu creiere functionante. Bravo, nu va lăsați, nu ne lâsați! Mulțumesc.

# Martin Eden date 28 January 2022 02:44 0

MA INCLIN CU DEPLINA CONSIDERATIE SI ADANC RESPECT,SI ITI ADUC OMAGIU ADEVARAT LUPTATOR,AZI UN TITAN AL LUPTEI PENTRU STATUL DE DREPT,CONSTITUTIE,PATRIE SI POPOR!!!!DUMNEZEU SA TE TIIINA SANATOS SI IN VIATA FARA MASURA,SA LUPTI LUPTELE CELE MAI MARI SI IMPORTANTE ALE VIETII SI ISTORIEI DRAG ROMÂN:DAC SI ROMAN,SA NE AJUTI SI IN PEDEPSIREA CELOR RESPONSABILI SI SA CERI SI RETRAGEREA IMUNITATII SI PEDEPSIREA DICTATORILOR SI TIRANILOR CARE DISTRUG ROMANIA SI PE ROMANI SISTEMATIC!!! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.12.2022 – Cine a lucrat-o pe Andrea Chis?

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva