22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

Despre corupti, altfel!

Scris de: av. Marian NAZAT | pdf | print

18 January 2024 14:42
Vizualizari: 3314

De ceva vreme, ma uit cu dezgust la spectacolele mediatice dedicate vreunui corupt de rang inalt prins cu „cascavalul in traista”.Cu ipocrizia stiuta, societatea se napusteste asupra nenorocitului si-l linseaza cu nesat, uitand ca, pana mai ieri, i se inchina la picioare. Pai, stimabilul era omnipotentul zonei, omul care decidea discretionar orice misca in aer, pe sol si in subsol, totul! Voiai un loc de munca, o autorizatie, o pila undeva, la el te duceai, indiferent ca erai sereist, magistrat, politist si cine mai stie ce.

Si, cu un astfel de hub (sic!) relational, cum sa nu te crezi intangibil si etern, infailibil? Destinul iti suradea si iti intorcea inzecit ceea ce si tu dadusei in stanga si-n dreapta ca sa ajungi in varf! Caci, la inceput, fusesesi nevoit sa-i ungi pe unul si pe altul, adica pe insii de care depindea urcusul tau, nu pe fitecine, sa ne intelegem! Investeai in tine, altcumva zis!

In politica, si nu numai, ca sa-ti indeplinesti visul de marire, e musai sa cotizezi, sa-ti arati bunavointa in parale si margele colorate, altminteri risti sa ramai un neinsemnat, un oarecare. Iar cand ti-ai atins scopul, ti se pare firesc sa primesti peschesuri. In definitiv, semenii tai dintai, paganii, isi mituiau zeii cu ofrande (inclusiv in vieti omenesti!) si le cereau, la schimb, ba sa ploua, ba sa nu ploua, ba sa le umple hambarele cu recolte, ba sa imblanzeasca natura, ba sa-i intareasca in luptele cu adversarii, ba sa le dea urmasi pe linie barbateasca si cate altele.

Mai tarziu, crestinii au procedat aidoma, mergand cu daruri la Administratorul Suprem al tuturor celor miscatoare si nemiscatoare de pe pamant. Jertfele inchinate Celui de Sus insemnau, de fapt, ciubucuri pentru fel de fel de doleante – sanatate, fericire, ghinion altora, noroc lor insisi, accedere in nomenclatura vremii s.m.d. La urma urmei, nu exista venerare gratuita, ci doar contra cost! Omenirea asa a functionat dintotdeauna, pe baza principiului „ada si na”, indeosebi cu stapanii de deasupra orizontului lumesc. Chiar si in relatiile internationale, statele-dumnezeu impunand dijme si biruri celorlalte, aflate in pozitie inferioara, ca sa le indulceasca intrucatva statutul de slugi.

Romania, de exemplu, ca sa intre in NATO si-n UE, a spaguit cu varf si-ndesat, de nu i-au mai ramas decat saracia si nevoile, umilinta... De aceea, coruptia trebuie privita ca reflex conditionat, ca dat genetic, insamantat in ADN-ul nostru dintru inceput!

Or, a-i condamna public pe nefericitii cazuti in plasa procurorilor incoruptibili inseamna ipocrizie, o fatarnicie provocatoare de sila. Fiindca mituitul este produsul comunitatii din care provine, interesata sa-l cumpere din clipa cocotarii in functia de decizie. O victima voluntara a lacomiei celorlalti, nu doar a sa, o fiinta sortita sa-si bage, la un moment dat, macar degetele in borcanul cu miere pus la dispozitie prin sufragiu electoral ori prin bunavointa proptelelor, si ale pacatoase... Iar corupatorul nu-i niciodata un neprihanit, dimpotriva, sa nu-l slavim aiurea si natang!

Iata de ce, cu fiecare corupt surprins in flagrant delict, am o strangere de inima, un sentiment de ratare, de esec comunitar. Din pacate, in jurul meu insultele nu mai contenesc la adresa penalului, desi multi dintre hulitori s-au bucurat candva de generozitatea zeului cazut acum...

Pricepeti, deci, de ce ma uit cu dezgust sporit la respectivele spectacole mediatice?...

Comentarii

# Care procurori incoruptibili? date 18 January 2024 15:29 0

Oare magistratii nu e si ei tot romani? De unde samanta de incoruptibilitate la baza ADNului de procuror roman daca genetic tot neamul are extirpata aceasta scapare sociala? A, de la papusarii externi care prin arma "lupta ipotriva coruptiei" au prostit magistratii ca ar fi cumva sinonim cu atribut al incoruptibilitatii? Vrei in UE??? Atunci draga politist, sereist, magistrat...Fii incoruptibil si omoara concetatenii tai ca sa faca ai mei rost de trai usor caci aceasta nu e crima ci e lupta impotriva coruptiei...nu asa lulutza, portocala, onea, etc..

# Ioana M. date 18 January 2024 16:25 +3

E scris bine, mai putin ceea ce ati spus despre crestini.Parca v-ati fi contaminat de la CTP.

# dulapul securelii, pelticiunii și pierzaniei nationale date 18 January 2024 17:25 0

Magistral!

# maxtor date 21 January 2024 14:22 0

"ca (un) dat genetic " -1. dl. apucat muta vina pe parinti(...) 2. poate genetica moderna va ajuta in decelarea celor cu adeneu ta-rat, facem doua sub-etnii in cadrul etniei romanesti, shpagari si neshpagari(in schimb:nu seamana fratii intre ei,nu stim cum se recombina cromozomii,poate acolo isi baga diavolu coada, "factorii de mediu"; reamintim ca silviu stanculescu recitatoru ne invatza, "aducem prinos de recunostinta Partidului"; ca parte interessanta,zilele astea ies ultimii penzionari care ar mai fi raspuns pe legea cnsas,cei cu 16 ani impliniti la momentul afirmarii "idelurilor Revolutiei" sa nu scape shansa).per total dl. nazat abuzeaza de "noi,nostru".

# mitrofan date 21 January 2024 15:42 0

Liber cugetator sau .....??

# E tu Brute... date 23 January 2024 11:28 0

Ca om, in spiritul tolerantei crestine si din respect fata de cetatenii Romaniei, tolerez (dar nu accept) conceptia domnului autor si pct. sau de vedere. Inteleg, ca intreaga omenire este corupta si supusa pacatului, si trebuie sa acceptam. Banuiesc ca nu toti sunt crestini ortodocsi. Eh, noi ROMANII ,ce credem in DUMNEZEU, suntem pacatosii omenirii. Interesante "jertfele umane"? din expunerea domniei sale. In ortodoxie nu am auzit. Distinse domn sunteti ateu? In alta ordine de idei, daca NATO si UE au luat "shpaga" data de Romania, noi am dat si ei au luat. Avem EPPO iar americanii au "sperjurul" pedepsit. In aceste conditii, nu ma mai mira faptul in care se dau solutii in cazul "nefericitilor (necotizanti) cazuti?" in plasa procurorilor incoruptibili si dusi ca jertfe atotputrnicilor "Cei de Sus" (ce nu mai ating pamantul) pt CUMINTIREA SI ACCEPTAREA "GENETICEI CONSTATARI" de catre popor( cetateanul simplu),a conditiei de etern si unic infractor al RO.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva