22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

DEZVALUIRI DE LA CONGRESUL AVOCATILOR – Vicepresedintele ADSA, avocatul Mihai Rapcea: “Florea a facut propunerea ca cei care au luat o data cuvantul, sa nu mai poata vorbi si a doua oara. Manevra nu a trecut neobservata de catre colegi... Unii delegati au considerat scandalos ca noul buget CAA prevede o crestere de 25% a salariilor... Au condamnat lipsa de transparenta a conducerii CAA” (Documente)

Scris de: L.J. | pdf | print

2 April 2014 15:30
Vizualizari: 8325

Avocatul Mihai Rapcea (foto), din Baroul Bucuresti, vicepresedinte al Asociatiei pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor a povestit cum s-au desfasurat lucrarile Congresului Avocatilor, care s-a desfasurat saptamana trecuta, la Hotelul Intercontinental din Capitala. Rapcea precizeaza ca a fost un mod de lucru interactiv, datorat transmisiei in direct a Congresului, existand o reactie privind problemele discutate din partea celor care nu au fost prezenti la lucrari, dar care si-au exprimat opiniile pe retelele de socializare.


Mihai Rapcea, intr-un articol postat pe site-ul www.adsa.ro, mentioneaza si momente mai putin normale care au avut loc cu ocazia dezbaterilor din Congres. Asa s-a intamplat cand presedintele UNBR Gheorghe Florea a facut propunerea, votata in unanimitate, ca cei care au luat cuvantul o data in legatura cu anumite aspecte discutate sa nu mai poata vorbi ulterior, pe marginea altor probleme. A fost, in opinia lui Rapcea, o “manevra” care nu a trecut neobservata de catre unii dintre avocatii care urmareau dezbaterile online. In acest sens, Mihai Rapcea publica reactia de pe Facebook a avocatului Robert Bucur, care a precizat “M-am lamurit cum stau lucrurile si la marele Congres! Le doresc unora din prezidiu sa ajunga cat mai repede in sala, ca simpli membri!”, precum si cea a presedintelui ADSA, avocatul Daniel Fenechiu:„Dl. Presedinte este un maestru al organizarii congreselor profesionale…”.

De asemenea, Mihail Rapcea trece in revista si anumite puncte de vedere in legatura cu Casa de Asigurari a Avocatilor. Vicepresedintele ADSA precizeaza ca foarte multi dintre cei care au luat cuvantul in legatura cu raportul de activitate si descarcarea de gestiune a Casei de Asigurari a Avocatilor precum si a Comisiei de cenzori a CAA au condamnat lipsa de transparenta a conducerii CAA. Totodata, unii dintre delegati au considerat scandalos faptul ca noul buget de cheltuieli al CAA prevedea o crestere de 25% a salariilor angajatilor Casei, in conditiile in care bugetul alocat acestora le ofera salarii cu o medie de 2.500 lei.

Prezentam in continuare, integral, articolul “Dare de seama cu privire la Congresul avocatilor – Partea I”, al avocatului Mihail Rapcea:

In calitate de reprezentant al tuturor avocatilor care m-au delegat, prin votul lor, pentru Congresul Avocatilor – editia 2014, consider ca este necesar ca acestia sa fie informati cu privire la cat mai multe din chestiunile ce au fost supuse dezbaterilor in forul suprem al profesiei.

Intr-o prezentare cronologica, incep prin a relata faptul ca am comunicat conducerii UNBR dar si tuturor delegatilor participanti la Congres, in format electronic, pe e-mail, dar si pe suport de hartie, in cursul Congresului, materialul ce sintetiza pe scurt cele 18 puncte de interes general, cu propuneri venite din partea colegilor ce au raspuns la apelul meu de a ma insarcina cu proiecte concrete pentru ordinea de zi a Congresului.

Congresul a fost deschis vineri 28.03.2014 cu o prima parte festiva, in care invitati de rang inalt au tinut cuvantari in care au relevat importanta evenimentului (presedintele Romaniei, Ministrul Justitiei, presedintele CSM, presedinta Uniunii Notarilor Publici, etc.).

Dupa incheierea partii festive a Congresului, presedintele UNBR dl. Gheorghe Florea a tinut cuvantul de introducere, constatand regularitatea Congresului sub aspectul componentei prezidiului si cel al intrunirii cvorumului, supunand la vot plenului Adunarii oprtunitatea transmisiunii in direct a lucrarilor Congresului de catre juridice.ro, sens in care majoritatea delegatilor au votat pentru transmisia in direct a lucrarilor Congresului.

Acest lucru a devenit extrem de important pe parcursul dezbaterilor intrucat foarte multi colegi avocati, atat din Bucuresti cat si din tara, au vizionat in direct transmisia, exprimandu-si opiniile referitor la aspectele puse in discutie pe diferite medii de socializare, majoritatea fiind pe facebook, pe grupul inchis destinat doar avocatilor.

Referitor la acest aspect, trebuie mentionat ca o buna parte din ilustra conducere a lucrarilor Congresului, aflata la prezidiu, urmarea cu maxim interes opiniile exprimate in spatiul public virtual de colegii nostrii, nu de putine ori, pe parcursul dezbaterilor domnul presedinte Gheorghe Florea amintind faptul ca a luat act de anumite luari de pozitie ale colegilor, atat fata de persoana sa si modul in care intelege sa conduca lucrarile Congresului.

Acest mod de lucru interactiv a determinat o evolutie oarecum neasteptata a lucrarilor Congresului, ducand la o dezbatere vie, interactiva pe problemele ridicate in plen, specifica “revolutiilor” de tip twitter si facebook.

Probabil ca, la fel de neintamplator, in cea de-a doua zi a Congresului (sambata 29.03.2014), juridice.ro au “uitat” sa mai transmita lucrarile Congresului, aspect care a mi-a fost sesizat prompt de catre colegii care doreau sa urmareasca online desfasurarea sedintei. In aceste conditii, dupa ce am sesizat prezidiului faptul ca nu se mai transmite, transmisia a fost reluata cu mare intarziere, spre nemultumirea colegilor ce doreau sa urmareasca dezbaterile.

Revenind la momentul primei zile, respectiv a deschiderii sesiunii destinate ordinii de zi a Congresului, s-au enumerat rapid punctele inscrise din oficiu pe ordinea de zi, cat si propunerile primite din partea delegatilor. Avand in vedere faptul ca delegatii au primit materialele necesare dezbaterilor privind Casa de Asigurari a Avocatilor atat pe e-mail cat si in format tiparit, la intrarea in sala, s-a votat in unanimitate ca lucrarile sa se desfasoare fara prezentarea materialelor comunicate.

Apoi, in conducerea lucrarilor, dl. Gheorghe Florea a intocmit lista persoanelor care doresc sa se inscrie la cuvant. Initial, lista vorbitorilor a fost alcatuita ordonat, pentru fiecare punct in parte al ordinii de zi (eu inscriindu-ma pe lista de 3 ori, la 3 puncte diferite). Insa, dupa ce s-a dat cuvantul primelor persoane inscrise (eu fiind primul care am luat cuvantul), dl. Florea a facut propunerea (votata cu unanimitate) ca cei care au luat o data cuvantul, sa nu mai poata vorbi si a doua oara, fiind astfel vaduvit de posibilitatea de a mai lua pozitie fata de problemele ulterioare punctului 2 de pe ordinea de zi, la care ma inscrisesem la cuvant initial.

Aceasta “manevra” nu a trecut neobservata de catre colegii care urmareau online dezbaterile, unii dintre ei condamnand deschis astfel de practici. Iata doua din aceste luari de pozitie (culese de pe facebook, din grupul Avocati):

-“M-am lamurit cum stau lucrurile si la marele Congres! Le doresc unora din prezidiu sa ajunga cat mai repede in sala, ca simpli membri!” (avocat Robert Bucur

-„…Dl. Presedinte (Gheorghe Florea n.n.) este un maestru al organizarii congreselor profesionale…” (Avocat Daniel Fenechiu, presedinte ADSA, deputat in Parlamentul Romaniei)

Foarte multi din vorbitorii inscrisi la cuvant pe chestiunea raportului de activitate si a descarcarii de gestiune a Casei de Asigurari a Avocatilor precum si a Comisiei de cenzori a CAA, au condamnat lipsa de transparenta a conducerii CAA, lipsa elementelor si a informatiilor contabile din raportul de activitate comunicat delegatilor, care sa le dea posibilitatea acestora sa inteleaga ce anume voteaza si pe ce au fost cheltuiti banii in exercitiul fiscal al anului precedent.

Unii dintre delegati au considerat scandalos faptul ca noul buget de cheltuieli al CAA prevede o crestere de 25% a salariilor angajatilor CAA, in conditiile in care bugetul alocat acestora le ofera salarii cu o medie de 2.500 lei... (n.r. - vezi facsimil 1)

In plus, planul investitional al CAA, supus spre aprobare Congresului, prevedea investitii in suma de “doar” 9.000.000 lei (fila 182 raport), in conditiile in care nu se preciza clar in ce constau aceste investitii, in cuantumul specificat. (n.r. - vezi facsimil 2)

Pe de alta parte, la filele 42-43 din materialul informativ destinat delegatilor la Congres, se mentioneaza faptul ca “s-a aprobat (de catre Consiliul UNBR n.n.) cu majoritate de voturi, includerea in planul de investitii, a unui obiectiv investitional in echivalent de 18-21 milioane Euro, cu participarea Filialei Bucuresti a C.A.A., eventual a Baroului Bucuresti, care si-a dat consimtamantul expres, prin decan, in sedinta Consiliului, sub rezerva ca la sedinta viitoare a Consiliului UNBR, Consiliul CAA sa prezinte un material informative oficial privind costurile si rentabilitatea investitiei, tinand cont ca s-a facut informarea ca in prezent, fondurile C.A.A. asupra carora Consiliul C.A.A. are drept de dispozitie directa sunt de 21.000.000 Euro (90.000.000 lei), din care jumatate fond de rezerva iar cealalta jumatate o reprezinta economiile CAA, iar fondurile Filialei Bucuresti a CAA depasesc 240.000.000 lei, cu mult peste necesarul acoperirii fondului de rezerva si de risc”.

Fata de toate aceste aspecte dar si multe altele invederate de catre delegati, tinand cont de opozitia fatisa a delegatilor fata de forma vaga in care a fost prezentat proiectul de buget, dl. presedinte Gheorghe Florea a luat prudenta decizie de a amana votul asupra bugetului CAA in cea de-a doua zi a Congresului.

Notabil este si faptul ca, pentru prima oara in istoria CAA, aceasta a comunicat delegatilor, lista bunurilor imobile aflate in patrimoniul CAA – aspect solicitat cu insistenta de catre delegatii de la Congresele anterioare, fapt pentru care gasesc ca este util sa prezint public aceasta lista, cu indemnul catre fiecare dintre avocatii care citeste aceasta lista, de a se intreba daca a beneficiat vreodata (sau cunoaste vreun coleg care sa fi beneficiat) de cazare sau alte servicii in imobilele din proprietatea CAA. (n.r. - vezi facsimil 3)

Interesant este si tabelul (n.r. - vezi facsimil 4) ce releva situatia patrimoniului CAA si al Filialelor acesteia, pe judete. Coreland cele doua tabele, se pot pune intrebari foarte interesante, dar acestea vor fi supuse atentiei dvoastra in ce-a de-a doua parte a acestui material”.

Comentarii

# ex pol date 2 April 2014 16:45 -15

:-x rapcea asta e de vise negre ... a absolvit DREPTUL ? ca avocat e cel putin penibil

# nu zau date 2 April 2014 17:44 +9

ex militianule nu cumva esti tu ala zis oarecare? rapcea ii da bine la gioale lui florea si se cam termina smecheria cu banii pe care suntem obligati sa-i aruncam pe fereastra. Nu mai tine smecheria ca avocatii nu au bani din cauza lui bota, ne-am prins ca voi si clanul vostru sunteti dusmanii care devalizati banii avocatilor.De fapt aveti experienta tovarasi, fata de experienta voastra in devalizarea bancilor , noi avocatii suntem mici copii.

# avocat Bucuresti date 2 April 2014 23:03 +1

Asta-i absolvent al facultatii de drept infiintata de Bota la Balesti.la Congres nu l=a bagat nimeni in seama.A avut propuneri aiuristice.Cred ca procese nu prea are si ,in schimb,are timp de aiureeli.O revolutie in avocatura se face cu oameni destepti si hotgarati.cei care sunt numai hotarati nu au loc.

# ADICA ? date 2 April 2014 23:15 -3

Adica tu esti destept? ,,aiureeli,, ,,oameni destepti si hotgarati,, HI, hi, HI !!!

# avocat Bucuresti date 2 April 2014 23:24 +1

Sunt destept dar nu sunt hotarat.Si nici nu vreau sa fac revolutie in avocatura.Eventual o revolutie privind pozitia avocatilor fata de procurori si judedcatori.

# JUDEDCATOR date 2 April 2014 23:31 -2

Eu zic sa te faci ,,judedcator,, sau sa ne lasi!!!

# avi avi date 3 April 2014 15:36 +3

sa mori tu mai ******lica-botistul?Sa va lase si asta?iar te legi de greselile (firesti,zic eu) de dactilografiere in loc sa te ocupi de probleme serioase?Esti mai prost decat mentorul tau.

# baroul date 2 April 2014 17:54 +10

S-au umplut barourile de ex politisti maritati cu diverse personaje care le-au inlesnit trecerea in avocatura. Niste analfabeti cu facultati facute pe genunchi. Culmea ca acesti scamatori s-au bagat in consilii si se cred mari avocati.

# Florentin \"Spala Bani\" Tuca date 2 April 2014 18:55 +8

Din avocatura fac bani un grup mafiot care pozeaza in avocati de businee, protejat de un grup de functionari comunisti alesi in functiile UNBR de ani de zile. Dintre mafioti, Tuca Zbarcea bat recordul, se ocupa numai de negociat spagi prin conturi offshore. Caracatita a inglobat o multime de judecatori in principal de la curti de apel si de la inalta curte. Culmea ridicolului e ca nevasta lui Tuca, Alina Tuca, judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie in materie disciplinara a magistratilor, in care judeca probabil inclusiv corupti platiti de sotul ei. Chestiile astea trebuie spuse de cineva la congresele UNBR. Daca se tace, piata va fi complet acaparata de combinatia corupti-coumnisti.

# 1989 date 2 April 2014 17:55 +21

Stimati colegi avocati din toata tara trebuie sa scapam urgent de Gheorghe Florea si cei il secondeaza.Tentativa de impartire a avocatilor in categorii nu trebuie uitata niciodata si Florea trebuie sa platesca pentru acesta incercare marsava de umilire a profesiei.Florea nu stie ca in Franta se discuta aprins la renuntarea impartirii pe categorii a avocatilor.Dar de unde sa stie tataie Florea cand el se duce la odihna la Tegirghiol ..poate sa se obisnuisca cu .....namolul in care ne-a introdus de cand ne conduce.

# Justitiarul pentru 1989 date 2 April 2014 18:28 +18

DA!!! TREBUIE SCAPAT URGENT DE TOTI CEI CARE AU TRANSFORMAT AVOCATURA DIN PROFESIENOBILA INTR-O CASTA SI AU ASEMUIT-O CU BUNULLOR PROPRIU!!!! DACA NU SE IAU MASURI URGENTE PENTRU LIBERALIZAREA CU ADEVARAT A ACESTEI PROFESII NOBILE IN CURIND NU VOR MAI EXISTA AVOCATI CI DOAR SCLAVI IN ACEASTA PROFESIE,SCLAVI CARE VOR CEDA FIE NERVOS DIN CAUZA LIPSURILOR FIE VOR MURI DE FOAME CU BURTILE LIPITE DE SIRA SPINARII!!!! ASTA VA ASTEAPTA DIOSTINSI COLEGI DACA NU SE VOR UNI TOTI ABSOLVENTII DE DREPT PENTRU A REDA ACESTEI PROFESII STRALUCIREA DE ALTA DATA!!

# bogdan date 2 April 2014 18:57 +7

Aceste spurcaciuni neocomuniste vor sa ne transforme in sclavi. Practic asta a facut florea, ne-a obligat sa cotizam pentru ca niste slugoi din anturajul lui sa traiasca bine. Le-a facut facilitati la idiotii numiti decani si prin intermediul astora ne-a adus la statutul de iobagi. Eu vreau sa fiu avocat liber ca cei de la bota, nu vreau sa impart munca mea cu niste puturosi. Jocul lui florea si a decanilor a fost sa ne asmuta si sa ne abata atentia spre bota si avocatii lui in timp ce efectiv noi eram furati sub pretextul cotizatiilor. Unde-s banii? In hotel de doi bani administrat de clanul lui florea? Vrea birouri de lux pe care sa le foloseasca in interes propriu? La ce le foloseste acest sediu opulent celor din provincie? Astia cotizeaza efectiv degeaba, nu beneficiaza de nimic contra cotizatiei. PROSTEALA PE FATA. Bravo Rapcea scapa-ne de hoti si sa incheiem razboiul cu bota.

# BI date 3 April 2014 08:46 +1

Vedeți, ce noroc pe cei de la Bota! Ei nu trebuie să se certe pe fondul de pensii și nici pe vile și lucruri pământești. Ei nu au așa ceva. Nici clientela nu și-o pierd, nici cozonacul nu li-se micșorează. Ei nu au așa ceva. În rest, numai de bine.

# boul-i date 3 April 2014 23:10 0

Sa facem o cheta pentru panarama oarecare sa-i luam un posmag. Va dati seama ca otreapa daca ramine fara leafa moare de foame? Vreti sa-l aveti pe netrebnic pe constiinta? 

# avatar date 3 April 2014 09:57 0

sigur, astea sunt garantiile pe care ti le da respectarea legii: acte de infiintare, fondul national de pensii, fiscu, respectul pentru tine si pentru clientul pe care il reprezintil. dar cred ca si voi puteti reveni la asta, daca puneti legea mai presus de voi

# abc date 3 April 2014 10:45 +3

rapcea a afirmat si a propus numai aberatii: 1. ca bucurestiul tine restul tarii in spate. 2. scutirea de penalitati a avocatilor. 3. avocatul sa fie operator de date cu caracter personal. 4. delegatia avocatiala sa aiba caracter de act autentic (nestiind ca avocatul nu are exercitiul autoritatii de stat).

# ALOOOO. date 3 April 2014 10:47 0

Toata lupta asta cu UNBR.2004(Bota), este ceva surd si de adormit avocatii, voi urmaritii prin instante si dormiti linistiti, NOI suntem aici ; Florica ,Tudorica, Lenus, si toata gasca\" veghem banii vostri PENTRU LINISTEA NOASTRA. ,,Si cainii mananca din firmiturile cazute de la masa STAPANILOR\"!!!

# avatar date 3 April 2014 12:22 -1

a durat ceva timp pana sa prinzi curaj sa il vopsesti pe rapcea cu noroi fiindca si-a dat numele, a luat atitudine si ar vrea si el niste drepturi nu doar sa cotizeze, fiindca fara divorturi si partaje, fara nimicuri luate de mediatori fara contracte de comerciale, manarite pe spagi grase de case de avocatura ce naiba mai munciti?

# oarecare date 3 April 2014 17:09 +1

Ce mai trage Bota de dosarul de la CA Ploiesti cu amanari !!!! Asta nu mai pui pe site ? Esti penibil, omule ! Oricat o lungesti, tot iti respinge revizuirea, stii bine. Spune-le si donatorilor asta.

# Roki date 3 April 2014 17:26 -5

Ba, obsedatule, in afara de faptul ca-i urmaresti lui Bota dosarele(mai cauta, poate mai gasesti cateva) si ca esti trambita stricata a lui flocea, mai stii ceva ?! Poate ne spui, pana la urma, cand s-a infiintat \"unbr\"-flocea. Sau cu privire la acest aspect, foarte important, taci ca rahatul in iarba, ca si pana acum.

# oarecare date 3 April 2014 17:47 +3

El zice ca ne corecteaza gramatica ! Aiurea, schimba vorba neavand ce sa raspunda ! Raspunde problemelor donatorilor, de-aia esti sef de trib acolo, nu sa faci analiza redactarior ! Oricat va dura, iti respinge revizuirea.

# avi ana gra mati cus date 3 April 2014 18:04 +1

avi, cand CAP Ploiesti respinge plangerea - mentine NUP! Atunci va fi pe site! Oricum nu poti pricepe pt ca iar ai lipsit de la clasa I primara!!! ,,analiza redactarior,, hihihi!!!

# avatar date 3 April 2014 19:22 0

daca nu avea bota niste dosare pe nu stiu unde despre ce naiba ne certam?m cine naiba vrea sa se duca sa-si ia donatia sa si-a bage in fund si sa ne lase in pace

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva