20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GIRBOVAN ACUZA SRI – Reactie dura a sefei UNJR Dana Girbovan dupa ce Protocoalele PICCJ-SRI au fost declarate ilegale de CCR: “SRI a actionat in afara unui control parlamentar real, fapt ce in sine constituie o amenintare foarte serioasa la adresa democratiei... Au fost completate sau modificate in secret norme de procedura penala, acordand competente SRI acolo unde legea ii interzicea... Institutii mai presus de lege... Semnatarii acestor protocoale trebuie sa-si asume raspunderea”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

17 January 2019 19:10
Vizualizari: 8677

Judecatoarea Dana Girbovan (foto), presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, acuza Serviciul Roman de Informatii dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat ilegale Protocoalele PICCJ-SRI din 2009 (in totalitate) si din 2016 (partial) dintre Serviciul Roman de Informatii si Parchetul General (click aici pentru a citi).


Intr-un comentariu postat miercuri seara, 16 ianuarie 2019, pe pagina sa de Facebook, judecatoarea Girbovan atrage atentia ca protocoalele secrete dintre PICCJ si SRI au stirbit din competentele Inaltei Curti si ale instantelor judecatoresti, situand unele institutii mai presus de lege. In acelasi context, Dana Girbovan subliniaza ca scaparea de sub controlul Parlamentului a Serviciului Roman de Informatii reprezinta o amenintare foarte serioasa la adresa democratiei din Romania.

Nu in ultimul rand, presedinta UNJR considera ca semnatarii protocoalelor ar trebui sa isi asume raspunderea pentru aceste acte care - iata - au fost declarate ilegale de CCR. Desigur, este vorba despre Laura Codruta Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Augustin Lazar si Eduard Hellvig.

Iata mesajul complet al Danei Girbovan:

Decizia Curtii Constitutionale de azi, 16 ianuarie 2019, prin care a admis ca protocoalele secrete dintre SRI si Ministerul Public au incalcat Constitutia si separatia puterilor in stat, constata unul din cele mai grave conflicte dintre puterile statului, gravitatea fiind data atat de intinderea in timp a acestui conflict – din 2009 in prezent – cat si de consecintele negative ale acestuia asupra infaptuirii justitiei, cu incalcarea samavolnica a drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

O analiza completa a efectelor deciziei CCR va putea fi facuta abia dupa ce Curtea va publica considerentele acesteia.

Pana atunci insa, din comunicatul Curtii rezulta un fapt de o gravitate fara precedent: incheierea protocoalelor secrete intre Ministerul Public si SRI a stirbit competentele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale instantelor judecatoresti in indeplinirea rolului lor constitutional de infaptuire a justitiei.

Prin aceste protocoale au fost completate sau modificate in secret norme de procedura penala, acordand competente SRI acolo unde legea ii interzicea, fara ca nici macar judecatorii sa aiba cunostinta de continutul acestora.

Curtea Constitutionala reda puterii judecatoresti atributul constitutional de a decide cu privire la efectele concrete ale acestora, aratand ca instantele "vor verifica, in cauzele pendinte, in ce masura s-a produs o incalcare a dispozitiilor referitoare la competenta materiala si dupa calitatea persoanei a organului de urmarire penala si vor dispune masurile legale corespunzatoare".

Orice persoana care intelege in substanta sa importanta puterii judecatoresti intr-un stat de drept – si nu le rezuma la sloganuri si discursuri sterile – intelege si gravitatea exceptionala a faptului ca, in Romania, au fost institutii care s-au situat mai presus de lege si Constitutie, aducand prin aceasta atingere rolului instantelor judecatoresti in infaptuirea justitiei.

Semnatarii acestor protocoale trebuie sa-si asume raspunderea pentru consecintele acestora.

Tot foarte grav este faptul ca SRI a actionat in tot acest rastimp in afara unui control parlamentar real, fapt ce in sine constituie o amenintare foarte serioasa la adresa democratiei din Romania.

"As with all oversight, it should be remembered that while the oversight body must have sufficient powers on paper, it is how it exercises these powers in practice which is important" a subliniat Comisia de la Venetia in Opinia 719/2013 privind controlul democratic asupra serviciilor de informatii.

[N.r. Traducere: "La fel ca in orice caz de supraveghere, este de retinut ca in timp ce organismul de supraveghere trebuie sa aiba suficiente puteri in scripte, important este cum isi exercita aceste puteri in practica".]

De cativa ani UNJR a aratat, in mod repetat, ca protocoalele secrete incheiate intre SRI si diferitele institutii din sistemul judiciar "au fost adevarate bombe puse la temelia statului de drept".

MEDEL, o asociatie profesionala a judecatorilor si procurorilor europeni, a condamnat de asemenea, in repetate randuri, incheierea de protocoale secrete intre institutiile din cadrul autoritatii judecatoresti si SRI, ce submineaza statul de drept, democratia, independenta sistemului judiciar si dreptul la un proces echitabil, incalcand astfel drepturile fundamentale ale romanilor protejate de Constitutie si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului (detalii aici).

Aceasta decizie a Curtii Constitutionale nu rezolva insa toate problemele legate de emiterea de acte secrete care au vizat administrarea si/sau infaptuirea justitiei.

Deciziile CSAT, pe care s-au fundamentat aceste protocoale, de exemplu, sunt in continuare clasificate sau nepublicate, motiv pentru care vom continua eforturile in vederea publicarii tuturor acestor acte secrete care au afectat independenta, administrarea si infaptuirea justitiei.

Comentarii

# DODI date 17 January 2019 20:05 +13

Aici sunt două probleme majore. 1. După instalarea bețivului hăhăilă ca președinte justiția română a fost decapitală fiind plantați în locul profesioniștilor niște marionete, acoperiți, tupeiști, pupincuriști, șantajabili sau lichele. 2. Același lucru s-a făcut prin activarea în Parlament a acoperiților SRI din toate partidele și înscăunarea la Comisia de control a SRI de marionete cu studii și apucături de slugă. Este memorabilă faza în care maior a plecat din fața comisiei parlamentare lăsând pe POP D. să-i ”gireze” prezența. În fapt comisia era formată din sereiști care acționat cu acoperire parlamentară. Respectiv erau puși niște mielușei să controleze ditamai LUPUL. Este simptomatică majorarea bugetelor organelor de forță, în plină criză, în timp ce toate celelate ministere erau pe buget de avarie.

# boua date 18 January 2019 09:00 +6

Pe cale de consecinta daca serviciile nu mai fac anchete penale ar trebui micsorat bugetul!

# unul din lumea cea mare date 17 January 2019 23:33 +8

un comentariu care poate este si ,,oleaca off topic.coana girbovan acusilea iesi sa condamni cind TU SI CU AILALTA VICTORITA LIPAN TE BATEAI CU PUMNII IN LAPTARII ZICINDU/NE CA JUSTITIA/I INDEPENDENTA SI REFORMATA!!!!!!!SI APROPOS DE SUBIECTUL LUI MIHAI GIDEA DE ASTA SEARA DE LA SINTEZA ZILEI VIS A VIS DE FONDURILE NEJUSTIFICAT DE MARI ALE PARCHETELOR.VIS A VIS DE ACESTE FONDURI NEJUSTIFICATE SI PENTRU CARE PUN SI CAPUL PE BUTUC IN FATA GIDELUI(GLUMA VIS A VIS DE GIDEA),ACESTE FONDURI IMENSE AU FOST SI DELAPIDATE,NULTI PROCURATORI AU FURAT!!! DIN ACESTI BANI.SI INCA UN PCT DE VEDERE,ACESTI MERMELITORI DIN INTREAGA JUSTITIE NU SINT CU NIMIC MAI PUTIN DECIT CALAI AI NEAMULUI ROMANESC.ISI ADUCE CINEVA AMINTE CUM MADAM GIRBOVAN SI ALTII AU INTRAT IN GREVA CIND POPORULUI ROMAN I S/A IMPUS CURBA DE SACRIFICIU?(TAIEREA SALARIILOR DE CATRE MOROIU)BA PLOSNITELOR ASTIA DIN MERMELEALA,VOI ATI SUPT SINGELE ACESTUI BIET POPOR,SI ATI SARIT LA GREVA CA SA NU VI SE TAIE SALARIILE SI ASA NEMERITATE.

# alt_roman date 18 January 2019 08:35 +5

Frumoasa doamna aveti dreptate!!!Dar,as adauga eu,asta este o AMENINTARE LA SIGURANTA NATIONALA scapatul de sub control al sri-ului ; securisti care fac ce-i taie capul fara un CONTROL !Din neputinta si din complicitate cu hotii ,sri-ul se ia de oricine ii incurca afacerile! Ca un caine turbat care musca mana celui care l-a... si il hraneste!Trebuie STARPITI toti care li s-a urcat putetrea la cap ,TOTI!Unde erau cand se dadea ,pe degeaba,solul si subsolul NOSTRU???Asta este jobul lor sa ne apere de instrainari si furturi ale avutului poporului ROMAN;de aceea ii platim asa gras si le dam asa pensii!!Nu sa-si bata joc de noi!Nu ma intereseaza "ca numai cativa au facut asta"(tradare) ceilalti unde erau?asa zisi securisti buni?Trebuiau sa dea cu jigodiile alea de pamant ,nu conteaza ca erau generali,colonei,etc..Voi raspundeti in fata ROMANILOR nu in fata generalilor si altor rahati;nu poti sa executi ordine(si nu ai voie) cand acestea ataca poporul Roman,NICI ATATA LUCRU NU STITI??

# TRADUCERE date 18 January 2019 16:21 -55

Careva din colegi/colege, ei/ele, par să ne fi TRADUS. Ne-au tradus cu Organu' Opulent. "Vaszică": Justiţia funcţionează după alte legi. Poate înlocuim şi Biblia cu o Staţie CB ? Colega, ce Lege mai respectăm ? Ce aplicăm ? Nu protocoalele, ci Măriile Dumneavoastre au ştirbit Justiţia. Ascunderea unor dosare, sau neinstrumentarea, sau clasarea nelegală a dosarelor sunt materializarea nelegalului ! Sustragerea probei ? PROBA ESTE LA DOSAR, soluţia motivată, "dar noi ne gândim să" sustragem proba ? O înlăturam ? Nu este legală filmarea ce PROBEAZĂ INFRACȚIUNEA ? E alt act, din aceeaşi piesă de TEATRU. Noaptea Minții.

# Capac date 19 January 2019 06:06 +1

Justiția se face legal. Bolșevismele securisto-staliniste nu țin loc de justiție.

# De ce nu e fata asta propusa sefa la DNA ? date 18 January 2019 23:34 +1

Inteligenta si frumoasa, spre maxim : mai rar asa combinatie ! Toata stima !

# Analiza date 19 January 2019 00:39 +1

Intelect superior,frumusete de pus in rama,emana feminitate si decenta prin toti porii,incantatoare pentru privirea oricarui barbat .Stima, frumoasa doamna!

# Manechinul date 19 January 2019 17:33 -17

Frumoasa ca toate blondele,ce o tot dam dupa visin.si inteligenta brici.

# Adina Ap date 19 January 2019 12:03 -16

Am văzut si eu, grava situația. Curtea Constituționala in minuta spune ca s-a facut un control invizibil in Comisia parlamentara de control SRI. Nu sunt declarate neconstituționale Protocoalele, recititi. Judecătorii cauzelor trebuie sa analizeze o exceptie de necompetenta, in principiu materiala, a Parchetului ce a efectuat urmărirea penală. Uneori se poate admite o excepție, alteori se poate respinge. Nici nu e vorba de necompetenta generala sau de ceva ce nu se poate complini in retrimitere rechizitoriu, la Parchet competent, depinde. Ce sa-i faci, cum îmi zicea o colega scumpa de la AMR Botoșani, o stiti, prietena buna, înlăturata din conducerea AMR pentru lipsa calitate de judecător, cunoasteti situatia: uneori spunem wish fot thinking, dar realitatea si textul ne contrazic.

# Adina Ap date 20 January 2019 14:08 0

Pa bune fui prea cerebrala, văzând comenturile previous. Asa ca adaug: când fâlfâie luna albastra peste aripi de cires japonez, e timpul de cules roada. No ofense, boys, amorezati de Dana, care-i singura singurica, fata mica blonda frumusica. Luci m-a informat cu atentionare ferma ca ai bell monopost, ca jucarie clopotel cu masinuta de copil. Suna alarma dragilor si draga noastră, dati-va semnal de stingere sau foc la fusta, cum zic unii de prin parchete. Toti o apa si-un pământ, cu fusta, fără fusta, cu pantalon, fără pantalon. Sper ca tine fata ta la gluma Lucii...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva