21 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

COMANDA LUI MACOVEI – Fostul magistrat militar Ion Panaitescu dezvaluie cum i-a cerut Monica Macovei s-o ”ucida” pe Rodica Stanoiu, cu un dosar fabricat pe baza notelor informative din arhiva SIPA: ”Mi-au parvenit informatii de la madam Macovei direct la Sectia Militara a PNA, pe care o coordonam, cu indicatia de a o 'ucide' pe doamna Stanoiu... S-au facut acte premergatoare si n-a iesit nimic... Au apucat-o o mie de turbari si a propus revocarea mea din functia de procuror sef sectie”

Scris de: Gilda POPA | pdf | print

25 May 2017 16:18
Vizualizari: 11899

Generalul (r) Ion Panaitescu (foto), fost magistrat militar, a dezvaluit miercuri seara, intr-un interviu realizat de jurnalista Mihaela Andrei si difuzat la Antena 3, modul in care fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, i-a cerut sa "o ucida” pe predecesoarea sa, Rodica Stanoiu. ”Comanda” a venit, spune Panaitescu, in 2005, imediat dupa ce Macovei l-a numit in functia de sef al Sectiei Militare a PNA, structura anticoruptie care a precedat actualul DNA. Fostul magistrat a dat detalii despre cum erau folosite notele informative din arhiva SIPA in executii politice, povestind cum a primit de la Macovei, in biroul pe care il ocupa la PNA, documente despre activitatea Rodicai Stanoiu, cu recomandarea de ”a-i lua gatul”.


In opinia sa, fostul ministru PSD ar fi fost vizat de structura anticoruptie pentru opiniile sale in legatura cu modul de trimitere in judecata a lui Traian Basescu in dosarul ”Flota”. Panaitescu a mai povestit la Antena 3 ca a incredintat notele informative unui procuror, care a lucrat la actele premergatoare in dosar, insa a anuntat ca ”nu a gasit nimic”, cu propunerea de a da rezolutie de neincepere a urmaririi penale in cazul Stanoiu. In momentul in care i-a comunicat solutia ministresei Macovei, a adaugat fostul magistrat militar, pe aceasta ”au apucat-o toate turbarile” si a dispus revocarea sa din functia pe care o detinea in cadrul PNA, la doar cateva luni dupa ce il instalase ca procuror sef in cadrul structurii. Macovei a dat o motivatie halucinanta pentru ”razgandirea” sa brusca in ce priveste competenta profesionala a magistratului Panaitescu: ministresa a declarat ca acesta ”a solutionat lipsit de obiectivitate si superficial o cauza pe care i-am incredintat-o”. Cu toate acestea, ”cauza” solutionata superficial la care a facut referire Monica Macovei, pe care un alt procuror a preluat-o dupa demiterea lui Panaitescu, nu a ajuns niciodata in justitie.

Ion Panaitescu nu a fost singurul procuror demis de Macovei. O data cu seful Sectiei Militare a PNA a "zburat", in 2005, o intreaga garda de procurori care, spune fostul magistrat, nu a "performat" dupa modelul consacrat ulterior de structura anticoruptie, in sensul ca nu au defilat in catuse "coruptii" si nu au lucrat dosarele in doi peri, doar pe baza denunturilor si fara probe solide. 

Generalul a mai povestit cum se lucra in PNA cu documentele SIPA, aratand ca procurorii efectuau actele premergatoare in dosar pe baza materialului informativ primit din arhiva, care de multe ori nu putea fi probat, si ca in PNA era o vorba: ”daca cei de la SIPA vor sa te trimita dupa tigari, te trimit dupa tigari”. Cu alte cuvinte, a mai acuzat fostul procuror militar, pe masa procurorului puteau ajunge note informative false, iar la PNA ”totul se facea pe comenzi, asa cum la restaurant se comanda ospatarului doua fripturi si trei sprituri”.

Iata interviul integral acordat de fostul magistrat militar Ion Panaitescu pentru Antena 3:

”Singurul lucru pe care il stiu in legatura cu asta este... eu am fost procuror sef de sectie militara in PNA pe vremuri si mie mi-au parvenit informatii de la madam Macovei direct la Sectia Militara la care eram eu sef in PNA, cu indicatia de a o 'ucide' pe doamna Stanoiu. Eu nu aveam niciun apetit sa o tin in brate pe doamna Stanoiu fiindca aia ma daduse afara din functia de director in Ministerul Justitiei. In acelasi timp nici nu mi-am permis sa ma apuc sa fac cum se face acum – sa-i fac un scenariu doamnei Stanoiu si s-o 'omor'.

Motiv pentru care am incredintat unui procuror notele informative pe care mi le daduse doamna Macovei in 2005 de la SIPA, cu recomandarea sa-i iau gatul doamnei Stanoiu... Pentru ca Ureche (n.r. fostul director general al SIPA, generalul Marian Ureche), prietenul ei, a zis da domle, m-ai pus pe mine sef la SIPA, culeg informatii, dar stii dumneata... notele informative vin de la SIPA. Toate documentele sunt la PNA, nu sunt la mine acasa. Motivul? Toate sedintele acelea ale PDSR-ului in care doamna Stanoiu isi exprima opiniile in legatura cu modul de trimitere in judecata a lui Basescu... eu nu cred ca Basescu a fost strain de treaba asta. A zis: domnule, sa o luam pe doamna Stanoiu ca a iscalit sa ma trimita in judecata cu dosarul 'Flota'. Asadar, au venit documentele la mine, eu le-am incredintat unui procuror, fiindca actele se refereau si la altii care erau in comisia Ministerului Justitiei, inclusiv in Directia Penitenciarelor, si omul ala a venit dupa o bucata de vreme la mine – prin aprilie – mai – si-mi zice: domnule, nu s-a gasit nimic. S-au facut acte premergatoare si n-a iesit nimic. Iar eu i-am zis ca daca n-ai gasit nimic scrie solutia, eu ti-o confirm si o comunicam partilor. Si procurorul a scris rezolutia de neincepere a urmaririi penala pe care am comunicat-o si doamnei Macovei. Si au apucat-o o mie de turbari si a propus revocarea mea din functia de procuror sef sectie desi chiar ei ma numisera procuror sef la PNA. Si m-au dat afara. S-a intamplat in 2005.

Dar pe toti ceilalti... pe Amariei, pe Chiciu, pe Miclescu si asa mai departe i-a revocat datorita imprejurarii ca se spune ca n-au performat in activitatea anticoruptie. Ca nu au fost ticalosi si nu au facut ce s-a intamplat dupa aceea la PNA. Toti procurorii primeau note informative. Ca asta e materia prima cu care se lucreaza. Primesc note informative si fac un referat. Notele le lasa la documente secrete si referatul il ataseaza la dosar. Asta e modul obisnuit de lucru. Dar la mine au parvenit strict notele informative legate de activitatea doamnei Stanoiu. Erau niste fapte care nu s-au confirmat. Pentru ca si dupa ce am plecat eu a venit un procuror pe care il cunosc, care a stat un an de zile ca sa-mi studieze cuvant cu cuvant toate solutiile pe care le-am dat in cauza si... Ati auzit ca doamna Stanoiu sa fie vreodata chemata la DNA pentru vreo fapta? Nu. Pentru ca solutiile pe care le-am dat eu au fost corecte.

Iar cand Macovei a fost intrebata de ce l-a dat afara pe Panaitescu, dupa ce tot voi l-ati spus, a raspuns ca 'a solutionat lipsit de obiectivitate si superficial o cauza pe care i-am incredintat-o'. Adica ea mi-a dat mie... mi-a zis 'ia fa, mai, treaba asta si eu vin dup-aia'

Repet: notele informative se refereau la activitatea pe care a desfasurat-o doamna Stanoiu impreuna cu conducerea Directiei Generale a Penitenciarelor, cu generalul Binisor si cu directorul Stanisor.

Eu am cercetat cu buna credinta activitatea acestor oameni. Dar n-a iesit nimic. Dovada ca niciodata dupa aceea nu a fost cercetat domnul Binisor sau Stanisor, Stanoiu. Nu. Pai asta inseamna ca solutia pe care am dat-o eu a fost buna. Pentru ca de aceea n-au fost trimisi niciodata in judecata. Si asta chiar daca i-au cautat cu acul, cu magnetul... Cu tot ce vreti.

Doamna Macovei a ramas iubirea vietii mele (rade pufnind) Eu am inteles ca au venit vremuri noi ... am inteles ce a vrut ea sa faca... sa faca DNA, PNA. Ce au facut s-a vazut dupa aia. Eu nu comentez acum... Dar samavolnicia asta a unui ministru de justitie care dupa aceea zice ca a venit sa se instaureze legea si dreptatea si care, prin lege si dreptate intelegea numai ce voia doamna Macovei sa faca. Ea si slugile domniei sale. Nu ce era legea si dreptatea.

Si atunci, mi-am zis ca daca e asa sa faci dumneata singura. Cu mine nu merge asa ceva. Si am plecat.

Eu nu am avut niciodata treaba cu organele de sinceritate. Pardon, de securitate. N-am... ce sa le fac? Treaba lor ce faceau... Eu nu am nicio indoiala, daca ma uitam la biografia domniei sale cat era de lalie si de colorata... nu se poate sa nu fi fost.

In mare, cam asta este ce s-a intamplat cu instalarea, atunci, a noului sistem. Pe principiul dispare tot ce a fost inainte si punem noi. Oamenii nostri. Daca eram unul dintre oamenii lor... le faceam jocul.

La 1 ianuarie ma numise procuror sef de sectie. Asta era in 2005. Eu am inteles ca judecator ca nu pot cade la pace cu nimeni care incalca ideea de justitie si asta am inteles si ca procuror. Era ceva ce nu puteam face. Si atunci e clar ca Sistemul s-a intrebat ce facem cu dobitocul asta de Panaitescu. Afara! Si am plecat.

Problema este cat e dispus un magistrat sa faca compromisuri in viata. Ce fel de compromisuri si cum? Pentru ca nu parvii la functii de conducere in Sistem decat daca admiti sa cazi la pace cu diavolul. Daca nu faci ce iti dicteaza sa faci te mananca.

Tocmai aici e paradoxul. Cand eram director in Ministerul de Justitie la instantele militare doamna Stanoiu s-a infuriat pe mine pentru ca nu... nu eram un tip prea agreabil. Si atunci m-am intors judecator la Curtea Militara de Apel. Mi-am vazut de treaba mea.

Si dupa aceea m-au luat la PNA. Pe ideea ca eu eram generalul. Si ca trebuia ca in fruntea sectiei militare sa fie un general. Fiindca se propunea decimarea Armatei. Ca toti generalii sa fie decimati. Si atunci trebuia ca gradul militar al anchetatorului sa fie egal cu cel al anchetatului. Ati vazut ca au fost trimisi si judecati generalul Misu Popescu, seful Statului Major General – cel care ne-a bagat pe noi in NATO. Un general exceptional. Care a murit. Pentru ca a fost condamnat anapoda de catre ICCJ. Pentru un lucru pe care nu l-a facut. Generalul Badalan. Generalul Cioflina. Au fost condamnati pentru fapte de doi bani. Si atunci la conducerea Parchetului trebuia sa fie un general. Totul se facea pe comenzi, asa cum la restaurant se comanda ospatarului doua fripturi si trei sprituri. Si aveau nevoie de cineva care sa vina imediat: poftiti comanda. Asa ceva nu merge. Nu se poate.

Cum se poate ca Monica Macovei sa schimbe intr-o zi mai multi procurori PNA din functie? Pe langa mine i-a schimbat pe toti ceilalti din PNA care n-au performat. Adica n-au defilat cu catuse, n-au facut asasinate politice … i-a indepartat. Eu stiu ca am avut o sedinta in colegiul de conducere al PNA si a-a pus problema: ce facem cu denuntatorii. Si am convenit cu totii in colegiul de conducere sa nu trimitem in judecata pe nimeni care e denuntat si raportul e de unu la unu: adica denuntatorul zice ca a luat spaga, mituitul spune ca n-a primit. Sa nu facem niciodata dosare decat probate. Dar probate sangeros. Am facut probe? L-am trimis in judecata! Nu asa pe denunturi, pe inregistrari telefonie trucate...

PNA-ul acela care era pana a venit doamna Macovei n-a facut ticalosii. Nu s-a dedat la atrocitati si la mizerii. Nu am avut legaturi cu organele de securitate. (…)

Ureche – pe care nu l-am cunoscut personal niciodata – a supravegheat-o personal pe doamna Stanoiu. Cu toate ca erau prieteni, i-a facut doamnei Stanoiu note inormative. Si cum s-a schimbat regimul, i le-a dat doamnei Macovei. Iar Macovei mi le-a dat mie. Numai ca toate erau falsuri. Sa ma intelegeti... era si o vorba: daca vor astia de la SIPA sa te trimita dupa tigari te trimit dupa tigari cand vor ei. Adica iti dau note informative false. Si te pun sa sapi ca boul. Si te tin doi ani cu note informative din sector in care nu dovedesti nimic dupa care spun: stii? Aaa …

Ori trimiti in judecata oameni care n-au facut nimic, ori nu trimiti pe nimeni in judecata. Pe mine, si trebuie sa mentionez, Stanculescu m-a numit in 1990 seful Directiei de Contraspionaj al Ministerului Apararii Nationale. Si cand am vazut despre ce era vorba... ca ti se cerea sa nu fi avut niciodata legaturi cu Securitatea si asa mai departe, in doua saptamani mi-am dat demisia.

Lucrurile astea sunt foarte serioase … eu nu am facut niciodata munca de informatii si nu pot stapani munca de informatii care este o munca serioasa, grea si atunci i-am spus ca eu nu ma pricep, cerand sa ma intorc la Tribunalul Militar de unde am plecat. Unde ma pricep. Unde nu ma pricep nu pot sa stau. (…)

Revenind: doamna Macovei a facut tot ce a facut cu ONG-urile, cu madam Guset, cu Laura Stefan – experta anticoruptie... Pai eu, care am fost judecator o viata intreaga numai in penal... am fost procuror doar in PNA, eu nu pot sa spun ca sunt expert anticoruptie. Fiindca lucrurile sunt complicate. Sunt grele. Iar aia care in viata ei n-a n-a fost magistrat o secunda, sau n-a scris o rezolutie la viata ei condamna, achita... Cum sa fie ea expert anticoruptie? (...)

Macovei a fost procuror la Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 dupa care a plecat la Parchetul General. Dar stie cineva ce a facut profesional? N-a facut nimic. I-a placut sa bea si sa traga sfori.

Dupa ce a dat-o afara din Parchetul General a imbratisat brusc cauza dreptatii. Si s-a dus pe la ONU dupa ce, in calitate de procuror, a fost inamicul ONG-urilor care luptau pentru drepturile omului. Le batea pe femeile care erau in arestul Garii de Nord, ca ea supraveghea activitatea organelor de politie din Sectorul 1. Si cand venea la arest si se imbata cu seful sectiei de politie de la Gara de Nord, se ducea si le batea pe femeile din arest. Si este un subofiter care a facut parte din arestul Garii de Nord, Vasile Grozavu, de care se rugau femeile sa le bata el ca daca le bate Macovei stie unde sa le loveasca si le nenoroceste”.

Comentarii

# ANONYMOUS date 25 May 2017 17:17 +18

Acuma vad romanii cu adevarat cine este procuroarea comunista Monica Macovei.Rusine sa ii fie !!!!!!!!!!!!!!! <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' />

# unul din lumea cea mare date 25 May 2017 18:50 +7

felicitari onorabile general!!!!!!!!!!!se vede de pe luna ca totusi comunistii au ales cu mult discenamint oamenii de valoare si ca somnul ratiunii naste montri de gen turcescu,tapalaga bilbiitul ala de la nasu sau rares bogdan cu toate otrepele centuriste de la realitatea si gigilica 24numai napalmul mai ne scapa de todul a 13 ani basisto joianisti.ba treziti/va ca a ajuns de ripa mermelica !!!!!!ati titrit/o in cloaca,tagma de jefuitori!!!!!!!!si mermelitori

# DODI date 25 May 2017 19:01 +9

Am spus-o și am s-o mai repet: după 10 ani de conducere băsistă sunt necesari 50 de ani pentru eradicarea fărădelegilor comise de acest hoț paranoic. Ceea ce a apărut până acum în presă nu reprezintă nici măcar vârful aisbergului. Ar fi bine să îl țină Dumnezeu în viață pe acest netrebnic până s-or găsi niște procurori cinstiți în țara asta ca să îl aducă în fața justiției. Și cu acea ocazie poate îi face vânt gunoiului instalat la Cotroceni. NU de alta dar miroase ...

# Vezuviu date 25 May 2017 20:22 +4

Dacă cei care au batjocorit poporul și legile tarii prin tot felul de abuzuri și ilegalități nu răspund penal în cazul SIPA pai atunci CORECT ar fi ca NICI UN CETĂȚEAN ROMAN SA NU RĂSPUNDĂ PENAL. fără o resetare URGENTA a justitiei , a legilor și corectarea printr-o gratiere și amnistie pt ultimii 12 ani se va ajunge la o anarhie totala.CONCLUZIE : Cu acești mafioți ROMÂNIA a devenit o tara imposibil de nedreaptă. 

# Vladimârrr...!!! date 25 May 2017 22:07 +9

O întrebare pentru domnul general și cei care au început sa vorbească de abia acuma, după ce justiția a ajuns in halul in care a ajuns: DE CE AU TĂCUT PANA ACUMA ??????????????? Pun aceasta întrebare văzând ca mulți s-au repezit sa le scuze complicea și lasă tăcere, ba mai mult, chiar sa-i și laude.

# părere neautorizată date 25 May 2017 23:07 0

Și procurorii și securiștii au propria lor viață, familii, puradei. Nu e de mirare că fostul general Dan Gheorghe s-a stins atît de tînăr, după toate mizeriile suferite...

# Vladimârrr...!!! date 26 May 2017 07:07 +3

Stimabile, e adevărat ce spui, dar dânșii, numiți atât de pompos "magistrați", au învățat și au jurat in fata Zeiței Justiției sa judece nu după ce ar putea sa li se întâmple lor și familiilor lor, din cauza unor mafioți aflați la butoane. Îți doresc sa nu ajungi in fata lor pentru a-ți apăra dreptatea și dacă necazul te împinge acolo, sa ai parte de niște magistrați care sa te cântărească doar cu balanța legii și cu onoarea unui adevărat magistrat, nu sub imperiul fricii de a nu-și prejudicia situația familială. Cât despre tagma magistraților militari, se poate scrie un tratat gros, in coperțile căruia ar intra la loc de mare (ne)cinste cele doua hahalere care au pledat in procesul din ziua de Crăciun a anului 1989, ajunși amândoi mari generali mari, unul consilier la șefului Statului Major General și celălalt, șef al parchetelor militare, fără a-l uita pe izmenarul gheneraLaș de justiție Gabriel Oprea, ajuns printre prea multe altele, marele comerciant al Interesului Național.

# Stefan date 26 May 2017 10:11 -1

Limbajul magistraţilor. Fostul magistrat militar Ion Panaitescu spune că a primit indicaţia de a o "ucide" pe fostul ministru al justuţiei, d-na Rodica Stănoiu. Magistratului i s-a recomandat, de asemenea, "să-i ia gâtul", "să facă treaba aia" etc. Folosirea acestor temeni îmi aminteşte o istorioară: profesoara de limba română le-a cerut elevilor să facă analiza romanului Venea o moară pe Siret de Mhail Sadoveanu. Bulă a făcut următoarea analiză: Venea = subiect; omoară = predicat; pe Siret = complement direct.

# UnaBomb date 26 May 2017 11:08 +4

Am citit cu placerea articolul, excelent magistrat, mi-a adus aminte de vechea garda din justitie. Ce oameni erau, cata eleganta si profesionalism exista pe atunci, cata omenie si justitie facuta in virtutea adevarului si a echitabilitatii. Exact ca in articol si eu am asistat neputincios la atrocitati, la nenorocirea unor oameni, a familiilor lor, urmat de tot linsajul mediatic pe care acest popor "tanar, frumos" si apoteotic de prost il aplauda. Ne bucuram si salivam dupa catuse si lanturi precum faceau romanii in Colosseum, suntem manati de o ura eviscerala cultivata de insasi carmacii acestei tari. Ne-am abrutizat si inrait incat pana si in trafic suntem in stare sa calcam oameni cu masina, pedepsindui in cel mai cumplit mod pentru o clipa de neatentie, invocand "este dreptul meu". Trebuie sa recunosc ca interviul acordat de domnul Panaitescu mi-a amintit de oamenii pierduti, ma facut sa realizez parca mai mult, cat a deraiat aceasta tara... 3

# 112 date 26 May 2017 12:07 +1

Domnul Panaitescu trebuie sa beneficieze de pensia"nesimtita" a Lidiei Stanciu si a altor ''Portocale stricate".Respect dl.Panaitescu.

# Gheniu date 26 May 2017 21:24 +2

In anul 2014 , februarie , am avut bucuria de a-l cunoaste pe nenea Jean , pe holurile DNA Bucuresti . Un om deosebit , care mi-a si prezis in 5 minute care va fi itinerariul meu prin bucuresti ( eram in calitate de avocat ) raportat la cauza in care imi desfasuram activitatea . De atunci sunt mai bogat in suflet dar si in gandire . Ar fi nemaipomenit sa va povesteasca judecatile de la Trib. Militar din anii '60 . Cum erau chemati martorii in sala ..... O adevarata istoria vie a instantelor trecute si actuale . Sa-i fie lunga viata si la fel de vie mintea . Ultimele declarastii par a fi o constientizare a micimii celor despre care povesteste , dar si o mai buna intelegere a dimensiunii personalitatii proprii . Unul din putinii Generali nascut " la termen " si nu facut la ordin.......

# santiela date 27 May 2017 08:05 -1

Cam tirziu generale cam tirziu.Nu meriti nici o felicitare pentru cele spuse acum.Daca o faceai atunci era altceva.

# ?????? date 27 May 2017 17:35 0

Cum apreciați organizarea cu grade în instanțele militare ,în condiiile în care judecătorii se supun numai legii ? Considerați că discuția ar pute fi extinsă și la procurori  sau la alte "organigrame din justiție" ?

# ?????? date 28 May 2017 21:29 0

În ipoteza în care unele cauze ar fi judecate de generali, iar altele de locotenenți ,considerați că li s-ar asigura judecăți la fel de "echitabile" ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.03.2023 – Jocurile se fac pentru Jderu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva