20 septembrie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA, LA COMANDA SUA – Adrian Severin: "In chiar sediul DNA functioneaza un birou al FBI. O totala lipsa de transparenta caracterizeaza relatia dintre acest birou si DNA... Circula tot mai intens informatia ca un numar semnificativ de procurori DNA au primit cetatenia americana... Daca este asa inseamna ca urmarirea penala a unor romani se realizeaza de catre americani... Nimic nu o ameninta pe Kovesi, asa incat nu are nevoie sa dovedeasca vreun curaj deosebit pentru a-si face datoria"

Scris de: E.D. | pdf | print

20 august 2015 17:18
Vizualizari: 25222

Fostul ministru de Externe si fost europarlamentar PSD, Adrian Severin, detoneaza bomba la Directia Nationala Anticoruptie! Intr-o vasta scrisoare deschisa adresata noului ambasador al Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm, ex-eurodeputatul social-democrat Adrian Severin dezvaluie ca in sediul DNA functioneaza un birou al Biroul Federal de Investigatii al SUA (FBI), in care se desfasoara o activitate "cvasineconstitutionala" de colectare a unor informatii cu valoare strategica. Severin sustine ca intre acest birou al FBI si activitate DNA este o "totala lipsa de transparenta", coordonata de o reprezentanta a asistentului secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland. Mai mult, Severin acuza ca reprezentantii FBI "ghideaza si activitati ale DNA menite a-i “sanctiona” pe oamenii politici, oamenii de afaceri sau oamenii de cultura romani care nu adopta convingator agenda geo-politica a SUA ori, prin preocuparile lor, ii stanjenesc promovarea".


In atare conditii, Adrian Severin ii solicita ambasadorului SUA la Bucuresti sa verifice aceste informatii si sa ia masuri cat mai urgente. Prima masura care se impune, in opinia lui Severin, este ca "reprezentantul FBI sa paraseasca sediul DNA si sa se mute in frumoasa cladire a ambasadei SUA, acolo unde ii este de fapt locul".

In aceeasi ampla scrisoare deschisa adresata ambasadorului Hans Klemm, Adrian Severin face referire la o alta informatie, din ce in ce mai vehiculata, potrivit careia in interiorul Directiei Nationale Anticoruptie activeaza un numar semnificativ de procurori care au primit cetatenie americana, lucru care este contra legii. Ex-ministrul Externelor afirma ca pana la acest moment informatia nu a fost infirmata, iar daca se va confirma, va reprezenta ca in prezent liderii politici romani sunt cercetati de cetateni americani, ceeea ce "ar echivala cu o cedare de suveranitate inadmisibila atat din punct de vedere constitutional cat si din punct de vedere principial".

Cu privire la acest aspect, Adrian Severin ii cere lui Hans Klemm sa clarifice situatia, iar daca intr-adevar exista magistrati romani care au dobandit cetatenie americana se impune ca acestia sa paraseasca imediat magistratura.

In ce o priveste pe sefa Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, Adrian Severin aminteste momentul din timpul audierii lui Hans Klemm din Senatul SUA, cand senatorul Ron Johnson i-a cerut sa o sprijine pe aceasta. Severin ii transmite lui Hans Klemm ca "nimic nu o ameninta pe dna Kovesi, asa incat nu are nevoie sa dovedeasca vreun curaj deosebit pentru a-si face datoria. Asta daca nu cumva libertatea de opinie si libertatea de expresie, respectiv criticile formulate in exercitiul lor, ar fi o amenintare la adresa sefilor procuraturii. Ceea ce – nu-i asa? – nu poate fi conceput de un exponent al democratiei americane".

In aceeasi scrisoare, Adrian Severin mai vorbeste si despre prezenta din ce in ce mai vizibila a reprezentatilor ICCJ, SRI si DNA, in frunte cu sefa procurorilor anticoruptie, LauraCodruta Kovesi, la evenimentele organizate de Ambasada Statelor Unite ale Americii, prezenta care "constituie un afront adus romanilor de rand si un abandon declarat al luptei traditionale duse de SUA pentru apararea drepturilor omului". Aceasta situatie este evidentiata in contextul prezentarii cazului Marianei Rarinca, care a atras indignarea publica fata de sefele acestor institutii, in speta judecatoarea Livia Doina Stanciu si procuroarea Laura Codruta Kovesi, solicitandu-se demsia sau demiterea acestora.

Prezentam in continuare pasaje din ampla scrisoare deschisa transmisa de Adrian Severin ambasadorului SUA la Bucuresti, Hans Klemm, cu precizarea ca scrisoare in integralitate poate fi citita AICI:

"Stimate domnule ambasador,

In calitate de cetatean roman si de initiator al parteneriatului strategic dintre SUA si Romania, va urez bun venit in tara mea. Sunt convins ca multi dintre compatriotii mei se alatura acestei urari.

1. Sunteti cu atat mai binevenit cu cat ati fost multasteptat. Va asteptam nu numai de cei cativa ani de cand tara dvs – pentru motive care nu pot constitui o scuza – a decis sa reduca la nivel de insarcinat cu afaceri reprezentarea ei diplomatica intr-un stat care oficial ii este (inca) partener strategic (in plan bilateral) si aliat (in NATO). Va asteptam inca de cand predecesorii dvs. au ales sa abandoneze rolul de ambasador spre a si-l asuma pe cel de “vice-rege”.

Sunteti binevenit si pentru ca, fiind diplomat de cariera, se spera ca veti reprezenta cu profesionalism interesele americane iar nu interesele de afaceri ale vreunui lup moralist din jungla politica a tarii dvs, obligat sa recompenseze prin acreditari ambasadoriale donatiile primite in campania electorala. Romanii s-au saturat de ambasadorii “politici” parasutati aici, care, fara sa le cunoasca si respecte istoria, cultura si traditiile, in timp ce le tin predici si le dau instructiuni – cu incalcarea patenta a normelor diplomatice – asupra felului in care trebuie sa combata coruptia si sa separe afacerile de politica, isi amortizeaza fara rusine, din sudoarea romaneasca, “investitiile” facute prin finantarea clanurilor politice de acasa. (...)

4. Mandatul dvs., domnule ambasador, intr-unul dintre statele europene cu cele mai pro-occidentale si mai americanofile traditii, incepe in atmosfera sumbra a virajului tot mai accentuat al romanilor catre euroscepticism, antioccidentalism si americanofobie.

Daca fata de esecul politicii americane in Romania pe terenul valorilor si fata de realitatea descurajanta a unei prezente americane extrem de modeste in economia romaneasca, va ganditi ca ne mai ramane la dispozitie totusi perspectiva promitatoare a cooperarii pe terenul securitatii, respectiv al aliantei militare, va atrag atentia ca va inselati. Bazele militare americane de pe teritoriul Romaniei sau scutul antiracheta in curs de instalare la Deveselu, nu valoreaza doi bani cata vreme SUA pierd mintile si sufletele romanilor. Ceea ce este tocmai pe punctul de a se desavarsi.

Zadarnica este desemnarea formala a Romaniei ca avanpost american pe frontul luptei cu „neo-imperialismul” rus, cu „neo-otomanismul” turc, cu „fundamentalismul islamic” sau cu „expansionismul” euro-asiatic, daca mamele romance nu vor intelege de ce viata copiilor lor trebuie pusa in pericol spre a promova agenda geopolitica a unei Americi care umileste si devitalizeaza natiunea romana. Pentru toti cei care credem in valoarea si chiar in caracterul indispensabil al parteneriatului strategic romano-american, este cutremurator sa vedem cum romanii, care au asteptat totdeauna cu un entuziasm aproape naiv “venirea americanilor” pe meleagurile lor, ajung sa fie tot mai convinsi ca apropierea de Rusia este acum solutia optima pentru supravietuirea lor ca natiune libera, adica pentru evitarea statutului de protectorat (american).

4.1. In vara anului 2012, un numar de 7,4 milioane de romani, reprezentand aprox. 85% din electoratul prezent la urne (acesta, la randu-i, ridicandu-se la aprox 50% din totalul cetatenilor cu drept de vot), s-a pronuntat prin referendum pentru demiterea Presedintelui Romaniei. In acest context a sosit la Bucuresti asistentul Secretarului de Stat al SUA, domnul Philip H. Gordon, care a afirmat public sprijinul american pentru cel pe care majoritatea zdrobitoare a romanilor il voia demis. Aceasta vointa – nu are nici o importanta daca justificata sau nu – il lipsea pe seful statului roman de legitimitate democratica. Prin vocea trimisului sau America arata ca pentru ea asta nu conteaza. In final, vointa Americii a prevalat impotriva vointei poporului roman. Lucru facut posibil prin interventia abuziva si suspectele speculatii neconstitutionale ale Curtii Constitutionale a Romaniei. Abuzuri si fortari de situatie incurajate din afara tarii (inclusiv din SUA) si inghitite de un Parlament si un Guvern puse sub evidenta presiune externa.

Se poate sustine ca acceptand si chiar impingand la aceasta ruptura intre putere si legitimitate, SUA au dorit sa salveze stabilitatea launtrica a partenerului strategic roman, in conditiile in care oferta fortelor opuse Presedintelui (practic) demis nu era convingatoare sau cel putin nu era clara. Un proverb american spune, insa, ca “proba placintei este mancatul placintei”. Or, presupusele bune intentii americane nu au facut decat sa paveze drumul spre iadul instabilitatii politice interne si al dezbinarii nationale care si astazi afecteaza cumplit Romania. In conditiile pastrarii la putere a unui sef de stat nelegitim si al adancirii dezechilibrului dintre institutiile statului in favoarea celor de forta (in special justitia si serviciile secrete), impusa de nevoia consacrarii unei asemenea formule nedemocrate, nimeni nu a reusit sa manance “placinta” promisa a stabilitatii politice. In schimb mancam cu totii si astazi fructele otravite ale autoritar-justitiarismului. Multumim America! (...)

4.2. Recent, o institutie academica din Romania a gasit cu cale sa il omagieze pe fostul adjunct al ambasadorului american la Bucuresti si pentru o vreme sef de misiune interimar, domnul Duane Butcher (un adevarat „macelar”/butcher/ al democratiei romanesti si al parteneriatului romano-american), pentru opera stiintifica pe care urmeaza sa o realizeze (sic!), cu titlul de Doctor Honoris Causa. Laudatio a fost rostit de catre domnul George Maior, pana de curand director al SRI (serviciul roman de contrainformatii). La ceremonie a socat prezenta masiva in sala a reprezentantilor SRI si DNA, in frunte cu sefa procurorilor anticoruptie, dna Laura-Codruta Kovesi – cea pe care cu prilejul audierii dvs in Senatul SUA, domnule ambasador, un distins senator acuzat de fapte de coruptie v-a recomandat in mod expres sa o sprijiniti. (Este desigur emotionat sa vedem cu presupusii corupti din SUA ii sustin pe presupusii luptatori impotriva coruptiei din Romania!!!)

Pentru un ochi avizat dar nu numai, aceasta spune multe. Faptul atesta relatia privilegiata dintre reprezentantii administratiei SUA in Romania si institutiile amintite care nu sunt de loc cele mai reprezentatitve pentru un stat democratic. As spune, dimpotriva.

Acest schematism relational reflecta schematismul pagubos al unei gandiri strategice deficitare. O gandire care, in incercarea de a concilia expeditiv idealismul si realismul american printr-o abordare reductionista, insensibila fata de contextul cultural si geopolitic romanesc dat, le compromite pe amandoua.

4.3. Multi romani au putut urmari la televizor anul acesta scene transmise de la receptia oferita de Ambasada americana la Bucuresti cu prilejul Zilei Nationale a SUA. Un distins intelectual roman mi-a impartasit cu acest prilej tristetea profunda produsa lui de constatarea ca masa invitatilor era evident dominata de reprezentantii procuraturii si justitiei, alaturi de cei ai unor ong-uri justitiar-populiste si de cativa politicieni de reputatie indoielnica care, asemenea senatorului american inainte pomenit, “sprijina” justitia politizata tocmai spre a nu-i fi clienti.

Dintre acestia in centrul atentiei respectuoase a gazdelor se aflau sefii ICCJ si DNA ale caror abuzuri fusesera cu putin inainte devoalate de cativa judecatori probi, imediat supusi persecutiei structurilor oligarhice ale sistemului judiciar. Abuzurile in discutie se refera la violarea drepturilor fundamentale – procesuale si nu numai – ale unui cetatean de rand, pensionara Mariana Rarinca – implicata fara vina intr-un proces penal si tinuta in arest preventiv timp de mai multe luni, fara motiv si dincolo de limitele legale. Pornind de aici, mass-media dar mai ales organizatiile profesionale ale magistratilor, facandu-se ecoul indignarii publice, au cerut – din pacate zadarnic – demisia sau demiterea faptasilor. Afisarea aproape ostentativa a reprezentantilor diplomatici americani in compania unor astfel de persoane constituie un afront adus romanilor de rand si un abandon declarat al luptei traditionale duse de SUA pentru apararea drepturilor omului.

Altadata – inclusiv in timpul regimului comunist – ambasada SUA era deschisa pentru toti marii intelectuali romani – si mai ales pentru cei avand curajul de a exprima opinii critice la adresa puterii oficiale, pentru oamenii politici de toate orientarile, pentru activistii societatii civile din toate domeniile. Se pare ca optiunea diplomatilor americani acreditati la Bucuresti de a face dintr-o justitie selectiva instrumentul selectarii oamenilor politici romani susceptibili a accepta necritic exigentele geopolitice americane, a condus spre izolarea ambasadei SUA de mari segmente ale societatii romanesti. Aceasta explica viziunea deformata a diplomatiei americane actuale asupra realitatii romanesti.

Va revine dvs, domnule ambasador Klemm, datoria de a redeschide larg portile ambasadei pentru toti romanii, de a restabili contactele SUA cu intreg universul romanesc – cu bunele si cu relele lui, de a reda caracter integral perceptiei americane asupra Romaniei debarsandu-o de prejudecati si de lipsa de intelegere a spiritului acestui popor care admira sincer valorile americane dar nu poate accepta nici ca ele sa ii fie impuse nici ca pretul prieteniei americane sa fie renuntarea la demnitatea nationala, pierderea respectului de sine. In acest demers puteti apela cu folos la excelentul Raport asupra starii deplorabile a diplomatiei americane de azi, redactat de o echipa de eminenti diplomati americani sub coordonarea distinsului ambasador Thomas R. Pickering si dat publicitatii cu doar cateva luni in urma.

4.4. Fara indoiala ca domeniul justitiei este si el unul in care cooperarea americano-romana este binevenita. Cooperarea este una dar tutelarea este alta. Or, din pacate despre tutela este vorba; precum si despre folosirea unei justitiei abuzive si selective in scopuri (geo)politice.

In chiar sediul DNA – o institutie care si-a pus la punct un sistem cvasineconstitutional pentru colectarea de informatii cu valoare strategica – functioneaza un birou al FBI. (Unii spun – se pare, fara temei – ca ar fi o reprezentanta a doamnei Victoria Nuland.) O totala lipsa de transparenta caracterizeaza relatia dintre acest birou si DNA.

Daca totul s-ar limita la combaterea infractionalitatii transfrontaliere, partile lucrand impreuna pentru a schimba informatii referitoare la fapte ilegale comise in Romania cu impact negativ in SUA si invers, totul ar fi in regula. Se pare insa ca reprezentantii FBI ghideaza si activitati ale DNA menite a-i “sanctiona” pe oamenii politici, oamenii de afaceri sau oamenii de cultura romani care nu adopta convingator agenda geo-politica a SUA ori, prin preocuparile lor, ii stanjenesc promovarea.

Exista nenumarate informatii cu un grad inalt de credibilitate potrivit carora urmarirea penala a persoanelor apartind elitelor romanesti de tot felul (cu precadere a celor politice) pentru fapte comise exclusiv in Romania, cu impact patrimonial eminamente national si care nu incalca legislatia americana dar eventual deranjeaza geopolitca americana, are loc sub supravegherea si indrumarea reprezentantului SUA. Daca o atare informatie nu este convingator infirmata, perceptia romanilor asupra ingerintelor americane in actul de justitie romanesc – cu efectele cunoscute constand in distrugerea capitalului national, in compromiterea elitelor nationale si blocarea administratiei de stat – va sapa adanc si durabil la fundamentul parteneriatului strategic romano-american.

Ar fi de asemenea urgent, stimate domnule ambasador, ca reprezentantul FBI sa paraseasca sediul DNA si sa se mute in frumoasa cladire a ambasadei SUA, acolo unde ii este de fapt locul.

4.5. Circula tot mai intens informatia ca un numar semnificativ de procurori DNA au primit cetatenia americana. Pana acum aceasta informatie nu a fost nici verificata nici infirmata. Tacerea care o inconjoara sugereaza confirmarea ei. Daca este asa inseamna ca urmarirea penala a unor cetateni romani se realizeaza de catre cetateni americani. Faptul ar echivala cu o cedare de suveranitate inadmisibila atat din punct de vedere constitutional cat si din punct de vedere principial. Situatia devine cu deosebire grava atunci cand cercetarea penala se refera la liderii politici romani.

Este in interesul SUA sa clarifice urgent acest aspect. In eventualitatea in care magistrati romani au cetatenie americana este imperios ca ei sa paraseasca imediat magistratura.

(...)

Cu ocazia audierii dvs in Senatul SUA, senatorul Ron Johnson v-a cerut sa o sprijiniti pe sefa DNA, pe care a caracterizat-o ca pe “o femeie curajoasa”. Din pacate, aceasta recomandare, pe care sper si va indemn sa o ignorati, reflecta o conceptie destul de raspandita in SUA, asupra felului in care poate fi si trebuie tratata relatia cu Romania. Ea este profund gresita si total contraproductiva.

In primul rand, trebuie sa stiti ca nimic nu o ameninta pe dna Kovesi, asa incat nu are nevoie sa dovedeasca vreun curaj deosebit pentru a-si face datoria. Asta daca nu cumva libertatea de opinie si libertatea de expresie, respectiv criticile formulate in exercitiul lor, ar fi o amenintare la adresa sefilor procuraturii. Ceea ce – nu-i asa? – nu poate fi conceput de un exponent al democratiei americane.

Este adevarat ca unui magistrat roman de azi (judecator sau procuror) ii trebuie mai putin curaj pentru a abuza de functia sa decat pentru a se comporta in respectul legii. Abia aceasta situatie trebuie corectata dar problema nu va priveste pe dvs. si nu intra in competentele dvs. Ea tine de bolile democratiei romanesti. De rezolvarea ei responsabili sunt romanii. Dvs trebuie sa aparati institutiile americane si sa vegheati la promovarea intereselor lor in cadrul si prin intermediul dialogului si cooperarii bilaterale romano-americane. Ceea ce nu ar trebui sa fie foarte dificil atata timp cat interesele strategice americane si cele romane raman congruente iar opinia publica din cele doua tari sustine parteneriatul nostru strategic.

Dincolo de aceasta insa si tocmai pentru salvgardarea amintitului parteneriat se impune intelegerea faptului ca singurii indreptatiti sa decida asupra persoanelor care trebuie asezate in fruntea institutiilor romanesti sunt romanii. Ce sanse ati da unui cetatean american pe care un senator roman l-ar propune pentru ocuparea functiei de Procuror General al SUA sau de director al Serviciului Secret? Cum obisnuia sa spuna un prieten si fost colaborator al meu in AP-OSCE, diplomat cu state vechi in Congresul SUA unde ani buni fusese seful de cabinet al Presedintelui Comisiei de Politica externa din Camera Reprezentantilor, Dante Fascell, “aceasta ar fi sarutarea mortii” pentru sarmanul american. Nimeni nu ar putea intelege cu ce, cand si cat a gresit acesta fata de America incat il promoveaza strainii.

De ce in cazul Romaniei sa fie altfel? Cand in aprilie 1997, la Washington, am pus bazele parteneriatului strategic dintre SUA si Romania in discutiile purtate cu Secretarul de Stat Madeleine Albright si cu eminentul sau adjunct Strobe Talbott, cand apoi in vara aceluiasi an Presedintele Bill Clinton a lansat oficial partneriatul respectiv la Bucuresti, impreuna cu Presedintele Emil Constantinescu, si cand ceva mai tarziu, in toamna, tot la Bucuresti, am definit primele elemente concrete ale parteneriatului pe baza non-paperului prezentat de asistentul Secretarului de Stat Marc Grossman, am convenit cu totii asupra principiului ca ceea ce este bun pentru SUA va fi bun si pentru Romania. Corolarul acestui principiu este ca ceea ce este rau pentru SUA este rau si pentru Romania, ca ceea ce este inacceptabil pentru SUA este inacceptabil si pentru Romania.

Orice indepartare de la acest cadru si de la aceste principii arunca in aer parteneriatul romano-american impingand Romania de la statutul de partener la acela de vasal al SUA. Chiar daca lideri politici romani, trecatori si tradatori, ar accepta o asemenea transformare, ea nu este durabila fiind injusta si impotriva naturii. Un atare aranjament nu poate fi functional. Va indemn sa nu cadeti prada tentatiei de a crede in viabilitatea lui caci daca veti incerca sa actionati intr-o asemenea logica, in cele din urma veti afla cat de coroziv este poporul roman cu cei care incearca sa il domine si veti ajunge, dupa cum suna versurile unui mare poet roman, Mihai Eminescu, ca in tara asta “dusmaniti sa fiti de toate, fara a prinde chiar de veste”. (...)

Iata stimate domnule ambasador Hans Klemm ce sfidari imense va asteapta in Romania. Spre a curata aceste adevarate grajduri ale lui Augias care sunt ambasada SUA la Bucuresti si parteneriatul strategic romano-amerian, de rezidurile erorilor politico-diplomatice ale anilor precedenti, vi se cere un efort cu adevarat herculean. Speram ca sunteti capabil a-l face. Tocmai de aceea sosirea dvs. ne bucura.

Sunt convins ca romanii sau cei mai multi dintre ei va primesc cu bratele deschise. in acest gest simplu se exprima deopotriva increderea noastra in capacitatea americanilor de a face totdeauna ceea ce trebuie (desigur, dupa ce vor fi incercat toate celelalte posibilitati), convingerea noastra ca avem interese strategice congruente si vointa noastra de a coopera loial in serviciul unei cauze comune definite in comun.

Fiti deci binevenit domnule ambasador! Sa nu ne (mai) dezamagiti! Dumnezeu sa va binecuvinteze!

Al Dvs,

Prof. dr. Adrian Severin"

Comentarii

# Observator 001! date 20 august 2015 17:48 +35

 Ehe, ce vremuri, cândva... Așa cum era, când mai bine, când mai rău, Statul Român avea mai multă libertate când România se afla în lagărul socialist, decât acum, când se află în lagărul capitalist. Sunt nostalgic? Dacă da, hei bine, am nostalgia viitorului!

# remember date 20 august 2015 20:34 +37

Ti se zbarleste parul cand citeste scrisoarea lui Severin.Ti se zbarleste parul de manie si ti se zbarleste parul de teama si neputinta.Daca cele scrise de Severin sunt adevarate in proportie de 50% lucrurile sunt teribil de grave.Citez:"reprezentantii FBI ghideaza activitatile menite ai sanctiona......pe cei ce stanjenesc promovarea intereselor americane" adica sa inteleg ca Voiculescu si cei ce stau incarcerati degeaba pe langa el,Rarinca si alti nevinovati ce stau prin puscarii sunt dusmanii americanilor???Adica sunt dusmanii celor ce ne-au pus in carca cea mai ordinara hoarda mafioto-securista din toate timpurile???Sa inteleg ca toti nemernicii astia din servicii si justitie au dubla cetatenie si-si bat joc de noi la orice ora fara scrupule??? Sa inteleg ca asa arata democratia americana???Pai stiti ceva???N-ati putea sa va duce-ti ...de unde ati venit si sa ne lasati sa ne descurcam singuri???Obsevator n-am crezut niciodata dar incet incet incep sa regret si eu vremurile trecute. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' />

# COKO ONE( all is under our control-FBI!!!) date 20 august 2015 21:34 +16

Mai OBSERVATOR,mai remember, va vaicariti pe-aici de ma apuca mila de voi.Ce aveti ma???Mai vorbiti trasnai ca v-a apucat nostalgia dupa rusi.Da' ce-au facut rusii pentru voi???V-au umplut tara de combinate si fabrici si v-au pus la munca de va sareau capacele.Ati uitat vremurile cand toate fabricile lucrau in 3 schimburi si sambata si duminica???Acum sunteti boieri.N-aveti de munca da' puteti sa pupati pola popii de cate ori vreti si puteti sa va tarati in jurul bisericilor in 3 trei schimburi, cand vreti, pana vine ploaia, ca s-aveti si voi irigatii. In cei priveste pe americani, e adevarat ca v-au luat vre-o 20 de md $ ca sa vi-l puna pe Bassecu presedinte, v-au mai luat vre-o 20 md$ ca sa inzestreze cea mai crunta securitate dar v-au adus si multa securitate.Daca iesiti din casa sau vorbiti la telefon sau CP o faceti pe barba voastra si pe libertatea voastra.V-au adus si scutul, tinta de antrenament pentru rusi cand pleaca la razboi dar ce i-au adus monoamei Ko?? :P :P :P :P :P :P :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :eek: :eek: :eek: :eek: 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

# COKO ONE (all is under our control-FBI!!!) date 20 august 2015 22:25 +19

Stiti deja, armata germana, pe unde se ducea, cand era,impartea ciocolata, ei acum moda s-a schimbat.Armata americana e mai darnica:daca nu imparte bombe si gloante, imparte prezervative si guma de mestecat.La fel face si FBI-ul dar nu incepeti sa zambiti ca nu i-au dat monoamei Ko guma de mestecat si prezervative, ca nu-i copil.I-au adus un cadou de-am ramas paf: o cutie plina cu bastone de politist, de diferite culori si dimensiuni da' sunt cam ciudate, pentru ca in loc sa te curenteze, gadila in palma :roll:si o cutie cu CD,pline cu filme pentru adulti.Oricum, monoama s-a aratat incantata si de cadou si de faptul ca nu mai sta seara singura in ditamai cladirea, mai ales de cand monomul Co, sta si joaca sah cu agentii acoperiti, pe care-i muta de colo,colo doar o pica Ponta la mat.Iar pentru voi v-au adus pedofili,filme porno, manglitori bancari de talie mondiala,v-au deschis lumea si v-au transformat in carausi de droguri pe bani buni.Acuma doar nu vreti fabrici si tehologie?? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :P :P :P :P :P :eek: :eek: :eek: :eek: 8) 8) 8) 8) 8)

# remember date 21 august 2015 07:52 +8

Noaptea-i un sfetnic bun.Daca-i asa cum spuneti voi, tot raul ar fi spre bine in sensul in care, guvernul Ponta ar putea da o ordonanta de urgenta prin care toti functionarii publici si bugetari cu dubla cetatenie ( cu exceptia invatamantului, sanatatii,culturii si sportului) sunt demisi din functiile publice, pe simplul motiv ca pun siguranta nationala in pericol.Ati auzit ca vre-un roman de etnie maghiara,cu dubla cetatenie sa ocupe functii publice in Ungaria???Ati auzit cumva de vre-un parlamentar cu dubla cetatenie romano-americana sa activeze in parlamentul american???Ati auzit de vre-un procuror sau judecator cu dubla cetatenie romano-americana sa fie practicant in justitia americana???Reciprocitatea este una din conditiile de echilibru in relatiile de egalitate.Imi dai, iti dau. Ponta, ministrul nostru de externe, parlamentarii nealiniati ,or mai fi avand ceva sange de roman in instalatie???Sau tremura toti, pentru posturile lor jalnice, intr-o tara de slugi, sa nu supere SUA??

# C.P. date 21 august 2015 12:03 +9

... „remember”, dragă, este corect ceea ce spui, dar, din păcate, Statul Român nu mai există! Există doar o adunătură de ticăloși, de derbedei și de borfași care conduc ceea ce odată era Statul Român. Nu vezi cum am ajuns, nu mai avem nici pământul de sub picioare? Suntem 20 de milioane de flotanți în țara în care, de multe mii de ani, ne încăpățânăm să ne tot naștem. Uite, fac o mărturisire care, risc, îmi poate aduce multă și agresivă dezaprobare... Nu mă gândeam nicicând și în niciun fel că am să ajung ceaușist după ceaușism!

# remember date 21 august 2015 13:36 +5

C.P. iti spun cu siguranta, nici eu dar acum, zi dupa zi, cand vad atatea grozavii, incep sa-mi readuc aminte de tot ce ne era util in Romania de atunci.Si-acum si atunci, cred ca securistii au fost si sunt complet inutili si daunatori democratiei. Ati vazut pe news allert???Serviciile secrete italiene au prins o romanca terorista, ce n-a facut acte de terorism in viata ei dar a propavaduit islamul extremist???...(nu stiu cum or fi legile la ei???) si au predat-o serviciilor secrete romane, care ce credeti ca vor face cu ea???Va las sa ghiciti.Problema e alta.La ce ne mai folosesc serviciile secrete ce consuma neoficial 1/2 din PIB-ul Romaniei???La ce ne foloseste SIE, la ce ne mai foloseste Ungureanu???N-ar fi mai simplu sa facem un abonament la toate serviciile secrte cu staif, din lume, asa ca la ziare si sa asteptam infractorii romani din intreaga lume acasa???? Pentru clasificarea si arhivarea stirilor ne-ar fi arhisuficienti 500 de agenti, care iasa la pensie la 65 de ani.Nu??? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :P :P :P :P :P :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: 8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

# unul din lumea cea mare date 21 august 2015 16:20 0

ptr remember si cei interesati// remember ,ma amuza de multe ori o chestie(a nu se crede ca iau apararea islamistilor teroristi).oare aveti idee de unde vine ideea si simbolul pacii? adica porumbelul!!!!! exact din orientul mijlociu de la arabii,,teroristi,,!!!!!! porumbelul a salvat viata lui alah si este O PASARE SFINTA in khoran!!!!!!!

# peticuta date 21 august 2015 08:27 +2

ceausescu avea um 0110  pentru prieteni...!

# DOREL date 21 august 2015 10:24 +2

Asa o fi, asa n-o fi, din aceasta dilema nu putem iesi ! Si, b): ce se intampla, ca o fi, ca nu o fi cum zice A.S. aceasta "teorie" (sa-i zicem asa) esplica desule. Acu', nenorocirea adevarata e cu bazele USA/NATO din Ro, cu oamenii lui Base la butoane sa nu se intample si cu astea ce s-a intamplat (si) cu Flota ! Parerea mea ...

# mulder, agentul mulder date 20 august 2015 18:04 +25

Nu stiu de ce, dar cred cu tarie in faptul ca biroul agentului FBI este alaturat (poate chiar comun!) cu cel al lui codlea, bineinteles din aceeasi institutie. Ce ma mira este ca se suplimenteaza cu 52 de procurori organigrama institutiei in conditiile in care, privind doar cazul Rarinca, acolo unde se vede extrem de clar ce competenta materiala avea dna-ul, se poate face un transfer de fix 52 de juristi ai sri (nu de alta dar nu mai tb simulata concursul, doar imprejurarile amintite  :eek:).....si tot "statul de drept" ar fi supermultumit.... :zzz

# AXA date 20 august 2015 18:12 +22

Surse de încredere susțin că au și dormitorul comun!!!

# unul din lumea cea mare date 20 august 2015 18:56 +17

ptr mulder si a.severin//inca de la infiintarea f.b.i de catre homosexualul de j. edgar hoover este STIPULAT PE ,,CERTIFICATUL DE NASTERE,, ca ,,f.b.i. are dreptul de investigatii in strainatate,,!!!!!!............si vezi mai severine !!!!!CE FACI TE FACE!!!!!!! si asta o scot chiar din DECLARATIA TA DE WELCOME ,,In calitate de cetatean roman si de initiator al parteneriatului strategic dintre SUA si Romania,,- bai severine vezi cita dreptate am!!!!(DECI CINE A FOST PRIMA SLUGA? care a cedat din independenta romaniei! mulder,eu cred ca noi romanii avem prin traditie ca si dupa vorba ,,capul plecat sabia nu-l taie,, atitudinea de pres ,mai mult daca observam ca nu si-au sters bine picioarele pe noi strinii,iese automat,,din pres,,o mina care-i mai sterge odata pantofii si ca sa fie si multumiti le trage si niste limbi de lustruire sa fie shiny!!!!! sa dau exemple din istoria ,,glorioasa a populatiei urmasa a lui TRAIAN...traian basescu(ca sa-i fac placere rudei imparatului stanescu

# camp tactic date 20 august 2015 20:35 +19

@unule- se dorea altceva prin acest pact de cooperare care de altfel va fi denuntat unilateral de catre US in momentul schimbarii clasei politice. Oare de ce nu sunt anchetate si corporatiile straine pentru dare de mita, aici, in Romania?

# unul din lumea cea mare date 21 august 2015 01:27 +7

ptr cimp tactic// sint INVESTIGATE!!!!!! si microsoft si mercedes,investigatiile au plecat din sua!!!!!! sint investigati nu PENTRU CA ASA/I LEGEA (ca este interzis sa dea spaga pentru contracte) ci pentru ca FEDERALII SA PUNA MINA PE NISTE CITEVA SUTE DE MILIOANE BUNE DE $ SI SA FINANTEZE DIN ELE FBI,PUSCARII,AGENTII(ca sa rimeze cu adevarul).tacticule.,parteneriatul din prima secunda s-a dorit si a fost o slugarniceala/o sa zici ca nu.ca ne/a trebuit ca sa fim de rusia,bullshit ,crede/ma(traiesc de 25 de ani in sua si aiurea in lume) niciodata,dar NICIODATA, sua nu o sa lupte pentru ro cu rusii!!!(nu-mi spune palavre cu patriot,deveselu,cta,turda,astea/s bune pentru voi cei ce traiti in ro,ca imediat iti replic cu ss 300 din kaliningrad in fata carora patriot este ca un ....  .aveti in ro UN MARE ISTORIC(pe care nici dracu nu/l asculta din nefericire) EXCELENTA SA DL GIURASCU,ASCULTA/L SAU CITESTE/L SI VEZI DACA NE ASEMANAM IN PARERI!!!( nu ma erijez in dl

# mulder, agentul mulder date 20 august 2015 22:05 +18

Preteni! Vorbeam cu un prieten (cred?!) evreu. Ce imi zice omu': bai nene, Ceausescu a vandut strainii care se aciuasera in Romania pe bani grei propriilor natii si era comunist; au venit "capitalistii" si va dau pe voi "romanii" gratis ca sclavi la cine cere. Din nefericire toti va vor, ca sunteti blanzi si va place jugul ca nimeni altul. Marea problema a voastra e ca pupati orice mana, numai de strain sa fie, iar intre voi radeti unii de altii aratandu-va cat de prosti sunteti....... :eek:

# Efraim date 20 august 2015 22:48 +13

Confirm!

# remember date 21 august 2015 00:02 +6

Mulder,mie mi-a disparut demult pofta sa rad de concetatenii mei. Ma uit in jurul meu si ma-ngrzesc.Ai mai vazut in ultima vreme coada la ceva??Eu da. Am vazut femei si barbati stand la coada sa-si dea, poate ultimul banut luat de la gura copiilor, unui calugar de la nu stiu ce manastire.M-am uitat la fetele lor.Crezi ca-mi mai ardea sa rad???Iar cand ma uit la tv. si-i vad cum se paraiuesc de la "apa sfintita" regret ca nu m-au botezat parintii in cultul budist.Securistii si securistii de sub sutana au adus natia unde este astazi.Nu e vina lor.Este vina guvernelor ce s-au peridat, refuzand categoric sa investeasca in invatamant. Educatia se dobandeste in principal in scoala.Dar scoala buna costa multi bani.Dar ai vazut, copii romani sunt cei mai fericiti copii din lume.O fi avand legatura cu afirmatia evreului??? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :sad: :sad: :sad: :sad:

# mulder, agentul mulder date 21 august 2015 10:02 +4

prietene, eu nu rad! crede-ma! sunt la fel de ingrozit sau trist ca si tine (sau ca si altii)! Nici maca nu mi-a trecut prin minte sa o spun sub forma de gluma! Nu! E constatarea mea de poporean (ales de Dumnezeu, nu israelit... :-* !)! E o constatare izvorata din vreo XX de ani de plimbat printre romani cu scopul de a culege date si informatii pentru siguranta (securitatea) nationala. Dupa un timp, am ajuns la concluzia ca sunt mai sluga decat fusese la inceput Dinu Paturica si mi-am luat viata in propriile maini si am constatata ca exista viata si dupa "siguranta nationala", adica dupa ce raspunzi la comenzile tradatorilor si securistilor mascati sub noua denumire ''sri-isti''. In rest......le doresc tuturor sa aiba parte de trezire din reverie, ca viata e mai grea sub astia de acum decat sub aia de dinnainte..... :eek:

# kermit date 21 august 2015 04:12 -12

Daca este asa ... Bravo America !, Bravo FBI. La puscarie cu criminalii si coruptii.

# sclavu ISAURA transsexualizată date 21 august 2015 08:41 +6

Ăsta se visează într-o colonie SUA . . .

# kyky date 21 august 2015 10:04 +2

50 de ani ne-am rugat sa vina americanii.Si in sfarsit au venit. Acum ca tot au venit ce erau sa faca ,s-au pus pe treaba.Sa instaureze ca si in alte parti ale lumii democratia americana.Inainte era o vorba care spunea ca "partidul e-n toate".Acum putem spune ca america e-n toate cele ce sant.Asa ca nu trebuie sa ne mai lamentam.Am capatat ceea ce o viata ne-am dorit.

# adi date 21 august 2015 12:15 +2

O fi si la BNR o "celula" din asta ,. ca prea sta nepasator nea Mugur de vreo 25 de ani.....Jos laba de pe politica rominilor.oricine ai fi .Se da o lupta crincena ca romanul sa fie inronbit...auzi 20  TVA in 2016 si 19% in 2017.Pai in alte tari nu a depasit niciodata 10%...Ciontinuati sa iil sustineti in sondaje pe Chinion si pe Mugurica ,si incredeti-va in DNA ca u ei grija noi ...

# profesionalism date 21 august 2015 13:30 +3

Divide et impera! Au dorit destabilizarea economica si politica a Romaniei, distrugerea flotei, dependenta de NATO, distrugerea industriei pentru eliminarea competitorilor si pentru a obtine controlul unor piete, distrugerea agriculturii prin divizarea suprefetelor. Au obtinut piata de desfacere, si-au vandut casetofoanele de doi bani ca pe adevarate minuni. Noi prostii credeam ca telul suprem e sa ai un tv goldstar si adidasi torsion! Au devalorizat si au cumparat ieftin tot ce se putea cumpara: fabrici, pe care le-au vandut la fier vechi si au facut mall-uri, pamant banci,cladiri,resursele interne ale tarii.Ce drac'' mai vor?Tinta: Rusia!Drumul catre ea trece pe la noi, au nevoie doar de un parlament controlat prin frica arestarilor si care sa raspunda comenzii sri si dna!Stiti ce ma doare?Ca toate astea le obtin prin intermediul romanilor, ai celor pusi acolo sa pazeasca tarisoara asta, nu sa o vanda pe 3 arginti! De ar fi vandut-o pe 30, nu duhnea prostia chia asa!

# meglei mircea date 22 august 2015 14:43 0

citit "www.meritocratia.ro"!

# gind limpede date 23 august 2015 09:32 -2

Totul e pe interese si citi prosti poti sa convingi ca furi in interesul patriei. Domnul care a scris articolul, ar face bine sa spuna ce a facut 25 de ani de la schimbarea la fata a Romaniei. Nu a facut nimic, a furat. Ce a facut tatal dinsului cind au venit rusii si au instaurat comunismul, securitatea si cind vinau prin muni partiotii adevarati, nu tradatori de neam ca cei d'acum. Cit vrei sa mai prostesti acest popor, dle prof. doctor Hadrian. Daca procuratura, sri-ul, dnau-ul lui iliescu nu a facut nimic, ERA NORMAL ca sa vina americanii sa indrepte lucrurile, cu forta, ca voi copii ciocoilor comunisti continuati sa furati si sa cochetati pe sub gard, ca rominul cu doua fete, si cu rusii si cu americanii. Pacat, s-au prins americanii.

# REMEMBER date 24 august 2015 00:08 +1

Vă prefaceți că uitați cum făcură cadou americanii lui Stalin Europa pînă la granița Greciei. Buldogul englez nu se putu opune singur căci Mr R voia acăsică (bolnav în fază terminală fiind, se stinse după 2 luni)...

# emily watson date 28 august 2015 02:09 0

Era, probabil, de preferat sa primeasca cetatenie rusa, aceia care nu aveau deja; eu cand vad ca-l tot cheama pe putin la televizor, ca si cum ar fi atat de important sa-si dea cu parerea in romania, parca nu mi se pare ca ar trebui dusa cetatenia inspre o relatie cu rusia; in plus, mai sunt si altii care-s arabi; habar n-am nici macar despre cei care-s romani, de unde as putea spune care-s americani; de parca eu ar trebui sa accept sa ma guverneze toate scursurile moscovei, arabi si alti bozgori

# AC date 24 ianuarie 2016 13:25 0

Severin asta a patit ceva pentru ca a fost prins cu coruptie in Parlamentul UE? Sau ne-a facut de ras pe degeaba? Nerusinare tipic comunista

# Adam Caius date 23 martie 2016 11:21 0

Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani şi trei luni de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru luare de mita şi trafic de influenţa. Decizia nu este definitiva.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 152
    • VERDICTUL ZILEI - Va fi pus Nicusor Dan sub urmarire penala pentru trafic de influenta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.09.2020 – Balanel ii ia fata lui Bobita

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva