22 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

E PLAGIAT 4%, DAR NU E PLAGIAT – Cititi Raportul comun al Comisiei de specialitate desemnata de CNATDCU. Desi se recunoaste ca s-au plagiat multe pasaje din lucrari fara citarea sursei, Comisia a retinut ca opera, in intregul ei, nu poate fi considerata un plagiat intrucat proportia furaciunilor este minora. Este un precedent periculos sa recunosti plagiate si totusi sa nu retii ca a fost plagiat (Raportul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

9 December 2016 14:44
Vizualizari: 39805

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a publicat vineri, 9 decembrie 2016, Raportul comun asupra tezei de doctorat "Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal", sustinuta de sefa DNA dr. Laura Codruta Kovesi la Facultatea de Drept si Stiinte Administrative din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara in anul 2011. In esenta, desi in Raport expertii recunosc ca au fost plagiate fraze intregi, fara citarea sursei, indicand numarul paginilor la care au fost gasite fragmentele furate din alte lucrari, in proportie de 4% din teza, s-a construit un artificiu nemaintalnit in alte cazuri, in sensul ca o lucrare, chiar daca contine fragmente plagiate, ea nu poate fi considerata un plagiat in ansamblul sau intrucat din punct de vedere “cantitativ” si “calitativ” nu s-ar afecta semnificativ lucrarea de doctorat.


Acesta este motivul pentru care expertii au propus sa nu i se retraga titlul de doctor intrucat sanctiunea pentru textele furate ar fi “excesiva si neadaptata”. Mai mult, prof.univ.dr. Radu Chirita face praf teza de doctorat a Laurei Kovesi din punct de vedere al calitatii ei, definind-o ca pe o lucrare “sub nivelul unei teze de doctorat”. Concluzia profesorului Radu Chirita este naucitoare: “tinand cont de aspecte de natura cantitativa si calitativa, remarcand insă calitatea sa stiintifica sub nivelul unei teze de doctorat, consider că lucrarea nu este plagiata".

Precedentul expertilor CNATDCU este unul extrem de periculos pentru invatamantul romanesc intrucat, de acum inainte, pentru dr. Kovesi se schimba standardele academice, iar efectul va fi unul daunator in sensul ca pe viitor multi plagiatori vor invoca faptul ca au furat dar nu atat de mult, putand sa asistam pe viitor la teze de doctorat in care sa ni se spuna ca, desi s-a furat 5%, 10% sau 25% titlurile nu pot fi retrase intrucat, vezi doamne, nu s-ar fi afectat esenta lor.

Practic, se va crea un sistem arbitrariu in care hotia va fi permisa la unii, iar la alti nu, in functie de subiectivismul verificatorilor.

Raportul Comun cu pareri distincte

Documentul contine 18 pagini in care se regasesc analizele facute de cei trei profesori desemnati de Comisia de Stiinte juridice din cadrul CNATDCU sa faca parte din Comisia de specialitate insarcinata sa analizeze veridicitatea sesizarii de plagiat formulata de Grupul de Investigatii Politice condus de Mugur Ciuvica cu privire la teza de doctorat a dr. Kovesi. Este vorba despre prof.univ.dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universitatii "Robert Schumann" din Strasbourg (Franta), prof.univ.dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universitati din Rennes 1 (Franta), si prof.univ.dr. Radu Chirita, de la Facultatea de Drept a Universitati "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Culmea, Raportul, desi este comun, contine doua analize separate, motivandu-se inca din prima pagina a raportului ca desi s-a ajuns la aceeasi concluzie au fost retinute argumente diferite, motiv pentru care s-a apreciat ca este necesar ca Raportul comun sa contina pozitiile separat si detaliat.

Prof.univ.dr. Vlad Constantinesco si prof.univ.dr. Ghica-Lemarchad: “Avand in vedere ca plagiatul este definit ca 'un imprumut' al gandirii sau exprimarii unui tert fara trimitere expresa, aceste calificari reunite reprezinta 20 de pagini in total, deci 4% din totalitatea tezei poate fi considerat ca plagiat sub diverse forme”

Prima analiza apartine prof.univ.dr. Vlad Constantinesco si prof.univ.dr. Claudia Ghica-Lemarchad, in cuprinsul acesteia regasindu-se concluzii precum:

-“p.21: preluata integral dintr-un articol din 2009, fara citare a autorilor”;

-“p.22-23: 40 randuri copiata integral cu formulari personalizate de autorul necitat si referintele bibliografice”;

-“p.31-32: 30 de randuri copiate integral fara sursa citata”;

-”p.134,135,136,137,138,139,140,141,142,: reiau integral si indentic masurile care sunt descrise in strategia nationala anti-drog”;

-”p.250: pagina intreaga, deci echivalent 30 randuri, este in intregime copiata identinc cu documentul-sursa. Plagiat-falsificare”;

-“p.252: 14 randuri sunt luate din documentul sursa fara citare. Plagiat-falsificare”;

-”p.261: intreaga pagina (echivalentul a 30 de randuri) este o reluare a documentului sursa fara citare. Plagiat-falsificare; etc.

Rezultatele Analizei Cantitative obtinute de cei doi prof.univ.dr. Sunt in sensul ca Laura Codruta Kovesi a plagiat 556 randuri “plagiat-falsificare” si 47 randuri de “plagiat-parazitism”:

Aceste randuri raportate la teza dau proportie de plagiat in functie de diferite forme retinute. Avand in vedere ca teza contine 444 de pagini de text (nu s-au retinut anexele), ca fie care pagina contine, ca o selectie initiala a fost efectuata de programul informativ IThenticate, care a identificat pasajele expertizate: expertiza efectuata identifica 18 pagini si jumatate de plagiat-falsificare si 1 pagina si jumatate de plagiat parazitism. Avand in vedere ca plagiatul este definit ca 'un imprumut' al gandirii sau exprimarii unui tert fara trimitere expresa, aceste calificari reunite reprezinta 20 de pagini in total, deci 4% din totalitatea tezei poate fi considerat ca plagiat sub diverse forme”.

In schimb, concluziile prof.univ.dr. Vlad Constantinesco si prof.univ.dr. Claudia Ghica-Lemarchad sunt ca “circumstantele specifice trebuie luate in cauza pentru a determina sanctiunea”, iar “proportia retinuta afecteaza o mica parte a tezei”: Din punct de vedere calitativ, aceasta atitudine nu permite a constata lipsa de aport stiintific al tezei prezentate. In virtutea principiilor juridice, sanctiunea trebuie sa fie adaptata situatiei, individualizata pentru a asigura proportia fata de culpa. Din acest punct de vedere, retragerea titlului de doctor a autorului tezei supuse expertizei ne apare ca fiind o sanctiune excesiva si neadaptata.

Raportul realizat de cel de-al treilea expert desemnat sa analizeze lucrarea de doctorat a sefei DNA dr. Laura Kovesi, prof.univ.dr. Radu Chirita de la Facultatea de Drept a Universitati "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, este insa unul mult mai critic si cotine concluzii in totala contradictie cu aspectele retinute in analiza.

Prof.univ.dr. Radu Chirita: "In ceea ce priveste acele paragrafe care au fost preluate, in mod cert, fara citarea sursei, consider ca ele au o valoare stiintifica redusa"

La fel ca si in raportul prof.univ.dr. Vlad Constantinesco si prof.univ.dr. Claudia Ghica-Lemarchad, prof.univ.dr. Radu Chirita analizeaza lucrarea de doctorat a dr. Kovesi aratand ca:

-La pagina 7 s-a copiat fara citarea autorului dintr-un articol al A.Papuc o introducere generala, fara nimic original in ea”;

-”Paginile 21-24 sunt copiate cu diverse reformulari ale unor exprimari dintr-un articol din 2009 fara citarea autorilor, cu tot cu notele de subsol ale acestora”;

-”Paginile 61 si 71 apar ca preluate de la un alt autor, dar ideea sustinuta intre aceste doua omisiuni de citare este oarecum originala si nu este preluata din alta parte”;

-”Pagina 110 reia un argument de la un autor fara citare, insa argumentul este modificat in parte. Poate fi totusi considerat o forma de plagiat”;

-”Paginile 134-142 reiau in intregime un document guvernamental – Strategia antidrog – fara citarea sa, insa datorita naturii acestui document nu se poate retine o forma de plagiat”;

-Un paragraf din pagina 336 poate fi considerat plagiat”; etc.

Concluziile prof.univ.dr. Chirita in urma analizarii tezei de doctorat a dr. Kovesi sunt in sensul ca anumite paragrafe pot fi considerate ca fiind plagiate, insa exista si pasaje “asupra carora pot plana anumite suspiciuni, care nu sunt insa suficiente pentru a inlatura prezumtia de buna credinta”:

Imensa parte a paragrafelor la care se face trimitere in sesizarea trimisa reprezinta preluarea unor prevederi legale sau din conventii ori alte acte internationale, rapoarte guvernamentale etc. care nu face obiect al unui plagiat. In egala masura, extrem de multe dintre aspectele cuprinse in sesizare nu sunt altceva decat fragmente din explicarea continutului unor infractiuni folosindu-se de anumite definitii ale unor termeni – similare oricarei lucrari stiintifice in materie sau oricarui curs universitar. In mod identic, multe dintre aceste fragmente presupus a fi fost plagiate sunt similare imensei parti a lucrarilor in materie. Chiar daca nu este imposibil ca autorul sa fi folosit fara citare una sau mai multe lucrari in materie, este la fel de posibil ca explicare unor notiuni legale sa fie similara cu lucrari care trateaza acelasi subiect. Nu exista niciunde pagini intregi in care explicatiile sa fie similare cu cele din documentul sursa, ci numai paragrafe disparate, ceea ce sustine ideea ca este vorba despre reluarea unor notiuni generale si universale in domeniu.

In ceea ce priveste acele paragrafe care au fost preluate, in mod cert, fara citarea sursei, consider ca ele au o valoare stiintifica redusa, fiind vorba despre introduceri sau prezentari ale unor aspecte comune, care nu aduc nimic interesant in dezbaterea stiintifica. De altfel, tinand cont de numarul si calitatea surselor bibliografice utilizate cu certitudine de autorul tezei de doctorat este inexplicabila copierea fara citarea sursei a unor paragrafe, in conditiile in care cateva note de subsol suplimentare nu ar fi afectat cu nimic nici continutul stiintific si nici elementul de originalitate din lucrare.

De aceea, tinand cont de aspecte de natura cantitativa si calitativa, remarcand insa calitatea sa stiintifica sub nivelul unei teze de doctorat, consider ca lucrarea nu este plagiata. In consecinta, strict sub aspectul existentei sau inexistentei plagiatului, propun pastrarea titlului de doctor conferit dnei. Laura Codruta Kovesi in 2011”.

*Citit aici integral Raportul Comisiei de specialitate a CNATDCU

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 9 December 2016 15:00 +21

inconstientii in frunte cu marele alb din rasa joianis nu realizeaza inca ,ce au reusit prin isprava lor de ieri!!!!!!!!baaaaaa!!!!!!!!!!niciodata nu merg paleativele cu iz de mi j mas...............alba neagra, a inlocuit jocul national de oina!!!!!!!

# unul din lumea cea mare date 9 December 2016 15:06 +19

baaaaaa!!!!!!!!!! ardealul e fruncea baaaaa!!!!!!!!!!LA FURACIUNE!!!!!!!!!!

# sfertodocta Ko, mandria expertilor date 9 December 2016 20:08 +3

1/4docta KOVESI (nasa autorilor MAKARENKO + S. GLASER si expert in engleza de balta - „White coilar crime”) va primi curand si alte decoratii, mai fudula decat acum nu poate fi...

# folclor date 10 December 2016 14:21 +2

ROMANI, fiti mandri ca aveti o sefa DNA pe masura penalului CIOLANNIS, careia I se asorteaza zicala saseasca - fie Hansi cat de prost, bine ca-I mare :P

# îi trecu tristețea lui Ciolos? date 11 December 2016 16:04 0

Premierul, intrebat, in cadrul unui interviu acordat Hotnews.ro, cum vede cele doua scandaluri in care este implicata Kovesi: acuzatiile de plagiat al tezei sale de doctorat si "cucuveaua mov". "Le vad cu tristete, pentru ca doamna Kovesi este o persoana angajata in a face ca o institutie, parte a sistemului judiciar, sa functioneze. O institutie care a obtinut si obtine rezultate. O persoana pe care o vad verticala si ferma in aplicarea unor principii si a unor valori. Ar fi pacat ca functionarea unei astfel de institutii sa fie afectata de atacuri la persoana, pe care unii, probabil in disperare de cauza, le pun in scena", 20 oct. 2016

# Așa caracter mai rar, bobocule! date 11 December 2016 16:25 +1

În 17 zile KWI veni cu 6 bazaconii. 27 sept. - "cei insarcinati cu aceste chestiuni sa isi faca treaba", intrucat "deocamdata este doar un scandal media". 3 oct. - ”Trebuie să fim intransigenţi. Cine a plagiat, pleacă.” 5 oct. - "Nu cred ca trebuie sa vorbim de demisie cata vreme nu exista deocamdata indicii de plagiat.” 7 oct. - „Am observat că mi-au fost răstălmăcite cuvintele. Eu n-am spus că nu sunt indicii. Eu n-am avut indicii.” 10 oct. - „În cazurile în care există indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate după criterii transparente.” 13 oct. - Vă amintiţi, probabil, că, atunci când au apărut primele aşa-zise acuzaţii de la acest aşa-zis om de bine, eu m-am exprimat şi am spus că este un circ mediatic creat pentru campania electorală. Sunt, în continuare, de aceeaşi părere". Curat murdar!!!

# dublu standard date 11 December 2016 16:32 0

Spre deosebire de doamna Kovesi, unde a insistat asupra absenței oricăror suspiciuni, în cazul ministrului Educației, atitudinea președintelui a fost diametral opusă. Solicitând o nouă verificare CNSAS, domnul Klaus Iohannis a spus, cu subiect și predicat, că, dacă se va dovedi că profesorul Mircea Dumitru a colaborat cu Securitatea, acesta va fi dat afară din Guvern, iar acuzația va fi, citez exact cuvântul, “letală” pentru cariera lui. De ce nu ar fi letală și pentru cariera lui Kovesi o eventuală confirmare a acuzațiilor de plagiat? http://inpolitics.ro/cine-tace-si-face_18434524.html

# outsider date 10 December 2016 14:48 +1

PICCJ poate afisa iar comunicatul din 18 mai 2012 cu pozitia Laurei Kovesi despre acuzatia de plagiat a tezei ei de doctorat!

# culisele musamalizarii plagiatului date 11 December 2016 16:14 0

Un profesor universitar dezvaluie sub anonimat culisele musamalizarii plagiatului Codrutei Kovesi: „In 2012 am facut parte din Comisia de Etica a UVT... Rolul central in aceasta comisie care a realizat partea tehnica a 'albirii' doamnei Kovesi l-a avut prof.dr. Radu Bufan... Spera sa primeasca sprijin din partea doamnei Kovesi pentru a-si solutiona favorabil un dosar penal pe care dansul il avea si il are in continuare la DNA”, luju.ro

# troc reciproc avantajos date 11 December 2016 15:57 0

Kovesi respinge acuzele de plagiat! Procurorul general consideră acest subiect o tentativă de a atrage Ministerul Public în controverse care nu au legătură cu activitatea judiciară. În același timp, va sesiza CSM pentru apărarea reputației. Scîrbită de aberațiile cu care s-a apărat de plagiat, Ko făcu pierdute cele 60-80 dischete de la dosar cu înregistrări Stolo&Udrea, obținînd prăpădirea celui articol din EVZ patronat de Udrea. Verificați: pagina nu a fost gasita - http://www.evz.ro/kovesi-respinge-acuzele-de-plagiat-982148.html

# testarea seriozității UVT date 11 December 2016 16:07 +1

ezaru Lascu a pocit la plesneală pe autoarea Tamara M. poreclind-o TAMAM, numai să vadă cît de atent e îndrumătorul. Și s-a convins! Dar vai, trudind 7 ani la lucrătură, a uitat ea însăsi de capcană. Asta e glumă de studenți boboci, nu de ditamai șef PARCHET GENERAL. Pildă: asistentului LF de la școala politehnică îi plăcu desenul studentului dar nu i-a scăpat titlul - Schimbător de căldurică :P

# 1/4docta Luisa confunda justiția cu ex-miss LASCU date 11 December 2016 16:10 0

Euroflașneta are o logică aparte - „atac la justitie pentru ca se da in Kovesi”. Biata 1/4doctă 2MAC n-are habar de maxima lui Napoleon „Cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit.”

# binomu 1/4doct Lu-Lu (Luisa-Luluța) date 11 December 2016 16:12 0

Opera parțială a 1/4doctei MLM: "România este singura ţară care pune probleme politice, ţări ca Turcia (???!!!), Grecia pun probleme economice, România nu pune probleme economice, ci politice", 11 aug. 2012; l-a dat în judecată pe CI "pentru repetatele acuzaţii mincinoase, denigratoare şi defăimătoare", conform cărora ea ar fi fost anchetată de o "Comisie de etică" a PE, 15 ian. 2013; "Știți că eu sunt determinata si hotarata.", 20 iulie 2014.

# miss Lascu and „White coilar crime” date 11 December 2016 16:19 0

GIP arată că tezaru a copiat inclusiv greșelile! „Câteva exemple: – Paragrafele începând cu „Crima organizată poate fi percepută …” de la paginile 21-24 sunt plagiate integral, inclusiv greșeala din nota de subsol nr 16, unde lucrarea „White collar crime” apare ca „White coilar crime”. Greșeala se repetă și la Bibliografie... – Paragrafele începând cu „Potrivit doctrinei dreptului internațional …” de la paginile 26-28 sunt plagiate integral, inclusiv greșeala de a-l numi „Ștefan Glaser” pe profesorul polonez Stefan Glaser. www.propatrialex.ro/revista/PPL-2010-nr2.pdf

# împerechere contra firii date 11 December 2016 16:22 0

Deși se laudă - „Am citit teza, am analizat-o cu creionul în mână şi opinia mea este că nu a plagiat”, a spus avocatul Mateuţ - de pomină cum de n-a sesizat împerecherea contra firii slavone TAMAM + MAKARENKO!!!

# tezaru LASCU&BIBLIOGRAFIA ASCUNSĂ date 11 December 2016 16:39 0

Să fi intrat miss Lascu în coliziune cu „Aceasta este o faza a cercetarii bibliografice la care tezarul însusi trebuie sa devina bibliograf, sa fie capabil sa foloseasca orice sursa ascunsa de informație (trimiteri, note, bibliografii ascunse, etc.)” și a crezut că bibliografia trebuie ascunsă? O bibliografie ascunsă e altă mîncare de pește. Așa numitele bibliografii ascunse = referințe bibliografice la fine de capitol or carte.

# unul din lumea cea mare date 9 December 2016 22:17 +4

o poza face cit 2500 de cuvinte.......privirea si fruntea sint dovada UNEI INTELIGENTE SCLIPITOARE ELITISTE DE 4%(ce tupeu are ,,inteligenta din marginimea sibiului sa declare in presa internationala ca dna este o ,,grupare elitista INDEPENDENTA,,.......POATE DE INTELIGENTA, INDEPENDENTA!!!!!!!!!!!!!!CIT DE ELITIST II DNA VAZUTARAM DEJA

# Cetateanul date 11 December 2016 16:33 +1

Stiti ce este mai socant? Ca Lulutza si ai ei se luptau cu "plagiatorii" care, chipurile, nu faceau lucrari stiintifice prin puscarii. Chiar a deschis dosare pentru asta. Pai oamenii aia erau aruncati de ea prin beciuri, unii pe nedrept, si incercau sa faca tot ce puteau sa scape mai repede din iadul acela. Si macar ca citeau si copiau de pe la altii si tot era bine. Ea, in libertate, pentru onoruri si marire, a copiat cu nesimtire si nimeni nu ii face nimic: ramane in continuare in cea mai "smechera" functie, nici vorba de dosare deschise. Chiar in halul asta a ajuns Romanica sa nu fie in stare sa "produca" un procuror normal la cap, neplagiator si fara "party - pris"- uri cu diversi politicieni? Unul care sa poata conduce onest si nepolitic DNA-ul? Chiar in halul asta e tara asta? Ca doar n-a ales-o nimeni in functia aia. I-au dat-o unii (ciolanis si sistemul) moca. Cumplite vremuri!

# gogu fictivu date 9 December 2016 15:38 +12

dacA DINTR-O SPAGA DE 100 MIL. EUROI EU PRIMESC 4 MIL. MA ARESTEAZA LULUTA?

# Cetateanul date 9 December 2016 17:37 +9

Domnul Ambasador Shmen! La Americutza cum e? Daca seful cel mai baban de la parchetari (care e si ministrul justitiei) a plagiat "putin" si a facut o lucrare de "r..t" ce se intampla? Ramane in functie? I se da o medalie? Macar bunul simt de a-i retrage medalia plagiatoarei ati putea sa il aveti! Sau e cu marsh acasa si nu va mai pasa? Da' luati-o si pe dansa... 

# Mr K poate admira pata de 4% date 11 December 2016 16:42 0

Ambasadorul SUA denigrează GIP! Ambalînd șmecherește plagiatul LULUȚEI - „Daca exista vreo pata” - Mr K vrea să ne convingă de unde i se trage: „Ca procuror şef al DNA, a trimis la închisoare nişte oameni destul de puternici.” Plagiatul a fost dovedit din 2012 și nimeni din grupul GIP nu a fost răsplătit cu pîrnaie :P

# Mr K prostit de Ko date 11 December 2016 16:44 0

Mr Klemm a fost indus în oroare, pardon, eroare de protejata sa. Kovesi trînti cu mucii în fasole într-un interviu acordat publicatiei austriece Der Standard unde a afirmat ca Directia Nationala Anticoruptie ar putea fi nevoita sa aresteze toti medicii si profesorii inainte de a se lua masuri impotriva coruptiei.

# misiunea ambasadorului SUA date 11 December 2016 16:46 0

Mandatul lui Klemm: 'Când am fost în România am cunoscut o tânără femeie incredibil de curajoasă, Laura Kovesi, și ca ambasador sperăm ca dumneavoastră să vă asigurați că va avea susținerea guvernului român', a declarat Ron Johnson, președintele Comisiei de Politică Externă a Senatului american. Să ne fie clară prioritatea priorităților!

# Mr K e contrazis de un profesionist date 11 December 2016 16:48 0

Mr K a picat în fund de admirație: „Ca procuror sef al DNA, a trimis la inchisoare niste oameni destul de puternici.” Fostul sef al US Secret Service pe Europa de Est, Darren White: „Deseori oamenii pe care ii vezi anchetati de DNA, DIICOT sunt tinte politice... Acele structuri, SIE si SRI, sunt deseori folosite in scopuri politice”. Dupa cateva ore de tacere, Binomul si-a revenit si a pus cainii maidanezi sa schelalaie la americanul care a rupt lanturile omertei. Cica a fost dat afara din Serviciul Secret american, n-a plecat la cerere. Daca a stat 5 ani in România intr-o functie speciala, in cadrul Ambasadei, omul este bine informat despre realit​a​tile din tara noastra. Nici nu mai conteaza ca nu mai este functionar american.

# Lucian date 9 December 2016 22:51 +4

Keoveşi este dictatura nouă a României ...a înviat cultul personaltăţii de pe vremea lui Ceauşescu ... românii sunt prostiţi pe faţă ..li se spune că negrul este alb ..şi românii tac şi inghit pentru că sunt un popor de fricoşi şi ipocriţi şi nu ies in stradă ....şi trădători pentru că cei ce cer votul asta fac ...trădează şi se pitulesc ..

# Deutsche Welle a cobit... date 11 December 2016 16:28 0

Politic vorbind situatia este insa extrem de confuza si este posibil sa asistam la o noua tentativa de musamalizare. In orice caz acesta a fost primul impuls. Sefa PNL bunaoara, Alina Gorghiu, a cautat in mod evident sa minimalizeze situatia afirmand ca autodenuntul lui Sebastian Ghita pare 'doar o cacealma'. Presedintele Klaus Iohannis a parut la randu-i extrem de incomodat de subiect, declarand ca gestul lui Sebastian Ghita este 'ciudat' si ca s-a produs 'din cauza campaniei electorale', Deutsche Welle

# Ticu Isari date 9 December 2016 15:37 +10

Tema pt. Lulutza, fiica de procuror comunist si pt. ambasadorul american de la Bucuresti: 1. Ambasadorul a ajuta pe Lulutza sa emigreze in USA, dar nu poate, risca puscaria; 2. Individa emigreaza: limba engleza nu, bani de la RCS yes, casa, masa yes cu bani de la RDS, studii nerecunoscute. Ajunge "fiica ploii" in America: mananca, bea, caca, si se plimba; 3. Echivalarea studiilor de dr. in Drept, NEVER, nu este recunoscut nici liceul romanesc, si o ia de la capat; 4. Acum daca intra la Universitate ($60.000/an), urmeaza la fiecare lucrare ordinara controlul pt. plagiat iar fata ploii o ia tare in buba si nu va termina facultatea, never, dar sa mai ajunga si doctor. Dle ambassador, de ce nu-i spui fetei de procuror communist adevarul!?

# gelu date 9 December 2016 15:43 +12

Normal sa nu fie plagiat, primii doi profesori romani din Franta sunt ciripitori SIE fosta DIE iar profesorul de la Cluji ciripitor SRI fosta Secu.

# Gelu Clujeanu date 9 December 2016 16:58 +7

Radu Chirita este pupilul si fostul asistent al lui Gh Mateut la Univ Cluj.

# PLAGIAT KOVESI = teză valoroasă date 11 December 2016 16:05 0

„Este o teză valoroasă, doamna Kovesi este un om foarte bine pregătit. Acest raport înseamnă un punct de vedere tehnic dat de un profesor universitar. Eu am apreciat că nu a fost nici pe departe un plagiat şi vreau să vă spun că este o lucrare care prezintă semne de autencitate.", a precizat Gheorghe Mateuţ. MEDIAFAX.RO

# Tolba cu săgeți a tezarului Lascu date 11 December 2016 16:24 0

În capitolele 2, 3 și 4 ale tezei sale de doctorat, Laura Codruța Kovesi a plagiat masiv cartea „Traficul de ființe umane. Infractor. Victima. Infracțiune" scrisă de o echipă condusă de profesorul Gheorghiță Mateuț și publicată în anul 2005 la Editura Alternative Sociale din Iaşi. De exemplu, subcapitolul II.3.2.1 al tezei lui Kovesi plagiază în întregime subcapitolul 4 al Capitolului 1 al lucrării lui Mateuț. Kovesi nu a pus ghilimele, nu a citat, nu a pus vreo notă de subsol. A încercat însă să-și ascundă furtul prin mici modificări aduse textului original. În loc de „noua configurație a Europei" cum apare în textul original, Kovesi a scris „noua dimensiune a Europei"; în loc de „scoate în evidență pericolul" cum apare în textul original, Kovesi a scris „evidențiază pericolul"; în loc de „se impune astfel" cum apare în textul original, Kovesi a scris „s-a impus astfel"; în loc de liniuțele care apar în textul original, Kovesi a pus săgeți.

# mishulescu date 9 December 2016 17:05 +7

O rusine, ca toata aceasta neosecuritate comunisto- crimnala, aceasta hidra cu doua capete creata de Basescu. Pe de alta parte, imaginati-va ce ar fi insemnat pentru toti cei cu Doctorat , sa o declare pe Kovesi plagiatoare si retragerea titlului . Era pogrom.

# Are dreptate CHRIS TERHES! date 11 December 2016 15:51 0

„Normal ar trebui sa citim acum un comunicat de la Parchetul General ca au inceput o urmarire penala 'in rem' privind falsul si uzul de fals in acest caz cu plagiatul lui Kovesi. Zic 'ar trebui', pentru ca de fapt Parchetul General a anuntat ca a pornit o urmarire penala 'in rem' impotriva celor de la CNATDCU ca i-au ridicat titlul de doctor lui Toba. Ei, va place 'democratia cu epoleti', unde legile sunt doar pentru pitici?”

# vasile date 9 December 2016 17:28 +10

Domnilor profesori sau ce titlu universitar aveți. Plagiatul este... plagiat. Punct. Și de la capăt! Dacă furi UN OU este ca și cum ai fura UN BOU?! Înțelegeți sau trebuie să vă desenez?! Să vă fie rușine!

# gogu date 9 December 2016 20:12 +4

Ei, profii cei 2 din FRANTA nu pot contrazice ambasada franceza - "Aceasta perioada sportiva intensa nu v-a deturnat de la studiile dumneavoastra.", n-ar fi de bon-ton :P Deci 1/4docta Ko e mare doctor in drept si expert international, sa ne fie clar!

# Edelweiss - Rarinc de Bucovina date 9 December 2016 22:36 +6

Vaileu, mamicî, ce privire demoniqă! :o E ... CHUPACABRAAAAA! :eek: /// „The chupacabra or chupacabras, literally "goat-sucker"; from "chupar", "to suck", and "cabra", "goat") is a legendary creature in the folklore of parts of the Americas, with its first purported sightings reported in Puerto Rico. The name comes from the animal's reported habit of attacking and drinking the blood of livestock, especially goats. Physical descriptions of the creature vary. It is purportedly a heavy creature, the size of a small bear, with a row of spines reaching from the neck to the base of the tail.” (source: Wikipedia)

# Alin date 10 December 2016 03:39 +2

Citind raportul domnului conferentiar, am senzatia ca are sens numai ca aparare, si in contra celor afirmate de ceilalti doi profesori cu privire la randurile plagiate. Adica daca raportul domnului Chiriță ar fi stat la început, nu se mai înțelegea nimic. Oare așa să și fi fost construit? Si nu pot sa trec peste"Paginile 61 si 71 apar ca preluate de la un alt autor, dar ideea sustinuta intre aceste doua omisiuni de citare este oarecum originala si nu este preluata din alta parte”. Adica omisiunile nu sunt plagit? De ce vorbeste domnul avocat de omisiuni, si nu vorbeste despre plagiat, despre aceste doua pagini plagiate, si le numeste DECAT omisiuni? Apoi, doar pentru faptul ca intre doua pagini plagiate ar exista idei originale inseamna ca ar fi relevant din perspectiva analizei raportat la plagiatul celor doua pagini 61- 71? Daca da, de ce?  Personal, am impresia ca aceasta comisie si-a depasit atributiile prin astfel de afirmatii. Si motivari.

# Fripturistul date 10 December 2016 06:33 +3

Problema cea mai mare e ca s-a creeat un precedent si nu faptul ca o dolofana vrea sa fie confundata cu o institutie.

# santinela date 10 December 2016 07:56 +2

Deci este numai "putin" gravida dar NU este gravida !!!

# 1/4DOCTA Ko = DNA date 10 December 2016 14:41 +2

DNA e dator cu un nou comunicat la cel din 27 sept. a.c. - in loc de "Nu am plagiat." sa fie "Am plagiat 4%" :P :P :P

# ecuație aberantă: KOVESI = DNA date 11 December 2016 16:00 0

Iată comunicatul mincinos al DNA: "Nu am plagiat” - Comunicat DNA nr. 1230/VIII/3 din 27 septembrie 2016

# moda comunicatelor date 11 December 2016 17:01 0

CSM s-a băgat PREVENTIV în ciorbă cu comunicatu' - „opinii sau aprecieri personale, referitoare la proceduri judiciare aflate în curs de desfăşurare”. Nu se desfășoară nimic. Ministerul Educației e paralizat de suspiciunea că cel ministru fu turnător SECU!

# Gogoman date 11 December 2016 16:01 0

De ce comunicat DNA? DNA a fost acuzata de plagiat? DNA e acelasi lucru cu persoana acuzata de plagiat sau persoana e insasi DNA?

# Geofreeland date 10 December 2016 09:16 -4

E simplu! Orice teza de doctorat poate sa conțină 4,9% plagiat! O treaba de Wikipedia!

# Simpla imprejurare date 10 December 2016 12:37 +2

Pana ne dai si link-ul ramane o hoata! Spre deosebire de altii care, pentru mult mai putin, infunda puscariile. Furtul intelectual se cheama tot FURT! Simplu, nu? Ar trebui sa-si bage capul in c....r pana o sa iasa din sistem!

# Cine fură azi 1 ou date 11 December 2016 15:47 +1

Zicala trebuie actualizată: CINE FURĂ AZI 1 OU E 1 BOU :P

# Stoica Lucreti date 10 December 2016 10:48 +2

Nu am voie cuvinte indecente?Ok,atunci mi-e scarba de indecenta unor oameni care nu au coloana vertebrala,sunt niste viermi care se pot tara si indoi dupa cum e necesar,dar tot viermi raman.Chiar confirmam cu aceasta trista ocazie ca suntem un popor de lasi si pupincuristi.Nu cred ca mai e cazul sa ne intrebam de ce ne merge asa cum ne merge.Intrebarea "unde ne sunt intelectualii" si-a gasit inca o data raspunsul.

# GIGEL date 10 December 2016 14:16 +1

Intelectualii "e" si ei oameni si nimic omenesc nu le e strain. Profu GHINION poate preda acum: PLAGIATI, PLAGIATI, PLAGIATI SI VETI AJUNGE DEPARTE!"

# Edelweiss - Rarinc de Bucovina date 10 December 2016 14:00 +4

Am găsât :-) ce zâce Lulutza aici! „Blestemul de babă” al lui Arghezi la adresa Alinei: „Iar tie, jilava gingas ganditoare,/ Sa-ti fie sezutul cuprins de zavoare./ Ficatul un cui sa-ti framante,/ Urechea sa tipe si nasul sa-ti cante./ Sa-ti crape masele-n gura/ Si dintii cu detunatura./ Sa-ti puta sarutul, oftatul sa-ti puta,/ Mormantul cu mocirla statuta./ O unghie pe saptamana/ Sa-ti coaca la cate o mana,/ Si-n zilele de sarbatoare/ Un deget si de la picioare./ De pofte sa-ti sece obrazul,/ De bube sa nu-ti misti grumazul,/ Sa-ti iasa cocoasa/ Si galci si cucuie-n camasa./ Buricul bubat din nascare/ Sa-ti sangere sub cingatoare./ De glezne taras sa-ti atarne/ Ghiulele de capete carne,/ Ranjite, scrasnite si nerazbunate:/ Maceluri, osanda, pacate ...” :eek:

# dudu date 10 December 2016 17:54 +1

Pe bune! e legal ? Mă gândesc la un roman de capă si spadă ” Cei trei răzesi”...athosion, portosion si aramision..

# Doctoranda date 10 December 2016 18:56 +4

Cred ca tot acesti profesori au analizat si teza de doctorat ai D-NA LEANA dar aia macar a fost destepta si a dat lucraraea sa fie facuta de adevarati intelectuali , ce pretentii sa avem de la aceste persoane care s-au urcat in cariere numai si numai pe INCULTURA , PUPAT IN FUND SEFUL CHIAR DACA S-A SCHIMBAT SI FUNDUL SEFULUI FIE EL SI DE ALTA CULOARE , aceste personaje care deocamdata mai sunt la butoane au nevoie numai si numai de DIPLOME , MEDALII , POZE CU LICURICI , d-na este jenant sa te lauzi cu orice si teza sa fie una FOARTE FOARTE SLABA , sa zici mersi ca inca raportul e unul finut au stat mult la murat sa iasa binisor , esti penibila

# PROPUNERE date 10 December 2016 21:23 +4

D-na DOCTORANDA daca tot ai ramas cu titlu ca" il meriti pe deplin" , si daca tot ne bagi la puscarie medicii , ce spui sa mergi sa operezi tu in locul medicilor si cu DIPLOMELE , MEDALIILE SI OVATIILE DE LA TOATE PORTILE cu siguranta nu va mai fi nici o greseala medicala .HAI D-NA DOCTORANDA TRECI LA TREABA CA LOCURI SUNT MEDICII NOSTRI BUNI EMIGREAZA IN MASA SI BINE FAC , IAR CEI CARE RAMAN STAU LA C""""UL TAU SI CAND TU AI CHEF INCEPI VANATOAREA LOR , TRECI D-NA LA OPERARE , CA SUNT SIGURA CA NU STII NICI SA TE UITI CA LA TV LA UN ECOGRAF DOCTORANDA NR 1 A TARII , AI GRIJA CA A MAI FOST UNA SI RAU A FOST PENTRU EA ,,,,,,,,

# jargon juridic de 2 bani date 11 December 2016 16:17 +1

În lipsă de idei proprii, Mrs PRUNA a dat iama în mușuroiul de articole din revista Dreptul scrise de „oarecine” Lascu. Făcîndu-i-se semn că n-are obraz pt. „cei integri si foarte buni sa-si depuna candidatura”, ministresa și-a corectat gafa - reinvestirea Luluței fiind „singura soluție de bun simț”.

# vremea trece, leafa merge date 11 December 2016 16:30 0

Min. Educației a fost atenționat prin interpelarea din 7 sept. 2016 să verifice ce e cu plagiatul. Min. Educației s-a scremut să pună batista pe țambal cu o idee și aia fixă: sesizare însoțită de argumente. ATENTIE: „interpelarea adresata de un parlamentar unui membru al Guvernului are valentele unei sesizari”!!!

# Ko are antecedente în arta plagiatului date 11 December 2016 16:35 +1

Potrivit ZiuaNews.ro, pagini întregi din alte lucrări de drept, dar și din articole religioase, apar în cartea lui Coveși numită: „Arestarea preventivă. Aprecierea pericolului social concret pentru ordinea publică. Practică judiciară. Hotărâri CEDO”. Laura Codruța Kovesi a semnat, alături de Dana Tițian și Daniela Frăsie cartea care are 500 de pagini, a fost lansată în 2009 și costă 50 de lei. Potrivit ZiuaNews.ro, cu 3 euro, Procurorul General al României a avut posibilitatea să copieze o întreagă introducere a unei teze de licență din Republica Moldova. Cuvânt cu cuvânt, schimbând doar “Republica Moldova” cu „România”. http://www.exclusivnews.ro/stiri/stiri-nationale/laura-codruta-kovesi-acuzata-ca-a-plagiat-si-o-carte-pe-care-a-si-vandut-o.html

# Ko merită evidențiată în continuare... date 11 December 2016 16:37 +1

Portalul PLAGIATE.RO, creat de una dintre cele mai importante Asociaţii care contabilizează apetitul pentru plagiat al autorilor români, a urcat pe site dovezile privind plagiatul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi. Deşi iniţial, după autodenuţul lui Sebastian Ghiţă în acest caz, Asociaţia anunţa că confirm plagiatul tezei lui Kovesi, indicând trei cărţi din care s-ar fi copiat, acum aceştia au urcat pe site nu mai puţin de 11 lucrări din care şefa DNA şi-ar fi însuşit zeci de pagini. http://www.b1.ro/stiri/eveniment/teza-de-doctorat-a-lui-kovesi-a-ajuns-pe-plagiate-ro-lucrarea-sefei-dna-alaturi-de-operele-plagiate-ale-lui-gorghiu-si-ponta-foto-164206.html

# tăcerea presei pe acest subiect nu face deloc bine breslei date 11 December 2016 16:52 +1

Că jurnalista ES a dovedit acu 1 an că teza lui TOBĂ (dar nu de carte) e plagiat, nu a deranjat pe nimeni. Legîndu-se de tezaru Lascăr - și-a dat foc la valiză. „Al 6-lea vinovat e presa... jurnalistii care se pretind experti in justitie au stiut, insa au tacut” - tot la modă spusele lui Chris Terhes. „Nimeni nu contestă meritele Laurei Codruța Kovesi, însă tăcerea presei pe acest subiect nu face deloc bine breslei şi credibilităţii noastre”, a scris jurnalista Emilia Șercan, pe pagina de Facebook.

# care pe care a plagiat? date 11 December 2016 16:54 +1

„Astfel, paragrafe întregi de la paginile 21–24 ale tezei semnate de Laura Codruța Kövesi sunt reproduse, fără ghilimele, din volumul I al cursului "Combaterea crimei organizate", semnat de chestorul de poliţie Damian Miclea şi apărut în 2004 la Editura Ministerului Administraţiei şi Internelor. Inclusiv notele de subsol din lucrarea lui Damian Miclea sunt preluate de şefa DNA în teza sa”, arată Șercan. http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/sercan--noi-suspiciuni-de-plagiat-in-cazul-kovesi-430318

# nu era de Ko munca de jos date 11 December 2016 16:56 +2

Acum 1 an, în Psychologies: „ascultam muzica po******ra, atunci cand lucram la Bruxelles”. Ce sau pe cine? A încasat în fiecare luna în care a stat la Bruxelles un salariu de aproximativ 3.600 de euro. Pe lângă indemnizație, statul român a mai cheltuit alți aproape 1800 de euro, reprezentînd cheltuielile cu transportul și chiria lunară pentru locuința procuroarei. În total, 32.562 euro. Ministerul Afacerilor Externe a refuzat sa comunice ce făcea, invocând caracterul clasificat al activității desfășurate de membrii misiunilor diplomatice. Sinceră, senora Julia a scris pe poza cu Ko&Mihnea Motoc: “golden exile”.

# «autoplagiat» = „malpraxis academic” date 11 December 2016 16:58 +2

Kovesi ar fi susținut că multe din citate sunt preluate din articole publicate de ea în revista „Dreptul” și că, în felul acesta, nu era necesar să pună ghilimele sau să noteze de unde citează, pentru că articolele sunt scrise de chiar de ea. Această opinie este însă infirmată de specialiști, care susțin că autoplagiatul este chiar mai grav decât plagiatul în sine. În acest sens, Emilia Șercan citează un profesor de la Universitatea din București, care nu a vrut să-și dea numele. Conform specialistului, autocitarea fără a spune sursa se poate numi „malpraxis academic”. „Multe lucrări de specialitate denumesc asta «autoplagiat». E un tip de malpraxis academic. Textele refolosite trebuie marcate distinct, de la început până la sfârșit, în noul text”, spune profesorul universitar. evz.ro

# Enigma Otiliei... de la UVT date 11 December 2016 17:03 0

Jurnaliștii Pressone au solicitat un punct de vedere celor de la Universitatea de Vest din Timișoara, după ce directorul școlii doctorale a UVT, Otilia Hedeșan, a declarat că teza a fost analizată, în 2012, de către Comisia de Etică din UVT, care ar fi „elaborate un raport în care nu se pronunță ferm asupra plagiatului”. Răspunsul primit de jurnaliști este aproape stupefiant. „În perioada 2011-2016, Comisia de Etică și Deontologie Profesională din UVT nu a fost sesizată, nu a analizat și nu a elaborat niciun raport asupra tezei de doctorat semnată de către dna Laura Codruța Kovesi. Comisia de Etică și Deontologie Profesională din UVT nu a trimis niciun raport Consiliului Național de Etică asupra tezei de doctorat semnată de către dna Laura Codruța Kövesi”. evz.ro

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.02.2024 – Scalpul lui Iohannis la cingatoarea lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva