28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FEMEIA MAGISTRAT, O VULNERABILITATE A JUSTITIEI - Reputatul judecator dr. Ion Popa semnaleaza riscul atragerii femeii magistrat in mecanisme infractionale: „Are foarte putine optiuni decente de cuplu... frica de singuratate devine tot mai prezenta... tinta devine dependenta... este dispusa la compromisuri profesionale pe care mesianicul partener i le propune... relatia capata progresiv valente infractionale, finalul fiind previzibil”

Scris de: L.J. | pdf | print

18 August 2013 15:26
Vizualizari: 16698

Intrucat a constatat ca in peisajul sistemului judiciar romanesc lipsesc acele indispensabile analize profesionale, punctuale dar si generale, care sa identifice periodic vulnerabilitatile procesului de infaptuire a justitiei, de natura institutionala, organizatorica, profesionala, umana, judecatorul dr. Ion Popa (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti, a realizat un „Studiu asupra unor factori de risc si/sau de vulnerabilitate ai sistemului de justitie din Romania”, care a fost publicat in revista Curierul judiciar nr.7/2013. In lucrarea sa, judecatorul Ion Popa (fost conducator de instante, fost sef al Resurselor Umane din Ministerul Justitiei, fost secretar general al CSM si inspector general judecatoresc) inventariaza factorii de vulnerabilitate ai sistemului judiciar, care in opinia sa sunt: auditorii de justitie, femeia judecator/procuror; barbatul judecator/procuror; magistratii in invatamantul superior juridic; detasarea magistratilor in functii din afara sistemului judiciar; salariul magistratului; pensia de serviciu a magistratilor; magistratul pensionar; practica judiciara neunitara; factorul politic; mecanismul de cooperare si verificare si Comisia Europeana; lipsa unui reper de incredere.


Publicam azi un fragment din lucrarea judecatorului Ion Popa despre factorul de vulnerabilitate pe care il reprezinta femeia magistrat, care numeric detine procentul majoritar in sistem, cu precizarea autorului ca acest studiu „nu este menit sa acuze, sa discrediteze ori sa aduca atingere demnitatii vreuneia din categoriile analizate, ci doar sa atentioneze, iar situatiile cercetate nu constituie neaparat generalitati, dar exista, se manifesta si au potentialul dezvoltarii in lipsa macar a unei atentionari”. Mai precizam ca judecatorul Ion Popa isi argumenteaza studiul si cu cazul recent al judecatoarelor de la Tribunalul Bucuresti, arestate si trimise in judecata pentru coruptie.

Factor de vulnerabilitate: femeia judecator/procuror

Inainte de toate se impune o precizare foarte importanta si anume ca subiectul ce va fi analizat aici nu aduce atingere sub nicio forma demnitatii, statutului ori capacitatii profesionale a femeilor magistrat, nu vizeaza cazuri individuale si nici chiar colectiv determinate, ci doar releva riscurile la care femeile magistrat pot fi expuse, in lipsa unei atentionari institutionale specifice de natura psihologica, sociologica si de persuasiune mascata, prin suprapunerea planului afectiv si sentimental al vietii personale, precum si al nevoii de socializare, peste planul rigid si restrictiv al vietii profesionale. Precizam de asemenea ca nu sugeram nicidecum existenta generalizata a unor atari situatii, ci semnalam doar riscul, materializat nu o data, al atragerii femeii judecator/procuror intr-un astfel de mecanism de persuasiune infractionala, cu mentiunea ca vulnerabilitatea prin nevoia de afectiune si de apartenenta la un grup, ce va fi analizata in continuare, este intalnita de regula la femeile judecator/procuror neangrenate intr-un mariaj si cu precadere tinere.

La inceputul anului 2010, conform datelor puse la dispozitie de Consiliul Superior al Magistraturii, femeile reprezentau in Romania circa 66% din numarul total de judecatori in functie si circa 60% din numarul total al procurorilor in functie. In prezent procentul a crescut spre 75% in cazul judecatorilor, dar s-a echilibrat in ceea ce ii priveste pe procurori unde raportul este de 51,2% femei. Datele in sine nu prezinta relevanta decat din perspectiva statistica. Prin prisma unor parametri pe care ii vom dezvolta in continuare, datele devin relevante si din perspectiva sociologica. Omul (barbat, femeie) este o fiinta sociala, cu nevoi specifice acestui statut, regula fiind ca anturajul fiecaruia dintre noi ne este oarecum asemanator noua, in sensul unei similitudini de preocupari, de grad de cultura, de stare materiala, de cerc relational, de aspiratii, etc. Femeia judecator/procuror, structural nu se deosebeste de tipologia standard a unei femei, dar accede si mai apoi traieste cotidian intr-un cadru pretentios, material si intelectual, constituit din magistratii colegi, la care se adauga inevitabil si contactele profesionale sau amicale cu avocati ori cadre didactice din invatamantul superior juridic. Dorinta de a face fata onorabil unui astfel de anturaj, de a fi primita si apreciata, ca sa nu mai amintim de ipoteza in care subiectul tine sa epateze, presupune eforturi, dintre acestea retinandu-le doar pe cele materiale si financiare, singurele relevante pentru tema de fata. imbracaminte de firma, bijuterii, accesorii, cosmetice, toate costa. Sigur ca parte dintre bunurile enumerate pot fi acoperite financiar din salariu, dar acel salariu, care nu este chiar atat de mare pe cat spune folclorul despre el, mai trebuie folosit si pentru alte cheltuieli ce nu pot fi omise: hrana, telefon, facturi, transport, etc. Pe baza unui simplu calcul lunar, femeia judecator/procuror constata de regula ca veniturile salariale sunt mai mici decat cheltuielile. Din acest considerent, dar si din nevoia noastra fireasca, barbat sau femeie, de a avea pe cineva alaturi de noi, femeia judecator/procuror are disponibilitatea, care devine din ce in ce mai presanta pe masura inaintarii in varsta, de a cauta un sprijin, un partener, care insa va trebui la randul sau sa indeplineasca anumite standarde care sa-i permita compatibilitatea cu cercul relational al femeii judecator/procuror.

Este notoriu ca profesia de judecator/procuror obliga pe acestia sa isi restrictioneze consistent cercul de prieteni si participarea la reuniuni sau evenimente de tot felul, sa cenzureze cu atentie chiar si cunostintele intamplatoare, relatiile cu vecinii sau chiar cu familia. In urma acestui proces de autoexcludere, judecatorul/procurorul constata la un moment dat ca aria lui de evolutie sociala este destul de restransa, de regula la colegi actuali sau putini dintre fostii, iar frica de singuratate devine tot mai prezenta cu trecerea anilor. In acest context restrictiv, femeia judecator/procuror are foarte putine optiuni decente de cuplu si tocmai de aceea vulnerabilitatea sa se concretizeaza in fata unei eventuale propuneri de nerefuzat venita din partea unui barbat care: are posibilitati financiare, normal fizic, are aparent insusiri morale si afective de apreciat, atent, tandru, receptiv, are un cerc relational de invidiat, acces, eventual, in cercuri diverse ale lumii artistice, sportive, politice, etc. si mai ales, nu pare a fi interesat de aspectele vietii profesionale ale femeii judecator/procuror. Acceptand o astfel de relatie care ii asigura un cel putin rezonabil nivel de trai, un tonus deosebit in randul colegilor, o viata sociala de o mare diversitate, preocupari recreative acaparante, toate fara costuri financiare, un loc central de interes din partea partenerului si/sau a grupului, tinta devine dependenta si in acelasi timp tematoare ca ar putea pierde un atare statut, eventualitatea revenirii la situatia anterioara relatiei devenind greu sau imposibil de conceput. Este motivul pentru care la acest moment al relatiei judecatoarea/procuroarea este dispusa la compromisuri profesionale pe care mesianicul partener i le propune gradual (procedeul „startului mic” prin tehnica „aruncarii mingiei joase - low-balling, ori tehnica „piciorului in usa”), relatia capata progresiv valente infractionale, finalul fiind previzibil. Exemplul cel mai recent il constituie arestarea a doua judecatoare de la Tribunalul Bucuresti tocmai pentru implicare infractionala in astfel de parteneriate, dar de amintit sunt si cazurile unei judecatoare de la Curtea de Apel Craiova (condamnata in final la 3 ani si jumatate de inchisoare cu suspendare), implicata in acte de santaj sexual, precum si al unei procuroare DNA de la Galati, cercetata pentru intretinerea de raporturi sexuale cu un mult mai tanar inculpat, fost deputat, aflat in stare de arest si pe care procuroarea il ancheta pentru savarsirea unor infractiuni.

Am inclus acest subiect in cadrul vulnerabilitatilor pentru ca de regula ofertantul (sursa), sustinut si finantat tot de regula de grupuri ori structuri influente din diverse domenii, inclusiv infractionale, nationale ori transfrontaliere, urmareste de la bun inceput, prin exploatarea slabiciunilor personale ale tintei si fisurilor sistemului, racolarea judecatoarei/procuroarei si influentarea deciziilor acesteia ori ale altor magistrati, acolo unde exista interes. O solutie generica de prevenire a unor astfel de situatii, cu efect imediat, nu exista, pentru ca toti factorii ce determina aparitia acestora sunt obiectivi: pe de o parte numarul mare de femei judecator/procuror tinta, nevoia unei vieti sociale, dar in limitele restrictive impuse de rigorile functiei, nevoia unui nivel de trai rezonabil, dependenta afectiva, teama de singuratate, iar pe de alta parte preocuparea cu caracter permanent a unor grupari de a influenta in interes propriu decizia magistratului, cumulat cu mijloacele diverse si consistente alocate in acest scop. Singurele in masura sa evite in prezent sau pe termen scurt in viitor aparitia unor situatii de natura celor de mai sus sunt chiar cele vizate, femeile judecator/procuror, la nivel individual, in functie de caracteristicile temperamentale ale fiecareia, grad de educatie, maturitate si echilibru emotional si de gandire. Cele mai multe dintre femeile judecator/procuror cunosc aceste riscuri si au la indemana mijloace de contracarare. Scutul lor defensiv insa este rezultatul unor experiente si acumulari individuale, iar nu o consecinta a unei abordari sistemice de preventie. Simpla existenta a unor atari situatii de risc dovedeste grave lacune de protectie din partea sistemului, incapabil si neinteresat se pare in momentul de fata sa asigure o educatie si o instruire tematice chiar de la nivelul initial de pregatire la INM si care sa puna la dispozitia viitoarei judecatoare/procuroare, chiar numai si prin simpla informare si atentionare, mijloacele institutionale necesare si suficiente de aparare ori de riposta.”

NOTA: Intregul Studiu poate fi citit pe adresa: http://www.beckshop.ro/curierul_judiciar_nr_7_2013-p6365.html

 

 

Comentarii

# Goe date 18 August 2013 15:38 +18

Cel mai bun material pe care l-am citit in ultima vreme. Din pacate, sistemul este plin de asemenea socate, care in numele unei imagini de obicei artificiale/false incep sa faca din ce in ce mai multe compromisuri. Pe final nenorocesc oameni sau ajung sa se nenoroceasca pe ele. 

# MB date 18 August 2013 16:49 +22

Un studiu sexist, demn de epoca lui Hitler. UE l-ar sanctiona pt discriminare. Pe linia asta, barbatul magistrat are nevoie de bani nu pt coafor ci pt un Porche cu care sa obtina admiratia gastelor iar crizele barbatului de 40, 50 de ani etc devin un dezastru in profesie. A se vedea magistratii barbati sanctionati pt solutii dedicate amantelor avocate! Sunt numai barbati, dle Popa! Barbatul magistrat gandeste cu creierul sau nu?  :lol:

# Dan date 18 August 2013 17:00 +28

Eu cunosc o cretina din Baroul Bucuresti care de vreo 6 ani se chinuie sa intre in magistratura si din fericire nu reuseste. Cand am intrebat-o de ce vrea sa se faca magistrat (ca avocat e praf si nu are nici clienti) mi-a raspuns : \"ca sa stati toti in picioare in fata mea, d-aia\".... Vad ca s-a inscris si anul asta la concursul de admitere in magistratura, Doamne Fereste...

# Vulnerabilități date 18 August 2013 17:39 +22

Ați identificat cel puțin două vulnerabilități - prostia și vanitatea, care ne pot afecta pe toți, cu mult mai periculoase dacă sunt însoțite de putere. E mai profund comentariul dumneavoastră decât studiul domnului.

# JUSTIFICARI ABSURDE date 19 August 2013 09:51 +9

NU pot fi de accord cu modul de abordare al problemei. Din start se acrediteaza idea ca magistratul este o persoana superioara, care are alte nevoi decat muritorii de rand (justitiabilii). NU, judecatorul este (ar trebui) o persoana la fel ca TOTI ceilalti, el are doar un statut social diferit dat de profesia sa. Nevoile sale sunt la fel, aberatiile despre care se vorbeste in articol conduc la idea ca judecatorul femeie, nu poate trai fara bijuterii sau alte accesorii scumpe. FALS, nu cred ca aceste femei magistrat sunt tinte ale unor infractori, ci mai degraba cele avide sunt ele niste infractori, care urmaresc si isi doresc sa obtina bani prin metode nelegale. In sistemul de justitie sunt foarete multe judecatoare care sunt NORMALE din punt de vedere social, ele au un trai decent, nu se autoexclud din diverse cercuri de prieteni, dar asa cum se stie, prietenii tii poti allege, iar cand TU, ca magistrat, urmaresti doar persoane dubioase, devii chiar TU dubios.

# Ce-i prea mult , ridica semne de intrebare ! date 21 August 2013 15:32 +1

Oricum e ciudat ca marea majoritate a personalului stemului Justitiei , sunt femei ! Oare de ce ? Au ceva in plus ,fata de barbati ? Este vreo meserie cu specific feminin ? Unde te invarti in judecatorii ,tribunale , curti de apel , iccj , aproape numai femei sunt , tata ! Si obiceiul asta vine din timpul lui ceausescu cu promovarea femeii ! N-am nimic cu femeile , dar de ce nu reusesc si barbatii ( in procent mai mare ) , in meseria de magistrat ? Care o fi misterul ? Or fi barbatii mai prosti ?

# Cine e judecatorul Popa date 18 August 2013 21:37 -1

http://www.desteptarea.ro/cand-e-oarba-justitia-se-face-dupa-ureche-aventurile-judecatorului-ion-popa-prin-justitie/

# Macovei dixit date 18 August 2013 21:39 +5

Ministrul justitiei a afirmat ca exista suspiciuni privind incalcarea legii de catre noul secretar general al CSM in mai multe cazuri de promovari sau angajari de magistrati prin concurs. “Va dau un singur exemplu: un conflict de interese. In anul 2003, Ion Popa a organizat, in calitate de director al Directiei Resurse Umane, un concurs de promovare la Curtea de Apel Bucuresti. El a si candidat pentru postul respectiv si a cistigat exemenul”.

# the_punisher date 19 August 2013 00:29 -4

Tu esti tare prost ma goe-poe-laboe!

# Sandel date 18 August 2013 15:38 +1

Felicitari pentru studiu domnule judecator. E o realitate ca femeile nu sunt atat de echilibrate emotional ca barbatii si faptul ca detin o pondere in sistemul de justitie de 75% poate fi ingrijorator. Putine sunt cele care au self-control si care reusesc sa aiba o viata de familie normala, iar cele care nu le au, e bine sa nu ai ghinionul sa te judece cand le apuca toanele

# Dan date 18 August 2013 15:50 +13

Nici bărbații tineri nu trebuie să te judece, potrivit studiului domnului. Norocos ești dacă nimerești la un moș care doarme trei sferturi din ședință.

# Dan date 18 August 2013 15:48 +12

Dar comuniștii și securiștii rămași în sistem nu sunt o vulnerabilitate? Dar supraaglomerarea, dar lipsa de timp pentru asimilarea noii legislații?

# femeie date 18 August 2013 15:50 +14

Bine ca il avem pe Danilet. Ala da barbat..Mai mult nu pot sa scriu despre cele spuse de domnul profesor, ca ma umfla rasul. Scuze....

# Dan date 18 August 2013 15:52 -2

Nici Danileț nu e bun, că e relativ tânăr. Citește tot studiul.

# ubbu date 18 August 2013 15:52 +5

prostii cu P MARE ! umblati la cauze.

# doamne date 18 August 2013 16:02 +9

Si cine mai ramane? Dom profesor? Mi-a placut aia cu cosmetica si coafura. E daunatoare. Deci chiar nu pot scrie mai mult. Studiul m-a dat peste cap  :))))))))))))))

# Nicu date 18 August 2013 16:08 +14

Propunem deci o rasa unisex de magistrați , castrarea celor actuali sau o rasa ariana! Cred ca nenea are mai multe bujii duse la nivelul central

# ...lasati !! date 18 August 2013 17:04 +5

:cry: sa ne lase dom` profesor si sa se uite fix in curtea lui , ca nu da pe-afara de solutii grozave !!

# visu date 18 August 2013 17:39 -3

Abureală şi învârteală ca de la majoritatea magistraţilor fără discriminare. Problema este dar nu asta ci politică. Fiind o putere politică trebuie schimbaţi la fel ca celelalte puteri, la 4 ani...

# monica date 18 August 2013 19:10 0

Sunt curioasa ce ar zice Ue daca ar citi acest articol! Bine ca il avem pe DOMNUL PROFESOR, ca s-ar prabusi sistemul fara el!  Max Balasescu, Cristian Bojinca, Valentino Acatrinei tot femei sunt? Sau vina lor e doar ca sunt nascuti de  femei? 

# TdupaS date 18 August 2013 19:13 +2

Este o mare misoginie, analiza facuta se potriveste la orice alta categorie profesionala in care se decide ceva si in care activeaza femei. Deci, femeile sunt vulnerabile, tineti-le acasa. Se naste intrebarea: unde si cand sunt femeile mai expuse la diverse rele? Dom profesor, ai inventat apa calda... :lol:

# CICI date 18 August 2013 19:34 +1

MISOGINISM PUR! O femeie in meseria de judecator/procuror nu ARE DE CE SA FIE MAI BUNA SAU MAI PROASTA decit un barbat, decit daca e mai buna sau mai proasta de fel. Daca autorul articolului, indirect, lauda barbatii, atunci unde sint acesti BARBATI in razboiul de azi din justitie (generic vorbind)? Stau ca******rile ascunsi sub scaune?

# CICI date 18 August 2013 19:35 +1

Nu inteleg de ce s-a editat cuvintul m u i e r e ...

# Dramo date 18 August 2013 20:22 +2

Când ma gândesc că domnul ăsta a fost (sau încă este judecător)...Aşa ceva...  :-?

# ion date 18 August 2013 21:04 0

si psiholog si judecator asta e ca samponul cu balsam sau gelul de dus cu care te speli si pe cap. pe asta l-as vota presedinte ca se stie cu toate cele

# caineanuion date 18 August 2013 21:37 -1

Domn\' doctor, ati uitat ca le puneati notele direct in carnet proportional cu lungimea fustei la aceste doamne?!

# femeie judecator date 18 August 2013 21:42 +9

Mi se par deosebite deductiile astea logice: daca e femeie, musai are nevoie de coafor, cosmetice, tzoale, bijuuri care exced cu mult salariul...si iaca predispozitia spre coruptie! Si mai ales masurile care se propun sunt f tari: sa fie atentionate femeile din sistem cu privire la riscurile de coruptie: adica nu e voie sa pretinzi bani pt solutii! oare care judecator care a luat mita nu stia ca e ilegal asa ceva? parca e in bancul ala cu `Buna dimineata, domnule Popescu!\" Eu zic ca te nasiti cu nesimtirea: o ai, sau nu o ai, indif de profesie. Si mai cred ca cel care vede corupti peste tot, poate este el insusi supus tentatiilor, pt ca un om corect si cinstit nu vede doar potentiale corupte printre colegele lui.

# Justitiabilul Roman date 19 August 2013 00:24 +5

Un judecator, femeie sau barbat trebuie sa stie carte. Ca sa sti carte trebuie sa sti si alceva in afara de codul civil si codul penal. Trebuie ca atunci cand ai trecut prin scoala sa ai un bagaj de cunostinte elementar de fizica, matematica, chimie, ect. ,cu alte cuvinte sa ai ceva cultura pentru a face fata unor spete care presupun  un nivel de intelegere a unui fenomen dat. In penal, ei ar trebui in mod obligatoriu sa mai stie si ceva medicina legala ceea ce nu se intampla in realitate. Problema mai consta si in modul in care poti sau nu sa gestionezi puterea. Aceasta gestionare tine de educatie, cultura, profil moral, psihic, de o evaluare corecta a realitatii, a vietii vazuta ca un dat perisabil , de respectul de sine si de respectarea  obligatiile asumate.  Femeia este mult mai usor dispusa la compromisuri. Procentul mare de femei magistrat nu este intamplator. Scopul scuza mijloacele.

# Mimi date 19 August 2013 16:46 +3

1.Judecata absolut gresita. Insinuezi ca toate judecatoarele au ajuns pe post satorita...fizicului. Te inseli, stimabile: studiaza statistica cu premiantii scolilor, vei vedea ca majoritatea sunt fete, fiindca fetele-s mai tocilare si mai constiincioase ca baietii. De aceea, castiga la admiterea in INM si in magiztratura. 2. Este adevarat, de ex. judecator la minori si familie n-ar trebui sa fie admisi judecatori care nu au copii si studii de psihologie. Poate asa, ar sti ca un copil de 3 ani mai si doarme dupaamiaza si cand e obosit, nu-i place sa relationeze cu o persoana necunoscuta. La fel, judecatorul in probleme comerciale, ar trebui sa aiba cunostinte economice.

# morarescu date 18 August 2013 21:44 +8

Pana la urma , poate din eleganta, poate visceral, autorul cauta o explicatie cu privire la cele intamplate recent. Acceptata fara rezerve, ar putea creiona un portret al magistratului femeie : teama de singuratate, nevoia de a fi remarcata, vesnica nevoie de sprijin si siguranta materiala. Rezervele mele : 1. Sunt barbati care corespund descrierii de mai sus. Nu putini. 2. Magistratul nu poate fi asexuat !

# the_punisher date 19 August 2013 00:31 +6

Asta-i un misogin...habar n-are ce vorbeste,poate e pe invers!

# caineanuion date 19 August 2013 06:42 +10

E doar barbat, cu siguranta la andropauza si sufera pt vremurile trecute!

# Dan date 19 August 2013 02:28 -2

Domn Profesor poate ca stie ce vorbeste?

# Pol date 19 August 2013 08:36 +5

Nimeni nu a remarcat un lucru simplu: cand si cine a promovat atatea femei in magistratura? Nu cumva dl.Popa cand era secretar la Minister? Vulnerabilitatea nu consta in cele descries sexist intr-adevar de dl.judecator, ci in faptul ca formatorii de INM sunt lipsiti de cultura necesara exercitarii acestei profesii si ii invata pe cursanti sabloanele cazurilor....Pai, fiecare speta are particularitatile ei, astfel ca sablonul nu este valabil d-le professor! O alta vulnerabilitate este sexul! Unii judecatori nu judeca analizand probele si legislatia aplicabila, ci analizand \"partea\" adversa....tot un fel de coruptie din ce in ce mai \"la vedere\"...

# A.D. date 19 August 2013 08:43 -9

Am avut onoarea si deosebita placere sa lucrez in MJ sub conducerea dl. Popa Ion. Va asigur ca este un om deosebit dpdv profesional si uman, foarte corect, echilibrat, cu un mod de comportare civilizata de exceptie, un suflet mare... .

# 69 date 19 August 2013 09:52 0

Te-a promovat si p tine ??!! ;-)

# Andrei date 19 August 2013 13:49 +3

Esti barbat, nu? La ce gandire are domnul in cauza, daca erai femeie te trimitea dupa cafea.

# Koko date 19 August 2013 09:58 +8

Luju, cu articolul asta ati luat-o razna rau de tot. Nenea din imagine mai are putin si ne spune ca femeia trebuie sa citeasca numai carti religioase si retete de bucatarie, ca numai pe-astea le intelege. Si voi promovati asemena idei. pfuai! Pe cand un articol despre utilitatea folosirii negrilor ca sclavi pe plantatii?

# Popa date 19 August 2013 10:12 -5

ce-aveti de impartit cu jurnalistii? Autorul articolului e de-al vostru, astia sunteti voi magistratii Romaniei, va aruncati mizerii unii altora, dar va credeti elite chiar daca va ridicati robele in cap. Tu esti pesemne o femeie frustrata de ce a zis judecatorul Popa? Injura-l pe el nu pe jurnalisti care va informeaza despre ce poame sunteti

# Mariana date 19 August 2013 13:16 +2

Pe chelia ta, a lui Basescu si pe cea viitoare alui Morar?! Asta-i studiu? E un material jignitor facut, se pare, de un parvenit, un ciocoi fals elitist, simplist, de un mercantilism oribil.

# The_punisher date 19 August 2013 13:36 +3

Un frustrat,care nu a avut femeie-femei la viata lui sa trezist sa vorbeasca.Asa e si vulpea cand nu ajunge la struguri..spune ca sunt acri!Daca asta e opinia lui...nu stiu ce doctor si reputat judecator...Se obsearva din comentariu!!!!

# Andrei date 19 August 2013 13:44 +3

Ce aberatie misogina, domnul judecator e blocat undeva la 1700.

# stefan date 19 August 2013 15:16 -9

Absolut corecta constatarea d-lui profesor dr. Ion Popa .Este deajuns sa vedeti in ce a trnsformat Kovesi Codruta PICCJ sau acum DNA. Sunt din Iasi si este cunoscuta ca un cal breaz judecatoarea  mihaela Biuceag cea care s-a judecat si cu justitiabilii pentru ca Sentintele ei sunt date in functie de cat de santajat este sotul acesteia ,familia Buiceag facand parte din marea coruptie ieseana. Pe 09.07.2013 a dat iarasi o sentinta care ii va aduce mari necazuri, chioar s efac glume des[re cum isi va motiva HJ judecatoarea Buiceag, \"decid in numele legii\" incalcarea legii 99/1999 Tittlul VI valabila in totalitate in 2008!

# Terente date 20 August 2013 09:59 +8

hm, imi vin in cap tzshpe pasaje-porunci din cam toate religiile pamantului, cu accent pe islamism, pasaje ce descriu femeia =dracu. nu stiu altii daca stiu, dar toate astea cu femeia=vulnerabilitate au fost scrise de \"barbati\" aflati la etatea unde se scapa pe dansii de impotenti cu putze neputincioase. eu zic ca tocmai judecatorii astia de genu \"reputatului\" Ion Popa aflat evident la andropauza cat si judecatoarele cu bufeuri de menopauzate care sunt ele menopauzate, vezi putorile alea corupte de Barsanca, Dinu, Viorica si celelalte corupte, SUNT ADEVARATELE VULNERABILITATI ALE JUSTITIEI.

# nic date 28 August 2013 10:04 0

Ia inlocuiti cuvantul \"femeia\" cu \"barbatul\" si o sa vedeti ca textul ramane la fel de coerent si ... sexist. Este un studiu idiot, care are la baza ideea ca femeia este mai disperata decat barbatul in a-si gasi un/o partener/a de viata. Ceea ce este complet fals. 

# Anemona date 5 October 2013 20:56 0

cine este bivoulul ăsta, Popa ?!

# ioan date 28 February 2021 23:58 0

Misogin si aranjor de dosare.Da senstinte dupa bunul plac al celor care platesc.Astfel de sarlatani vor primi doar pedeapsa divina, caci aici pe pamant nu le este frica de nimeni si nimic. Un asemenea securist de moda veche, ar trebui trimis de ani buni la gunoi nu sa fie lasat sa imparta nedreptatea si sa se laude cu tot felul de titluri derizorii pe care le are. Cu asemenea exemplare nici nu-i de mirare ca suntem rusinea Europei.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva