17 ianuarie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FRONT PENTRU GIRBOVAN – AMR si APR desfiinteaza manipularile activistilor din magistratura la adresa judecatoarei Dana Girbovan, dupa nominalizarea sa la conducerea Ministerului Justitiei: "Faptul ca a avut 'activitate efervescenta', nu face decat sa o recomande pentru postul de ministru al Justitiei. Singura intrebare care se pune, asadar, domnule Presedinte al Romaniei, nu este daca Dana Girbovan va vrea sa faca ceva in interesul justitiei, ci daca va putea sa o faca si daca va fi lasata"

Scris de: E.D.

25 august 2019 12:31
Vizualizari: 5454

Jale mare in randul propagandistilor activisti din magistratura dupa decizia adoptata vineri, 23 august 2019, de premierul Viorica Dancila care, nu doar ca a inlaturat-o pe Ana Birchall de la sefia Ministerului Justitiei, dar a si propus-o in locul acesteia pentru preluarea portofoliului Justitiei pe cunoscuta judecatoare Dana Girbovan de la Curtea de Apel Cluj, presedinta a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR). Propunerea Danei Girbovan pentru sefia MJ a inflamat spatiul public atat de tare incat, chiar din randul magistratilor si a unor asociatii nou infiintate de "protestatari in roba", a fost lansat un atac nefiresc la adresa Danei Girbovan, cea care nu doar ca a facut dovada independentei sale in lungul sir de lupte pe care l-a dus impotriva Sistemului securist, dar a aratat si ca stie sa isi reprezinte colegii judecatori si nu numai, in interesul bunei functionari a sistemului judiciar.


AMR si APR: "Pe aceste „modificari nocive” si pe lupta noastra efectiva si „efervescenta” s-au fundamentat reusitele

Pentru a-si manifesta sustinerea pentru propunerea in functia de ministru al Justitiei a Danei Girbovan, dar si pentru a-i arata suportul de care se bucura in magistratura, doua dintre cele mai importante asociatii profesionale ale magistratilor din Romania, de traditie, s-au hotarat sa ia pozitie si sa puna capat atacurilor la adresa judecatoarei Dana Girbovan.

Concret, Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), reprezentata legal de judecator dr. Andreea Ciuca (foto dreapta), in calitate de presedinte interimar, si Asociatia Procurorilor din Romania (APR), reprezentata legala de procuror Elena Iordache (foto stanga), in calitate de presedinte, ne-au remis un comunicat de presa in care isi manifesta dezacordul fata de incercarile de manipulare a opiniei publice, venite chiar din interiorul sistemului de justitie, de la doua asociatii profesionale populate de magistrati activisti.

AMR si APR precizeaza astfel ca sunt complet neadevarate sustinerile celor doua asociatii profesionale de magistrati, care s-au trezit sa acuze ca nominalizarea judecatoarei Dana Girbovan de catre premierul Dancila in functia de ministrul al Justitiei reprezinta o recompensa pentru „activitatea efervescenta” de sprijinire a unor „modificari nocive” aduse in ultimii trei ani Legilor Justitiei.

Singura realitate, evidentiata in comunicat de judecatoarea Andreea Ciuca si de procuroarea Elena Iordache este aceea ca Dana Girbovan, prin UNJR, alaturi de cele doua asociatii AMR si APR, a reusit in ani de zile sa contribuie esential la transformarea, din discutii si propuneri in dispozitii legale, a multor aspecte incontestabil importante pentru sistemul de justitie, pentru statutul judecatorilor si procurorilor, pentru destinatarii actului de justitie, putand oricand sa enumere zeci de texte legale si regulamentare ce poarta amprenta acestor trei asociatii si a caror introducere in lege sau a caror modificare s-a bazat pe solicitari ale magistratilor.

Publicam in continuare comunicatul AMR si APR transmis Lumea Justitiei:

"Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) si Asociatia Procurorilor din Romania (APR) isi manifesta dezacordul ferm fata de incercarile de manipulare a opiniei publice, venite chiar din interiorul sistemului de justitie, de la unele asociatii profesionale, cu ocazia comentariilor facute cu privire la propunerea Guvernului Romaniei de numire in functia de ministrul al Justitiei a doamnei Dana Girbovan.

Este regretabil modul in care se arunca cu noroi asupra activitatii UNJR si AMR, pe baza unor sustineri neadevarate, expuse de magistrati in comunicatul de presa al Forumului Judecatorilor din Romania si Asociatiei Initiativa pentru Justitie, cu referire la „activitatea efervescenta” de sprijinire a unor „modificari nocive” aduse in ultimii trei ani Legilor Justitiei, afirmandu-se ca nominalizarea doamnei Dana Girbovan poate fi privita de publicul larg drept primirea unei recompense pentru aceasta activitate.

AMR si APR subliniaza, in primul rand, ca pentru a se evita crearea unei imagini eronate, „privita” prin ochii publicului larg, ar trebui, din respect pentru cetatenii acestei tari, noi, cei ce facem parte dintr-o putere intr-un stat democratic, sa le oferim sustineri si explicatii care sa nu duca la pervertirea adevarului, ci la intelegerea realitatilor, urmand ca fiecare sa aleaga ce concluzie formuleaza.

In demersul de reducere la zero a imaginii doamnei judecator Dana Girbovan, care ani la rand a fost presedinta UNJR, se apasa pe pedala ieftina a „activitatii efervescente” pentru „modificari nocive” ale Legilor Justitiei. Remarcam, si acum, cu aceeasi stupoare, ca se arunca in spatiul public termeni de maxima generalitate pentru a se sustine, asa cum reiese din comunicatul celor doua asociatii ale magistratilor, idei de genul cine nu e cu noi, e impotriva noastra, care nu fac decat sa adanceasca (deliberat???) prapastia dintre noi, in detrimentul valorilor ce ar trebui sa ne uneasca.

AMR si APR sunt cele mai vechi asociatii profesionale din tara. AMR si APR reamintesc faptul ca au avut in vedere, in mod constant, in actiunile si luarile lor de pozitie publica, in dialogul cu celelalte puteri ale statului si in propunerile/observatiile pe care le-au facut cu privire la modificarile legislative, respectarea independentei justitiei, ca pilon al statului de drept. Iar de-a lungul multor ani in care au fost prezente, adica realmente prezente, nu in fata televizorului sau in spatele computerului ori pe scari, in dialogul sau disputa, dupa caz, cu celelalte puteri ale statului, au avut o contributie esentiala pentru transformarea, din discutii/propuneri in dispozitii legale, a multor aspecte incontestabil importante pentru sistemul de justitie, pentru statutul judecatorilor si procurorilor, pentru destinatarii actului de justitie (era sa scriem pentru „publicul larg”).

Noi putem, oricand, sa enumeram zeci de texte legale si regulamentare ce poarta amprenta noastra si a caror introducere in lege sau a caror modificare s-a bazat pe solicitari ale colegilor nostri, de-a lungul timpului, conturand sfera drepturilor pe care le avem si care ne sunt necesare pentru a ne indeplini atributiile. Pe aceste „modificari nocive” si pe lupta noastra efectiva si „efervescenta” s-au fundamentat reusitele, iar, bunaoara, faptul ca acum putem sa ne sustinem neingraditi punctul de vedere cu privire la orice aspect pe care il consideram important, si chiar sa-i spurcam pe altii, spunand lucruri ce sunt cel putin o trunchiere a adevarului (care tot neadevar este!), fara sa ni se intample nimic, nu s-a obtinut exceland la opunere, cum au facut altii care acum ne arata cu degetul.

Arta consta nu numai in a vorbi, ci si in a nu tacea atunci cand este necesar sa vorbesti, in numele principiilor pe care le tot fluturi.

Au zis ceva aceste asociatii atunci cand, impreuna cu UNJR, condusa de Dana Girbovan, am riscat, da, am riscat, si doar cei de rea-credinta isi permit sa spuna altfel, incepand disputa, continuata, apoi, in conflict, cu serviciile secrete de informatii pentru a scapa de plaga protocoalelor semnate la varful parchetelor si impuse, pe cale ierarhica, procurorilor? Au fost deranjate aceste asociatii de faptul ca SRI avea dreptul sa „selecteze” probele si sa le trimita pe cele „relevante” la dosar, contrar Constitutiei, Codului penal, Codului de procedura peala, principiului independentei justitiei, etc., ori de faptul ca mai marii parchetului au acceptat ca procurorii sa „raporteze” de indeplinirea sau neindeplinirea atributiilor la serviciile sercrete sau au impus, prin semnarea acestor protocoale, sa traiasca intr-o dolce vita a echipelor mixte ilegale?

Au fost deranjate aceste asociatii profesionale de faptul ca i-au gasit doar calitati fostului procuror general, pe care nu le-au atenuat, in niciun fel, cand s-a dovedit ca a semnat, in calitate de presedinte al comisiei de liberare conditionata, pentru ramanerea in penitenciarul comunist de exterminare de la Aiud, a unui luptator pentru libertatea noastra (asta pe care cu nonsalanta o folosim in prezent!), ce ajunsese la 36 de kg (!!!), procurorul nesinchisindu-se nici macar sa-l vada, incalcand chiar prevederile Codului penal si Codului de procedura penala comuniste (intrebati procurorii cu experienta, cu stiinta de carte si cu buna-credinta fiindca sunt destui)?

Au fost deranjate aceste asociatii profesionale de zgomotul asurzitor al catuselor practicat ani la rand de DNA la televizor, cu incalcarea prezumtiei de nevinovatie, a dreptului la aparare si a documentelor internationale pe care asociatiile le citeaza in comunicate? Au fost deranjate de multele comunicatele de presa ale DNA, pentru cazuri din interiorul si din afara sistemului de justitie, in care, la inceputul urmaririi penale, persoana vizata era prezentata ca vinovata pana in panzele albe, DNA facand tocmai ceea ce CEDO a spus sa nu facem, adica sa nu cream o astfel de imagine in opinia publica fiindca, in caz de achitare, persoana urmarita penal este deja condamnata public? Au cerut aceste asociatii modificarea textelor regulamentare in materie? Au fost deranjate aceste asociatii profesionale de modul in care procurorii DNA erau prezentati ca staruri ale sistemului de justitie, de parca nu mai existau alti procurori, de parca ceilalti procurori nu se confruntau cu cazuri extrem de complicate, facandu-si treaba in liniste si cu profesionalism? Au fost deranjate aceste asociatii profesionale de rapoartele MCV care, ani la rand, referitor la lupta anticoruptie, despre judecatori nici nu aminteau, de parca procesul incepea si se termina cu DNA, nemaifiind nevoie de nimeni altcineva in peisajul procesual si procedural?

Au fost deranjate aceste asociatii profesionale de marturiile colegilor judecatori si procurori, supusi abuzurilor din partea unor procurori DNA sau de faptul ca acesti procurori isi permiteau sa analizeze, prin acte de urmarire penala, legalitatea hotararilor pronuntate de judecatori? Au fost deranjate de crearea, pe sub masa, ca numai transparenta n-a fost, a unui serviciu specializat in combaterea coruptiei in justitie, adica in randul judecatorilor si procurorilor?

Au fost deranjate aceste asociatii profesionale de modul inadmisibil in care procurorii au lasat orele sa curga in cazul Caracal, cerand judecatorului mandat de perchezitie numai dupa 11 ore de la inregistrarea dosarului si incepand perchezitia numai dupa 14 ore si jumatate de la inregistrarea dosarului de lipsire ilegala de libertate, in conditiile in care judecatorul a solutionat cererea, s-a intocmit mandatul, s-a semnat si predat, in doar 55 de minute? Au fost deranjate de modul in care, contrar dispozitiilor legale, s-a pretins ca nu existau mijloacele procedurale pentru evitarea acestei delasari avand ca miza viata unui copil?

Au fost deranjate aceste asociatii profesionale de, elegant spus, erorile (de fapt, neadevarurile) cuprinse in rapoartele GRECO, ducand la concluzii pe masura, si au fost interesate, in numele principiilor cu care incearca sa ne dea peste nas, in corectarea acestora, asa cum ar trebui sa fie interesat orice magistrat, prin prezentarea unor argumente clare, concrete, usor verificabile?

Noi am fost deranjati de toate aceste anomalii „nocive” ale sistemului si oamenilor lui, iar faptul ca Dana Girbovan a avut, in cele de mai sus, aceeasi atitudine, de „activitate efervescenta”, nu face decat sa o recomande pentru postul de ministru al Justitiei. Ca nu am reusit in tot ceea ce ne-am propus ori ca unele reusite au fost doar partiale nu atenueaza argumentele noastre, in contextul in care insuccesele au fost cauzate de factori ce nu au tinut de vointa noastra. Important este, asa cum scriam mai inainte, ca, spre deosebire de altii, am acceptat lupta directa, nu am fugit de ea, iar, in pofida insinuarilor unora, aceasta a adus si aduce rezultate.

Singura intrebare care se pune, asadar, Domnule Presedinte al Romaniei, nu este daca Dana Girbovan va vrea sa faca ceva in interesul justitiei, al judecatorior si procurorilor si, in consecinta, al cetatenilor, ci daca va putea, in mod real, sa o faca si daca va fi lasata efectiv sa o faca.

Asociatia Magistratilor din Romania, prin presedintele interimar, jud. dr. Andreea Ciuca

Asociatia Procurorilor din Romania  prin presedinte, proc. Elena Iordache"

Comentarii

# Oly date 25 august 2019 18:19 +3

NU VA MAI PACALITI. Garbovan nu poate face nimic sub dominatia SRI. SERVICIILE SECRETE ROMANESTI SUNT CANCERUL ACESTEI TARI. SRI impreuna cu DIICOT si...DNA sa zicem... au adus Ro intr-o dictatura a mafiei coordonata de catre SRI DIICOT POLITIC. Toata tara este o cangrena, o puscarie. DIICOT ESTE INSTITUTIA CARE A PROTEJAT MAREA MAFIE DIN RO, aceasta mafie ajungand extrem de puternica cu sprijinul DIICOT SRI ( cica antimafia). SRI are buget APROAPE dublu fata de SERVICIUL DIN GERMANIA SAU FRANTA. Avem 60 sristi la 100.000 locuitori in timp cein tari dezvoltate de pe tot globul mai mult de 12 agenti la 100.000 locuitori nu sunt. TOT BUGETUL RO ESTE IROSIT INUTIL SI DISTRUCTIV PE SRI POLITICA DIICOT. Nu asteptati nimic. Nu va cade nimic din cer doar comentand. Trebuie ACTIONAT !!!!!

# Robert date 25 august 2019 18:56 -1

Starletele TV au prins gustul politicii si au invatat repede reteta! Dupa modelul trist al baltagei, pentru a ajunge prin csm, ccr, mj sau alte asemenea sinecuri (caci munca la dosare e pentru plebe) alde duți de la cluj cu asociatie de garsoniera la oradea, ciuca, afrasinie antena 3 si alte cateva tănțici ce se prezinta ca magistrati iși pun poalele in cap pe la tv si pe sluju, in dispretul total al colegilor, adevaratii magistrati, care duc greul muncii din sistemul de justitie. Daca vor sa faca politica, aceste trompete trebuie sa paraseasca rapid magistratura!

# Cetateanul date 26 august 2019 09:33 +3

Ce rahat....asa zisa justitie independenta. MCV, GRECO, Comisia Venetia si alte asemenea balarii in timp ce juzi sunt niste indivizi si individe pur si simplu dezaxati. In ce "stat de drept" juzii stau pe trepte ca apucatii si urla la Guvern, ori ataca institutiile judiciare ce nu le sunt pe plac? Imensa lor majoritate au fost studenti mediocri, militzieni si consilieri juridici resapati , absolventi de tot felul de private. Doar priviti la fetele lor si la balele din coltul gurii si veti intelege cat de departe sunt specimenele de ideea de dreptate.

# escu date 26 august 2019 11:24 +4

Jalea-i mare! Propagandiști de serviciu și analfabeți din justiție au trecut la atacuri furibunde la adresa unui profesionist și știutor de carte, Dana Gârbova. Mingea se află în terenul (de tenis sau golf) al lui Johannis și depinde de cât apleacă urechea la bârfe de tot felul. Să ne amintim că și muhaiaua de Orban al nostru a adus unele acuze Gârbovan, pentru a arăta toată mizeria are se instalează la PDL/PNL, care de fapt nu doresc o justiție corectă, fără imixtiuni politice, ci una da partid, pe cât posibil a lor. Este rolul magistraților de bună credință să ia atitudine față de toți troglodiți, tip Orban, și să lupte pentru sloganul promovat de chiar de opozanți: Jos labele de pe justiție. Ei, se vede treaba, sunt de acord cu toți neaveniți, tip Birchall, în justiție, care să subordoneze instituția unor scopuri meschine, în loc să lupte pentru însănătoșirea ei, să elimine putregaiurile, amatorismul, incompetența etc. Cazul Caracal este o dovadă în acest sens.

# Corect fetele , bravo ! date 26 august 2019 20:36 +1

Imputiciunea de la Cotroceni , care-si aranja in primele 3 saptamani viloaca unde se va retrage sa i-o dea sub coada la Georgeta, desigur ca nu va fi de acord cu propunerea... :eek:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Cine va fi viitorul sef DIICOT?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.01.2020 – Primarul care ar fi facut sex cu minore a garantat pentru o “Romanie normala”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva