29 ianuarie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LEGEA RASPUNDERII MAGISTRATILOR PE AGENDA PRIORITATILOR PSD - Senatorul Serban Nicolae: „Primul obiectiv cred ca trebuie sa fie renuntarea la MCV... Raspunderea magistratilor este o componenta vitala... Combaterea coruptiei trebuie sa continue... Trebuie regandite, prin dezbatere asumata, publica si deplin transparenta, o noua strategie anticoruptie”. Nicolae nu exclude ipoteza preluarii portofoliului Justitiei: „Decizia finala este una de echipa”

Scris de: L.J. | pdf | print

14 decembrie 2016 16:56
Vizualizari: 25303

Senatorul social-democrat Serban Nicolae (foto) a schitat prioritatile privind justitia in viitoarea configuratie legislativa si executiva dominata de PSD. Intr-un interviu acordat site-ului de stiri politice psnews.ro la trei zile dupa victoria din alegerile parlamentare de la 11 decembrie 2016, Nicoale a punctat obiectivele majore pentru recastigarea increderii cetatenilor in sistemul judiciar si pentru o justitie mai eficienta.

Renuntarea la Mecanismul de Cooperare si Verificare adoptat in urma cu un deceniu ar fi primul obiectiv vizat de senator. In opinia lui Serban Nicoale, este profund nefireasca mentinerea Romaniei, prin MCV, pe o pozitie de inferioritate: „Sistemul judiciar romanesc a suferit, mai ales in ultimii 12 ani, efectele nefericite ale numeroaselor experimente. Nu detaliez acum care au fost cauzele care au generat aceste modificari haotice, contradictorii si ineficiente, fiind suficient faptul ca toate barometrele de opinie indica o proportie ingrijoratoare a neincrederii populatiei in sistemul judiciar romanesc. Primul obiectiv cred ca trebuie sa fie renuntarea la Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), ca indicator al compatibilitatii functionale a justitiei romanesti la standardele Uniunii Europene. Suntem, totusi, de zece ani membri ai UE si e profund nefireasca mentinerea Romaniei pe o pozitie de inferioritate in aceasta privinta”.


Al doilea subiect major pe lista prioritatilor pentru justitie este nevoia pentru o lege a raspunderii patrimoniale a magistratilor: „Esentiala este increderea cetatenilor in infaptuirea justitiei. Populatia trebuie sa aiba convingerea ca, in contactul cu instantele, cu organele de ancheta, cu celelalte componente ale autoritatii judecatoresti, au parte de un tratament legal, corect, profesionist si impartial. In acest context, raspunderea magistratilor este o componenta vitala. Nu doar raspunderea patrimoniala. Din numeroasele contacte personale, stiu ca judecatorii si procurorii insisi sunt preocupati, de buna-credinta, de standardele proprii de calitate profesionala si morala. Credibilitatea unor judecatori care au gestionat cauze sanctionate, ulterior, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, credibilitatea unor procurori ale caror anchete sunt infirmate drastic in instanta are grav si iremediabil de suferit, punand sub semnul intrebarii continuarea activitatii in conditii de inalt profesionalism si legalitate”.

Senatorul Nicolae considera ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue, „fenomenul fiind prezent in toate componentele publice ale societatii romanesti, chiar daca in masuri diferite, inclusiv in justitie, din pacate”, si ca „trebuie regandita, prin dezbatere asumata, publica si deplin transparenta, o noua strategie anticoruptie”.

De asemenea – a conchis parlamentarul PSD –, trebuie regandita organizarea administrativa a actului de justitie, pentru a diminua efectele parazitare ale unor proceduri insuficient gandite sau rezultate din masuri experimentale, incoerente si confuze. In acelasi timp, cred in continuare ca populatia are in mod semnificativ de suferit de pe urma cotei scazute de eficienta in combaterea faptelor antisociale grave care afecteaza direct viata de zi cu zi a oamenilor. Conflictele personale, cruzimile de orice natura, violentele fizice si psihice sunt mult mai aproape de viata oamenilor, iar efectele negative se resimt mult mai rapid si mult mai profund”.

Serban Nicolae, despre nominalizarea PSD pentru functia de ministru al Justitiei: „Decizia finala este una de echipa si tin cont de opiniile colegilor mei”

O alta tema privind justitia abordata in cadrul interviului acordat psnews.ro de Serban Nicolae a vizat nominalizarea acestuia pentru functia de ministru al Justitiei in viitorul Cabinet. Senatorul a confirmat ca au existat discutii in interiorul PSD, dar a spus ca se considera mai eficient in Parlament decat in Guvern. Nicolae nu a exclus insa optiunea pentru acest portofoliu, precizand ca o decizie in acest sens va fi luata in echipa:

Discutii au fost, ca si in cazul altor colegi dintre cei care au fost implicati in elaborarea programului de guvernare. Ma onoreaza nominalizarile facute de multi dintre colegii din PSD, precum si de catre persoane publice din afara partidului, dar, cu toate acestea, pentru perioada urmatoare, consider ca pot fi mult mai eficient in Senatul Romaniei. Exista o explicatie foarte simpla. Mai ales in perioada care urmeaza, activitatea exclusiv parlamentara mi-ar da libertatea de a ma consacra doar reformelor preconizate in acest domeniu, fara a fi nevoit sa gestionez si numeroasele si foarte concretele probleme de natura administrativa specifice guvernarii. Eu ministru am mai fost (pentru Relatia cu Parlamentul in guvernul Adrian Nastase – n.r.). Si secretar de stat (in Ministerul Afacerilor Interne – n.r.) si consilier al presedintelui Romaniei (Ion Iliescu – n.r.). Nu mai am acea presiune – fireasca si acceptabila la inceput de cariera – care sa ma faca sa vad intr-o asemenea nominalizare o sansa cu care nu te mai intalnesti prea curand si pe care nu trebuie s-o ratezi. Decizia finala este insa una de echipa si tin cont de opiniile colegilor mei si de imperativele colective”.

*Cititi aici integral interviul acordat de senatorul Serban Nicolae site-ului psnews.ro

Comentarii

# Cristi date 14 decembrie 2016 17:30 +32

Sa va dea Dumnezeu puterea de a aduce Justitia la o normalitate pe care ne-o dorim toți romanii. Procurorul - NU e magistrat / Procurorul - NU IESE pe aceiași usa cu Judecatorul / Procurorul - SA FIE in sala cu Avocatul / Apararea/Avocatului - I SE VA PUNE la dispozitie dosarul de urmarire penala din momentul citarii.....Doamne Ajuta si atragerea raspunderii penale pentru cei ce fac dosare cu re-credinta. Asa sa ne ajute Dumnezeu! (speranta moare ultima)

# unul din lumea cea mare date 14 decembrie 2016 18:17 +9

ba nicolae,chiar daca/mi placi nu ma aburii!!!!!! DE CE MCV/UL SA FIE PRIMA URGENTA???? SA FIE PRIMA URGENTA LEGEA RASPUNDERII MATERIALE ALE MAGISTRATILOR,CA APOI DACA MINJITII ASTIA VOR ICEPE SA JUDECE CORECT,CADE DE LA SINE MCV/UL.sper sa nu incepeti cu prosteala ca deja lumea este SUPARATA DIN CAUZA MERMELELILOR NERUSINATE DIN JUSTITIA CORUPTA!!!!!repuneti in drepturi judecatorii si procurorii prigoniti de 12 ani,alungati stirvurile alea din ccr si judecati/i corect!!!!! si SA PLATEASCA PENTRU TOATE FARADELEGILE COMISE.INTRODU IN JUSTITIA MERMELITA JURATII!!!!ca oamnenii sa nu mai stea la ,,dispozitia judecatorilor,,care, poate s/au trezit cu fata la cearsaf! de ce sa fiu doar la mina si mintea unui alcoolic de judecator (ca ala de la pitesti sau a unei sprincenate care este sluga naimita).nu cred ca te vor pune pe tine min de justitie,pe sursele mele se zice ca vine iordache(ti/am dat o ,,stire,,)

# ADEVARUL date 14 decembrie 2016 19:05 +17

Parlamentul trebuie să ia măsuri și să aprobe legea răspunderea magistrațiilor altfel nu scăpăm niciodată de magistrați care dau sentințe strămbe cu știință sau din obligație.Pănă cănd mai suportăm minciuna de la cel mai înalt nivel al justiției.De ce să plătim noi cetățenii simpli greșala altora, sau pedeapsa nu este individuală ?

# pelin date 14 decembrie 2016 20:35 +13

Aproape zilnic auzim politicieni si ziaristi afirmand ca se impune adoptarea unei legi a raspunderii magistratilor,pt.abuzurile comise pt.ca in Romania toata lumea raspunde,iar magistratii sunt singurii care nu raspund.Din pacate,cei care ar fi trebuit sa apere prestigiul justitiei,mai exat membrii CSM nici individual nici ca organ colectiv nu au dorit sa arate(chear au evitat)care este cu adevarat situatia magistratilor,acestia nu dispun de o anume imunitate care sa-i protjeze in fata legilor,respectiv a raspunderii materiale.

# Sava date 14 decembrie 2016 21:13 +16

Urgenta este si problema competentei materiale a DNA-ulyi,care se declara competenti peste tot,iar parchetele someaza.DNA trebuie sa functioneze pentru marea coruptie nu pentru un spalat de masina...Trebuie destituiti toti sefii acestei institutii,de la Structura centrala-servicii teritoriale si birouri si promovati sefi cei competenti profesional si nu perversi si cu probleme psihice,care au ridicat tortionarismul la exceptional.Arestati trebuie acesti tortionarl,care au instalat FRICA in justitie,si ei trebuie sa raspunda pentru abuzuri si pentru solutiile de la CEDO,pentru ca multi magistrati sunt racolati de Binom si condamna asa cum li se cere.Trebuie sa raspunda si cei care conduc SRI-ul pentru ca stiu toate ticalosiile puse la cale si nu intervin,astfel ca siguranta si libertatea omuluieste mereu in pericol,depinde ce are cu tine kovesi sau oricare din sistem,cum de altfel sa raspunda si cei din csm si gorilele din inspectia judiciara /cei care au fost trebuie sa raspunda /

# Edelweiss - Rarinc de Bucovina date 14 decembrie 2016 22:42 +6

Domnule Sava, să știți că vă urmăresc cu foarte mare interes speța dvs. Suntem doar 3 „proști” din țara asta, care au fost luați în focuri de jegurile și gunoaiele systemice, ca să li se pună botnița funcție de „fapte” „comise” online, fapte care nu sunt definite exact în legea penală și intră sub incidența art. 7 para 1 CEDO care stipulează clar principiul legalității incriminării și pedepsei: „nullum crimmen sine lege poenali anteriori”. Dumneavoastră sunteți primul. Bloggerul Ballea de la Ploiești este al doilea (săracul, a luat 1 an și 9 luni cu executare încă de la instanța de fond), iar eu sunt al treilea. Eu am scăpat mai ieftin, doar cu 2 amenzi penale. Dar am declarat APEL. Mă lupt până-n pânzele albe, nu pentru mine, ci pentru LIBERTATEA DE EXPRIMARE, pe care vor cârdașii systemici s-o pună sub oboroc. MULT SUCCES, DOMNULE SAVA! Să știți că nu sunteți singur în lupta dvs! // p.s. ar trebui să adoptați cognomenul Sava- Rarinc de Oradea.

# Edelweiss - Rarinc de Bucovina date 14 decembrie 2016 21:18 +13

LEGEA RĂSPUNDERII MAGISTRATULUI = ASANAREA , DEZINFECȚIA, DEZINSECȚIA ȘI DERATIZAREA ACESTEI PLĂGI SUPURANTE DE PE ORGANISMUL SOCIETĂȚII ROMÂNEȘTI denumită peiorativ SYSTEMUL NAȚIONAL DE NELEGIUIRE ȘI TICĂLOȘIE JUDICIARĂ! DOAMNE AJUTĂ!

# gigi date 14 decembrie 2016 23:28 +7

Nea SERBANE, daca tot vrei sa faci ceva, iti dau niste mici idei.   1- codul penal si codul de proc penala trebuie putin curatat sau inbunatati(referitor la cateva inf . unde sincer au coborat prea jos ref la  incadrarea, ma ref la inf de furt si talharie , etc)  - referitor la adunare in loc de contopirea inf concurente , este jale in doi . trei ani , penitenciarele vor ave condamnati pt 3-5-7-9 fapte la inchisoare cu executare intre 10 -25 ani , si cum suntem un popor de hoti  nu stiu unde se va ajunge! 2- gratiere in masa pt un punct terminus sau zero, pt un nou inceput, suntem o tara in care asa ceva nu a mai fost de ceva timp 27-29 ani , ce a fost in 2001 sau 2002 nu se pune. 3 RASPUNDEREA MAGISTRATIL pentru erorile  pe care le fac , lipsa de impartialitate.etc 4 CSM SUNT CATEVA PERSONE CU IZ DE COMUNISM(ARON ,,,ETC) 5 CURTEA COSTITUTIONALA, 3-4 PERSOANE SCOASE IN SUTURI DE ACOLO livia & COPANY  6 LISTA E MARE , DISTINCTIE PROCUROR , JUDECATOR

# livia date 15 decembrie 2016 06:58 +8

Ar fi un foarte bun ministru al justitiei! Dupa legea raspunderii magistratilor, legea turnatoriei ( sa nu se mai faca delatiuni decat la cel mult 3 luni de la savrsirea faptei, nu dupa 1oo de ani); sa i se ia presedintelui dreptul de a numi sefi in justitie. Sa fie numiti de catre CSM.

# Rodica date 15 decembrie 2016 10:33 +5

Felicitări... Așa sa faci, dar sa nu uitați ori sa Spune-ți ca nu se poate...

# Aramis date 15 decembrie 2016 15:54 +9

Raspunderea nu trebuie sa fie doar patrimoniala ci si profesionala ! Adica sa se poata ajunge chiar la situatia de a pierde statutul profesional !

# Raneti Tudor Andrei date 15 decembrie 2016 16:17 +2

reformarea justitiei ar putea spala pacatele PSD si aduce o victorie zdrobitoare la urmatoarele prezidentiale. Din pacate nu cred ca PSD va face asta

# ALBASTRU date 15 decembrie 2016 19:30 -1

Eu sunt sigur ca n-o sa faca nimic din ce promite acest om...pai ce facem cu punctul 13 din oug90/90 ???? Si sa nu uitam ! Toti parlamentarii sunt avocati si au pregatirea lu` soacramea .

# Pi si pidi date 16 decembrie 2016 12:37 0

E unul care se adreseaza cu " ba "... este clona perfecta a celor de dreapta..cu limbajul lor nenorocit !

# Florina date 17 decembrie 2016 20:03 +2

Legea raspunderii magistratilor! Doar astfel spuneti STOP crimei!!! Pt.ca este crima sa condamni nevinovati,pe probe contrafacute,sa te doar fix in cur ca distrugi vieti!!! Sa mearga la dracu toti acei judecatori de conjunctura,unelte ale procurorilor represivi!!!Gandita imediat o lege corecta si imediata pt.gratierea celor ce sunt in inchisori urnare a erorilor si ororilor acestor scursuri umane! Tentativa de lege a prunei cu cele 3 zile,frige de focul CURȚII EUROPENE,care nu ne va ierta! Reganditi asa zisa anticruptie,sa nu va distruga!Respect,Serban Ionescu!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Cum catalogati propunerile privind numirea Gabrielei Scutea ca Procuror General, a Giorgianei Hosu ca sefa DIICOT si a lui Crin Nicu Bologa in fruntea DNA?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.01.2020 – Danilet sparge greva la Cluj. Adevarul despre pensiile de serviciu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva