23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROTEST LA CSM PENTRU SORINA – Zeci de persoane au manifestat in fata CSM, cerand ca Maria Piturca, procuroarea care a luat-o cu forta pe fetita Sorina de la familia de asistenti maternali, sa fie data afara. FACIAS: „Solicitam excluderea din profesie a procurorului... CSM sa dispuna din oficiu suspendarea din functie pana la solutionarea definitiva a cererii disciplinare. Exercitarea in continuare a functiei ar aduce atingere prestigiului si increderii in justitie” (Galerie foto)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

25 June 2019 13:10
Vizualizari: 6386

Cazul fetitei Sorina Lucan – luate cu forta de procuroarea Maria Antoaneta Piturca (foto 1, pe pancarte) din familia de asistenti maternali de la Baia de Arama pentru a le fi data sotilor Sacarin din SUA – a starnit revolta unei tari intregi, dar numai cateva zeci de oameni s-au mobilizat sa protesteze marti, 25 iunie 2019, in fata Consiliului Superior al Magistraturii, cerand excluderea din magistratura a Mariei Piturca si anchetarea ei de catre Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie. Manifestatia – intitulata „Dreptate pentru Sorina. Spune NU Abuzului!” – a fost organizata de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS). De altfel, imediat dupa eveniment, ONG-ul a emis un comunicat in care a solicitat nu doar excluderea din magistratura a procuroarei de la PCA Craiova, ci si suspendarea acesteia din functie pe durata cercetarii disciplinare, spre a fi preintampinate alte abuzuri.


Amintim ca FACIAS a depus deja la SIIJ un denunt impotriva procuroarei Maria Antoaneta Piturca (click aici pentru a citi).

Protestatarii de marti de la CSM au scandat lozinci atat impotriva procuroarei Piturca, cat si in sprijinul SIIJ si al noii sefe a sectiei speciale, Adina Florea. Oamenii au purtat pancarte cu mesaje precum: „Excluderea procuroarei abuzive”, „Romania tacuta e aici!”, „Jos labele de pe copii”, „Sa plece procuroarea, nu copilul!” „CSM paravan pentru abuzuri”, „Consiliul Spalatoriei Magistratilor”, „Dreptate pentru Sorina”, „Sectia speciala trebuie sa existe”, „Cuib de mafioti” si „Protectia Copilului, nu Protectia Sistemului”. Printre manifestanti s-a aflat si avocata Cosmina Cerva (foto 12 centru), cu mesajul „Nufarul pentru procurori”. De asemenea, pe pancarte se putea vedea momentul in care procuroarea o lua taras pe fetita de 8 ani.

Manifestatiei care a inceput la ora 10 si a durat o jumatate de ora i s-a alaturat Cezar Avramuta (foto 6 centru) – cunoscut drept Stegarul Dac – impreuna cu imensul sau drapel tricolor.

Nu in ultimul rand, o femeie si-a exprimat revolta pentru faptul ca Facebook i-a blocat contul Sorinei Matei dupa ce jurnalista a scris despre abuzurile de la Baia de Arama (foto 11).

La fata locului si-a facut simtita prezenta si celebrul scandalagiu #rezist Malin Bot (foto 9 dreapta). Fostul jurnalist a atacat in repetate randuri demonstrantii, dar acestia in general nu l-au bagat in seama.

Iata comunicatul FACIAS de dupa protest:

FACIAS solicita suspendarea imediata din functie a procurorului Maria Piturca si excluderea acesteia din magistratura

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicita Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) excluderea din profesie a procurorului Maria Piturca, cea care a abuzat-o pe minora Sorina S., folosind forta pentru a o lua din domiciliul familiei asistentei maternale.

Zeci de oameni au participat astazi, 25 iunie 2019, la protestul „Dreptate pentru Sorina. Spune NU Abuzului!”, organizat de FACIAS in fata sediului CSM, cerand masuri imediate impotriva procuroarei abuzive.

Solicitarea catre CSM se intemeiaza pe disp. art. 99 lit. t) din Legea 303/2004, privind exercitarea profesiei de procuror cu rea credinta si cu nerespectarea normelor de procedura. Tinand cont de gravitatea si pericolul social al faptei, precum si de impactul major avut asupra minorei si a opiniei publice, consideram ca sanctiune echitabila si proportionala in acest caz excluderea din magistratura a procurorului Maria Piturca.

De asemena, solicitam ca, in baza disp. art. 52 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii si a prevederilor Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor, CSM sa dispuna din oficiu suspendarea din functie a procurorului Maria Piturca pana la solutionarea definitiva a cercetarii disciplinare. Exercitarea in continuare a functiei de catre aceasta ar aduce atingere prestigiului justitiei si increderii justitiabilului in actul de justitie.

Intrucat fapta procurorului Maria Piturca creeaza suspiciuni rezonabile cu privire la intrunirea elementelor constitutive ale infractiunilor de abuz in serviciu si rele tratamente aplicate minorului, FACIAS a solicitat si Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) efectuarea cercetarilor penale ce se impun in cauza.

In acest moment, CSM si SIIJ sunt singurele institutii ale statului care, prin rolul si atributiile legale si constitutionale ce le revin, pot pastra credibilitatea actului de justitie si pot mentine increderea justitiabililor. Abuzurile savarsite de procurori trebuie sanctionate, in caz contrar existand pericolul ca unii dintre acestia (asa cum este si cazul Mariei Piturca) sa se considere mai presus de lege”.

Lumea Justitiei va prezinta o galerie foto a evenimentului:


Comentarii

# Părerea mea date 25 June 2019 20:09 +3

Respect, FACIAS! Nu încetați până când nu este eliberată micuța din ghearele răpitorilor! Este înfiorător ce se poate întâmpla în țara noastră! Pentru simplul fapt că adoptatorii au fost în stare să asiste impasibili la maltratarea fetiței ai cărei părinți se pretind, fetița nu trebuia lăsată în custodia lor, ci trebuia preluată de o instituție abilitată pentru parcurgerea programului de consiliere.

# Gilu date 25 June 2019 22:08 +2

Romani , ascultati la doamna Procuror general Tena Tulitu,care contrazice tot ce ati vazut voi pe ecranele televizoarelor ! Cat de prosti ne considera acesti oameni ! Ei sunt singurii detinatori ai adevarului absolut ; in realitate sunt de un primitivism cutremurator ! Daca inainte de '89 , securitatea era responsabila de majoritatea abuzurilor ,astazi asa zisa justitie i- a luat cu placere locul ! Am convingerea ca nu se va lua nicio masura ! De ce tace d- l Presedinte ?

# oameni buni date 26 June 2019 08:34 +12

FACIAS, bravo!!!!!!!!! Dar tot asa trebuie sa demonstrati si impotriva celor 7 care saboteaza SIIJ, organizati intr-un grup infractional in frunte cu procurorul LICU! Am vazut ca cineva a scris: "cuib de hoti"! Perfect adevarat, iar cei din CSM de buna-credinta ar trebui sa dea de-a rostogolul afara din CSM cu cei 7 nemernici sabotori! In interviu, LICU spunea plin de aroganta zimbind dispretuitor ca va fi in cladire, dar nu in sala!

# TITULESCU date 26 June 2019 23:10 0

In seara asta la GTV parintii adoptivi au spus ca HJ nu le dadea dreptul la executare silita deoarece HJ INCUVIINTA doar ADOPTIA . Pentru a lua copilulaveau nevoie de o hotarare judecatoreasca SUPLIMENTARA care SA STABILEASCA DOMICILIUL la parintii adoptivi si doar ACEASTA HJ ce putea fi executata silit ... deci nici macar in civil nu aveau o hotarare care sa poata sa aduca copilul la ei ,mai aveau nevoie de inca un proces DE STABILIRE A LOCUINTEI ... Nici mama nu poate lua copilul de la tata sau tatal de la mama , fara HJ de stabilire a locuintei la unul dintre parinti ...Mama si tatal se judeca intre ei pentru a se stabili locuinta la unul dintre ei ... dar in situatia aceasta cu atat mai mult ... de aceea nici macar un executor judecatoresc nu putea lua copilul DEOARECE DISPOZITIVUL HJ NU PREVEDEA ASA CEVA (asa au spus cei doi parinti ca hj era doar in constatare ) .

# john date 27 June 2019 06:43 +3

Este foarte simplu: asa zisa procuroare #rezist sa fie SUSPENDATA de urgenta, judecata, in regim de urgenta si la PUSCARIE, de urgenta! Altfel suntem terminati ca popor!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva