4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DREPTATE PENTRU AVOCATA AMENDATA PE PATUL DE SPITAL – UNBR s-a solidarizat cu Baroul Hunedoara, care protesteaza dupa ce judecatoarea Ioana Nicoleta Gheberta de la Judecatoria Deva a amendat o avocata pentru lipsa de la un termen. Avocata a fost sanctionata cu 1.500 lei, desi trimisese actele medicale ce dovedeau ca e internata in spital. Mai multe barouri s-au alaturat protestului (Documente)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

5 February 2020 17:39
Vizualizari: 7483

Un caz extrem de delicat a aruncat in aer Baroul Hunedoara, ai carui membri protesteaza inca de luni, 3 februarie 2020, fata de amendarea unei avocate pentru lipsa de la un termen, in ciuda faptului ca aceasta trimisese catre instanta documente ce dovedeau ca este internata in spital cu o problema grava de sanatate.Pe fondul protestului, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania – condusa de Traian Briciu (foto 1) – si-a exprimat miercuri, 5 februarie 2020, solidaritatea cu avocatii hunedoreni, UNBR facand apel magistrati sa dovedeasca „moderatie si respect” fata de avocati. De asemenea, UNBR sustine ca „atitudinea unor instante fata de avocati s-a indepartat de la regulile respectului profesional clamate si de Carta interprofesionala a judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani din septembrie 2015”.


Redam comunicatul UNBR:


U.N.B.R. este alaturi de avocatii din Baroul Hunedoara si apreciaza ca actiunile de protest ale corpului magistratilor trebuie sa fie insotite in egala masura de moderatie si de respect fata de profesia de avocat si solicita evitarea inconsecventei in aplicarea masurilor de protest, rigiditatea in comunicare cu barourile sau adoptarea de masuri disproportionate fata de avocati

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (UNBR) apreciaza eforturile depuse de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de a asigura o comunicare eficienta cu organele profesiei de avocat in aceasta perioada dificila, marcata de declansarea actiunilor de protest ale Corpului profesional al magistratilor. Comunicarea de catre instantele judecatoresti a perioadei si a formelor de protest a reprezentat un factor util in programarea activitatilor specifice pentru exercitarea profesiei de avocat. Aceasta contribuie la speranta ca sistemul judiciar percepe rolul de partener al avocatului asa cum acesta este recunoscut prin lege.

U.N.B.R. isi manifesta, insa, regretul ca actiunile de protest, a caror legitimitate pe fond nu o pune in discutie, in unele cazuri nu au avut un caracter uniform si predictibil (durata, cauze exceptate, completuri care nu urmeaza actiunile de protest etc.) iar atitudinea unor instante fata de avocati s-a indepartat de la regulile respectului profesional clamate si de Carta interprofesionala a judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani din septembrie 2015, adoptat in aplicarea Avizului 16 (2013) al Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE) si de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

In acest sens, U.N.B.R. este preocupat de escaladarea tensiunilor aparute in raporturile la nivel interinstitutional care au generat protestul declarat de Consiliul Baroului Hunedoara, care continua si in prezent, in ciuda eforturilor de dialog manifestate la nivelul Curtii de Apel Alba Iulia si Baroului Hunedoara.

U.N.B.R. este alaturi de avocatii din Baroul Hunedoara si apreciaza ca actiunile de protest ale corpului magistratilor trebuie sa fie insotite in egala masura de moderatie si de respect fata de profesia de avocat si solicita evitarea inconsecventei in aplicarea masurilor de protest, rigiditatea in comunicare cu barourile sau adoptarea de masuri disproportionate fata de avocati.

U.N.B.R. nu doreste ca aspectele negative ocazional sesizate sa alimenteze indepartarea idealului unei conlucrari intre cele doua corpuri profesionale si isi exprima convingerea ca numai un dialog real poate genera incredere si intelegere reciproca.

U.N.B.R. potrivit rolului recunoscut de lege, se va implica activ in rezolvarea problemelor sesizate de Consiliul Baroului Hunedoara, fiind de datoria sa sa actioneze ca un factor de dialog cu reprezentantii sistemului judiciar”.


Cum a inceput totul


Nu ii vom dezvalui numele avocatei al carei caz a facut sa explodeze Baroul Hunedoara, avand in vedere contextul grav prin care trece. Ea a fost amendata cu 1.500 de lei de catre o judecatoare de la Judecatoria Deva, din cauza ca nu se prezentase la un termen dintr-un proces. Problema este ca avocata respectiva lipsise dintr-un motiv obiectiv: se afla internata in spital, trimitand in acest sens documente doveditoare catre instanta. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, situatia este complicata de faptul ca programul Judecatoriei Deva a fost dat peste cap de protestul instantei fata de legea de taiere a pensiilor magistratilor.

Contextul din Hunedoara este explicat in detaliu de catre avocata Silvana Racoviceanu (foto 2), vicepresedinta Asociatiei pentru Solidaritate si Dialog a Avocatilor (ASDA). Potrivit acesteia, miercuri, 29 ianuarie 2020, judecatoarea Ioana Nicoleta Gheberta de la Judecatoria Deva a amendat-o cu 1.500 de lei pe avocata in dosarul nr. 2621/221/2018 – o cauza vizand presupuse fapte de inselaciune.

Toata aceasta stare de lucruri a provocat protestul Baroului Hunedoara, incepand cu ziua de luni, 3 februarie 2020, mai multe barouri alaturandu-se revoltei (Bucuresti, Mures, Arges, Maramures etc). A existat o incercare de reconciliere intre avocatii si judecatorii din Hunedoara, la initiativa lui Gheorghe Liviu Odagiu (presedintele Curtii de Apel Alba Iulia), dar discutiile dintre avocati si magistratii de la Judecatoria Deva au esuat. (Gasiti la finalul articolului atat comunicatul Baroului Hunedoara dinainte de prima intalnire, cat si pe cel de dupa intrevedere.)

Miercuri, 5 februarie 2020, a avut loc a doua runda de tratative, intre avocatii Cosmin Roncioiu (decanul Baroului Hunedoara) si Mihai Baco (vicepresedinte al UNBR), pe de o parte, iar de cealalta parte presedintele si unul dintre vicepresedintii CA Alba Iulia – judecatorii Liviu Odagiu si Aurelian Gheorghe Mocan.

In comunicatul emis dupa intrevedere, Curtea de Apel Alba Iulia isi exprima solidaritatea cu avocata aflata in suferinta si precizeaza ca inca de pe 30 ianuarie (deci la o zi dupa amendarea avocatei) le-a cerut sefilor de instante din circumscriptia CA Alba Iulia (judetele Alba Iulia, Hunedoara si Sibiu) sa informeze clar si limpede avocatii si justitiabilii cu privire la dosarele care intra pe rol pe durata protestelor, dar si cu privire la cauzele amanate.


Prezentam comunicatul CA Alba Iulia:


Astazi, 05.02.2020, echipa manageriala a Curtii de Apel Alba Iulia a organizat o intalnire cu decanul Baroului Hunedoara, domnul avocat Cosmin Roncioiu, cu participarea vicepresedintelui UNBR si decan al Baroului Alba, domnul avocat dr. Mihai Baco, pentru analiza situatiei tensionate aparute la nivelul colaborarii profesionale intre judecatori si avocati la unele instante de judecata din judetul Hunedoara.

Referitor la incidentul care a starnit nemultumirea avocatilor din Baroul Hunedoara, Curtea de Apel Alba Iulia isi exprima regretul cu privire la aceasta situatie si speranta ca, printr-o mai buna comunicare interprofesionala si institutionala, evenimente nedorite de acest fel sa poata fi evitate in viitor astfel incat, atat activitatea de judecata, cat si drepturile si interesele justitiabililor sa nu fie afectate.

Echipa manageriala a Curtii de Apel Alba Iulia isi exprima intelegerea si solidaritatea cu doamna avocat fata de situatia personala delicata prin care trece in acest moment, ii doreste insanatosire grabnica si o asigura de intreaga consideratie fata de activitatea profesionala desfasurata pana in prezent. In acelasi timp, suntem siguri, dupa valul de sustinere exprimat de colegii sai, ca acestia ii vor fi alaturi in continuare si o vor sprijini in activitatea profesionala, pana cand isi va recupera pe deplin capacitatea de munca.

Referitor la derularea activitatilor de protest la nivelul instantelor de judecata echipa manageriala a Curtii de Apel Alba Iulia a discutat cu conducerea Baroului Hunedoara despre demersurile intreprinse la nivelul instantelor din circumscriptie pentru informarea corespunzatoare si unitara a justitiabililor si a profesionistilor din justitie. Astfel, in urma intalnirii din 30.01.2020 a echipei manageriale a Curtii de Apel Alba Iulia cu presedintii si vicepresedintii tuturor instantelor din circumscriptia teritoriala a Curtii de Apel Alba Iulia, s-a convenit ca toate instantele sa afiseze explicit tipurile de cauze urgente ce se judeca pe fiecare materie in perioada protestului pe portalurile instantelor din circumscriptie disponibile pe Portalul instantelor de judecata http://portal.just.ro/ si la toate salile de judecata.

Prin urmare, ne exprimam convingerea ca dupa data de 30.01.2020, s-au redus situatiile reclamate de inconsecventa la nivelul completurilor de judecata de la instantele din circumscriptia teritoriala si ca activitatea instantelor se va desfasura in continuare pe perioada protestelor intr-un mod mai predictibil pentru toti participantii la actul de judecata.

Echipa manageriala a Curtii de Apel Alba Iulia isi manifesta in continuare deschiderea spre dialog cu colegii avocati, parteneri indispensabili la infaptuirea Justitiei, pentru gasirea impreuna a celor mai bune solutii, in interesul superior al cetateanului implicat in actul de judecata”.


Iata si luarea de pozitie a vicepresedintei ASDA Silvana Racoviceanu:


Motto: 'Respectul nu tine cont de calitatea persoanei, tine doar de caracterul ei'. (Ovidiu Kerekes)

Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor din Romania isi manifesta intreaga solidaritate fata de protestul initiat public de catre avocatii din Hunedoara si Consiliul Baroului Hunedoara.

Aducem la cunostinta publicului faptul ca la data de 29 ianuarie 2020, cu ocazia judecarii dosarului 2621/221/2018, doamna judecator Ioana Nicoleta Gheberta din cadrul Judecatoriei Deva, a dispus in sarcina avocatului ales al inculpatului persoana juridica, masura amenzii judiciare in cuantum de 1.500 de lei.

Masura a fost motivata de lipsa nejustificata de la termenul de judecata stabilit in cauza, instanta aflandu-se in desfasurarea unui protest concretizat in suspendarea activitatii.

Cu toate acestea, avocatul in cauza sufera de o afectiune severa si a fost internata in spital, neputand fi prezenta in sala de judecata la un proces in care era implicata ca aparator, sens in care a formulat o cerere de amanare, dovedita cu acte medicale.

Atragem atentia totodata, Colegiului de conducere si Presedintelui Tribunalului Hunedoara, Doamna TIMISAN CARMEN MIHAELA, asupra faptului ca un minim respect aratat fata de avocatii care se prezinta in fata acestei instante, presupune anuntarea publica a completelor de judecata care s-au raliat deciziei de a protesta sau nu, astfel cum in prezent procedeaza colegii din majoritatea instantelor din Bucuresti si din tara.

Facem un apel astfel, colegilor magistrati din cadrul Tribunalului Hunedoara, in sensul continuarii dialogului cu factorii implicati, respectiv in sensul respectarii calitatii colegilor avocati care se prezinta in scop profesional in cauzele aflate pe rolul Tribunalului Hunedoara.

Solicitam totodata Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, precum si celorlalte barouri din tara, manifestarea unei pozitii de solidaritate fata de confratii avocati din Hunedoara”.


* Cititi aici comunicatul Baroului Hunedoara dinainte de prima negociere

* Cititi aici comunicatul de dupa esuarea primelor tratative

Comentarii

# Concluzie date 5 February 2020 18:50 +1

Amenda este nelegala pentru ca UNBR nu exista.

# Ghro date 5 February 2020 21:03 +3

Sesizata Inspectia Judiciara, eventual o amenda de % din salariu de la CSM si o pata pe mapa profesionala a doamnei, nu-i convine? Sa umble si ea prin instante sa anuleze decizia CSMului.

# me date 6 February 2020 01:32 -3

Cu scuzele de rigoare, din ce imi aduc aminte, Gheberta era avea probl. A intrat o data cu sotia in magistratura, si tin minte ca nu a fost prea ok la diverse probe. Avea o gandire "f interesanta" , f dura, fara empatie, fata de ceilalti.si nu prea avea ce sa caute in acest job. Stiu ca mai multi colegi din grupa ei erau uimiti de faptul ca a ajuns acolo

# basicuta date 6 February 2020 11:21 +2

adicatelea juzii pot sa faca greva si sa amane dosaru dar avocatul spitalizat trebuie sa nu lipseasca de la termen!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva