24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FALS LA DNA – Avocata Ingrid Mocanu si fostul sef al ANI Horia Georgescu au facut plangere penala impotriva expertilor DNA, pe care ii acuza ca au inventat prejudiciul din dosarul ANRP: “Au efectuat constatari intemeindu-se pe afirmatii neconforme realitatii, pe fals... Specialistii DNA nu au facut o analiza reala a pietei si au utilizat comparabile selectate dupa bunul plac, in scopul invocarii unui prejudiciu, iar nu in scopul aflarii adevarului” (Plangerea)

Scris de: B.G. | pdf | print

13 February 2018 18:05
Vizualizari: 7986

Fostul sef Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, fosta vicepresedinta ANRP si directoare in Ministerul Justitiei, avocata Ingrid Mocanu (foto), fostul deputat PNL Theodor-Catalin Nicolescu, fosta sefa a ANRP Ingrid Zaarour,i fostul vicepresedinte ANRP Mihnea Iuoras si fostul membru al Comisiei pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP Catalin Canangiu au depus plangere penala la PICCJ impotriva a trei experti DNA pe care ii acuza ca au inventat prejudiciul din dosarul ANRP.


Expertii Catalin Cucoara, Dorel Postelnicu si Radu Cristian Oltei sunt acuzati de catre semnatarii plangerii, fosti membri in Comisia pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANPR, trimisi in judecata de DNA dupa ce au fost acuzati ca au aprobat despagubiri pentru terenuri supraevaluate, de ilegalitati in efectuarea rapoartelor de evaluare: Exclusiv pe baza rapoartelor de constatare ale acestor specialisti s-a apreciat ca persoanele care aveau calitatea de beneficiari ai despagubirilor in cele trei dosare au primit despagubiri supraevaluate. Am fost trimisi in judecata fiind acuzati de comiterea infractiunii de abuz in serviciu prin aceea ca exercitandu-ne atributiile de serviciu in mod defectuos am acceptat ideea ca s-ar putea produce un prejudiciu (abuz in serviciu cu intentie indirecta). In plangerea depusa la PICCJ se arata ca specialistii DNA nu au facut o analiza reala a pietei si au utilizat comparabile selectate dupa bunul plac, in scopul invocarii unui prejudiciu, iar nu in scopul aflarii adevarului”.

Mai exact, acuzatiile aduse expertilor DNA privesc faptele de:

-abuz in serviciu;

-fals intelectual;

-uz de fals intelectual;

-marturie mincinoasa;

-inducerea in eroare a organelor judiciare;

Prezentam fragmente din plangere, pe care o atasam integral la final:

Sus-numitii sunt specialistii DNA care au efectuat rapoarte de constatare avand ca obiectiv evaluarea unor terenuri, in dosarul nr. 700/P/2015 al DNA.

Noi, partile vatamate din acest dosar, suntem membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din anul 2008. Exclusiv pe baza rapoartelor de constatare ale acestor specialisti s-a apreciat ca persoanele care aveau calitatea de beneficiari ai despagubirilor in cele trei dosare au primit despagubiri supraevaluate (…)

In temeiul suspiciunii ca despagubirile au fost supraevaluate, singurul mijloc de proba pentru aceasta sustinere au fost rapoartele de constatare ale numitilor impotriva carora am formulat prezenta plangere, au fost adoptate masuri preventive impotriva noastra (arestare, control judiciar, etc.) si am fost trimisi in judecata fiind acuzati de comiterea infractiunii de abuz în serviciu prin aceea ca exercitandu-ne atributiile de serviciu in mod defectuos am acceptat ideea ca s-ar putea produce un prejudiciu (abuz in serviciu cu intentie indirecta). (…)

Obiectul plangerii noastre este acela ca specialistii DNA (cu intentie directa) au efectuat constatari intemeindu-se pe afirmatii neconforme realitatii, pe fals, pe incalcari ale normelor lor profesionale si chiar pe incalcari ale regulilor elementare ale matematicii. (...)

Cucoara Ion Catalin a efectuat raportul de constatare privind evaluarea terenului ce a facut obiectul dosarului 26600/CC/2008 al ANRP.

Dincolo de faptul ca a extins obiectivele raportului de constatare, ca a incercat sa pretinda ca terenul se afla intr-o cu totul alta zona decat cea reala, atunci cand a efectuat evaluarea s-a raportat la adresa corecta. Cucoara Ion Catalin a efectuat raportul de constatare privind evaluarea terenului ce a facut obiectul dosarului 26600/CC/2008 al ANRP. (…)

In concluzie, pentru a arata ca exista un prejudiciu, faptuitorul 1 foloseste o metoda care nu are nicio legatura cu Standardele Internationale de Evaluare, nu corespunde acestora si nici macar nu este recomandata a fi utilizata pentru stabilirea valorii de piata de catre autorii sai. Faptuitorul 1 a calculat sapte coeficienti utilizati in formula de calcul finala de 100 de ori mai mici decat ar fi trebuit!. (…)

Gravitatea deosebita a faptei sale si reaua-credinta rezulta cu prisosinta din refuzul sau de a-si accepta vina si din tentativele de a induce in eroare, de a masca vinovatia sa.

Invederam faptul ca domnul Cucoara nu este la prima abatere de acest gen.

Astfel, acesta a fost suspendat o perioada de un an din profesia de expert judiciar de Ministerul Justitiei, prin decizia de sanctionare nr. 65/23 martie 2007.

Mai mult, intr-un alt dosar, aflat de 9 ani pe rolul instantelor de judecata (Curtea de Apel Bucuresti) acelasi specialist, Cucoara Ion Catalin, a efectuat rapoarte de constatare si a stabilit ca ar exista o subevaluare cu 100 milioane de dolari, iar in urma expertizei efectuate in aceasta cauza a rezultat ca nu exista prejudiciu si ca rapoartele de constare ale acestui specialist sunt gresite (Dosar nr. 6536/2/2008 al Curtii de Apel Bucuresti). (…)

Faptele specialistilor Postelnicu si Oltei

Ambele rapoarte de constatare sunt intocmite de faptuitorii 2 si 3, motiv pentru care solicitam, ca dupa constituirea noastra ca parte civila in dosar, atragerea raspunderii civile sa se faca in solidar.

Rapoartele de constatare sunt realizate de catre o persoana incompatibila, deci fara drept de a ocupa vreo functie publica si de a efectua vreun act in aceasta calitate.
(…)

Din verificarile comisiei de experti, domnul Oltei Radu Cristian nu avea calitatea de evaluator la data efectuarii raportului de constatare (nu o are nici astazi). Ceea ce este cu adevarat grav, este faptul ca domnul Oltei nu a fost niciodata specializat in evaluarea proprietatii imobiliare, paratul fiind evaluator autorizat numai in domeniul evaluarii intreprinderilor, fondurilor de comert si a altor active necorporale. (…)

Atitudinea lipsita de loialitate a faptuitorilor in administrarea acestor probe rezulta si din faptul ca specialistii invoca interdictia utilizarii ofertelor de catre noi in timp ce ei insisi stabilesc valoarea imobilelor de evaluat utilizand oferte, atat in aceasta cauza cat si in altele, identice (de exemplu, in ANRP 1, conform raportului atasat prezentei).

In plus, inainte de a sustine ideea existentei unor prejudicii, paratul Postelnicu, pe atunci evaluator, membru ANEVAR, fara a avea calitatea de specialist, a atestat sub semnatura ca un raport de evaluare intemeiat exclusiv pe oferte corespunde Standardelor Internationale de Evaluare (cu titlu exemplificativ am depus un raport de evaluare incheiat pentru Municipiul Piatra Neamt in anul 2007).

Mai mult, intr-un dosar similar, cel in care a fost trimisa in judecata Comisia din care facea parte doamna Alina Bica, aceiasi parati au intocmit raportul de constatare (anexat) folosind drept comparabile numai oferte.

Aceasta este, in opinia noastra, dovada suprema a faptului ca paratii nu urmaresc aflarea adevarului, ci inventeaza pretexte pentru a invoca existenta unor prejudicii. (…)

In realitate, specialistii DNA nu au facut o analiza reala a pietei si au utilizat comparabile selectate dupa bunul plac, in scopul invocarii unui prejudiciu, iar nu in scopul aflarii adevarului
. (…)

In concluzie, faptuitorii 2 si 3 au realizat raportul de constatare incalcand regulile stiintei evaluarii, precum si selectand si utilizand comparabilele de o maniera pur subiectiva si evitand identificarea unor date cu adevarat relevante pentru activitatea lor stiintifica din motivul ca acele date le-ar fi zadarnicit planul de a pretinde ca exista un prejudiciu. (…)

Daca se are in vedere gravitatea acuzatiilor formulate in temeiul unor rapoarte de constatare incheiate prin incalcarea legii, consecintele pe care stabilirea prejudiciului de maniera aratata le-au produs asupra vietilor noastre private, libertatii si carierelor noastre, natura informatiilor transmise si mesajul transmis altor organe ale statului si opiniei publice au fost de natura a ne crea un grav prejudiciu.

Gravitatea deosebita a incalcarii drepturilor noastre rezulta si din faptul ca afirmatiile sunt formulate de organe ale statului care dincolo de obligatia de a nu ne vatama drepturile fundamentale au si obligatia de a-si exercita atributiile corect, impartial si prin respectarea stricta a dispozitiilor legale, sustinerile lor beneficiind din acest motiv de o prezumtie de seriozitate si legalitate in ochii procurorilor, instantelor si opiniei publice, fapt de natura a amplifica prejudiciile suferite de noi.

A 'descoperi' prejudicii prin astfel de fapte ilicite pentru ca apoi alte organe ale statului sa le foloseasca drept temei pentru invocarea unor suspiciuni de natura penala, reprezinta un pericol extrem de grav pentru statul de drept si pentru drepturile si libertatile fundamentale ale individului”.

Comentarii

# Goargăș date 13 February 2018 20:29 +11

Rapoartele de constatare ale "specialiștilor" DNA sunt superflue. Acestea nu pot fi luate în considerare de instanța de judecată care trebuie să dispună efectuarea unor expertize efectuate de experți INDEPENDENȚI, nu salariați ai acuzatorului.

# SANCHI date 13 February 2018 22:01 +1

HG a fost taxat că n-a fost în stare să-l oprească pe cel candidat independent să ajungă la PE - părerea mea.

# Marilica Monroe date 13 February 2018 23:23 0

La multi ani Horica spaga nu prea mica!

# DODI date 14 February 2018 00:01 +2

Avalanșa a pornit spre DNA și trebuie să fii prost ca tractoristul de lăzăruc sau ca infatuatul de ciolanis să crezi că te poți pune de-a curmezișul. Cei care o fac se vor duce cu ea la vale. Sunt doar curios până unde se va rostogoli avalanșa. Pentru că principalii vinovați de această mizerie (hăhăilă, macovei, ciolanis) stau pe margine și se uită, rânjind mâzește, la fraierii care sunt luați la vale. Iar ei (cel puțin primii doi) trec la un nou pahar.

# Pif date 14 February 2018 10:57 +4

Macovei avea gura a(i)urita in urma cu o saptamana cand explica Verei Jourova si altor europarlamantari ca "la noi, prezumtia de nevinovatie este mult mai bine protejata decat prevede Directiva". O fi citit/vazut cotoroanta in sticla de votca. Atat discursul cat si viitorul apropiat. Procuroarea comunista isi poate face acum guler din prezumtia de nevinovatie super protejata si sa defileze prin Parlamentul European cu prezumtia ferfenita la gat, urmata de alaiul ei de #rezistenti.

# sanchi date 14 February 2018 11:45 +2

Agenta Maka Hari e cea mai tare din parcare! Doar a fost omu de încredere al securiștilor implicați în ȚIGARETA II. De alte lupte cu milițieni nu am... bibliografie :P

# Goargăș date 14 February 2018 11:10 +2

Valoarea de piață sau valoarea justă" este o himeră, o fata morgana, greu de atins, greu de descoperit, cu un conținut mare de relativitate. De aceea "specialiștii" in evaluarea terenurilor trebuie să fie foarte atenți, "să măsoare de trei ori și să taie o singură dată". Băi aceștia, nu mai fiți sevitori, nu vă mai jucați cu viața și libertatea oamenilor că toate se compensează/plătesc pe lumea asta, mai devreme sau mai târziu. P.S. Nu am nicio legătură cu speța și nici cu persoanele respective. Pur și simplu încerc să fiu un om drept.

# Bratianu date 14 February 2018 16:47 0

Cinste domniei sale , doamna Mocanu ! Ar trebui ceruta suspendarea si a lu` Kovesi si a lui Lazar , pt. complicitate si musamalizare .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva