23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

GOANA DUPA BANI – Baroul Dolj a intocmit lista neagra a avocatilor care nu si-au platit birurile catre Casa de Asigurari a Avocatilor si ii ameninta cu suspendarea din profesie daca nu-si vor achita restantele in 10 zile. Conducerea Baroului Dolj ii obliga pe avocati la plata unor "taxe profesionale", indiferent daca au sau nu venituri. Masura de la Dolj o precede pe cea a Baroului Olt, care recent a suspendat din profesie alti 18 avocati

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

3 June 2014 15:43
Vizualizari: 7615

Avocatii doljeni care nu si-au platit contributia individuala obligatorie catre Casa de Asigurari a Avocatilor risca sa fie suspendati din profesie daca nu vor proceda la achitarea acestei taxe pana la data de 9 iunie 2014. Printr-o comunicare, din data de 30 mai 2014, postata pe site-ul Baroului Dolj condus de avocatul Ioan Turculeanu (foto), avocatii sunt informati ca a fost intocmita o "lista a restantierilor la plata taxelor profesionale", si a fost stabilit un termen de zece zile pentru plata contributiilor obligatorii catre CAA a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania condusa de avocatul Gheorghe Florea. In caz contrar, in baza articolului 28 lit. c) din Legea nr.51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, care prevede ca "in caz de neplata totala sau partiala a taxelor si a contributiilor profesionale catre barou, catre U.N.B.R. si catre sistemul propriu de asigurari sociale, timp de 3 luni de la scadenta acestora si pana la lichidarea integrala a datoriilor", avocatii vor fi suspendati din profesie.


Iata ce se specifica in comunicatul de pe site-ul Baroului Dolj:

"Consiliul Baroului Dolj, in sedinta sa din 29 mai 2014, a luat act de lista avocatilor restantieri la plata taxelor profesionale, actualizata la data de 29.05.2014, comunicata de Filiala Dolj a Casei de Asigurari a Avocatilor si a stabilit un termen de 10 zile pentru indeplinirea obligatiilor de plata, respectiv pana la data de 09.06.2014; in cazul neachitarii in termenul stabilit, se va lua masura suspendarii din exercitarea profesiei, in temeiul art.28 lit.c din Legea nr.51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat si art.49 alin.(1) lit.c din Statutul profesiei de avocat".

De evidentiat este ca Baroul Dolj face referire la asa zise "taxe profesionale" pe care avocatii trebuie sa le achite, denumire care duce cu gandul la o suma obligatorie fixa, intrucat taxele nu sunt procentuale prin existenta lor. Or, ceea ce avocatii trebuie sa plateasca de fapt este contributia individuala obligatorie retinuta din venitul brut realizat din exercitarea profesiei, care este de 10%, conform deciziei UNBR din data de 14 decembrie 2014, si care nu poate fi mai mare de 1.250 lei, indiferent de veniturile incasate. Carevasazica, avocatii care au incasat 500.000 euro intr-o luna ca urmare a contractelor de asistenta juridica incheiate vor plati la fel ca avocatii care au avut castiguri de doar 2.000 lei in luna respectiva.

In aceste conditii, in cazul avocatilor care nu au realizat venituri timp de cateva luni, ne intrebam, cat li se poate cere si de unde, atat timp cat ei nu au fond de rezerva cum are CAA? Raspunsul sta tot in decizia UNBR din 14 decembrie care stabileste o cota individuala minima obligatorie de 80 de lei pentru avocatii stagiari si 250 lei pentru avocatii definitivi.

Cu toate aceste, nu putem sa nu remarcam mai multe aspecte.

Primul se refera la absurditatea obligarii platii acestor sume in conditiile in care avocatilor nu le sunt garantate venituri constante. Un altul este cel al calitatii pe care o are profesia de avocat, care este una liberala.

Un alt aspect care trebuie subliniat este cel al imposibilitatii platii contributiilor individule obligatorii de la momentul suspendarii avocatului din profesie, ca urmare a interzicerii, fara drept de contestare, a dreptului de exercitare a profesiei de avocat, singura sursa de venit in cazul multor avocati.

Evident, in aceasta situatie, masura aplicata de conducerea Barourilor determina practic indepartarea momentului platii birurilor catre CAA de catre avocati, ca urmare a suspendarii dreptului de a profesa.

Mai mult, dupa suspendare, avocatii nu doar ca sunt nevoiti sa faca rost de bani, de neunde, pentru a-si achita restantele catre CAA, dar sunt obligati sa achite si o taxa de reinscriere in Tabloul avocatilor activi, taxa care se ridica la circa 1.500 lei.

Ce este mai interesant este ca instantele aplica cu litera de lege deciziile UNBR de suspendare din profesia de avocat, urmarind "listele negre" ale avocatilor rau platnici de mai bine de 14 ani, magistratii transformandu-se in executori judecatoresti ai dispozitiilor Uniunii.

Masura dispusa de conducerea Baroului Dolj nu este una singulara, ea alaturandu-se demersului de la inceputul anului 2014, cand Baroul Olt a procedat la suspendarea din profesie a nu mai putin de 18 avocati, pe motiv de neplata a contributiilor individuale obligatorii.

Consiliul Concurentei verifica legalitatea masurii suspendarii din profesie

Toate aceste nereguli au fost semnalate si de avocati, care au acuzat abuzurile la care sunt supusi cu incalcarea Constitutiei (art.40, 41 45, 53), dar si a drepturilor fundamentale – principiul libertatii absolute a avocatului.

De altfel, la acest moment, Consiliul Concurentei efectueaza cercetari la Uniunea Nationala a Barourilor din Romania condusa de avocatul Gheorghe Florea, ca urmare a sesizarilor formulate de mai multi avocati suspendati, in care verifica legalitatea masurii suspendari din profesie.

Acest lucru reiese dintr-un raspuns oferit de Consiliului Concurentei pentru Lumeajustitiei.ro:

"Ca urmare a solicitarii dvs. formulate in baza Legii 544/2001 privind accesul liber la informatii de interes public, inregistrata la Consiliul Concurentei cu nr. RG 4052 din 15.04.2014, va comunicam faptul ca in prezent autoritatea romana de concurenta nu are in derulare vreo investigatie in sensul art. 33 din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata (denumita in continuare Legea concurentei), privind un posibil comportament anticoncurential al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

Autoritatea de concurenta efectueaza in momentul de fata doar o examinare preliminara cu privire la unele fapte ale Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, in functie de rezultatele careia se va decide daca exista suficient temei de fapt si de drept pentru declansarea unei investigatii in legatura cu o posibila incalcare a Legii concurentei.

Trebuie precizat faptul ca avocatii care isi exercita profesia in regim de libera practica sunt considerati intreprinderi iar asociatiile in care se grupeaza, asociatii de intreprinderi. In masura in care deciziile unei astfel de asociatii privesc aspecte din piata, acestea pot intra sub incidenta Legii concurentei.

Reprezentatii CAA au vrut salarii mai mari cu 25% pe motiv de excedent

In acest context, trebuie amintit ca la Congresul avocatilor de la sfarsitul lunii martie 2014, reprezentatii Casei de Asigurari a Avocatilor au propus Conducerii UNBR sa supuna la vot marirea cu 25% a salariilor lucratorilor din cadrul CAA. Argumentatia acestei propuneri a stat in faptul ca in anul 2013 Casa de Asigurari a Avocatilor a avut un excedent de circa 4 milioane lei, la care se adauga fondul de rezerva de peste 12 milioane lei. Asa cum era de asteptat, propunerea a fost respinsa.

Iata ce a declarat pentru Lumeajustitiei.ro presedintele UNBR Gheorghe Florea la scurt timp dupa decizia adoptata in Congresul UNBR: "Pot sa va spun ca in Congres s-a decis inghetarea salariilor de la Casa de Asigurari a Avocatilor. A existat vot majoritar pentru respingerea acestor propuneri, iar democratia si-a spus cuvantul, lucru care nu poate decat sa ma bucure".

Comentarii

# POLO.NICU date 3 June 2014 15:59 +1

Si eu ma bucur - ca si nea Florea - ca democratia functioneaza. Intr-un singur sens bag seama

# pune mina si plateste date 3 June 2014 20:20 -1

daca nu esti de acord hai sictir du-te la taxi

# hai la Bota!!!!!!!!!! date 3 June 2014 16:28 0

http://www.juridice.ro/321998/despre-nup-uri-sup-uri-si-clasari-in-cazul-avocaturii-clandestine.html

# ptiu drace date 3 June 2014 17:28 +2

Iauzi bre, se revoltara pacalicii oltenasi de la olt. Cica procurorii lor e prosti si numai ei e destepti. Mai k . K. narilor voi nu puteti merge la buda de foame fiindca sunteti o gloata de natarai prosti care credeti ca sunteti avocati. Voi care nu aveti acte strigati hotii? Hai ca sunteti de tot risul, multi si prosti.

# tipatescu date 3 June 2014 17:28 +1

Domnul Florea cred ca are o definitie proprie a termenului de democratie. Sunt curios ca jurist cum se aplica din punctul sau de vedere democratia la o profesie liberala. O profesie unde nicu un venit nu este garantat. Din punctul domniei sale de vedere oare democratie inseamna sa platesti taxe pentru venituri 0?

# garantia exista date 3 June 2014 20:23 0

pana si cel mai prost clantau tot fraiereste cativa amarati de acolo 

# trahanache date 4 June 2014 21:48 +1

ESTI PROST TIPATESCULE.Ce stii tu de avocatura adevarata?

# TITULESCU date 3 June 2014 17:48 +11

AR TREBUI SA NU MAI PLATEASCA NICIUN AVOCAT TAXELE SA VEDEM PE BANII CUI MAI STAU CEI DIN CONSILIILE BAROURILOR ,SA VEDEM PE BANII CUI MAI PLECA IN EXCURSII SI PE BANII CUI MAI ORGANIZEAZA CAMPIONAT DE FOTBAL DAR CAND TE BAZEZI PE MULTI INDIVIZI CARE DUPA INTELECT NU AR FI TEMINAT NICIO FACULTATE DAR DATE FIIND TIMPURILE IN CARE DREPTUL E LA COLT DE STRADA e logic ca POTI SA FACI CE VREI FIINDCA TURMA E TURMA. CAND SE VA AJUNGE IN ZIUA IN CARE SE VA VEDEA CLAR CA BANII DE PENSII SUNT CHELTUITI DEMULT VOR RASPUNDE CEI DIN CONSILIILE BAROURILOR CARE AZI CHELTUIESC BANII DUPA BUNUL PLAC. A nu fiindca e o adunare generala care-i descarca de orice cheltuiala SI ASTA E NIVELUL, DE ASTA AVOCATURA CARE A DECAZUT ASA DE MULT FIINDCA AVOCATII ISI DAU IN CAP UNII LA ALTII SI NU SUNT PREOCUPATI DE A LUA MASURI PENTRU RESPECTAREA LOR SI A PROFESIEI . De fapt FARFURIDI TOT AVOCAT ERA si ar mai fi ceva AVOCATURA de succes SE FACE PRIN STIINTA DE CARTE sau PRIN TRAFIC DE INFLUENTA ?

# Floricica Ghiocel date 3 June 2014 19:15 +3

Alo barourile nu va preocupa plata avocatilor din oficiu ca acestia sa isi achite\" zeciuiala\" catre Mr.Bean Florea?Ne-am saturat de acest individ care a facut numai rau profesiei.Trebuie destiut de urgenta acest individ fara scrupule..Toata lumea din tara este nemultumita de conducerea UNBR..Sa va fie rusine ca nu ne reprezentati..

# oarecare date 3 June 2014 20:38 0

Atat sunteti de natarai incat va duce Bota cu zaharelul foarte usor. El critica si injura anumite persoane cu functii : Florea, Iordachescu, Predoiu, Corlatean, Kovesi, etc, iar voi ii tineti isonul. NICIODATA nu veti fi recunoscuti schimbandu-se vreun sef. La ce fa foloseste daca e schimbat unul din ei ? S-au tot schimbat si tot nu va crede nimeni avocati. Bai, dar natarai mai sunteti !!!! II critica doar ca sa va abureasca pe voi ca ei sunt de vina pentru insuccesele voastre. Oricine ar fi in locul acestora, aceeasi soarta veti avea, voi injurati pe cine nu trebuie, NU ARE NICIO LEGATURA CU CAUZA VOASTRA !!!

# florica date 3 June 2014 20:06 +1

Eu il reprezint numai pe dobitocul de avi multe nume.

# Gogu date 3 June 2014 21:12 +1

Mamaliga romaneasca explodeaza greu ! Mai suportam, ca de ! Suntem romani !

# avocat traditional date 3 June 2014 22:29 +2

Lasilor hai sa il mazilim pe florea si gasca putregaioasa. E cazul sa-i pensionam si sa ne vedem de treaba. Asta umbla numai cu minciunele ca sa ne ia banii, vede numai razboaie cu bota si hoteluri pentru neamuri. Sa-l trimitem unde-i este locul, la pensie.

# awa date 4 June 2014 07:00 0

La pensie de 2000 lei lunar! Ar fi cam mult pentru capacitatea sa?8)

# LUJU, MINTI cu nerusinare. Cota este la Casa de asigurari !! date 4 June 2014 08:00 0

\"asa zise \"taxe profesionale\" pe care avocatii trebuie sa le achite, denumire care duce cu gandul la o suma obligatorie fixa, intrucat taxele nu sunt procentuale prin existenta lor. Or, ceea ce avocatii trebuie sa plateasca de fapt este contributia individuala obligatorie retinuta din venitul brut realizat din exercitarea profesiei, care este de 10%, conform deciziei UNBR din data de 14 decembrie 2014, si care nu poate fi mai mare de 1.250 lei, indiferent de veniturile incasate.\"

# si iarasi MINTI,LUJU.tot cu rerusinare.Cota este catre CAAV! date 4 June 2014 08:02 +1

Raspunsul sta tot in decizia UNBR din 14 decembrie care stabileste o cota individuala minima obligatorie de 80 de lei pentru avocatii stagiari si 250 lei pentru avocatii definitivi.

# Hai sa vedem cum savarseste pers fizica FAPTE ! date 4 June 2014 08:04 +1

examinare preliminara cu privire la unele fapte ale Uniunii Nationale a Barourilor din Romania,

# cata NERUSINARE si IPOCRIZIE ! date 4 June 2014 08:08 +1

\"instantele aplica cu litera de lege deciziile UNBR de suspendare din profesia de avocat, urmarind \"listele negre\" ale avocatilor rau platnici de mai bine de 14 ani, magistratii transformandu-se in executori judecatoresti ai dispozitiilor Uniunii\".Instantele disperate de lipsa de fonduri la buget, pt. marirea salariilor lor si contributiile la CAS si CNAAS, dispun verificari ale notarilor si avocatilor (nu si executorilor). Mi-a comunicat-o dei de la fisc, care mi-au si spus ca ii doare in spitz de banii av., deoarece acestia intra direct in bugetul Min. Just. Unde sunt veremurile cand Jud Craiova si Trib Dolj cenzurau onorariile \"excesiv de mari, in raport cu aprecierea judec\"?Au cerut bani in nov pt marire de salarii, iar Ponta si Cazanciuc au aratat cu destu\' catre av si notari !

# cata NERUSINARE si IPOCRIZIE ! date 4 June 2014 08:11 0

Fiecare filiala a casei de asig, transmite catre decidentii CAP lista unor astfel de intarziati la plata, deoarece, e scris in lege ca bugetul MJust se face din taxele si impozitele platite de catre avocati,notari, execut (mai usor).Dupa ce iau la cunostinta, ...au grija juzii de astfel de specimene.

# catel avocatel date 6 June 2014 19:28 0

,,e scris in lege ca bugetul MJust se face din taxele si impozitele platite de catre avocati,notari, execut (mai usor)\'\' oare nu este vorba de dubla impozitare?

# intrebari pt UNBR si CAAv date 4 June 2014 08:18 +1

1. ce salarii au salartiatii Cassei? 2. ce au facut sa determine membrii sa isi depuna actele la control, pentru verificarea declaratiilor (multe date in fals!)?; 3. ce au facut sa nu se prescrie sumele in ultimii 11 ani ? 4. daca nu au acut nimic pt. pct. 2 si 3, mai vor bani ? PS \"avocatii care isi exercita profesia in regim de libera practica sunt considerati intreprinderi iar asociatiile in care se grupeaza, asociatii de intreprinderi\" - nu zau? Si la fisc, desi aveti CIF, cine declara? La banca ce esti asimilat, cand iti deschizi cont? La CASS cine declara? Mai studiati legea puisori! Pot sa dau cateva hot ale Judec Craiova si Trib Dj, de cenzurare a onorariilor,av retrocedand onorariul cenzurat, si solicitand restituirea impoz pe profit si CASS?

# Chelnerul date 4 July 2014 21:20 0

In mod sigur sunt numi rubedenii de familii bune, gen Pona cu socrul sau fost ministru la Agricultura acum senator si sotioara sa dupa ce a ocupat alte functii acum ii convine in Parlamentul European, se pare ca au facut un cuplu bun chiar daca s-au casatorit din interes, toti traiesc bine cum spunea basescu in trecutus mare, mare viitor si bogatie au acumulta ei si magistratii di Romania, dar functii publice pe alese ca nu mai sunt destepti ca ei prin tara, si fraerii voteaza continuu PSD, PLN,PD,PMP si latii ne sfodeaza spunand ca ne mai da 0,00002 la suta la salariu. Cine sunt ei, ii vedem pe la televizor decand cu scandalul Bercea mondialul si Basescu Mireca. Pana cum tineau toti cu Basescu, acum au inceput s-o dea la intors spre Ponta.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva