2 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

GROPARII DE LA CSM – Centrul de Resurse Juridice acuza modul in care CSM a tratat sesizarile asociatiilor profesionale privind declaratiile generalului Dumitru Dumbrava despre implicarea SRI in Justitie: “In registrul obisnuit, s-a grabit sa ingroape sesizarile intr-o maniera formalista, fara sa antameze fondul... CSM a hotarat sa sesizeze CSAT sa verifice toti judecatorii, procurorii... Intrebarea este de ce nu au inceput cu ei insisi? 'Campul tactic' e putin probabil sa se afle la judecatorii”

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 mai 2015 11:45
Vizualizari: 6313

Centrul de Resurse Juridice isi exprima solidaritatea cu demersurile initiate de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania dupa declaratiile generalului Dumitru Dumbrava din SRI, care a explicat cum instantele au devenit camp tactic si cum serviciul urmareste dosarele pana la solutionarea lor definitiva. Demersuri prin care asociatiile profesionale au cerut CSM sa ia pozitie si sa solicite explicatii de la SRI, dar care au ramas fara raspuns concret din partea Consiliului si a presedintelui Klaus Iohannis.


Intr-un comunicat al Centrului de Resurse Juridice de joi, 21 mai 2015, semnat de directoarea executiva Georgiana Iorgulescu (foto), se atrage atentia asupra modului in CSM a ingropat sesizarile asociatiilor profesionale, evitand sa le dezbata pe fond. De asemenea, CRJ se refera si la decizia CSM de a sesiza CSAT privind verificarea judecatorilor si procurorilor si a declaratiilor date pe proprie raspundere privind colaborarea cu serviciile de informatii. In acest sens, CRJ ii intreaba pe membrii CSM de ce nu au inceput acest demers chiar cu ei, fiind putin probabil ca acel “camp tactic” despre care vorbea generalul Dumitru Dumbrava sa se afle la judecatorii:

Iata comunicatul Centrului de Resurse Juridice:

Declaratie de sustinere

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) sustine solicitarile Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR) precum si a Asociatiei Procurorilor din Romania (APR), ramase fara raspuns concret din partea Consiliului Superior al Magistraturii si a Presedintelui Romaniei.

Sesizarile asociatiilor profesionale privesc probleme extrem de grave, care aduc atingere insasi substantei democratiei: posibilitatea existentei ofiterilor acopeperiti ori colaboratorilor in randul magistratilor (lucru expus de catre fostul presedinte al Romaniei, fost presedinte CSAT, dl. Traian Basescu) si, pe de alta parte, implicarea SRI in procedurile judiciare pana la solutionarea definitiva a cauzei, asa cum reisese din declaratiile dlui. general Dumbrava. Potrivit acestora, SRI se afla in plin 'camp tactic', alaturi de procurori, politisti si judecatori.

Aceste lucruri, daca sunt reale, indica inexistenta independentei justitiei, faptul ca justitiabilul nu are acces la un tribunal independent, respectiv la un judecator impartial. Asa incat lucrurile necesita dezbatere in societate, clarificare si investigare. Ce fel de sistem judiciar dorim sa avem?

Consiliul Superior al Magistrurii, in registrul obisnuit, s-a grabit sa ingroape sesizarile intr-o maniera formalista, fara sa antameze fondul. Este ceea ce se numeste ridicarea unor exceptii pentru a se evita dezbaterea pe fond. Membrii societatii civile din CSM, ca de obicei, nu s-au pronuntat.

Astfel, CSM a hotarat sa sesizeze CSAT pentru ca acesta, in virtutea atributiilor legale, sa verifice toti judecatorii, procurorii, personalul auxiliar si asimilat (aproape 9.000 de persoane inmultit cu 2, pentru ca solicitarea s-a transmis pentru anii 2013 si 2014) pe temeiul ca nu pot face o prioritizare intrucat ar 'imixtiona cu activitatea unei alte institutii'. Intrebarea este de ce nu au inceput cu ei insisi, urmand apoi functiile cheie din magistratura? 'Campul tactic' revelat anterior e putin probabil sa se afle la judecatorii.

In ceea ce priveste celelalte solicitari ale asociatiilor, de aparare a independentei sistemului judiciar ca urmare a declaratiilor sefului directiei juridice a SRI, precum si de sesizare a SRI pentru clarificarea declaratiilor acestei institutii, acestea au fost respinse de CSM.

Solicitarile adresate Presedintiei, de includere a acestor probleme pe ordinea de zi a proximei sedinte a CSAT au ramas si ele fara raspuns.

In schimb dl. Cezar Preda, membru in Comisia parlamentara comuna de control a SRI, fara sa fie sesizat ori sa se autosesizeze, a transat problema in sensul ca nu exista ofiteri acoperiti in magistratura.

Intr-o tara in care organele de cercetare si autoritatea judecatoresaca ar functiona, nu s-ar pune pe ordinea de zi a CSAT problema defrisarilor ilegale (ele au loc de 25 de ani). Chiar daca valul de simpatie este incontestabil. Daca, insa, se pune, se cheama ca organele/institutiile mentionate anterior nu functioneaza.

Iar, daca asociatiile profesionale ale magistratilor indica posibile derapaje grave in cadrul sistemului judiciar si ele nu sunt tratate la modul cel mai serios cu putinta de institutiile-garant, ei bine, iata o mare problema de siguranta nationala”.

*Cititi aici comunicatul Centrului de Resurse Juridice

Comentarii

# Salvamar date 21 mai 2015 12:27 +12

Exista o singura problema. legislatia. Pe de o parte e ilegal ca procurorii si judecatorii sa fie ofiteri sub acoperire, pe de alta parte legea interzice devoalarea agentilor sub acoperire. Va amintesc ca basescu care avea ORNIS la cel mai inalt nivel a cerut lista acoperitilor de la SIE si aia i-au dat cu flit pentru ca legea nu permite nici macar detinatorului de ORNIS sa aibe acces la o astfel de lista. Poate ca ar trebui modificata legea intr-un mod inteligent care sa permita verificarea acestei liste. Suntem intr-un cerc viciios. Nu e voie sa avem judecatori si procurori sub acoperire, dar tot legal SRI nu poate fi obligat sa devoaleze agenti sub acoperire. Hai sa zicem ca strangem cu usa SRI sa isi retraga teoretic ofiterii sub acoperire si sa-i treaca in rezerva (fara a le devoala numele) - actiunea ar fi inutila - acesti indivizi ar ramane santajabili, cu sabia lui Damocles de-asupra capului ca s-ar gasi ”cineva” sa-i deconspire pe surse.

# Salvamar date 21 mai 2015 12:35 +11

Singura modalitate de a rezolva problema este REFORMAREA serviciilor. O noua organigrama, un Control parlamentar al serviciilor ca in SUA, iar o echipa de trei procurori militari sa ia la purecat lista acoperitilor. Toti care sunt agenti sub acoperire si sunt judecatori sau procurori sa fie trecuti in rezerva sau sa devina ofiteri la vedere, dar sa fie i scosi din sitemul juridic. Se poate face asta fara tam tam. persoanele respective pot trece fie in avocatura, fie direct angajati la ”vedere” in SRI.Altfel batem apa in piua. Conditia obligatorie pentru asta este ca Iohannis sa decapiteze si sa scoata in rezerva actuala conducere a SRI si SIE si sa aibe curajul, dupa aceasta actiune, sa propuna in CSAT o astfel de legislatie. Ea nu poate fi pusa in aplicare acum, pentru ca in CSAT orice actiune se ia prin consens si probabil, de fapt in mod sigur, sefii serviciilor s-ar opune. Stiu ca este o utopie....Il vedeti pe Iohannis facand asta? Eu nu...El stie cum s-a ales presedinte.....fara s

# mulder, agentul mulder date 21 mai 2015 17:13 +8

Niciodata in Ro nu se va intampla nimic in descoperirea ofiterilor acoperiti care actioneaza ilegal, niciodata nu se va face nimic pt identificarea fostilor securisti care au facut politie politica (vezi dupa cati ani de la revolutie au fost condamnati tortionarii care au 100 de ani, mancand pensie speciala 45 de ani!!) pt ca statul roman este cel mai "stat mafioto-securist" condus de jeguri politico-mafioate care isi apara "statutul de drept"si de facto! Anii 1950 erau blanzi fata de ce se intampla acum! Si se mai dau si patrioti!

# Gheorghe Moise date 21 mai 2015 13:24 -3

... _ @["Centrul de Resurse Juridice [Care ?!] isi exprima solidaritatea cu demersurile initiate de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania [Care ?!], Asociatia Magistratilor din Romania [Care ?!] si Asociatia Procurorilor din Romania [Care ?!] dupa declaratiile (.) din SRI, care a explicat cum instantele au devenit camp tactic si cum serviciul urmareste dosarele pana la solutionarea lor definitiva."] ... _ Eroarea, nu este aceea, [ca, sau implicita in]: -"SRI, care a explicat cum instantele au devenit camp tactic si cum serviciul urmareste dosarele pana la solutionarea lor definitiva.", ... ci faptul ca Sri, nu este autentic, ci este "o clona a unei sume / adunaturi, de S.S." /["Cia & Mossad & Dst & Avo, si altii, alias Sri (coroboreaza) _ Matei 24/28; _ Romani[a] 11/3-[5],8; _ Daniel 11/14. ... _ Admin,[care zici: -"in mintea stramba si lucrul drept se stramba], te rog: -Nu mai cenzura/nu mai stramba Caile Mele _ Faptele Ap.13/10,40. ... = Cu stima. -Mesia.

# LA PLACINTE INAINTE date 21 mai 2015 13:41 +9

Încasară lefuri frumoase cei din CSM, se plimbară la capătul lumii iar acum sunt deranjați taman de cei din tagmă. Ce vremuri de restriște pentru cei ce o fac pe mortu-n păpușoi :P  

# Gheorghe Moise date 21 mai 2015 14:54 +4

... _ Vor sa duca lumea in eroare, "zicand ca divorteaza", dar "continua sa faca dragoste in taina, activand in concubinaj, mai ferit de ochii lumii, ca prea bate la ochi dezmatul lor pe fata, devenind necredibili"; _ Se intalnesc in taina, prin felurite concedii / vacante, si[-si] predoiu "strategiile si planurile de manipulare, dominatie si control, ...ba prin Dubai, ba prin New York, ba prin "insule exotice _ Madeira [!]?, Vatican [?!]", si multiple escale, intermediare. = Cu stima. -Mesia.

# golan P-ta Universitatii date 21 mai 2015 23:46 0

In cazul ca atatea asociatii de juristi au constatat asumarea pe fata a faradelegii SRI,de a comanda de la inceput pana la finalizarea cauzelor din instante ce sentinta sa se dea,de ce nu dau in judecata acesti juristi ce se revolta sri-ul asta nelegiuit,inclusiv CSAT-ul daca acesta le-a dat cumva ordin secret de a deveni satrapi,stat in stat,fara nici-o ingradire in hotiile lor.Pe mine m-au revoltat amenintarile lor la telefon(unele directe,altele cu voce ''soptita'' cu intrebarea initiala''se aude?''inclusiv aia ce au folosit-o ulterior,conform Gazetei Sportului, in amenintarea unui arbitru elvetian al meciului RO-Danemarca,cand pe fondul unui ''huruit''s-a auzit un riset ca din cavou-GS l-a denumit lugubru-si l-au amenintat talhareste pe acel arbitru(eu am inchis telefonul-n-am ma asteptat amenintarea),si alte actiuni specifice ''democratice''de ale lor,dar daca eu as fi solicitat ''statului de drept''pedepsirea si ingradirea SRI,ce instanta mi-ar fi dat castig de cauza?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2022 – Zi caniculara pentru Vasilica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva