9 decembrie 2019

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Guvernul a taiat pensiile si salariile

Scris de: Sorin ROSCA-STANESCU

29 noiembrie 2019 12:03
Vizualizari: 3885

In timp ce dezbaterea este in toi, reprezentantii Guvernului, lamentandu-se pe marginea gaurilor negre lasate de PSD, noua administratie a taiat in carne vie discret, dar temeinic, printr-o smecherie clasica, toate veniturile romanilor. In frunte cu pensiile si salariile. A facut-o nu ostentativ, cum aratam mai sus, ci disimulat. Prin scaderea valorii leului. Operatiune care duce la inflatie.


Romanii primesc intr-o majoritate covarsitoare salariile in lei. Ele nu sunt consolidate prin raportare la moneda europeana. Pensiile toate sunt in lei. Ca si cele mai multe dintre economii. Dar ratele la banca pentru imprumuturi sau la furnizorii de aparatura sau servicii, sunt platite tot in lei. Dar pretul tuturor serviciilor si tuturor produselor urmeaza sa creasca. Diferenta o suporta toti romanii. Fie ca sunt pensionari, fie ca sunt salariati. Prin urmare, veniturile lor, in ciuda aparentelor, in loc sa creasca, scad.

Exista fireste mecanisme de protectie. Cel mai important mecanism de protectie este indexarea. Numai ca indexarea uneori este amanata. Pana la calendele grecesti. Daca privim retrospectiv, vom constata ca au fost mai frecvente situatiile in care indexarea s-a amanat, decat cele in care indexarea s-a aplicat intocmai si la timp. Acest dublu mecanism al scaderii valorii leului si al indexarii amanate reprezinta o scadere mascata a veniturilor populatiei. Dintre care cele mai importante sunt salariile si pensiile.

Ca sa se ajunga aici, a fost nevoie ca PNL sa monteze cu concursul lui Klaus Iohannis un intreg spectacol. Iohannis cel vechi, dar si Iohannis cel nou in parteneriat cu Orban cel Bun, cum l-au supranumit partenerii europeni, pentru a nu-l confunda cu prim-ministrul Ungariei, care este rau, fiindca se lupta pentru interesul national, a lansat nenumarate semnale de alarma privind situatia finantelor tarii, creata de PSD. Cat timp PSD s-a aflat la guvernare, urmarind declaratiile tandemului Iohannis-Orban, am avut imaginea unei apocalipse. Nimic din ceea ce initia PSD nu era sustenabil. Orice masura economica sau financiara conducea la o catastrofa. In ciuda unei cresteri economice de necontestat, printre cele mai robuste din Uniunea Europeana, treptat, populatia a intrat in panica. A crezut in aceste semnale de alarma. Si si-a imaginat cu adevarat ca presedintele Klaus Iohannis este un pompier care stinge incendii, asa cum s-a autocaracterizat, si a privit catre el cu speranta ca va salva situatia pe care o descria, devenind un fel de garant al sigurantei economice a statului si a securitatii financiare a cetatenilor. Este unul dintre principalele motive pentru care Iohannis a primit un credit masiv din partea celor cincizeci si ceva la suta dintre cetatenii care s-au prezentat la vot, din numarul total al electorilor.

Dubla certitudine ca PSD a impins economia si populatia Romaniei pe marginea prapastiei si ca numai Iohannis si PNL au capacitatea de a o salva, sta la baza efortului pe care-l face acest parteneriat de a declansa alegeri anticipate. Pentru ca examenul supraomenesc care urmeaza, cel de salvare a Romaniei si a romanilor, necesita o mana de fier. Un presedinte puternic in cel de-al doilea mandat al sau, un Guvern al acestuia, dar si un Parlament in care PSD-ul sa devin un simplu figurant.

Dar pentru a se monta aceasta scena, pentru a se savarsi cu succes aceasta prestidigitatie la nivel national, sperietoarea trebuia sa se concretizeze in ceva. Daca timp ce doi ani agiti opinia publica, spunandu-i ca masurile PSD vor conduce la ceva rau si ca cresterea economica, mariile de pensii si salarii se vor intoarce impotriva lor, atunci intr-un final trebuie sa le arati si ceva palpabil. Pentru ca numai asa se face o scamatorie. Iar acest ceva palpabil este deteriorarea accelerata a leului.

Valoarea leului nu are cum sa scada, in conditiile in care economia creste. In mod normal. In mod artificial insa, poate sa scada. Persistenta zvonurilor si chiar informatiilor de tip alarmist creeaza pe piata un efect pervers. Pentru a-si derula activatile, orice stat se imprumuta, in limite rezonabile, de la cetateni de la fonduri de investitii si chiar si din sistemul bancar, daca statul este iresponsabil si ataca rezervele bancilor, care astfel nu-i mai imprumuta pe cetateni si nu mai crediteaza economia. Daca aceste institutii, extrem de atente la toate declaratiile politice, afla din surse autorizate, cum ar fi presedintele unui stat si, mai nou, primul-ministru si ministrul Finantelor, ca in realitate economia si finanetele sunt pe butuci, atunci, in mod sincer sau pur si simplu din motive de oportunitate, ridica nivelul dobanzilor. Pentru ca pretind, in baza argumentelor furnizate chiar de clienti, ca riscul pentru banii imprumutati, in loc sa scada, creste. Si, deci, trebuie sa se asigure suplimentar prin dobanzi mai ridicate. Asa se face ca, iata, statul PNL, urmarindu-si interesul politic, cel de a prosti cat mai mult electorat, serveste intereselor financiare ale creditorilor. Cand cresc dobanzile, efectul lor se propaga in mod direct si indirect in intreaga societate. Daca cresc dobanzile pentru imprumuturile statului, cresc si dobanzile pentru imprumuturile solicitate de cetateni. In acest fel, povara pe care o suporta acestia este mai mare. In final, veniturile lor reale scad. Aceasta scadere, pana la un punct, confirma informatiile alarmiste furnizate de Klaus Iohannis si de liberali in ultimii doi ani. Si pentru ca aceasta operatie sa se accelereze, iar scamatoria sa devina si mai convingatoare, cineva a apasat pe pedala de acceleratie. Si astfel a fost regizat un atac nocturn asupra leului, a carui valoare a scazut semnificativ in raport cu euro. Nu este deloc exclus ca acest atac speculatv sa fi fost pus la cale chiar de noul ministru al Finatelor, Florin Citu, aflat intr-un trecut nu prea indepartat in epicentrul unui scandal din sistemul bancar, tocmai in urma unor atacuri speculative de acest gen. Si care de altfel a si fost dat afara, din acest motiv, de la ultima banca la care a lucrat. De un asemenea atac impotriva leului nu este strain cu singurata nici economistul sef al Bancii Nationale, care s-a pronuntat in sensul diminuarii imediate a pensiilor si salariilor, argumentand ca acestea pun in pericol finantele Romaniei pe termen mediu si lung. Pentru piata, toate acestea sunt semnale extrem de importante, care-si produc efectul apoape instantaneu.

Urmarea este ca veniturile reale ale cetatenilor, cele rezultate din pensii si salarii, scad vazand cu ochii si intr-un raport direct proportional cu deprecierea leului. Este, iata, un argument cat se poate de serios pentru ca populatia, innebunita de grija zilei de maine si decisa, dupa cum s-a vazut in alegeri, sa-l crediteze pe Klaus Iohannis si sa crediteze in acelasi timp si PNL, confundandu-i cu colacii de salvare ai statului, sa exercite cuvenitele presiuni asupra parlamentarilor, astfel incat acestia, rand pe rand, sa cedeze. Si sa faca ce? Sa accepte, pusi intre ciocanul populatiei si nicovala unui partid aflat la putere, care le poate oferi firmituri, sa faca pasii necesari pentru ultimul act al acestei piese de teatru grotesti. Alegerile anticipate.

In mod normal, nu se poate ajunge, asa cum functioneaza Consitutia si Parlamentul Romaniei, la alegeri anticipate. Pe cale de exceptie insa, acest obiectiv, urmarit de Klaus Iohannis si de PNL, in parteneriat cu USR, ar putea fi atins. Garantia succesului este panica indusa populatiei. Iar panica poate fi amplificata prin scaderea vizibila a veniturilor cetatenilor. Prin scaderea in fapt a valorii de cumparare a salariilor si pensilor. Si, fireste, de toata aceasta situatie din Romania, generata de goana dupa putere absoluta a unui presedinte aflat la inceputul unui al doilea mandat si a unui Guvern minoritar si hamesit, profita bancile straine, care incaseaza dobanzi mai mari, fara sa-si mai bata capul cu cetatenii si cu mediul intern de afaceri, bancile de investitii creditoare, dar si statele care ne-au colonizat, pentru ca vor avea un partener din ce in ce mai fragil si mai supus si mai dispus sa-si ofere pe tava ce mai are de oferit.

Comentarii

# imun/teanu date 29 noiembrie 2019 15:06 +4

Imediat dupa "noaptea de glorie", de a doua zi NOII au strigat (ca Petrica si lupul?) de "gaura neagra" "grea mostenire". Ori! A constata-o, la general (compusa din "gaurele" si "gaurici"), presupunea verificari complexe multiple. Cand/cum sa fi avut timp! de receptat "gaura neagra" cand zile la rand preocuparea intensa le-a fost sa-l pupe pe dl. Iohanis in fund /acolo poate vazuta?! Atacul la leu clar, si "noaptea" (ca cine!) si ziua. Cu "in cascada" consecintele, cum expuse mai sus, dar si imprevizibile /cum functioneaza cascada. Dl. Ca(h!)tu avand un antecedent (si anterior /pleonasm) de atentat la curs valutar /proba, cum dl. SRS "relefat", fiind o "somerie" temporara. Un CAST, daca "normal" si patriot, ar constata imediat "tentativa la siguranta nationala", cu si inca destule colaterale. Pentru POPOR, mai ales. Nu asta conteaza. Ci doar ura!, imensa, si nu doar pentru o parte a acestui popor. Ca si setea de putere nemasurata. Importanti?, "IO" (cu-aldine) si si (minioni) "noi".

# Gery date 29 noiembrie 2019 16:52 +3

Intradevar,diversiunile provocate de *cercurile de interese*au atins in ultimii 15 ani un nivel peste limita suportabilitatii.Si asta doar pentru a masca interese personale si pastrarea status-quo _ului.Inductia starii de panica,asa cum aminteste d-l SRS este printre metodele favorite din bogata recuzita a mijloacelor de manipulare.Nu vreau sa teoretizez prea mult,ar fi mai productiv daca s-ar putea dezbate ce este de facut? Comunicarea digitala pe acest subiect ar fi tocata marunt,pana la "ridiculizare".Metoda contactelor personale cu prieteni,colegi,rude este mai lenta,dar mai eficienta deoarece nu se ,pierde in decorul anonimitatii'.

# Insurgentul date 30 noiembrie 2019 13:33 +4

In "iepoca ceausista, in centralele termice din multe orase, apa fierbinte ajungea doar la 80 de grade celsius, iar in caloriferele din apartamente(si aici cu pierderi, in functie de etaje), ajungea doar apa dezmortita, la temperaturi de max. 50 de grade C. Asa s-a ajuns ca oamenii, locatarii din blocuri s-au revoltat spargand ferestre la directorul de ICRAL(un alt burta-verde, continua sa sustina ca nu este destul combustibil = agentul termic). Conform indicatiilor venite de la partid. Apoi, a continuat cu ratia la carne, la paine, zahar, ulei, totul pe cartela si doar cu buletin si liste a fi inscris zonal. Stinteti lumina, economie de curent, plus decretul de a circula automobilele iarna, alternativ cate o saptamana, numere cu sot, apoi cele impare. "nu mai avem paine, nu mai avem lapte, ...nu mai avem nici gloante" striga Bula, pus la zid. Dar populatia mocnea de ura, tot mai mult. Sa dam totul, pentru tara, si chiar salariul, apoi franghie de spanzurat ...chiar s-a uitat oare?!

# Charlie date 2 decembrie 2019 14:02 +2

Creditul masiv l-a primit masiv nazistul suprem de la Securitatea de care autorul nu a auzit nici din povestile bunicilor!Nu-i oare tot o chestie difuza?Difuz-difuz, dar neadevarul preluat foreaza adanc implementandu-se in constiinte mai ceva ca tumoarea maligna...

# ?????? date 3 decembrie 2019 01:41 +1

Considerați că ministrul de externe ar trebui să acționeze pentru clarificarea situației patrimoniului Fundației Gojdu, în mandatul actualului prim ministru Ludovic Orban, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi Klaus Iohannis un presedinte dictator in al doilea mandat?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.12.2019 – Omul lui Kovesi vrea sa-l faca pe Calin Nistor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva