14 iunie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HARTUIREA LUI CIUTACU SI CRETULESCU – In timp ce victimele abuzurilor primesc despagubiri insignifiante, chiar daca au fost tinute in arest nelegal, jurnalistii sunt condamnati la plata unor daune exagerate. Ziaristii Victor Ciutacu si Andreea Cretulescu de la Romania TV au fost obligati de judecatoarea TMB Denisa-Florina Lazar-Bernea sa achite 10.000 euro daune morale catre fostul politist Adrian Zaharia, care s-a simtit lezat de asocierea lui cu Gheorghe Dinca de la Caracal (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

16 mai 2021 13:05
Vizualizari: 8204

Daca ai ghinionul sa intri in malaxorul vreunui parchet, sa stai luni intregi arestat, pentru ca la final sa primesti achitare, sansele sa obtii daune morale consistente sunt mai mici decat daca dai in judecata jurnalisti pe motiv ca ti-ar fi afectat reputatia.Lumea Justitiei prezinta revoltatorul caz al jurnalistilor Victor Ciutacu (foto 1 dreapta) si Andreea Cretulescu (foto 1 stanga) de la Romania TV, care joi, 6 mai 2021, au fost obligati de catre judecatoarea Denisa-Florina Lazar-Bernea de la Tribunalul Bucuresti sa-i plateasca daune de 10.000 de euro politistului pensionar Adrian Zaharia (foto 2), fost agent in Penitenciarul Rahova si fost director al Cancelariei Prefecturii Olt. Acesta ceruse despagubiri morale de 150.000 de euro.

Judecatoarea Bernea i-a obligat pe Ciutacu si Cretulescu sa plateasca daunele morale in solidar cu postul Romania TV si cu omul de afaceri Remus Radoi din Caracal, poreclit „Codita”, intrat in atentia presei centrale in 2019, odata cu izbucnirea scandalului legat de Gheorghe Dinca si rapirea fetelor. „Codita” a fost si el vizat de actiunea civila a lui Adrian Zaharia pentru simplul motiv ca – afirma politistul pensionar – sustinuse punctele de vedere ale jurnalistilor.


Iata minuta hotararii nr. 722/2021 din dosarul nr. 9800/3/2020:


Admite in parte cererea. Obliga pe paratii POPESCU CRETULESCU ANDREEA-ILEANA, CIUTACU VICTOR si S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. – postul ROMANIA TV – la publicarea dispozitivului prezentei hotarari, timp de trei zile consecutive, pe postul ROMANIA TV in cadrul celor doua emisiuni, 'RO la raport' si 'Punctul Culminant', ca forma de reparare a prejudiciului moral adus onoarei, deminitatii, reputatiei si imaginii reclamantului, in raport de difuzarea in cadrul acestor emisiuni din datele de 25.09.2019, 01.10.2019 si 03.10.2019 a imaginii reclamantului, a afirmatiilor tendentioase facute la adresa acestuia in cadrul acestor emisiuni si asocierii persoanei reclamantului cu cazul Caracal cu privire la faptele penale ale numitului Dinca Gheorghe.

Obliga pe paratii REMUS RADOI, POPESCU CRETULESCU ANDREEA-ILEANA, CIUTACU VICTOR si S.C. RIDZONE COMPUTERS S.R.L. – postul ROMANIA TV –, in solidar, la plata catre reclamant a sumei de 10.000 euro cu titlu de daune morale.

Respinge cererea pentru rest, ca neintemeiata. Obliga paratii la plata catre reclamant a sumei de 100 lei cu titlu de cheltuieli de judecata constand in taxa judicira de timbru. Cu apel in termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Bucuresti. Pronuntata in sedinta publica azi, 06.05.2021”.


De altfel, de la scandalul Caracal a pornit dosarul de fata, in care fostul politist Adrian Zaharia ii acuza pe ziaristi ca i-ar fi afectat reputatia. Mai exact, Zaharia i s-a plans instantei ca, in toamna anului 2019, cei doi realizatori de la Romania TV au afisat imagini cu el din 2014, cand a fost dus la audieri de catre DIICOT intr-un dosar privind fapte de trafic de minore, sugerand ca fostul politist ar fi facut parte din reteaua lui Dinca. De altfel, a explicat reclamantul, cercetarea care il viza initial pe el a fost inchisa definitiv, prin clasare in baza art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedura penala: „fapta nu exista”. In plus, Zaharia s-a aratat nemultumit de faptul ca filmarea cu el incadrat de mascati si dus la perchezitie data din 2014, iar nu din 2019, asa cum au spus jurnalistii de la Romania TV. Totodata, Adrian Zaharia a reclamat ca i-a solicitat fara succes un drept la replica jurnalistei Andreea Cretulescu.

La randul lui, ziaristul Victor Ciutacu – aparat de catre avocata Oana Anghel – si-a asumat eroarea legata de an (2014 in loc de 2019), subliniind ca rapirea fetelor din Caracal reprezenta un subiect de interes general, pe care atat el, cat si Andreea Cretulescu l-au tratat in limitele deontologiei jurnalistice si ale libertatii de exprimare. In plus, amenda primita de catre Romania TV de la Consiliul National al Audiovizualului nu a avut nicio legatura cu imaginile in care aparea Adrian Zaharia – caruia Ciutacu nu i-a pronuntat numele pe post, a adaugat gazetarul.

Totusi, judecatoarea Denisa-Florina Lazar-Bernea a ales sa nu plece urechea la argumentele realizatorilor TV Victor Ciutacu si Andreea Cretulescu, ci i-a obligat la plata a 10.000 de euro catre Adrian Zaharia.

Inainte de a va lasa sa cititi actiunea lui Zaharia si concluziile scrise ale lui Ciutacu, ne intrebam daca nu cumva acordarea unor daune imense in procese de presa reprezinta o incercare de a le inchide gura jurnalistilor. Amintim in acest sens cazul gazetarului Lucian Davidescu, pe care in prima instanta judecatoarea Liliana Ion-Chirita de la Tribunalul Bucuresti (promovata intre timp la Curtea de Apel Bucuresti) l-a obligat la plata unor despagubiri de 10.000 de euro. Totusi, Davidescu a castigat la CAB apelul procesului (click aici pentru a citi).

Pe de alta parte, mentionam ca nu este timpul pierdut: ziaristii Romania TV Victor Ciutacu si Andreea Cretulescu au la dispozitie calea atacului, unde vor arata cat de exagerata a fost aceasta sentinta.

Si ca sa incheiem cum am inceput: daunele la care au fost obligati jurnalistii Victor Ciutacu si Andreea Cretulescu sunt cam cat despagubirile pe care statul roman trebuie sa i le plateasca avocatei Rodica Constantinovici, pe motiv ca aceasta a fost arestata nelegal si fiind nevinovata de judecatoarea CSM Mariana Ghena, la pachet cu o gravida in 8 luni.


* Cititi aici actiunea lui Adrian Zaharia impotriva Romania TV

* Cititi aici concluziile avocatei Oana Anghel in numele lui Ciutacu


sursa foto Zaharia: Gazeta de Sud

Comentarii

# Lita date 17 mai 2021 08:25 -72

Nu stiu ce a facut sau nu vaccinatul (dupa spusele lui) din imagine, dar am auzit ca intr-o emisiune pe care a moderat-o acum cateva zile a avut un invitat care s-a dezlantuit cu un potop de jigniri la adresa unui alt invitat, doamna senator.

# Gyuse Bogdan date 17 mai 2021 09:24 +96

In Romania, Legea Presei a fost abrogata, astfel a fost "aranjat" terenul pentru o gramada de rumegatori din presa ca sa poata emite aberatii fara nicio justificare reala. Sunt mii de persoane ce au fost terfelite de catre asa zisii jurnalisti doar in baza unor aberatii emanate prin directivele procurorilor. Trebuia isterizata si terorizata societatea. Aceeasi "jurnalisti", nici macar atunci cand au obtinut punctul de verede al persoanei incriminate pe nederept, nu au prezentat informatiile asa cum au fost redate de inculpat ci s-au pretat sa vicieze sau sa cenzureze declaratiile completandu-le cu aberatii incriminatorii. Acum Ciutacu si Cretulescu platesc tribut chiar aberatiilor ce le-au tot rostogolit ca stiri senzationale. Eu sunt patit cu Ramona Pauleanu, Roxana Ciuca, Claudia Costache, Matei Barbulescu, dar voi publica totul intro carte. Rusine jurnalistilor impostori!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2021 – Hagi si Popescu au fost umiliti, seful DNA Crin Nicu Bologa s-a lefait la VIP (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva