19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

In cazul Bacalaureatului 2020, Klaus Iohannis gindeste ca si cum n-ar avea copii

Scris de: Ion CRISTOIU | pdf | print

29 May 2020 13:00
Vizualizari: 3657

Intre 22-25 iunie 2020, se va desfasura potrivit calendarului traditional, Bacalaureatul 2020. Pe seama importantei Bacalaureatului in viata unui elev, dar si in viata parintilor acestuia, n-are rost sa fac adnotari. Diploma deschide drumul catre facultate. Pentru cei care nu dau la facultate, ea inlesneste ocuparea, fie si temporara doar, a anumitor slujbe. Nu in ultimul rind Bacalaureatul are semnificatia unui examen de maturitate.



Nu intimplator, pe vremuri el se numea de Maturitate. Odata cu obtinerea diplomei tinarul lasa in urma adolescenta, fie si din punct de vedere intelectual.

Aceasta importanta a Bacalaureatului a facut ca perioada de desfasurare sa primeasca note aparte nu numai in Romania, dar si in toate tarile europene. Atentia opiniei publice e concentrata asupra participarii, a rezultatelor, a subiectelor date. Bacalaureatul e un eveniment si in viata familiilor care au copii supusi examenului.
A trece sau nu examenul de Bacalaureat e pentru multi elevi si pentru parintii acestora o chestiune de o importanta deosebita.

Sint toate acestea adevaruri care au facut ca unii sa se intrebe daca examenul de Bacalaureat nu e cumva lipsit de elocventa in ce priveste aprecierea cunostintelor dobindite. Alaturi de ce ai invatat in anii de liceu intra in joc pentru a obtine un rezultat bun si factori fara nici o legatura cu pregatirea profesionala. Emotiile in primul rind, dar si adevarul ca nici un examen din lume, desfasurat timp de doua-trei zile, n-are puterea de a verifica daca esti sau nu pregatit pentru viata.

Semnificatia aparte a Bacalaureatului a provocat in opinia noastra publica o ampla dezbatere in legatura cu desfasurarea acestui examen in conditiile impuse de protectia impotriva Coronavirus. Masca obligatorie, balamucul distantarii fizice, termoscanarea creeaza multor elevi o stare aparte. Adaugata emotiilor tipice unui examen de o asemenea importanta in viata tinarului, aceasta stare aparte sporeste stresul pina la proportii care pun la indoiala conditia Bacalaureatului de verificare a asimilarii cunostintelor.

Cei mai afectati de acest stres sint – culmea! – tocmai elevii buni, silitori, ambitiosi. Nu se pune problema ca din cauza stresului ei ar putea sa pice la Bacalaureat. Se pune problema, deosebit de importanta pentru un elev stralucit, de a obtine o nota cit mai buna.

Plecind de la aceasta realitate, au fost si parinti, elevi, lideri de opinie, politicieni care au sustinut ca in conditiile impuse de starea de alerta Bacalaureatul risca sa distorsioneze grav aprecierea corecta a elevului prin examenul zis si de maturitate. Petre Movila, deputat al PMP, a depus in Parlament, pe data de 13 mai 2020, un proiect de lege prin care se propune anularea examenelor nationale in caz de stare de urgenta sau stare de alerta.

Potrivit proiectului, Evaluarea Nationala si Bacalaureatul ar urma sa fie inlocuite cu mediile si rezultatele obtinute de elevii clasei a VIII-a cu cele in clasele V-VIII, iar pentru absolventii clasei a XII, cu cele din clasele IX-XII.
In replica, au fost parinti, elevi, politicieni, jurnalisti care s-au opus acestei variante. Chiar daca in unele cazuri – Daniel Funeriu – reactia mi s-a parut disproportionata fata de subiectul in discutie (in definitiv se confruntau doua pozitii, amindoua justificate prin grija fata de elevi) totusi nevoia de sustinere a Bacalaureatului a cistigat. In acel moment s-au pus doua probleme importante in starea de spirit a elevului examinat:

Necesitatea purtarii mastii si necesitatea termoscanarii.

Amindoua elementele se constituie intr-o noutate stinjenitoare, care poate spori stresul elevului.
Masca a ramas mai departe obligatorie, desi medicii spun ca si fara emotii, accesoriul asta e greu suportabil.
Pina la urma s-a ajuns la un compromis in privinta termoscanarii. Si anume elevii care vor avea o temperatura mai mare de 37,3 sa dea examen intr-o sala separata. Sa dea, totusi, examen. A fost propunerea asociatiilor de elevi si a asociatiilor de parinti.

Nu stiu daca Monica Anisie, nefericita ministra a Invatamintului, nefericita, pentru ca e una dintre protejatele lui Ludovic Orban si ca sa te protejeze mandolinistul nostru chiar ca trebuie sa fi ajuns intr-o situatie nefericita, s-a dus la Cotroceni, la adunarea de colhoz convocata de Klaus Iohannis cu propunerea inaintata de elevi si parinti. Sigur e ca dupa intilnire, ca de obicei un exercitiu de autoritate a lui Klaus Iohannis (tare-i mai place cind ministri vin sa-i pupe poala surtucului, nici Ceausescu nu avea o asemenea beatitudine!), in declaratia de presa sustinuta pe tonul unuia care ne-a mai acordat niste libertati, drept pentru care ar trebui sa-i multumim precum partidului pe vremuri, Klaus Iohannis a proclamat urmatoarea solutie pentru tinerea Bacalaureatului:

Cei care vor avea o temperatura mai mare de 37,3 vor fi trimisi acasa pentru a da bacalaureatul in a doua sesiune, cea din august, consacrata traditional loazelor.

I s-a reprosat lui Klaus Iohannis ca n-are copii. E un repros incorect. Intr-un interviu din septembrie 2014, candidatul de atunci Klaus Iohannis a recunoscut ca vina pentru asta ii apartine. Nu poti reprosa cuiva un defect pe care i l-a lasat Dumnezeu. I se poate reprosa insa lui Klaus Iohannis ca gindeste ca unul care n-are copii. Eu de exemplu n-am copil care trebuie sa dea Bacalaureatul anul acesta.

Da, dar pot gindi ca un parinte de copil. Cum adica? Un elev stralucit, care s-a pregatit zile si nopti pentru o nota buna la Bacalaureat, pica examenul (pentru ca asta inseamna neprezentarea) numai si numai pentru ca o chinezarie de aparat i-a gasit o temperatura de peste 37,3? Dar nu numai atit. Elevii straluciti, elevii silitori vor avea emotii nu in legatura cu subiectul tras la examen, ci in legatura cu examenul termoscanarii. In cazul unui elev care decide sa nu se prezinte la Bacalaureat lucrurile sint limpezi. Isi asuma constient venirea in toamna.

La fel se intimpla si cu elevul care nu se poate prezenta pentru ca e bolnav. Dar elevul care n-are nimic? Cum se va duce el pina la intrare mort de emotie la gindul ca o simpla cifra ii va distruge destinul, pentru ca aminarea pe toamna inseamna imposibilitatea de inscriere la facultate? Ni se va spune ca termoscanarea e o operatiune de ochii lumii, ca nu s-a vazut pina acum roman respins de la intrarea in magazin pe motiv ca aparatul a aratat peste 37,3.

Dar chiar daca nici un elev nu va fi trimis acasa pe motiv de temperatura ramine crima, pentru ca nu e altceva decit o crima morala de a chinui un adolescent, de a-l face sa aiba emotii pina la intrarea in scoala. Emotii impartasite si de familie. S-a gindit o clipa Klaus Iohannis cind a impus aceasta masura iresponsabila, cinica, la ce inseamna pentru un parinte sa-si vada copilul trimis acasa de rezultatul unei chinezarii?

Nu, nu s-a gindit. Pentru asa ceva trebuie sa gindesti ca si cum ai avea copii.

sursa: cristoiublog.ro

 

Comentarii

# DODI date 29 May 2020 15:55 +2

Ne-am obișnuit deja cu Salamul de Sibiu care n-are copii, dar n-are nici măcar empatie pentru aceștia. Handicapul său major (pentru care pozează în mare cocoș) face să sufere mulți români (indiferent de vârstă) și să bucure multe loaze (ajunse în funcții la SRI). Cât va mai rezista acest nemernic în funcție nu sunt speranțe de mai bine pentru această țară. Meritul său este guWERNER care își bate joc de țară prin cei mai incompetenți miniștri posibili. Când te conduc gunoaie umane nu poți avea pretenția de demnitate umană și nici coloană vertebrală atunci când ieși în lume. Este eticheta nemeritată pe care acest imbecil a aruncat-o asupra României și crucea pe care SRI ne-a pus să o cărăm de 16 ani.

# Marian75 date 31 May 2020 17:28 0

După Băsescu -boc, Iohannis-Orban cei mai slabi din Istorie,chiar si Dăncilă e parfum pe lângă Orban,auzi bea whisky la 500 lei sticla,Oare stie cât e aj.de somaj...!???îi spun eu 516 lei....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva