23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

Inevitabilul s-a produs: instantele nu au bani pentru majorarea salariilor! Ce mai urmeaza?

Scris de: Constantin SIMA, procuror pensionar, fost presedinte APR | pdf | print

15 December 2023 16:10
Vizualizari: 7162

Sunt mai bine de 20 ani de cand judecatorii au cerut trecerea bugetului instantelor de la Ministerul Justitiei la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Am participat si eu la multe din dezbaterile pe aceasta tema si am explicat celor care au avut rabdare sa ma asculte ca este o idee nefericita, pentru ca intr-o zi, nu se stie cand, judecatorii ar putea ramane fara bani, caci Presedintele ICCJ nu este membru al Guvernului si nu se poate impune in luptele politice pentru constituirea bugetului pe anul urmator.


Argumentul judecatorilor care sustin aceasta teza a fost ca vor independenta fata de ministrul justitiei. Imi pare rau sa o spun, dar n-am incotro: mai responsabil mi se pare un ministru al justitiei, ca organ unipersonal de decizie, decat CSM, ca organ colegial de decizie. Si acest lucru s-a vazut in mod repetat: declaratiile publice ale ultimilor doi presedinti CSM, Marian Buda si Daniel Gradinaru, au dezbinat magistratii intre ei, precum si magistratii activi fata de cei retrasi din activitate. Unde este unitatea de alta data, cand judecatorii si procurorii se consultau reciproc, ori de cate ori luau pozitii publice? Cui foloseste aceasta dezbinare? Niciun om politic nu iubeste justitia, al carei mecanism implacabil s-a dovedit a fi greu de evitat. Concesiile facute de cei care conduc in reglementarea actuala justitia costa enorm si au devenit vizibile pentru toti.

Cata vreme Guvernul a avut nevoie de avizul CSM si ICCJ pentru legile justitiei si mai ales pentru legea pensiilor de serviciu, i-a curtat insistent pe sefii acestor institutii. CSM a capitulat fara conditii la asalturile sustinute ale mediului politic, in timp ce ICCJ a rezistat bine in ceea ce priveste legile justitiei, dar a inclinat steagul la legea pensiilor de serviciu, unde impozitul pe pensiile magistratilor s-a dublat. Vor fi fost negocieri, vor fi fost promisiuni? Numai Corina Corbu stie! Cert este ca, dupa ce Guvernul si-a vazut problema rezolvata si-a aratat fata inflexibila: nu sunt bani! Executorii sa nu mai continue executarile silite privind drepturile magistratilor si sa se emita titluri de plata pentru sumele datorate acestora, ce vor fi rascumparate intr-un termen de 7 ani. Atunci vor fi alti politicieni si poate vor gasi, la randul lor, alte solutii de a-i pune la punct pe magistrati.

Si ca succesul sa fie asigurat, Guvernul a ridicat toata opinia publica impotriva slujitorilor justitiei.

Pentru prima data a aparut intr-un proiect de OUG ideea amanarii actualizarii pensiilor de serviciu. De esenta pensiilor de serviciu este actualizarea acestora, ori de cate ori cresc salariile din activitate. Fara actualizare nu exista pensii de serviciu. Daca nu vor fi proteste, amanarea se va prelungi din an in an, asa cum s-a intamplat cu plata celor 7 indemnizatii la retragerea din activitate. Guvernele nu au sentimente, ci doar interese. Va avea curajul avocatul poporului sa atace o astfel de ordonanta de urgenta profund discriminatorie? Chiar daca magistratii s-au ridicat la unison in favoarea doamnei Renate Weber cand PSD a vrut sa o destituie, nu credem ca va avea suficient curaj pentru o astfel de actiune.

Corpul magistratilor, fie judecatori, fie procurori, trebuie sa se uneasca in lupta pentru apararea justitiei ca putere in stat. Un stat fara justitie este condamnat la disolutie!

Comentarii

# Hai lasati-ne ! date 15 December 2023 16:18 +218

Procurorul General a avut bani, numai la judecători și grefieri nu se poate. Cu ministrul justiției ordonator s-a văzut deja cum stam. Sedii care stau sa cada, judecători plătiți mai prost decât procurorii etc

# Ioana M. date 15 December 2023 16:51 -11

Un stat in care justitia nu respecta dreptul cetatenilor, ii trateaza de sus, cu aroganta, cum se numeste? Cand da solutii pe care nu le poti executa ? Faceti un sondaj despre opinia cetatenilor si veti vedea. Insa, tot respectul pentru judecatorii care dau solutii conforme cu realitatea.Sunt discreti , cu bun simt si bine pregatiti.

# Pentru Ioana date 15 December 2023 17:30 +149

Așa sunt majoritatea. Doar ca aceștia nu sunt văzuți , ci se scoate in fata doar minoritatea , pentru a atrage oprobriul public asupra întregului sistem .

# Ion date 15 December 2023 21:29 +349

Ce se întâmplă cu ultima tranșă din eșalonarea din 2018 (5 tranșe) ? Se eșalonează și asta din nou pe 5 ani ???? E bătaie de joc! Nu mai există norme europene , constituționale, coduri etc ! Le voi plăti și eu obligațiile fiscale în 5ani , în tranșe !

# Farfuridi date 15 December 2023 23:13 +40

Păi cum, n-ați auzit? Au ridicat MCV-ul. Vă arată acum politrucii cine e unica putere in stat.

# Florin date 16 December 2023 07:01 -6

Tot respectul....dar cum se spune diavolul este în detali.... Prima chestiune, da judecători merita salari și pensiile, dar nu ar trebui sa aibă și un pic de raspundere ? Am văzut un comentariu în care se spune ca guvernul nu respecta norme, coduri etc.... Pai stimabililor, au avut de unde învață, când un magistrat mictioneaza pe procedura el nu încalcă legea penal ci o interpretează gresit.....asa face și guvernul acum interpretează greșit și nu încalcă legea.... Am avut o speță la Tribunalul Ilfov, instanta de apel...completul întra cu 90 de dosare...eu numărul 64. Din 90 s-au amânat la strigare 30(înainte de pandemie)....cu toate notarile pe dosare, sa-i spui lui mutu ca mai știa la sfârșit zilei ce s-a discutat în primul dosar. Da e nasol, dar cașcavalul a fost mai important decât organizarea...iar concursurile în breasla au fost gestionate tot de magistrați asa ca nu m-ai dați vina pe alți... Da pute-ti norma și da termene de judecata peste 7 ani, de-abia așteaptă guvernul...

# Florinel date 16 December 2023 19:54 +117

Da domnu' Florin, pute-m da termene și peste 20 de ani. Oare tu poți citi o carte de gramatică înainte să te adresezi judecătorilor?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva