26 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INGHESUIALA PENTRU INALTA CURTE – 46 de judecatori s-au inscris pentru promovarea la ICCJ si se lupta pentru 14 posturi vacante. Printre candidati, judecatoarea CAB Mariana Constantinescu, care l-a executat pe colonelul SRI Daniel Dragomir. Alte nume grele: fosta sefa CSM Alina Ghica, Vasile Bicu din Raiffeisen Leaks, sefa CA Cluj Denisa Baldean, Mihail Udroiu, seful CA Constanta Marius Epure, sefa CA Craiova Adina Ponea si doua judecatoare ce le-au dat cosmaruri paraditorilor DNA Oradea (Lista)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

12 October 2020 18:42
Vizualizari: 9501

S-a format o coada considerabila de judecatori care candideaza pentru promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie, condusa de Corina Corbu (foto). Consiliul Superior al Magistraturii a publicat luni, 12 octombrie 2020, tabelul cu toti cei 46 de magistrati care s-au inscris pentru cele 14 posturi scoase la concurs la instanta suprema inca din 15 septembrie 2020.



Este vorba despre cate un post la cele doua sectii civile, cinci posturi la Sectia penala si sapte posturi la Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Astfel, pentru Sectia I civila s-au inscris 5 candidati, pentru Sectia a II-a civila – 4, pentru Sectia penala – 19, in timp ce 18 magistrati se lupta pentru admiterea la Sectia de contencios. Dupa cum vedem, cea mai mare competitie este la cele doua sectii civile (cate patru candidati pe loc), urmate la mica distanta de Sectia penala.


Cine sunt vedetele


Printre numele sonore de judecatori care au intrat in cursa pentru ICCJ se numara (in ordine alfabetica):

- inspectoarea judiciara Maria Andries (de la Curtea de Apel Suceava), cea care a respins plangerea disciplinara a ONG-ului condus de procurorul Bogdan Pirlog impotriva presedintei Tribunalului Timis, Adriana Stoicescu (click aici pentru a citi);

- Denisa Livia Baldean (presedinta Curtii de Apel Cluj);

- Vasile Bicu (Curtea de Apel Bucuresti) – cel care i-a dat castig de cauza ANPC-ului in procesul Raiffeisen Leaks;

- Adina Claudia Cioflan (Curtea de Apel Oradea) – cea care impreuna cu Laura Soane, de la aceeasi instanta, au pronuntat mai multe achitari rasunatoare in dosare fabricate de catre DNA Oradea; paraditorii Ciprian Man si Cristian Ardelean au vrut sa le „linisteasca” pe cele doua judecatoare, la pachet cu alti magistrati din Ardeal;

- Mariana Constantinescu (Curtea de Apel Bucuresti), cea care a intrat in completul de divergenta din dosarul colonelului SRI Daniel Dragomir, inclinand balanta pentru condamnarea acestuia; mentionam ca la un moment dat se auzea ca va candida pentru ICCJ judecatorul Florin Purigiu, tot de la Curtea de Apel Bucuresti, cel care de asemenea intrase in cauza vizandu-l pe Dragomir;

- Marius Cristian Epure (seful Curtii de Apel Constanta);

- fosta presedinta a CSM Alina Nicoleta Ghica (Curtii de Apel Bucuresti);

- presedinta Curtii de Apel Craiova Adina Georgeta Ponea;

- Laura Mihaela Soane (Curtea de Apel Oradea) – vezi explicatia de la Adina Claudia Cioflan;

- Mihai Viorel Tudoran (Curtea de Apel Ploiesti), cel care a pronuntat condamnari grele intr-un dosar facut de vedetele ex-DNA Ploiesti Lucian Onea si Cerasela Raileanu, Tudoran bazandu-se doar pe declaratia unui martor acoperit (click aici pentru a citi);

- Mihail Udroiu (Curtea de Apel Oradea).


CSM n-a fost in stare sa scrie corect temeiul legal


Mentionam ca o singura judecatoare a fost respinsa, pentru neindeplinirea conditiei de vechime prevazute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Este vorba despre Crina Bianca Tramindan, de la Curtea de Apel Bucuresti, cea care la 23 iunie 2020 a admis apelul primului presedinte al ASF, Dan Radu Rusanu, in procesul in care acesta cere daune morale din partea statului roman pentru paradeala la care l-a supus DNA (click aici pentru a citi). Consiliul a invocat drept motiv al respingerii lipsa vechimii necesare. Partea proasta este ca, dupa cum veti vedea in tabelul de mai jos, CSM nu a fost capabil sa scrie corect temeiul legal pentru care a respins-o pe judecatoarea Tramindan. Este vorba nu despre art. 44 alin. 1 din Legea 303/2004, ci despre art. 52 alin. 3, care stabileste aceasta vechime la 18 ani.


Iata mai intai art. 44 alin. 1-3:


(1) Pot participa la concursul de promovare pe loc, in gradul profesional imediat superior, judecatorii si procurorii care au avut calificativul 'foarte bine' la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si indeplinesc urmatoarele conditii minime de vechime:

a) 7 ani vechime in functia de judecator sau procuror, pentru promovarea in functiile de judecator de tribunal sau tribunal specializat si procuror la parchetul de pe langa tribunal sau la parchetul de pe langa tribunalul specializat;

b) 10 ani vechime in functia de judecator sau procuror, pentru promovarea in functiile de judecator de curte de apel si procuror la parchetul de pe langa aceasta;

c) 10 ani vechime in functia de judecator sau procuror, pentru promovarea in functia de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

(2) La calcularea conditiei minime de vechime pentru a participa la concursul de promovare nu se ia in considerare perioada in care judecatorul sau procurorul a avut calitatea de auditor de justitie.

(3) Vechimile prevazute la alin. (1) si (2) trebuie sa fie indeplinite pana la data inscrierii la concursul de promovare”.


Redam si art. 52 alin. 3:


Pot participa la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie judecatorii care au indeplinit efectiv cel putin 3 ani functia de judecator la curtea de apel, au obtinut calificativul 'foarte bine' la ultimele 3 evaluari, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si au o vechime de cel putin 18 ani in functiile prevazute la art. 44 alin. (1). Dispozitiile art. 44 alin. (2) se aplica in mod corespunzator”.


Redam intregul tabel cu magistratii-candidati (vezi facsimil):

 


Comentarii

# DODI date 12 October 2020 21:11 +14

SRI are oportunitatea de a-și recompensa acoperiții care au executat întocmai ordinele primite și care demonstrează astfel că, în viitor, se vor achita cu aceeași ”promptitudine și abnegație” de respectarea dorințelor SRI. Așa că nu va fi nici o surpriză. Doar unii prea corecți pentru a se murdări cu zoaiele SRI mai speră că în justiția română meritocrația contează. Naivii.

# Edelweiss - Ivory Tower Watcher date 13 October 2020 12:45 +2

Ha, ha, ha, ha! hetriuc laurențiu-marius de la Vespasiana de Apel Suceava (calic botoșănean paradigmatic) are 2 calități care-i susțin demersul profesional: a) este perseverent b) este semnatar al memoriilor hashtag. :lol: post-scriptum: Mult succes Mariei Andrieș! ;-)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva