Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

INCULPATII DE RANG INALT L-AU NENOROCIT – Exploziv: Procurorul General Augustin Lazar a incalcat Codul deontologic al magistratilor cand i-a catalogat drept “inculpati de rang inalt” pe membrii comisiei parlamentare de ancheta din cazul “Sufrageria lui Oprea”. CSM a admis contestatia Inspectiei Judiciare impotriva hotararii Sectiei pentru procurori care il albise pe Lazar: “Consideram interpretarea ca fiind in vadita contradictie cu standardele de conduita aplicabile magistratilor”

Luni, 3 decembrie 2018 11:37 | Scris de Elena DUMITRACHE | pdf | print | email

Inca Procuror General al Romaniei, Augustin Lazar (foto dreapta) nu scapa de raspundere pentru derapajele verbale publice care au culminat cu "infractorii de rang inalt” din Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, care au indraznit sa o cheme pe Laura Codruta Kovesi la audieri. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat in discutie luni, 3 decembrie 2018, contestatia formulata de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr. 376 din 26 iunie 2018 a Sectiei pentru procurori, care a constatat ca procurorul general al Romaniei nu a incalcat Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.

Lumea Justitiei i-a dat nana lui Lazarica

Actiunea Inspectiei Judiciare impotriva lui Augustin Lazar a fost declansata in vara lui 2018, prin Raportul Directiei de inspectie judiciara pentru procurori din 14 iunie, raport care avea la baza o sesizare depusa de Lumeajustitiei.ro, urmata de o sesizare din oficiu a Inspectiei Judiciare fata de incalcarea de catre Augustin Lazar a obligatiilor deontologice stabilite conform art. 17 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor.

Iar contestatia a fost admisa de Plenul CSM, judecatorii si procurorii hotarand in majoritate ca Augustin Lazar a incalcat Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor atunci cand s-a referit la reprezentatii Parlamentului cu "inculpati de rang inalt". De altfel, votul pe punctul 12 de pe ordinea de zi a fost extrem de strans, respectiv 9 la 8.


Este vorba despre contestatia pe care Lumea Justitiei a prezentat-o inca din octombrie 2018, in cuprinsul careia inspectorul sef al Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru (foto stanga), critica solutia Sectiei pentru procurori a CSM in cazul lui Lazar, reclamand ca hotararea CSM nr. 376/2018 este neintemeiata, dar si ca membrii Sectiei pentru procurori au apreciat eronat probele din dosar referitoare la abaterea lui Lazar: Consideram interpretarea prezentata de Sectie in hotararea atacata ca fiind total eronata si in vadita contradictie cu standardele de conduita aplicabile magistratilor, judecatori si procurori, bazate pe dreptate si echitate, astfel cum reiese din valorile justitiei”.

La randul sau, procurorul general Augustin Lazar a oferit niste explicatii de toata jena atunci cand a fost nevoit sa se justifice pentru "inculpatii de rang inalt". Mai exact, pentru a scapa de raspundere, Lazar s-a scuzat precizand ca s-a referit la colonelul SRI (r) Daniel Dragomir, si nu la membrii Comisiei parlamentare care i-au cerut lui Kovesi sa se prezinte la audieri in legatura cu "Sufrageria lui Oprea". De parca ar fi avut vreo legatura la cine s-a referit, atat timp cat toata lumea beneficiaza de prezumtia de nevinovatie...

Explicatiile lui Lazar nu au tinut, conchizandu-se ca "singurii care au procedat la convocarea in vederea audierii magistratilor sunt demnitarii celor doua comisii si nicidecum fostul ofiteri SRI Daniel Dragomir, care nici nu indeplineste calitatea de deputat ori senator, membru al acestei comisii".

In timpul sedintei Plenului CSM din 3 decembrie 2018, la momentul citirii punctului 12 de pe ordinea de zi privind contestatia Inspectiei Judiciare impotriva Hotararii Sectiei pentru procurori nr.376/2018, Augustin Lazar a precizat ca nu va vota acest punct: "Aici o alta precizare, ma voi abtine la vot!"

Iata ce prevede art. 17 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor: "Judecatorii si procurorii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate."

In Raport, Directia de inspectie pentru procurori a stabilit ca Augustin Lazar avea obligatia de rezerva de a-si manifesta opiniile intr-o maniera prudenta si sa faca dovada impartialitatii si nu sa sustina despre membrii Parlamentului ca sunt niste"infractori de rang inalt".

Aceasta cu atat mai mult cu cat din verificarile efectuate a rezultat ca niciunul dintre membrii Comisiei parlamentare "Sufrageria lui Oprea" nu are calitatea de inculpat in vreun dosar penal, dar si tinand cont de prevederile art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului de prezumtia de nevinovatie care prevede ca "orice persoana acuzata de o infractiune este prezumata nevinovata pana ce vinovatia sa va fi legal stabilita".

*Cititi aici sesizarea Lumea Justitiei depusa la Inspectia Judiciara

Accesari:5423

Comentarii

# SANCHI date 3 decembrie 2018 11:57 +21

Cine vorbește! PENALUL Lazăr ajuns al cincilea om în stat și albit... DUPĂ! Hoțul strigă Hoții!

# DODI date 3 decembrie 2018 12:53 +10

I-a mai căzut o pernă de sub kurul țiganului ajuns mare tractorist, chiar dacă slugarnicul cioanis tot înceracă să i-o așeze la loc sub nobilul Kur. Să le cântăm dorim acestor două nulități cât mai multe zile la... Jilava.

# ha,ha,ha, date 3 decembrie 2018 13:11 +3

Dobitocul a ramas cu gura cascata!!!!!! :cry:

# Ultimul Charlot date 3 decembrie 2018 13:55 +4

Afara cu derbedeul asta comunist, sluga a securistilor. Un nene trecut, expirat, un servil care a adus si aduce grave prejudicii justitiei. Si noua tuturor.

# Alba Lux date 4 decembrie 2018 09:13 +1

Infernal este că are umbrela pe deal mare.

# un mizantrop date 3 decembrie 2018 13:59 +5

Ar trebui upgradat Codul ala deontologic si scos si in varianta CD pentru procurori, indivizii par sa nu stie nici sa citeasca, dar'mite sa inteleaga...apoi, cat de prost sa fii, cand ai o problema cu incontinenta, fie si verbala, stai acasa, sau iti pui pampers gros, sa nu te rada lumea....Totusi, ce, naiba, judeca procurorii aia din CSM, ca e clar ca sunt, nu pe langa lege ci impotriva ei, aproape ca Tarcea, dar mai limitati? N-au si ei un statut, obiective de urmat, cum ar fi apararea demnitatii profesiei, ca au facut de kakat profesia asta, mai rau decat era pe vremea lui Dej, dar, atunci n-aveau atatea comitete si comitii pline de privilegii, stiai ca e procuror=securist=stalinist si se incheia...

# romeo date 3 decembrie 2018 14:05 +1

Daca un ness si o ciocolata Africana e de nivel "mediu" deci competenta DNA atunci restul procurorilor bine platiti sa aiba un nivel subAfrican_ ???

# Gabi date 3 decembrie 2018 14:31 +3

A sărit ca ars ...că va ataca hotărârea CSM în instanta! Cu siguranță la Trib. Alba.... Încă nu înțelege ce i se-ntampla și de ce. De toată jena....

# Coifură date 4 decembrie 2018 09:17 0

Ba, știe foarte bine , face că-i merge dar si că este constrâns de chingi.Odată,cândva, tot ”va plezni bășica”,dar până atunci ne hărțuiesc îndelung...unii este sadici...poporul rabdă.

# Asta de se vopseste-n cap , ca muierile, e certat cu legea date 3 decembrie 2018 16:54 +4

Asta , impreuna cu Coldea si Covesi trebuie inchisi pe viata ! Au distrus tara . :o

# DNA SA VINA SA VA IA PE TINE SI KODRUPTA date 3 decembrie 2018 18:31 +1

abia astept sa-i vad pe mari "luptatori " aticoruptie cum vor umbla in zeghe,,, ar trebui plimbati pe tot Magheru si tinuti la expozitie vreo luna in Pta Universitatii . Sa scrie pe ei mare PENALII DE RANG INALT … asta inainte de a-si ispasi pedepsele de borfasi de cea mai joasa speta,,,

# belgianca date 3 decembrie 2018 19:48 +1

pai voi NU CVEDETI NIMIC .NU MISCA NIMEN IN FLANC .UDE SE APICA LEGEA ? DECI KODRUTA CORUPTA UN ARE FUNCTIE DE PARCHET DAR INCA ESTE PE SACUNU DE LA PG IA SALARIU F MARE DE PROCUROR DE PG .IAR CORUPTUL DE CIOLANIS ARE NESIMTIREA DE A INCVITA LA COCOTROCENI LA MARE SERBARE CIMPENESCA ASA CREDE EL SI PE TRACTORIST SI PE CUCUCVEAU .ATIT DE PROST ESTE INCIT IA INCVITAT .PAI CHIAR NU SA GINDIT CA MARI LUPTATORI DE COCORUPTIE NU SE INJOSESC SA CVINA ACOLO ALATURI DE EL CARE NU A ACVUT DOSARE NICIODATA ..EU NU PREA INTELEG EL NU A ACVUT DOSARE ATUNCI DE CE AU FOST INCHSE SAU CE AU FOST INCHISE..TREBUIE SA INTELEGEM CE? A ACVUT DAR AU FOST INCHSE .SAU NU A AVUT .HAITA DE SACALI CRED CA TOT ROMANUL ESTE ¨PROST .SËR CA DE DATA ASTA SA LI SE INFUNDE INCA O DATA DIN CE BANI ESTE PLATITA PRADUITOARE PE FUNCTIA PE CARE O ARE DECIT PT BANI PT CA CSM A SPUS CLAR CA NU ESTE PROCROR PT PG ASA CA POATE CINE SE GONDESTE SA II CERA BANI INAPOI SI EI SI CELUI CARE A NUMITO ACOLO

# SMT-ul date 4 decembrie 2018 06:50 +1

este clar, in cel mai fericit caz, il vad pe nemernic la volanul unui tractor "steagul rosu", la locul de munca in zeghe.

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi numita suspecta Laura Kovesi sefa Parchetului European, in pofida dosarului de mita in care este urmarita penal?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 19.02.2019 – Kovesi fuge de dosar ca dracu' de tamaie. Misterul din denuntul Elenei Udrea

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER