6 august 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HALUCINANTA MOTIVARE - Intr-o hotarare CSM privind detasarea unor judecatori in functia de grefier la CEDO, Ministerul Justitiei a pretins ca prezenta unor "juristi nationali" la Grefa Curtii de la Strasbourg a redus cu 29% plangerile cetatenilor nemultumiti de hotararile instantelor romanesti. Detasarea unor judecatori in functia de grefier la CEDO intra in contradictie cu Constitutia si Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor (Documente)

Scris de: Alex PUIU - George TARATA | pdf | print

2 aprilie 2014 19:03
Vizualizari: 10672

Sectia pentru judecatori a CSM adopta in 14 martie 2013 o Hotarare privind detasarea la Grefa Curtii Europene a Drepturilor Omului a judecatoarei Cristina Farcas-Surpanu, de la Tribunalul Bucuresti. O hotarare aparant banala, dar care in cuprinsul ei contine un paragraf de-a dreptul uluitor. Este vorba despre o justificare a Ministerului Justitiei, prin care aceasta institutie, facand trimitere la o adresa a Ministerului Afacerilor Externe, incerca sa explice de ce se impune ca CSM sa aprobe detasarea judecatoarei. Mai exact, potrivit MJ, prezenta celor trei "juristi nationali" la Grefa CEDO ar fi facut ca plangerile impotriva Romaniei aflate pe rolul Curtii de la Strasbourg sa scada cu 29%.


Avem de-a face asadar cu o afirmatie extrem de interesanta. Practic, celor trei "juristi nationali" li s-ar datora scaderea numarului de plangeri ajunse pe masa judecatorilor CEDO, in cursul anului 2012. Cum s-a intamplat acest lucru, nu se stie. Asta intrucat Ministerul Justitiei nu a explicat si ce anume fac cei trei "juristi nationali" pentru ca numarul reclamatiilor sa scada. In aceste conditii, in lipsa unor precizari exacte, se poate intelege chiar si ca acestia blocheaza plangerile romanilor care considera ca doar CEDO le poate face dreptate. Ca principala lor menire este ca reclamatiile sa nu mai ajunga pe masa judecatorilor europeni, in conditiile in care au sarcina de a analiza admisibilitatea plangerilor impotriva Romaniei.

Despre ce este vorba insa exact? In vara anului 2012, Ministerul Afacerilor Externe a cerut Consiliului Superior al Magistraturii detasarea judecatoarelor Cristina Farcas-Surpanu, de la TMB, si Anca Codreanu, de la Judecatoria Zarnesti, la MAE, pentru ca acestea sa poata activa mai departe ca grefiere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. In solicitare, Ministerul Justitiei arata ca mutarea "prezinta un interes deosebit pentru statul roman, avand in vedere numarul mare de plangeri formulate impotriva Romaniei, persoanele detasate urmand sa-si desfasoarea activitatea in cadrul Grefei CEDO si sa analizeze admisibilitatea plangerilor formulate impotriva Romaniei".

Intrucat Curtea de Apel Bucuresti si Tribunalul Bucuresti nu au avizat detasarea judecatoarei Cristina Farcas la MAE, invocand volumul mare de activitate raportat la numarul de judecatori aflati in exercitiu, Consiliul Superior al Magistraturii, prin hotararea nr. 671/04.09.2009 a Sectiei pentru judecatori, a respins cererea Ministerului Afacerilor Externe: "Aprobarea detasarii doamnei judecator Farcas Surpanu Cristina este de natura a perturba activitatea Tribunalului Bucuresti". De asemenea, CSM nu a aprobat nici detasarea judecatoarei Anca Codreanu la MAE, pe motiv ca Judecatoria Zarnesti "isi desfasoara activitatea cu schema de judecatori incompleta".

La insistenta MAE, CSM a dat unda verde detasarii celor doua judecatoare

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe, prin adresa nr. L1/9244/12.09.2012, a solicitat revocarea hotararii nr. 671/04.09.2012 a Sectiei pentru judecatori a CSM si aprobarea detasarii celor doua judecatoare. In sustinerea cererii, s-a aratat ca "revocarea hotararii prezinta un interes deosebit pentru finalizarea cu succes si intr-un termen rezonabil a procedurilor privind detasarea unor juristi romani la Grefa Curtii Europene a Drepturilor Omului, avand atributii de analizare a admisibilitatii plangerilor formulate impotriva Romaniei".

Chiar in ziua urmatoare, prin hotararea 689/13.09.2012, presedinta de atunci a CSM, Alina Ghica, a revocat decizia initiala, pronuntata cu 9 zile inainte, admitand solicitarea MAE privind detasarea celor doua judecatoare in cadrul Grefei CEDO, pe o perioada de 6 luni, incepand cu data de 1 octombrie 2012:

"In ceea ce priveste analiza oportunitatii detasarii celor 2 judecatori, Sectia pentru judecatori va avea in vedere faptul ca selectia magistratilor romani in vederea detasarii in cadrul serviciului de grefa a Curtii Europene a Drepturilor Omului s-a facut prin intermediul INM, institutie aflata in coordonarea CSM, din cei 12 candidati selectati renuntand pana in prezent un numar de 6 persoane, astfel incat in acest moment, CEDO nu ar mai avea posibilitatea sa procedeze la alegerea altor judecatori, iar initierea unei noi poceduri de selectie interna ar determina tergiversarea procesului de ocupare a acestor posturi".

Pentru a doua detasare a judecatoarei Cristina Farcas la CEDO a intervenit Ministerul Justitiei. Motivarea MJ este uluitoare: "Numarul cererilor romanesti aflate pe rolul Curtii a scazut cu 29%, acest rezultat datorandu-se, in mare parte, aportului celor 3 juristi nationali detasati"

Judecatoarea Cristina Farcas si-a inceput efectiv activitatea in functia de grefier la CEDO la 8 octombrie 2012. Cum detasarea era limitata la o perioada de 6 luni, in primavara lui 2013, pentru a continua la Grefa CEDO, a fost nevoie de noi demersuri. De aceasta data, diligentele au fost intreprinse de Ministerul Justitiei, care, la 20 februarie 2013, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii mai multe adrese, emise atat de MAE, cat si de CEDO, solicitand detasarea Cristinei Farcas la Grefa CEDO pe o perioada de 6 luni, cu incepere de la 1 aprilie 2013. In motivarea cererii, Ministerul Justitiei a argumentat explicand ca prezenta celor trei "juristi nationali" a dus la scaderea cu 29% a numarului plangerilor aflate pe rolul Curtii de la Strasbourg:

"Datorita preocuparilor autoritatilor romane pentru detasarea juristilor independenti la CEDO, situatia Romaniei in anul 2012 s-a imbunatatit, iar numarul cererilor romanesti aflate pe rolul Curtii de la Strasbourg a scazut cu 29%, acest rezultat datorandu-se, in mare parte, aportului celor 3 juristi nationali detasati".

De partea cealalta, replica CSM a precizat: "Avand in vedere ca, prin detasarea magistratilor romani la Grefa Curtii de la Strasbourg, Consiliul Superior al Magistraturii va sustine angajamentul statului roman, ca membru al Consiliului Europei, in ceea ce priveste eficientizarea sistemului Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului, Sectia pentru judecatori urmeaza sa admita solicitarea Ministerului Justitiei, mai sus-mentionata".

Constitutia Romaniei nu permite unui judecator sa detina alte functii cu exceptia celor didactice din invatamantul superior

Pe de alta parte, Hotararea CSM de detasare a judecatoarei Cristina Farcas-Surpanu, de la Sectia a VI-a civila a Tribunalului Bucuresti, la CEDO, in functia de grefier, naste o serie de controverse. Are dreptul constitutional un judecator sa detina o astfel de functie? Cat de obiectiv poate fi un judecator atunci cand, din postura de grefier la CEDO, declara admisibile sau inadmisibile plangerile cetatenilor impotriva propriilor ei hotarari definitive, situatie pe cat de ipotetica, pe atat de plauzibila?

Constitutia Romaniei, la alineatul 3 al articolului 125, intitulat "Statutul judecatorilor", prevede urmatoarele: "Functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior". Dispozitia este reluata si dezvoltata in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, unde, la art. 5 alin. (1) se precizeaza ca "Functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii".

Ca atare, este mai mult decat rezonabil sa admitem ca un judecator nu poate fi grefier, fie si la CEDO.

*Cititi aici hotararea nr. 671/04.09.2012 a Sectiei pentru judecatori a CSM

*Cititi aici hotararea nr. 689/13.09.2013 a Sectiei pentru judecatori a CSM

*Cititi aici hotararea nr. 152/14.03.2013 a Sectiei pentru judecatori a CSM

Comentarii

# ADEVARUL date 2 aprilie 2014 19:54 +15

SPER SĂ FIE DOAR O PROSTIE PE CARE O DEBITEAZĂ CSM-UL ĂSTA DE CĂCAT,PENTRU CĂ ALTFEL AR INSEMNA CA AU REUSIT SĂ FRÂNEZE SI FUNCTIONAREA JUSTITIEI EUROPENE,CĂ AU AVANSAT-BĂSISMUL FIIND IN PLINĂ PANDEMIE,DAR DUPĂ ASEMENEA OAMENI NU TE POȚI LUA,FAPTUL DE A SE SI AUTOINCRIMINA... ESTE MARCA INREGISTRATĂ HAINEALĂ :-*

# coruptia din CSM date 2 aprilie 2014 21:05 +16

CSM a hotarat si \"detasarea\" finei Alinei Ghica in functia de magistrat-asistent la Inalta Curte. Toti membrii  au fost de acord, nimeni nu a protestat. V-au manjit pe toti? Va e frica? Credeti sincer ca se pot acorda 5 puncte in plus la o contestatie doar pentru o persoana si nu pentru toti candidatii? 

# ADEVARUL date 3 aprilie 2014 08:08 +7

MAGISTARTUL ROMAN AL ZILELOR NOASTRE NU ARE NICI UN CUVÂNT DE SPUS,POATE BEHĂI,POATE LĂTRA LA COMANDĂ,REALITATEA ESTE CĂ ȘI-A VÂNDUT PE BANI CINSTEA SI OMENIA,ORGANUL DE JUDECATĂ,SĂ LE POATĂ MISTUI ÎN CONTINUARE STOMACURILE SI SĂ HUZUREASCĂ,ÎN TIMP CE MAI CIUPESC NISTE BANI,ORI IN ACESTE CONDITII ESTE NORMAL CA IN LOC DE POLITICIENI SĂ AVEM OAMENI BOLNAVI,ESCROCI,INFRACTORI,BĂSISTI CARE SĂ ÎMPARTĂ CU MAGISTRATUL PRADA,ESTE NORMAL SĂ AVEM IN FIECARE PRIMARIE CATE UN MLADIN DESCURCĂREȚ,CÂTE O UDREA SOPOȘĂ,PENTRU CĂ GENUL ACESTA DE PARAVAN SALVEAZĂ APARANȚA DE LEGALITATE SI STAT DE DREPT.VOI NU SUNTETI MAGISTRATI,SUNTETI TRADĂTORII NEAMULUI ROMÂNESC,SINGURII RESPONSABILI SI AUTORII MORALI AI JAFULUI NATIONAL,AI SITUATIEI SOCIALE DEPLORABILE IN CARE NE CHINUIM,PENTRU CA VOUĂ SĂ VĂ FIE MAI BINE...PE BANII NOSTRII,ÎMPRUMUTAȚI DE INFRACTORI ÎN NUMELE NOSTRU,AL ROMÂNIEI.IATĂ,AȘADAR.EXPLICAȚIA FAPTULUI CĂ NU SUNTEȚI ÎN STARE SĂ JUDECAȚI O CAUZĂ IN 30 MAXIM 90 DE ZILE,VOI NU SUNTETI MAGISTRAȚI.

# Nea Alecu date 2 aprilie 2014 19:57 +9

In final s-a putut! Unde pune CSM mîna pune şi Dumnezeu mila ! ! !

# unul din lumea cea mare date 2 aprilie 2014 20:08 +10

romanilor deci luati/va AGHIO!!!!!!!!! SI DE LA ULTIMA SPERANTA......este mai mult decit evidenta ,,AU REDUS CU 29% ADMISIBILITATEA (IN)JUSTITIEI ROMANESTI,,... cind va spuneam ca gunoiasul ponta nu se deosebeste de GUNOIUL....oare antena 3 nu ar trebui sa/i puna intrebari?dar realitatea,dat rtv dar vitamina b1???era bine stiut si este in continuare ca GREFIERII SI TOT PERSONALUL ROMANESC DE LA CEDO FACE PARTE DIN SERVICII mai aveti DUBII???GUNOIASULE CE O SA TE MAI JUDECE LUMEA SI PE TINE IN STRADA CA SI PE GUNOIUL(si ce prost am fost ca te/am votat si m/ai mintit,prosti sa fie romanii sa mai iasa la orice fel de vot)

# xxx file date 2 aprilie 2014 20:10 +12

Rolul grefierilor romani la CEDO este menit a respinge \"din fasa\" orice cerere via mail (TNT, Posta Romana, DHL), atunci cand cel ce adreseaza cererea nu are un avocat angajat. Astfel, acele cereri se intorc repinse pe inadmisibilitate, fara posibilitatea revenirii. Necazul este ca raspunsurile vin pe o coala A4 scanata color, plicul nu are nici o stampila de posta iar postasul strazii nu stie cum a ajuns raspunsul in cutia postala. Stie SIE !

# Judecător Gheorghe Morosanu date 2 aprilie 2014 21:34 +15

Potriveala dracului! Chiar azi am primit în cutia poştală adresa de la CEDO prin care cererea mea este declarată inadmisibilă, fără nici o explicaţie/motivare. Este semnată de un român: R. Proca Referent juridic. Va să zică, CEDO şi Ro colaborează într-o manieră perfect comunistă la anularea cererilor, pentru a raporta scăderea numărului lor. Între timp, se face şi reforma CEDO, ca şi a justiţiei franceze, exact ca a justiţiei române.

# Dr.Vasile Botomei www.unbr.info date 2 aprilie 2014 22:27 0

Noutati :Dr.Vasile Botomei a obtinut decizie de la CSM, publicata pe www.unbr.info in anexa 45 din teza, privind aprobarea pentru procurori si judecatori sa participe in comisiile de examen pentru admiterea in Barouri de Avocati.

# dottoru fals date 3 aprilie 2014 03:58 +1

La Judecatoria SUCEAVA, ca sa scape de condamnare, BOTOMEI a PREZENTAT INSTANTEI O ADEVERINTA MEDICALA FALSA !!! http://portal.just.ro/314/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=31400000000075647&id_inst=314

# DOREL date 3 aprilie 2014 09:19 +2

Mai Vasilica draga, nu esti cumva pe curba cainelui ?

# lobotomeius escrocus date 2 aprilie 2014 22:38 +1

Botomiei, nu mai incerca sa tepuiesti oamenii: esti un multiplu infractor: vei fi condamnat pentru inselaciune, fals, ultraj, avocatura ilegala so on: Jud. Bacău - dos. nr. 16700/180/2012, dos. nr. 12179/180/2011 si dos. nr. 16037/180/2013, Judecătoria Suceava - dos. nr. 17458/180/2011, Curtea de Apel Iaşi - dos. 458/32/2013

# BOTOMEI BATAUSUL DE FEMEI! date 2 aprilie 2014 23:12 +1

La Judecatoria SV, ca sa scape de condamnare, BOTOMEI a PREZENTAT INSTANTEI O ADEVERINTA MEDICALA FALSA !!! http://portal.just.ro/314/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=31400000000075647&id_inst=314

# visu date 2 aprilie 2014 23:22 +2

S-au invatat niste puturosi, vor pe salariile functiilor, sa faca treaba cat mai putina!

# hai sictir date 3 aprilie 2014 09:58 -5

:lol: :lol: :lol: ....... Magistratii romani pot fi detasati la institutii ale UE sau organizatii internationale in temeiul art. 58 al. 1 din Legea nr. 303 pe 2004. In plus de asta, la grefa CEDO ca si grefieri nu activeaza vreun roman, deci draga LUJU nu mai aburiti poporul ca poate articolele voastre sunt citite si de persoane care din cand in cand mai deschid o carte, mai citesc o lege si nu se uita doar la Antene cat e ziulica de lunga.

# magister date 3 aprilie 2014 10:37 +6

Hai sictir deci tu esti cel mai amuzant de pe site-ul asta. ai un dar de a te face singur de rahat... Cicia poate articolele sunt citite, pai tu esti primul care le citezi si le si comentezi :lol: dar eu inteleg ca daca nu faci altfel, iti da stapanul tau nana la fund (niciun apropo la Nana, stii tu care). Oricum, din artiocolul asta nu ai inteles nimic se vede. Hai bafta in continuare, sa mai tre3ci pe aici sa ne distrezi :lol: Bietul de tine

# adevarul curat date 4 aprilie 2014 12:54 +2

A redus  pe  DRACU!! Scrisorile romanilor, alea 205 sunt intercxeptate de servicii.Aici s-a ajuns cu coruptia in romania :-? :-x 8) :cry:

# adevarul adevarat date 4 aprilie 2014 13:03 +3

A redus  pe  DRACU!! Scrisorile romanilor, alea 29% sunt interceptate de servicii.Aici s-a ajuns cu coruptia in romania :-? :-x 8) :cry: Propun asocierea intr-o organizatie non profit care sa depuna plangeri penale in Franta, acolo unde s-a savarsit infractiunea de violarea corespondentei ..... pe teritoriul francez.

# mihai munteanu date 21 decembrie 2015 18:10 0

Romani treziti-va! De peste 14 ani, de cand a venit la CEDO judecatorul roman Barsan Corneliu, judecatorii de la CEDO fac blatul pe bani grei cu agentii guvernamentali trimisi de Romania la CEDO, pentru ca nu cumva Romania sa se trezeasca cu prea multe condamnari. In anii 2002 si 2006, CEDO a condamnat pe nedrept Romania la plata unei sume de 8600 Euro catre doi cetateni germani, care au dat in judecata Romania la CEDO, folosind calitatea mincinoasa de falsi si pretinsi cetateni romani!!! Pana nu va fi schimbat de urgenta judecatorul roman corupt Iulia Motoc cu un judecator roman cu frica lui Dumnezeu, cetateni romai pot sa-si ia adio de la vreo condamnare la CEDO a Romaniei!!!

# farcas gabriel ioan date 21 februarie 2016 14:09 0

nu am primit nici un raspuns la dosarul meu RN897574770RO

# Fichiu alex date 5 iulie 2019 18:24 0

Banuesc ca magistrati trimisi sunt securisti cu misiunea sa respinga cererile trimise la CEDO fara motivare. Am primit asemenea comunicari---NU SEMNEAZA ,FOARTE IMPORTANT NU MOTIVEAZA ,NU PUNE STAMPILA CEDO, NU PUNE NUMELE INTREG, SI SPUNE CA "SA RESPINS CEREREA PE MOTIVE DE ADMISIBILITATE N. Lupu" fara semnatura.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.08.2021 – Ambasadorul si-a pus poza cu tatucul Iohannis (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva