17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CHINURILE LUI MUSTATA – Raport devastator in cazul mortii judecatorului Stan Mustata: “A fost declarat apt pentru a presta munca, desi era cunoscut cu cardiopatie ischemica, insuficienta renala, diabet si guta, fiind incadrat la regim alimentar Norma 18 diabetici... Nu a efectuat niciun fel de investigatii... S-a operat eronat regimul de executare, figurand la regim inchis in loc de regim semideschis” (Document)

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

7 September 2018 18:40
Vizualizari: 22509

Judecatorul Stan Mustata (foto) a murit in chinuri dupa gratii, insa procurorii lui Augustin Lazar nu par foarte interesati sa rezolve acest caz. Chiar daca in raportul intocmit de Avocatul Poporului si dat publicitatii vineri, 7 septembrie 2018, sunt acuzatii grave si sunt scoase la iveala abuzurile comise impotriva judecatorului in timpul detentiei de la Penitenciarul Rahova, la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, acolo unde a fost deschis un dosar de moarte suspecta, este liniste si pace.


Un judecator a murit, insa Ministerul Public este ocupat mai degraba sa ancheteze jandarmii care au aparat sediul Guvernului si au impiedicat o lovitura de stat, decat sa faca lumina in acest caz. Aceeasi atitudine si din partea Administratiei Nationale a Penitenciarelor condusa de comisarul Marian Dobrica, care tace suspect, in loc sa explice cum au fost posibile si permise gravele nereguli scoase la iveala doar de institutia condusa de Victor Ciorbea. Procurorii au obligatia sa iasa cat mai curand public si sa dea lamuriri despre stadiul anchetei, avand in vedere ca in cazul violentelor din 10 august din Piata Victoriei Ministerul Public dadea mai multe comunicate de presa in fiecare zi si informa ca s-a mai depus o noua plangere impotriva jandarmilor, cerand oamenilor sa vina cu curaj la parchet si sa faca acest lucru.

Tortura in toata regula

Ancheta facuta de Avocatul Poporului dupa decesul judecatorului Stan Mustata, scoate la iveala grave nereguli care au avut loc la Penitenciarul Rahova. In raportul intocmit de institutia condusa de Victor Ciorbea se arata ca judecatorul nu a fost informat cu privire la faptul ca va fi transferat de la Penitenciarul Rahova la inchisoare Giurgiu, fiind trezit din somn in jurul orei 02.00 si anuntat sa isi faca bagajele pentru ca “va fi pus pe cursa”, fara a i se comunica locul si motivul transferului.

Iata ce raspundea ANP in data de 31 august la solicitarea facuta de Lumeajustitiei.ro: „Dupa obtinerea aprobarii de transfer sunt desfasurate activitati specifice (pregatirea dosarelor individuale si abagajelor personale ale detinutilor, prezentarea acestora in fata personalului medical, prepararea hranei ce va fi asigurata pe durata transferului). Persoanele custodiate iau cunostinta de faptul ca vor fi transferate inainte de data efectuarii acestuia”. In cazul lui Mustata, acesta a fost trezit din somn la 02.00 noaptea si „pus pe cursa.”. Atat, nimic altceva.

Extrem de grav, in raport se precizeaza ca din cauza faptului ca s-a operat eronat regimul de executare in sistemul PMS (Prisoner’s Management System), judecatorul figurand si dupa data de 12 martie 2018 la regim inchis in loc de regim semideschis, a fost aprobat si efectuat transferul la Penitenciarul Giurgiu, si nu la Penitenciarul Jilava, cum era legal.

Un alt aspect grav este acela ca judecatorul nu a fost evaluat din punct de vedere al vulnerabilitatii, desi a avut probleme cu alti detinuti. In raport se mai acuza si faptul ca desi Stan Mustata fusese diagnosticat cu o multime de boli, pe perioada detentiei la Penitenciarul Rahova nu a efectuat niciun fel de investigatii de laborator, in vederea monitorizarii parametrilor biologici, avand in vedere ca suferea de afectiuni care necesitau periodic acest lucru. In plus, au fost declarat apt de munca, cu toate ca acesta era cunoscut cu cardiopatie ischemica, insuficiența renala, diabet si guta, fiind incadrat la regim alimentar Norma 18 diabetic. Insa cel mai grav lucru este scos in evidenta la finalul raportului.
Potrivit documentului intocmit de institutia condusa de Victor Ciorbea, tinand seama de faptul ca persoana privata de libertate Stan Mustata era diagnosticata cu multiple afectiuni cronice si se afla sub tratament permanent, „transferul efectuat in absenta unei perioade de odihna adecvate si cu un mijloc de transport fara conditii corespunzatoare de microclimat, ar fi putut avea consecinte asupra starii de sanatate a acesteia”.

Iata cateva fragmente din Raportul Avocatului Poporului:

-”la Penitenciarul Rahova detinutul Stan Mustata a fost declarat apt pentru a presta munca, desi era cunoscut cu cardiopatie ischemica, insuficienta renala, diabet si guta, fiind incadrat la regim alimentar Norma 18 diabetici.”

-”nu a fost informat cu privire la faptul ca va fi transferat, fiind trezit din somn in jurul orei 2 a.m. si anuntat sa isi faca bagajele pentru ca 'va fi pus pe cursa', fara a i se comunica locul si motivul transferului.”

 -”din cauza faptului ca s-a operat eronat regimul de executare in sistemulPMS (Prisoner’s Management System), detinutul Stan Mustata figurand si dupa data de 12 martie 2018 la regim inchis in loc de regim semideschis, a fost aprobat si efectuat transferul la Penitenciarul Giurgiu si nu la Penitenciarul Jilava, cum era legal.”

-”desi la data incarcerarii persoanei private de libertate Stan Mustata, aceasta era diagnosticata cu mai multe afectiuni cronice, pe perioada detentiei la Penitenciarul Rahova nu a efectuat niciun fel de investigatii de laborator, in vederea monitorizarii parametrilor biologici, avand in vedere ca suferea de afectiuni care necesitau periodic acest lucru (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, guta, dislipidemie, adenom de prostata etc).”

-”tinand seama defaptul ca persoana privata de libertate Stan Mustata era
diagnosticata cu multiple afectiuni cronice şi se afla sub tratament permanent, transferul efectuat in absenta unei perioade de odihna adecvate şi cu un mijloc de transport fara conditii corespunzatoare de microclimat, ar fi putut avea consecinte asupra starii de sanatate a acesteia.”

In final, intrebam: oare procurorii considera ca cee ce i s-a intamplat lui Stan Mustata se incadreaza la art. 281. Cod Penal?

Art. 281

Supunerea la rele tratamente

(1) Supunerea unei persoane la executarea unei pedepse, masuri de siguranta sau educative in alt mod decat cel prevazut de dispozitiile legale se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

(2) Supunerea la tratamente degradante ori inumane a unei persoane aflate in stare de retinere, detinere ori in executarea unei masuri de siguranta sau educative, privative de libertate, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

*Cititi aici integral raportul Avocatului Poporului

Comentarii

# Observator 001! date 7 September 2018 18:49 +27

Diferența între torționarii închisorilor comuniste și torționarii pușcăriilor capitaliste? Atunci operau în dictatură, acum acționează în democrație!

# un roman date 8 September 2018 09:06 +5

Asta-i statul de drept creat de ordinarul de Basescu si sustinut de Johannis!

# DOREL date 8 September 2018 10:20 +2

Mai întâi ca în România, nu e nici o democrație, România însăși este o colonie capturata de partenerii strategici, cu președinți (Băsescu, Iohannis) prim miniștrii (Ciolos), miniștrii (Macovei, Pruna, Guseth..), judecători, procurori sinistri instalații de afara, iar ANP, alături de DNA, SRI, ICCJ a fost gândită ca o componenta a statului paralel, clandestin, ilegal și criminal, cu misiunea de a aplica soluția finala cui trebuie. Și, b) :cum au fost consulul Ionescu, Adamescu, Mustață... Aviz amatorilor! Părerea mea..

# un mizantrop date 8 September 2018 13:04 +2

Mai e o diferenta. Aia a calitatii umane, atunci salvarea multor oameni a fost tocmai umanitatea unor temniceri, inca frica de Dumnezeu, care-i facea sa inteleaga ca dincolo de usa de fier e un om, indiferent ce apune propaganda. "Mascatii" si "doctorii" si "personalul auxiliar" si gardienii sunt la fel de vinovati ca aceia care au comandat executia, ca asta a fost, ba si cu tortura. Mie mi se pare ca e un soi de avertisment pentru judecatori, adica, "nici asta n-a fost vinovat si el a crezut ca aplicarea legii e treaba lui, asta i se intampla unui "independent" de vointa noastra!" Sa dea Dumnezeu sa ma insel, dar, inertia asta cu care se misca autoritatile intr-un caz de crima (totusi, cea mai grava infractiune din CP!) imi da dreptate!

# unul din lumea cea mare date 9 September 2018 11:49 +2

sa dea dzeu cel mare si bun,ca toti cei implicati in moartea ONORABILULUI JUDECATOR sa moara in chinuri de 10 ori mai mari,inclusiv moroiul.INSHALAAAA!!!!!!!!!!!!!!

# Klaus_Klaus date 7 September 2018 19:03 +6

REIAU INTEGRAL POSTAREA veche :-| Am si eu 'fo cateva intrebari: - 1 - CINE "DE SUS" (dir puskariilor!) A DAT DISPOZITIE ca un om bolnav de CANCER (practic in faza pre-terminala :-x ) SA FIE UMFLAT DE BABUINII PO(U)LITIEI LA 2 NOAPTEA ("CA HOTII NOAPTEA" :-x ) ? - 2 UNDE S-A CONSEMNAT IN ACTELE PUSKARIEI - la nivel director/sef tura si sef garda babuini po(u)litisiti ACEST ORDIN - DACA s-a consemnat- - DACA s-a consemnat ! - 3 Similar cu transferul al 2-lea =NUME TICALOSI (director puskarie, MEDICI, OFITER CI al puskariei, din min Justitiei- MAI ALES! si ALTE LOAZE INFECTE, alti babuini po(u)litisti..) - 4 Ce "medic" (felcer???) de puskarie a "decis" ca IN FINAL jud Mustata sa fie dus la spital si CE SCRIE IN ACTELE DE INTRARE IN SPITAL? - CINE l-a predat? NU CUMVA SE IMPUNE DE URGENTA SALTAREA CU MASCATI (eventual de la jandarmerie !) pt directorii de puskarie care l-au TORTURAT cu " transferurile" plus " medicii" si haita de $lugi/medici si nchetati? PUTE A GRUP CRIMINAL!

# Faracatuse date 7 September 2018 19:27 +11

L au omorât ca pe un câine. Raportul e gata, raspunde cineva? Se autosesizează parchetul lui peste prăjit?! Sau mai facem o comisie?!

# un roman date 8 September 2018 09:03 +1

Ai perfecta dreptate, de raspuns nu va raspunde nimeni, nici pentru ca a fost condamnat nevinovat, iar iindividul de la la Cotroceni va spune ca "e multumit de procurori, e multumit de justitie"! Nu a spus el :"jos mina de DNA"?

# Botomei Vasile,doctor in drept date 7 September 2018 19:32 -4

Dr.Botomei Vasile a facut cercetare stiintifica in 14 penitenciare din Romania. Cine doreste sa cunoasca o analiza completa a penitenciatelor si, recomamdarile cum trebuie modificata si aplicata legea de executare a pedepselor,este invitat sa se cinsulte cu Botomei Vasile.

# Mda date 7 September 2018 19:39 -3

...nu a fost examinat asupra vulnerabilitatii...dar cati dintre condamnati subt testati pt asta?cum sa fie tetsati?cu turnesol?solutia:faceti puscarii normale...cu dotari pt oameni nu pt animale!macar asta daca autostrazi nu

# Neanae date 7 September 2018 19:53 +9

Strigător la Cer! BIETUL OOOM! Îmi vine sa urlu la gândul ca NIMENI nu va da socoteala pentru crima asta, cum nici pentru alți nevinovați vii sau aproape muribunzi ... ca si pentru cei cărora li s-a negat posibilitatea sa se trateze. Luju, va rog, nu permiteți sa se cada in “uitare” ... continuați cu divulgarea adevărului. Multumesc

# Carcotas date 7 September 2018 20:24 +6

Ministrul Justitiei trebuie sa vadă ce se intampla cu subordonatii sai din penitenciare: cand nu bat, batjocoresc sau ucid oameni, iau șpăgi pentru favorizarea VIP-urilor (VIP= oameni cu bani), asa ca la pușcăriașul ala care insamanteaza la întâmplare! iesit din Poarta Alba. Aia de la Botosani, care protestează cică, sunt suparati ca la ei nu ajung vip-urile! E sărăcie la puscariile din provincie si caimacul il iau doar sefii.

# Mari date 7 September 2018 21:59 +3

Ca judecătorul Mustață, au murit sute de oameni in pușcăriile din anii 2000. Deținuții sunt etichetate drept “colete” și sunt la bunul plac al gardienilor. Nu au voie sa se îmbolnăvească. Sunt lăsați sa zacă fără sa-i bage in seama vreun asistent medical, pt ca medicul e scump la vedere. Dacă-și cer drepturile, sunt transferați și mutați de la un penitenciar la altul fără sa li se dea nici o explicație.

# Faracatuse date 8 September 2018 11:34 0

Vișinescu va spune ceva? Acest nume va este cunoscut, torționarilor!! El e dovada vie ca totul se va plăti odată și odată... Ca pe lângă el sunt alții care aparent au scăpat, pe ei ii așteaptă Judecata Divina!!! Veți plăti cu toții! Veți plati

# un mizantrop date 8 September 2018 12:54 +2

Orice detinut este un om aflat in custodia statului roman si in acesta situatie statul este raspunzator de starea lui de sanatate, de vatamarile fizice si morale care i s-ar aduce pe perioada in care este in custodie. De aici trebuie inceput, nu de la idiotenia aia cu "un infractor a suferit un accident", sau, "s-au aplicat gresit niste proceduri" Este vorba de viata si asta e cea mai grava plaga a societatii actuale, minimalizarea vietii, de parca un curent satanist a cuprins societatea sub stapanirea binomului. Cand nu este evaluata in bani, viata unui om a devenit "procedura" aplicata corect sau nu de justitie. Aici e vorba de crima cu premeditate, cu agravante, tortura, rele tratamente, in final executie. Si asta in custodia statului, care trebuia sa se asigure ca omul ajunge la eliberare nu mai bolnav decat la incarcerare. Nu cred ca este vorba numai de sistem, aici e vorba de ticalosii personale, de tarati genetic care jubileaza la chinuirea semenilor, asta-i de iesit in strada!

# Nicu date 8 September 2018 14:20 +5

Moartea lui, ca şi a multor altora, este inutilă.Turma indiferență, incultă şi egoistă care este acum poporul român nu este impresionată de nicio suferință şi niciun sacrificiu.Propapagandiştii lor sunt mai activi şi mai agresivi, site-urile şi televiziunile lor deformează mai credibil realitatea, pe când noi stăm pasivi şi indiferenți, drama nu-i a noastră, nouă nu ni se poate întâmpla niciodată, nu-I aşa? Poate vom deveni miloşi şi buni şi Dumnezeu va salva acest popor, altfel vom dispărea în istorie, aşa cum merităm pentru laşitatea noastră!

# Ion date 8 September 2018 18:50 0

asa ceva nu sunt rele tratamente, se numeste CRIMA CU PREMEDITARE !

# SPARTAKUS date 8 September 2018 19:56 +1

Abuzurile grotesti la care au recurs gasca de procurori,in perioada KOVESI,au intrecut orice masura,sute de magistrsti trezindu.se cu dosare penale,altii fiind chear arestati.Cu siguranta,decizia de a trece la revizuira tuturor sentintelor impuse prin mijloace ilegale este singura cale de iesire din marasmul falsului STAT DE DREPT.Sa speram ca acest lucru se va intampla,pt.ca nu se mai poate!!!!!!!

# Muiepsd date 9 September 2018 07:30 -3

De ce era " judecătorul " Stan Mustață la pușcărie ?

# Faracatuse date 9 September 2018 10:14 +1

Pt ca protocoale... Și pentru ca Voiculescu, cazul Telepatia...

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 9 September 2018 11:53 +2

isi mai aduce cineva aminte de greva din penitenciare de pe vremea fascistei pruna?citi oameni au fost omoriti la isai?citi la gherla?citi in bucuresti? ce s/a intimplat cu aceste crime ale prunei?unde este AZI fostul criminal de la inchisoarea iasi?de ce dracului neamul romanesc are memoria asa de scurta?

# Relu date 9 September 2018 17:39 +1

Pai daca au gresit regimul de detentie,la puscarie.O sa avem Justitie doar cand o sa inceapa sa fie condamnati si lucratorii statului paralel.Atata timp cat nici unul din abuzatori nu raspunde serios si nu se intampla nimic,concluzia e ca nu suntem toti egali in fata legii.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.06.2024 – Inca un client al retelei Coldea-Dumbrava

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva