12 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTARIREA INDEPENDENTEI AVOCATULUI – Vicepresedintele UNBR Daniel Fenechiu explica efectele legii care le interzice instantelor sa taie onorariile avocatilor dupa bunul plac: „Este un pas inainte important in actiunile pentru intarirea independentei avocatului si, totodata, un castig pentru justitiabil – care isi va putea recupera cheltuielile cu onorariile daca castiga procesul”

Scris de: V.B. | pdf | print

10 April 2024 12:38
Vizualizari: 2316

Avocatul si senatorul PNL Daniel Fenechiu (foto) – vicepresedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – a avut prima reactie marti, 9 aprilie 2024, dupa ce Camera Deputatilor a dat votul final pe proiectul de lege care le va interzice judecatorilor sa taie onorariile avocatilor dupa bunul plac.Amintim ca initiativa legislativa a fost elaborata de catre Fenechiu impreuna cu senatorii Cristian Niculescu-Tagarlas (PNL), Robert Cazanciuc (PSD), precum si cu deputatii PNL Ioan Cupsa, Diana Morar, Gabriel Andronache si Cristina Traila. De asemenea, legea stipuleaza decontarea cheltuielilor de transport pentru avocati, in conformitate cu protocolul tripartit dintre UNBR, PICCJ si Ministerul Justitiei (click aici pentru a citi).


Iata postarea lui Daniel Fenechiu de pe Facebook:


Legea prin care am instituit reguli clare cu privire la conditiile si regulile in baza carora instantele pot cenzura cheltuielile de judecata constand in onorarii avocatiale a fost astazi adoptata in Camera Deputatilor si va ajunge la promulgare. Potrivit legii – care instituie prezumtia de proportionalitate a onorariului in raport de valoarea si complexitatea cauzei si de activitatea avocatului –, instantele vor putea cenzura onorariile avocatiale strict la cererea motivata a partii interesate (nu si din oficiu, cum era pana acum) si doar in urma analizarii cererii din perspectiva dispozitiilor privind stabilirea onorariilor din Lege si din Statut (valoarea si complexitatea cauzei, activitatea avocatului).

Este un pas inainte important in actiunile pentru intarirea independentei avocatului si, totodata, un castig pentru justitiabil – care isi va putea recupera cheltuielile cu onorariile daca castiga procesul.

Am conlucrat excelent cu Cristian Niculescu Tagarlas, Robert Marius Cazanciuc, Cupsa Ioan, Diana Morar, Andronache Gabriel, Cristina Traila si cu majoritatea parlamentarilor avocati din Senat si Camera Deputatilor.

#UNBRpromoveazaintereseleprofesiei

#avocatiiparlamentarisustinprofesia

Comentarii

# santinela date 10 April 2024 13:49 +4

Justitiabilul isi va recupera cheltuielile de judecata "daca castiga procesul",pe cand avocatul isi "incaseaza onorariul indecent de urias,nesimtit chiar" indiferent daca pierde sau nu.Parlamentarii au votat ca "aia la poarta noua" si astfel onorariile nu vor avea limite.Cica accesul la justitie este garantat,r-ati ai dracului de nemernici !

# Ionică date 10 April 2024 17:12 0

:D

# Câștigătorul ia A B S O L U T. T O TU L ! date 10 April 2024 19:34 +1

Da' ce panica,bre! Ce vânzoleală'ntre perdanți! Adicătelea va puneți în contra fericirii Guv și MJust? Pai,mai copii,14% merge direct în luna urmst la Casa Av.10,5 % merg direct la Casa Asig Sănătate I M E D I A T ,că să cumpere ăștia bisturie atomice și scalpele neutronice,și să se îmbuibe juzii,soții juzilor și rudele lor până la grd. 4,inclusiv . Iar 10 % merg la ANAF,Da' 6% din cei 10 %,merg la salariilor juzilor. Cum sa nu pompezi jdemi de euro,pe banii fraierilor. Medierea și arbitrajul sa trăiască!

# E tu Brute... date 11 April 2024 08:06 0

De rasul CURcilor. Adica ce se intampla in "teritoriu" sunt povesti de adormit copii. Cauza pledata de parte, ca avocatul era "ranced de beat- proces castigat de parte. Avocat care pe langa onorariul mai mult decat nesimtit, a venit pe perioada celor (trei) sedinte cu partea adversa si a mai luat si bani de transport iar adversarul a luat UN PLIN DE MOTORINA - proces pierdut, in joc "o avere"- a unui mostenitor cu "dreptatea in mana". Executor J. platit direct de executat. Taxa dubla fata de litigiu. Notari inventatori de cetateni si taxe ! Similar cu "sanatatea"- medicii de "la stat"- din spitalele mari si mici trimit pacientii "la privat" deoarece analizele nu se pot face decat peste "N"luni, moare omul! La privat se fac pe loc. BANUL PUBLIC, unde se "baga"? "La stat" pt po******tie ori "la privat", ca fondurile, dotarile si personalul ultra calificat din spitalele de stat conduse de medici competenti din vari motive isi "selecteaza" pacientii. JUSTITIA?- la fel, daca merita! Rusine!

# Iuhuuu ! date 11 April 2024 13:11 0

ia sa vedeti acusa cum unele duamne judecatorese or sa oblige pe cei care castiga procesele, sa suporte onrariile partii care a pierdut ... Cum? Ce spuneti? Nu egzista asa ceva ? Mai copilasi, pai dau pe loc cateva nume (si dosare, ca acu' e voie) de "cantindate" la Inspectia Judiciara care au obligat castigatorii sa plateasca onorarile perdantilor, ... ca asa a esit din pix, bre!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva