27 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU – Antoniu Ungureanu, manager BGS-Divizia de Investigatii, prezinta beneficiile propriilor servicii de investigatii: "Scurgerile de informatii, furtul de proprietate intelectuala si fraudele economice aduc prejudicii importante companiilor. E nevoie de un corp de control care sa supravegheze din umbra modul de desfasurare a activitatii"

Scris de: L.J. | pdf | print

29 March 2013 13:06
Vizualizari: 18578

 

Managerul BGS-Divizia de Investigatii, Antoniu Ungureanu (foto), evidentiaza, intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Lumeajustitiei.ro, faptul ca nevoia de securitate a devenit esentiala in societatea de astazi. Potrivit lui Antoniu Ungureanu, piata serviciilor de securitate privata este corelata cu evolutia societatii, cu dezvoltarea economica si cu modificarile comportamentale ale oamenilor in general. Managerul BGS Divizia de Securitate subliniaza ca aceasta piata a crescut cu 25% pe timp de criza, ca urmare a intensificarii fenomenului de saracie si, implicit, a cresterii nivelului infractionalitatii, astfel ca oamenii au constientizat din ce in ce mai mult nevoia de protectie si siguranta.


In paralel cu serviciul de securitate a fost nevoie de dezvoltarea unui serviciu de investigatii, care are o activitate de nisa creata la cererea beneficiarilor de produse de securitate din dorinta acestora de a afla cauzele unor probleme interne si a solutiilor pentru rezolvarea lor.

Stim ca serviciile de investigatii au aparut relativ recent in Romania. Care a fost motivatia pentru crearea unui astfel de serviciu?

Acest serviciu confera un plus celor care il solicita, in sensul ca aduce o imbunatatire activitatii lor, printr-un control riguros, remediindu-se unele probleme ce pot fi cauzate de forta de vanzare, de angajati sau parteneri.

Povestiti-ne cum a evoluat acest business? Care au fost etapele care s-au parcurs pentru a crea un serviciu specializat de investigatii?

In cazul nostru a fost un departament intern, scopul acestuia fiind de a investiga proprii agenti de securitate, de a urmari conduita si activitatea acestora in scopul asigurarii calitatii serviciilor pe care le furnizam in piata.

Din 2009 acest departament s-a transformat in Divizia de Investigatii, un business ce s-a dezvoltat ca urmare a solicitarilor clientilor de securitate. Scurgerile de informatii, furtul de proprietate intelectuala si fraudele economice aduc prejudicii importante companiilor, si de aceea venim in sprijinul lor cu aceste servicii de verificare si control.

Ce servicii furnizeaza o firma care are ca domeniu de activitate investigatiile?

In primul rand, vreau sa precizez ca oferim servicii adresate atat persoanelor fizice cat si companiilor. Exista o conceptie generala conform careia oamenii apeleaza la investigatii private pentru a surprinde infidelitatea partenerului de viata. In contradictie cu aceasta parere, sustin ca suntem contactati frecvent pentru investigarea comportamentului tinerilor, parintii dorind sa identifice cercurile de prieteni ale copiilor lor, activitatea zilnica a acestora, vor sa stie daca fumeaza la o anumita varsta sau daca au alte comportamente necorespunzatoare.

Stim cu totii ca traim intr-o lume periculoasa, in care tinerii sunt victime ale traficantilor de droguri si a altor categorii de infractori. De asemenea investigatiile noastre vizeaza si cazurile de copii fugiti de acasa fara acordul parintilor.

Pentru companii oferim servicii de verificare a angajatilor, a partenerilor existenti si a celor potentiali si de identificare a fraudelor economice produse de angajati, tot mai dese in contextul actual. De asemeni verificam si modul in care societatea de paza angajata isi realizeaza sarcinile.

Un alt serviciu adresat firmelor este si cel de mistery shopper. Ce presupune asta? Observarea comportamentului si conduitei angajatilor care se ocupa de vanzarea serviciilor si produselor beneficiarilor nostri. Ei aduc deseori importante prejudii banesti firmei, date de pierderea de clienti, prin atitudini necorespunzatoare, prin nerespectarea normelor impuse de companie si prin comportamente neadecvate fata de clienti.

Ce inseamna investigatii interne?

Prin investigatii interne o companie isi verifica cu ajutorul agentilor de investigatii proprii angajati, in ceea ce priveste corectitudinea lor, respectarea normelor interne, toate acestea cu scopul protejarii business-ului si a investitiei. Mai simplu spus, noi ii depistam pe cei care fac rau companiei.

Asa cum am precizat si la inceput, prima companie care utilizeaza astfel de servicii permanent este compania lider a grupului din care facem parte, Divizia de Securitate.

Concret, ce inseamna verificarea agentilor? Cum decurge propriu-zis o verificare?

Totul pleaca de la calitate si norme. Ne intereseaza felul in care se poarta agentii, echipamentul pe care il poarta, conduita lor, atat vis a vis de beneficiari cat si vis a vis de clientii beneficiarilor nostri.

Inspectorul de securitate merge si verifica persoanele in cauza, agentii, care sunt observati fara sa stie. Ii urmarim pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, in functie de importanta obiectivului nostru, de atributiile pe care le au agentii acolo, atributii pe care noi le cunoastem. Facem rapoarte prin observatii, negative sau pozitive, iar mai ales prin cele negative se fac ajustari si in cele din urma ajungem la calitatea scontata.

Cat dureaza o investigatie cu ajutorul detectivilor particulari?

In mod normal o investigatie dureaza in medie 5-7 zile, depinde de caz si de amploarea lui. Experienta ne-a aratat ca in general investigatiile complexe se desfasoara intr-o luna, dar cu siguranta sunt si cazuri cand verificarea poate dura mai mult.

Este util in Romania un serviciu de investigatii? Se schimba ceva in urma unui control riguros specializat?

Consider ca da, superficialitatea este din ce in ce mai raspandita in toate serviciile si in toate mediile in care se desfasoara activitati de business si activitati cu publicul . E nevoie de un corp de control care sa supravegheze din umbra modul de desfasurare a activitatii.

Se stie foarte bine ca atunci cand se anunta un control, toata lumea se pregateste, se pun lucrurile in ordine, insa din pacate situatia revine la „normal” cand trece controlul. La fel se intampla si atunci cand pleaca seful din companie, dar cand stim ca exista cineva care s-ar putea sa ne filmeze, sa ne supravegheze, sa ne evalueze munca devenim mai atenti cu felul in care ne desfasuram activitatea.

Pe de alta parte, in cazul persoanelor fizice stim foarte bine ca activitatile si preocuparile tinerilor de astazi sunt din ce in ce mai diverse, chiar periculoase, iar o verificare specializata poate preveni o situatie neplacuta pentru parinti.

Totusi care sunt serviciile cu ponderea cea mai mare in randul solicitarilor?

Asa cum am punctat si mai sus, companiile apeleaza la investigatii pentru depistarea fraudelor economice interne, furturi, utilizarea necorespunzatoare a bunurilor companiei, etc. Pe de alta parte companiile sunt din ce in ce mai interesate de conduita angajatilor si de felul in care acestia se poarta, vorbesc si interactioneaza cu partenerii si clientii firmei.

Daca vorbim de persoanele fizice, cel mai des suntem solicitati de parinti pentru verificarea si supravegherea copiilor si pentru identificarea anturajelor acestora.

Ne puteti da exemplu un caz mai spectaculos pe care l-ati intalnit de-a lungul carierei dumneavoastra?

Va dati seama ca nu putem dezvalui cazuri concrete, deoarece activitatea noastra graviteaza in jurul confidentialitatii fiecarui caz, nu putem incalca acest cod deontologic. In schimb va putem spune ca suntem mandri de numarul mare de nereguli grave depistate, de persoane care au adus importante prejudicii clientilor nostri, chiar daca au fost din cadrul companiilor sau dinafara acestora. Ce ne face cu adevarat mandri este ajutorul pe care l-am oferit mai multor familii, acela de a-si orienta copilul pe un drum bun.

Comentarii

# lectii date 29 March 2013 13:28 +1

Sa le dea astia lectii si la oficialii statului. unii cred ca au nevoie, pe bune. te apuca groaza cand vezi cate un tablagiu cu sapca trasa pe cap. 

# curiosul date 29 March 2013 14:26 +3

Sunt curios cati politsiti sau procurori sau ofiteri activeaza acum in bgs. tare mult as vrea sa stiu

# unul din lumea cea mare date 30 March 2013 13:41 +2

este clar!!!!!!!!! cineva umbla la postari m/am lamurit

# Hara Kiri date 30 March 2013 18:36 +4

Mda, stergerea postarilor \"neprietenoase\" a ramas una din preocuparile majore. Echidistanti pana`n gard si inapoi !

# poly date 12 October 2014 19:28 -1

Bai Ungureanule, pentru ce-au facut oamenii tai pe stadion la meciul Romania-Ungaria, te astept sa-mi cazi in mina. In curind pirnaiasule

# Valentin cristian date 14 December 2018 18:02 0

Toate frumoase ...dsr pe teren lucurile stsu altfel

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.02.2024 – CSM a deslusit anonimizarile

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva