28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU - Bogdan Olteanu, presedintele Curtii de Arbitraj Comercial International al Camerei de Comert: „Rezolvarea arbitrala a unei pricini se poate face in intervale de ordinul saptamanilor sau lunilor. Durata unui proces e mult mai redusa decat in justitia statala!”

Scris de: Adina A.STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

10 February 2012 18:31
Vizualizari: 10637


Bogdan Olteanu (foto) actualmente viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, a fost ales in urma cu trei saptamani presedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Este si motivul pentru care am decis sa realizam un interviu pe aceasta tema cu domnia-sa. Bogdan Olteanu este membru al PNL din 1991, cand avea doar 20 de ani. In 1997 a absolvit Facultatea de Drept, iar in anul 2001 a obtinut diploma de MBA dupa absolvirea cursurilor organizate de catre Institutul Bancar Roman & City University of Seatle. Incepand cu anul 2002, a ocupat functia de presedinte al Curtii de Onoare si Arbitraj a Partidului National Liberal. In calitate de deputat, Olteanu a fost membru in Comisia pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa (pana in septembrie 2006), detinand si functia de presedinte al acesteia pana in februarie 2005, apoi membru in Comisia pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii (septembrie 2006 - februarie 2007) si in Comisia pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala (din februarie 2007). Bogdan Olteanu a figurat si ca membru in comisiile de privatizare a BCR si CEC. A fost ales ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul in timpul Guvernului Tariceanu, si a devenit cel mai tanar presedinte al Camerei Deputatilor la data la care a fost ales, in martie 2006. Din 7 octombrie 2009 este viceguvernator al Romaniei.


Domnule viceguvernator, ati fost ales recent presedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. Tot recent au fost aduse modificari de substanta in Regulamentul acestei institutii, s-au instituit cateva reguli noi. Am dori sa vorbiti cititorilor despre aceste noi reguli, ce plus valoare la nivelul Curtii de Arbitraj aduc ele?

Primul lucru pe care vreau sa-l subliniez este deosebita onoare pe care o am de a fi presedintele Curtii de arbitraj. Este o institutie cu traditie, ai carei membri si presedinti au fost de-a lungul timpului mari personalitati ale lumii juridice romanesti. Am privit cu consideratie spre presedintii care i-am avut in cursul carierei mele de arbitru, si cred ca aceasta pozitie este o provocare profesionala importanta. Curtea este o institutie cu o traditie de peste 60 de ani si care se bucura de recunoasterea lumii comerciale romanesti. De aceea nu cred ca schimbari de fond in functionarea ei sunt necesare si trebuie sa va spun ca schimbarile care s-au produs in ultimele saptamani si care sunt rodul deciziei institutiei care conduce Curtea – Camera de Comert si Industrie a Romaniei tin in primul rand de proceduri interne. Esenta functionarii arbitrajului comercial ramane aceeasi bazata pe celeritate, confidentialitate, specializarea arbitrilor in domeniul comercial. Modificarile aduse sunt esenta legate de procedurile interne ale Curtii si relatia dintre Curtea de Arbitraj si Camera de Comert.

In ultima perioada, tot mai multe cauze comerciale se indreapta catre acest tip de justitie privata, inlocuind-o pe cea de stat. Ce anume sta la baza acestei orientari a marilor companii?

Aici sunt doua elemente fundamentale, unul tine de interesul participantilor, al justitiabililor si principalele argumente sunt cele care le-am mentionat anterior. In cazul procedurii arbitrale durata unui proces este mult mai redusa decat in cazul justitiei statale. Confidentialitatea, spre deosebire de justitia statala ale carei proceduri sunt eminamente publice, justitia arbitrala protejeaza interesul comerciantului de a-si pastra afacerile sub garantia unei confidentialitati. In sfarsit, specificul experientei profesionale a arbitrilor proveniti fie din lumea judiciara, fie din lumea universitara, fie din lumea practicienilor dreptului este in favoarea unei mai bune intelegeri a elementelor comerciale, ceea ce ofera partilor siguranta ca argumentele le sunt mai bine intelese. Din punct de vedere al interesului public, este esential pentru o reforma de succes a Justitiei ca justitia statala sa fie degrevata de cat mai multe pricini care pot fi solutionate pe alta cale, altfel incat judecatorii sa-si poata concentra atentia pe acele dosare care potrivit cadrului constitutional si legal sunt de competenta exclusiva a justitiei statale.

Interesul justitiabilului este mai ales in acest domeniu, al comercialului, legat de perioada de timp in care cauza lui este judecata. Cat de mare este diferenta de timp in care se judeca o cauza in Curtea de Arbitraj a Camerei de Comert si Industrie fata de instanta comuna?

Sigur ca situatiile sunt de la caz la caz, dar rezolvarea arbitrala a unei pricini se poate face in intervale de ordinul saptamanilor sau lunilor (in cazul in care sunt necesare expertize). Ambele ipoteze sunt vadit mai rapide de ceea ce poate oferi in acest moment justitia publica. Sunt numeroase situatii in care solutia este oferita dupa primul termen de judecata.

Deciziile pot fi contestate la instantele de stat, deci cu totul pana la ce perioada se ajunge si in general cat de frecvent ataca partile solutiile Curtii de Arbitraj, la instantele de stat?

Din statistica ultimilor ani, mai putin de un sfert din solutii sunt atacata la instantele statale, iar rata de succes a acestor contestatii este extrem de redusa. Sub 10 contestatii in anulare sunt admise in decursul unui an calendaristic, in conditiile in care vorbim de sute de dosare. De altfel, contestatia in anulare este singura cale de atac si priveste doar elemente de procedura si nu de fond.

Procedura instituita de Curte este una confidentiala. Asa fiind, putini sunt cei dinafara care cunosc ”bucataria” acestei institutii. Cum sunt alesi arbitrii? Care este rolul supraarbitrilor? Ce onorarii au ei?

Arbitrii sunt desemnati de catre institutia tutelara a Curtii – Camera de Comert si Industrie a Romaniei pe baza competentelor profesionale si a reputatiei. In acest moment, cei mai multi dintre arbitri sunt fosti judecatori de la Sectia comerciala a ICCJ, profesori de drept comercial sau civil sau avocati cu o solida cariera in domeniu. Potrivit acordului partilor, arbitrajul este realizat de un arbitru unic sau de trei arbitri, intre care supraarbitrul joaca rolul presedintelui completului de judecata din instanta statala. Arbitrii sunt desemnati de catre CCIR potrivit unei proceduri care sa asigure evitarea contactelor si legaturile intre parti si acestia. Desigur, toate cauzele de recuzare si abtinere din legislatia ce priveste justitia statala se aplica si in cazul arbitrajului. Taxele arbitrale se stabilesc ca procentaj din suma aflata in litigiu, pornind de la cateva procente in cazul sumelor foarte mici si coborand semnificativ in cazul litigiilor cu sume mari.

De curand, Lumeajustitiei.ro a dat publicitatii un caz judecat de Curtea de Arbitraj in care au fost acordate despagubiri record, de 20 de milioane euro. Cum se cuantifica aceste tipuri de despagubiri? Se fac expertize?

Curtea de Arbitraj aplica practic Codul de procedura civila, partea care solicita administrarea unui mijloc de proba si va suporta si costurile daca instanta nu stabileste altfel. Exista multe situatii in care cuantumul sumelor datorate se stabileste sau se probeaza prin intermediul unor expertize tehnice sau contabile.

Exista vreo „sansa” ca una dintre parti sa poata corupe/influenta o hotarare?

Traim in aceeasi tara in care lucreaza si justitia statala, cu aceleasi mijloace si moravuri. Nu putem impiedica sansele sau incercarile de interventie ale partilor, putem impiedica acceptarea unor asemenea oferte, iar cele mai importante mijloace pe care le folosim pentru acest lucru sunt doua: instrumentul obiectiv – este procedura de desemnare a arbitrilor care urmareste evitarea oricarei legaturi sau contact personal intre arbitrii si participanti. Metoda desemnarii arbitrilor de catre o autoritate independenta si nu de catre parti a urmarit exact acest scop; instrumentul subiectiv – selectarea arbitrilor din lista de arbitri, de catre CCIR dintre persoanele cu cea mai buna reputatie din profesie.

Cu cat sunt mai reduse cheltuielile partilor intr-o procedura de arbitraj fata de cele din instanta de stat intr-un astfel de proces?

Asta depinde de cum evolueaza procedurile judiciare. Dar pe de o parte costurile directe sunt sensibil mai mici, iar comerciantii iau totdeauna in calcul si costurile indirecte, care tin de durata mai redusa a solutionarii litigiilor si de asigurarea confidentialitatii procedurilor.

Domnule presedinte, pe undeva, arbitrajul se intersecteaza cu medierea. Dumneavoastra sunteti avocat si mediator si stapaniti foarte bine aceasta noua profesie din Justitie. Ce au in comun arbitrajul si medierea si ce le diferentiaza?

Ambele sunt instrumente de solutionare alternativa a disputelor, care ofera partilor acele elemente de celeritate, confidentialitate de care vorbeam si permit degrevarea justitiei statale, deci o mai buna functionare a acestora. De altfel, CCIR are si un centru de mediere pe care il pune la dispozitia celor interesati, desigur ca faza premergatoare celei de arbitraj.




Comentarii

# mai bine asa! date 10 February 2012 20:42 +2

prcesele se terina mult mai rapid, are dreptate. si nici nu stai la coada ca nebunul sau pe coridoarele tribunalului in asteptare. e mai civilizat.

# cocamoca date 10 February 2012 21:29 +1

marele liberal, nepot de mare comunista adevarata dar, baietul e pus sub pulpana lui voiculescu/antena 3 prietenii stiu de ce

# rahat date 10 February 2012 21:40 +2

adica ca si la mediere, orice tata face pe avocatul. cum naiba toti imbecilii din tara asta vor sa fie judecatori facuti contra unei sume de 3-4000 lei. asa au fost formati mediatorii, au intrat boi si au iesit vaci, curs 4000 lei cu niste betivi, si in citeva zile au iesit profesori in drept. te ****** pe ea de tara plina de idioti.  imbecilii astia de traditionali se lupta cu aripa bota, dar nu iau in considerare faptul ca vin tatele si betivii pis pis sa le ia osul.

# diferenta date 11 February 2012 10:38 -1

nicio treaba nu ae medierea cu arbitrajul. decat ca si medierea e un fel de arbitraj, numai ca aici Curtea judeca ,,,,ca si o instanta. daca nu va pricepeti nu va mai dati cu presupusul. e u interviu reusit si interesant. eu ca patron stiu acum ce sa fac si unde sa ma duc daca am litigiu cu ENEL sau cu alti destepti cum am mai avurt.

# hahaha date 11 February 2012 14:17 +2

tu ca patron iti dai cu presupusul si habar n-ai ce e cu tine. mai patroane, faci o propaganda ieftina pt mediere si arbitraj. esti naiv rau, ai citit articolul si afirmi ca daca nu ne pricepem sa nu ne dam cu presupusul. dupa aia vii si spui ca tu ca patron stii ce sa faci si unde sa te duci. hai sati spun eu mai gulie, tu esti bun pentru reclama de la laxative. dute si fati studiile in drept si dupa aia vino si maminca rahat.

# bai defirenta date 11 February 2012 16:06 +1

poate esti patron peste nevasta. in curind o sa aflam ca si femeile de serviciu inteleg discutiile juridice si-si dau cu parerea pe aici. am citit multe pe site, dar asa un prostan ca tine rar mi-a fost dat sa vad. se vede ca esti un pseudointelectual care a primit un sut in c... din profesia de baza, si acum cauti sa faci ceva ce nu-i de nasul tau. iar cu medierea si arbitrajul e o alta poveste, o modalitate de a lua banii fraierilor. ce e medierea stii? ca de arbitraj nici nu se pune probllema, aici e o alta mincare de peste care nu se face de orice tembel.

# Rafael date 11 February 2012 20:16 +1

Băi pălămidă, te crezi cumva Bill Gates, ca patron, de spui tâmpenii ? Ăla are dreptul să spună şi să creadă ce vrea, de pe muntele lui de bani. Tu eşti un pârlit care ai un butic cu doi floci de vânzare şi gata, te crezi Istrate Micescu, dacă ştii ce patron brutar a fost ăsta în anii 50 ! Taci, dreaq din gură că te faci de râs ! Du-te să te divorţeze Bogdan Olteanu, la "trebunalul" lui, să-ţi "repereze" onoarea, că eşti mai brunet decât eclipsa de soare !

# mai putin date 11 February 2012 10:42 -3

are dreptate. pe mine m-a costat cam jumatate din cat as fi dat in instanta la avocati .

# avocat date 11 February 2012 16:07 +1

dute si iati banii inapoi. ai fost inselat de niste impostori.

# av. ANDREI date 11 February 2012 11:54 -1

Apropo de mediere. Medierea e un fel de justitie privata ca si arbitrajul. Dar la mediatori cat si a arbitraj, cei care judeca(arbitrulk si mediatorul) desfasoara activitati si judeca fapte si acte juridice (civile, comerciale, penale)desi nu toti au pregatire juridica. Oare cum poate intelege si face munca de jurist un mediator care este inginer in constructii? Daca raspunsul este da, poate. Atunci si eu cu studiile mele de jurist prin echivalent inseamna ca as putea sa fac munca de inginer constructor. Am ajuns de rasul lumii cu medierea asta in care s-au primit si li s-a stabilit calitatea de mediator si la cei cu sstudii superioare altele decat studiile juridice. Orice om cu studii superioare ca sunt ele medicale, tehnice, etc poate fi mediator desi acesti mediatori in mare parte fac munca de juristi. Bravo ROMANIA

# Rafael date 11 February 2012 20:24 -1

Întrebare: Cînd e o femeie gravidă până în 3 luni, se poate duce la Curtea de Arbitraj a lui Olteanu să facă chiuretaj ? Că, vorba ceea, ce mi-e arbitrajul, ce mi-e chiuretajul !Şi o a doua întrebare: la "curtea asta a miracolelor" la care şef e dl. Oltean (fost nepot de Ghizela) n-ar trebui să fie şi judecători, avocaţi, grefieri Ă Tre să fie numai patroni, absolvenţi la fără folos ai dreptului, ingineri constructori şi agronomi ?

# cacael date 11 February 2012 20:35 +1

te crezi foarte interesant.dar sa stii ca acolo se judeca doar chestiuni COMERCIALE, bai baiatule, asa cum au toate tarile europene: CURTE DE ARBITRAJ de le panga Camerele de comert! deci, doamna ta gravida se poate duce ORIUNDE EXISTA UN SPITAL CARE POATE SA O AJUTE1 DACA ASTA TE INTERESA! aici vorbim de chestiuni juridice, nu medicale, du-te la Țce se-ntampla, doctore?” si ti se va raspunde!

# pacaliciu date 11 February 2012 20:47 0

medierea e o timpenie. niste escroci care au cumparat o diploma, se erijeaza in mari specialisti in drept. acestia isca un litigiu in instanta, si la al2lea termen vin cu acordul de mediere. practic acesti impostori joaca un dublu rol, desi nu au nici o tangenta cu studiile juridice, ei prostesc lumea facind pe-a avocatii. cine credeti ca le redacteaza cererile de chemare in judecata?ei, prostesc clientii si se dau avocati, apoi vin in instanta si se prezinta mediatori. abia astia incalca legea 51/1995 si profeseaza fara drept. ar trebui sa fim atenti si sa le facem plingeri penale acestor impostori. acum acesti trepadusi,desi nu este cale legala, vor sa ia si felia cu arbitrajul. asta pina nu se sesizeaza cine trebuie si sa le dea o mica meditatie pe la parchet. o sa vedeti ce indivizi dubiosi o sa se erijeze in arbitri.

# fisherman date 12 February 2012 10:36 0

Medierea NU este o tampenie. Nu este corect perceputa, INCA, si nici pretabila, ca profesie, chiar tuturor categoriilor de pregatire universitara. De ce, atunci, nu pot face mediere si croitoresele sefe sau bucataresele sefe, care au doar studii medii. Nu cumva se contureaza ideea de discriminare? E clar ca NUMAI interesele pur si strict pecuniare ale formatorilor si structurilor aferente, au creat acest haos. E limpede ca lumina zilei. Haos pentru ca NU exista nicun criteriu de selectie. Nu se urmareste un criteriu CALITATIV al medierii. Tanti Frosa, care pana ieri era florareasa, a facut Șpiru Acaret la x și zero, si sub "Florarie" scrie "berou dă medihator". Avocații mediatori sau de drept mediatori, ce sa mai spunca cand dau nas in nas cu tanti Frosa pe treptele "trebulanului"? Ce sa mai spuna, ca nici cuvinte nu mai sunt pt. a exprima aceasta situatie.

# tantiii andrei date 11 February 2012 17:14 +1

esti varzaaaaaa ca avocat/a. de unde ai scos aberatia asta, te citez" Dar la mediatori cat si a arbitraj, cei care judeca(arbitrulk si mediatorul) desfasoara activitati si judeca fapte si acte juridice (civile, comerciale, penale)desi nu toti au pregatire juridica".inafara ca nu stii sa scrii esti o tastrofa juridica. de ce? hai sati explic: 1)dupa tine arbitrul si mediatorul judeca acte si fapte juridice. tu nu stii ce inseamna aceste notiuni, le iei in sensul lautaresc. tipic unui absolvent mediocru. 2) nu numai ca nu intelegi notiunile dar le si clasifici, eu zic sa le propuieventual de lage ferenda :D :D , unde ai gasit clasificarea faptelor si actelor juridice civile, penale si comerciale??? CATASTROFA, vai de capul tau, esti tutaaaaaaaa rau de tot. daca esti avocat rid toti ce citesc site de stiinta ta. apucate de alta meserie ca risti sa faci o FAPTA PENALA si sa infunzi pirnaia. nu mai spune la nimeni ca ai studii de jurist. sigur sunt de alea la Xsi 0. au cheltuit banii degeaba cu tine bietii parinti.

# margareta date 11 February 2012 17:38 +1

acest "avocat" in ghilimele este dovada prostiei existente in barourile traditionale. cum naiba sa stii carte daca teau primit cu spaga?

# andrei marga date 11 February 2012 18:57 +1

esti tare av.andrei. sa speram ca te pensionezi repede.

# ptr andrei date 11 February 2012 19:24 +1

are dreptate marga, esti supervarza!!!! du-te si mai fa o data facultatea, poate intelegi ceva!

# pacaliciu date 11 February 2012 20:49 -1

medierea e o timpenie. niste escroci care au cumparat o diploma, se erijeaza in mari specialisti in drept. acestia isca un litigiu in instanta, si la al2lea termen vin cu acordul de mediere. practic acesti impostori joaca un dublu rol, desi nu au nici o tangenta cu studiile juridice, ei prostesc lumea facind pe-a avocatii. cine credeti ca le redacteaza cererile de chemare in judecata?ei, prostesc clientii si se dau avocati, apoi vin in instanta si se prezinta mediatori. abia astia incalca legea 51/1995 si profeseaza fara drept. ar trebui sa fim atenti si sa le facem plingeri penale acestor impostori. acum acesti trepadusi,desi nu este cale legala, vor sa ia si felia cu arbitrajul. asta pina nu se sesizeaza cine trebuie si sa le dea o mica meditatie pe la parchet. o sa vedeti ce indivizi dubiosi o sa se erijeze in arbitri.

# interesant date 11 February 2012 22:01 -1

intradevar e o mare sarlatanie. practic acesti infractori cu diplome de mediatori, insceneaza un proces si vin cu o fituica ca paetile s-au impacat. nu se sezizeaza nimeni despre aceste inovatii juridice? nu va trece mult si vor aparea si tot felul de indivizi certati cu legea care vor pretinde ca sunt arbitri. astia sunt in stare sa-si confectioneze la xerox diplome, ca oricum nimeni nu-i controleaza.

# AOLEOOO1 date 12 February 2012 14:47 +1

nu stiti nimic, n-ati invatat nimic si sunteti pe dinafara. medierea presupune sa accepti sa nu te mai bati in instanta si sa pierzi nervi timp si bani, ci sa accepti o mediere, adica o negociere intre tine si celalalt, care sa se termine repede, cu acceptul ambelor parti! baaaa, sunteti asa grei de cap? ca mediatorii n-au stofa si sunt facuti pe banda dintre tot felul de personaje dubioase, asta e altceva. alta discutie, alta esenta!

# mai aoleoooo 1 date 12 February 2012 20:28 -1

inainte de toate stimabile esti plecat cu sorcova.dupa cum chiar tu afirmai, citez "medierea presupune sa accepti sa nu te mai bati in instanta". cine crezi ca vine la tine sa-i impaci mestere? tu crezi ca aici e gradinita, badea cirtan si cu badea vasile care se cearta de la un petec de pamint vin la tine si stau sluj ca esti mediator? tot in instanta se duc, iar in fata judecatorului se poate tranzactiona. insa niste dobitoci, cu interese pecuniare, au scos un nou termen, medierea, care de fapt este tranzactie toata ziua. daca ai avea cunostinte juridice, tranzactia este un act de dispozitie al partilor fiind prevazuta de codul de proc.civ. ma indoiesc ca vei gasi medierea reglementata de coduri. aceasta mediere incalca legea bunului simt,putind fi practica si de tata leana daca a facut facultatea de panselute. in curind cineva o sa se sezizeze cu aceste aberatii legislative. asa cum spune si pacaliciu, niste omuleti inventivi, creeaza artificial procese, in loc sa degreveze instanta

# oana date 12 February 2012 22:09 -1

oare cat de prost trebuie sa fii sa crezi ca medierea e ceva serios? am vazut ce mare sfiriilala a facut si mica reforma in justitie. vai de capul celor ce au scos asemenea trasnai.

# Suca date 14 February 2012 01:08 0

Cine l-a pus pe Putzulica cu urechi asta la Comisia de arbitraj? Asta nu e in stare sa arbitreze nici un meci de tzurca pe maidan. Ja' la caruta, chelioja!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva