6 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU - Ministrul Mediului Laszlo Borbely: ”Voi propune Guvernului avizul de mediu daca voi fi convins ca nu exista risc de poluare. O comisie tehnica se va deplasa la Rosia Montana, probabil, spre finele lunii octombrie!”

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

3 October 2011 17:00
Vizualizari: 10267

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely (foto) este originar din Targu Mures, este absolvent al Universitatii Timisoara - promotia 1977, si are doua cursuri postuniversitare la ASE Bcuresti si la Universitatea din Salzburg (1991). Este unul dintre politicienii de cariera postdecembrista, provenind din randurile FSN-ului, membru al UDMR inca de la infiintarea acesteia. A indeplinit, de-a lungul ultimilor ani, mai multe functii publice importante, printre aceastea numarandu-se cea de membru in Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare (1992 - septembrie 1994 si februarie - decembrie 1996), membru in Comisia Parlamentului Romaniei pentru Integrare Europeana (1992-1996) si secretar de stat la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (1996-2000). Din 2000 a fost ales deputat. Dupa formarea Guvernului Tariceanu, Borbely a fost numit in functia de ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului (29 decembrie 2004 - 5 aprilie 2007). Dupa remanierea guvernului prin inlaturarea ministrilor membri ai Partidului Democrat, functia lui Borbely este desfiintata, el fiind numit la data de 5 aprilie 2007 ca ministru al dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor. In ultima perioada, Ministerul Mediului si Padurilor a avut in vedere o serie de politici in aceasta ramura menite sa dezvolte legislatia comunitara, dar cu toate acestea inca mai exista probleme majore in domeniu. De acest minister tine viitorul multor proiecte, inclusiv cel al exploatarii aurului de la Rosia Montana si tot aici se iau hotarari ce implica in mod direct buzunarul cetateanului, cum ar fi taxa de poluare. Ministrul Laszlo Borbely a avut amabilitatea de a raspunde intrebarilor Lumeajustitiei.ro, nesfiindu-se sa dea explicatii privitoare la cele mai importante subiecte ale momentului.


Domnule ministru, doua subiecte sunt de mare actualitate in Romania si ridica probleme majore in Justitie, in sensul existentei unui numar impresionant de dosare. Este vorba despre taxa de poluare si despre proiectul Rosia Montana. Sa incepem cu primul. In ciuda aprobarii de catre Guvern, in august, a proiectului de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule care prevede reducerea taxei de poluare cu pana la 25%, proprietarii de masini sunt in continuare nemultumiti, mai ales pentru ca taxa, oricare ar fi cuantumul ei, este retroactiva si ca atare se incalca un principiu de drept. Ce semnale aveti de pe palierul justitiei? Ce se intampla cu cetatenii care au castigat recuperarea taxei platite, vor plati in viitor taxa redusa? Pare a fi fost creat un haos din care nimeni nu mai intelege nimic...

Nu va fi haos pentru ca, in primul rand, ceea ce am facut noi este ca ne-am conformat deciziei Curtii Europene de Justitie. Principiul pe care a fost pornita legea nu se schimba, ar trebui sa-i bucure totusi pe cei care vor sa-si inmatriculeze masinile ca reducem cu 25% taxa, ceea ce inseamna ca toti cei care au platit mai mult decat taxa actuala stabilita de noi vor primi inapoi banii prin ANAF, prin directiile judetene de finante, la cerere. Pana in 2007, nu a fost platita nicio taxa sia fost acea discriminare indirecta care a fost sesizata de Curtea Europeana, si atunci trebuia eliminata. Cei care au inmatriculat inainte de ianuarie 2007 trebuie sa stie ca, la prima vanzare, cumparatorul va trebui sa plateasca aceasta taxa redusa cu 25%. Legat de Justitie, noi ne-am corelat atat cu MJ, am inteles ca s-a vorbit si cu cei de la CSM. Noi nu putem impiedica oamenii, daca vor, sa mearga in justitie. Cei care au castigat in justitie isi primesc banii inapoi si nu se mai pune problema taxei respective intrucat masina este inmatriculata. Dar pe cei care au de inmatriculat masini de acum incolo, eu ii sfatuiesc sa mearga pe varianta taxei noi si de ce sa nu spun deschis, sa nu ii imbogateasca pe avocati. Am fost stupediat cand am vazut unele posturi de televiziune cum au comentat, de parca lucrau la biroruri de avocatura, cu reclama si cu indemnul de genul ”mergeti si dati statul in judecata”. Statul roman nu-si poate permite sa umple Romania de masini second hand (42% din masini aduse din strainatate anul trecut au fost mai vechi de 10 ani). Cine isi asuma aceasta raspundere sa puna banul jos.

Al doilea subiect este Rosia Montana. De ani de zile s-a creat impresia ca atunci cand va exista decizie politica, atunci se va da ok-ul si pentru demararea proiectului. Acum, decizia politica a fost clara, cel putin de la nivelul Presedintelui Romaniei, care a avut la dispozitie rapoarte serioase referitoare la acest proiect si efectele exploatarii miniere de la Rosia. Cu toate acestea, Ministerul Mediului, cel care trebuie sa limpezeasca toate apele, nu are nici acum o decizie legata de avizul de mediu. Circula informatia ca UDMR este cel care, in viziunea sa despre o viitoare regionalizare a Ardealului, vrea sa tina aurul neexploatat, ca o “zestre” pe care ar putea s-o primeasca odata cu regionalizarea. Asa este? Problema nu poate ramane netransata la infinit. Aveti un termen clar pana la care sa ajungeti la o decizie in privinta avizului de mediu solicitat de RMGC?

Daca intru in spiritul intrebarii dumneavoastra, as putea sa va spun ca deja am rezolvat deja ca fiecare ungur din Romania sa primeasca un lingou de aur si mai dam si la romani. Desigur, asta a fost o gluma in spiritul zvonurilor de care ati vorbit. Daca vorbim serios, ma uit in urma si constat si eu ca timp de 13 ani, intr-adevar, s-a batut pasul pe loc, dar de cand am preluat ministerul am ajuns in faza in care avem sapte capitole discutate din nou la studiul de impact. Eu nu pot sa fac rabat de la cele mai bune practici europene, Am vazut in Suedia o mina de aur care functioneaza cu un sistem inchis, in care deja sterilul cand ajunge in iazul de decantare, nu se mai poate masura. Deci, exista asemenea sisteme. Va dau cateva cifre ca sa vedeti cam despre ce este vorba. Va amintiti, in 2000, cand a fost acel dezastru ecologic de la Baia Mare, concentratia de cianura a fost intre 200 si 400 de ppm. In momentul de fata, in SUA si Canada sau Australia pot merge investitorii pana la 50 ppm, in UE pana la 10 ppm, investitorii de la RMGC au propus 5 ppm, iar eu le-am cerut 3 ppm. Deci, daca va fi acceptata de ei, aceasta va fi cea mai redusa poluare din toata Europa. Acest lucru inseamna ca daca se va intampla - fereasca Dumnezeu - o fisura la lacul de acumulare, sterilul care se va scurge de acolo nu va mai constitui un pericol nici pentru pentru raurile interioare nici pentru cele transfrontaliere. Asta nu inseamna cu certitudine ca vom da avizul de mediu. Mai sunt niste elemente care trebuiesc clarificate, demonstrate printr-un studiu aflat in faza finala, trebuie sa vedem care vor fi efectele. Voi propune Guvernului avizul de mediu daca voi fi convins ca nu exista risc de poluare. Nu exista un termen limita. Exista o comisie tehnica care analizeaza toate aceste aspecte si care va face şi o deplasare la Rosia Montana, probabil la finele lunii octombrie.

In ultimii 20 de ani, jaful padurilor nu a putut fi stopat. Mai mult, politica la nivelul resurselor umane ale Garzii de Mediu lasa de dorit, in sensul ca aici exista foarte putini specialisti, iar Garda se suprapune cu atributiile inspectorilor. Aveti in vedere schimbari pe acest palier? Va intrebam punctual: de ce nu se mai fac controale sambata si duminica, atunci cand mafia lemnului stie ca are drumurile nesupravegheate? Isi face Justitia treaba cand e vorba de pedepsirea hotilor de masa lemnoasa? A crescut indicele infractionalitatii?

Ministerul are un protocol incheiat, anul trecut, şi anul acesta cu Politia. Din datele care le detin, in ceea ce priveste aceste controale inopinate, am inaintat numai anul acesta peste 2000 de dosare penale. Si in ceea ce priveste cuantumul amenzilor, am inasprit de anul trecut sanctiunile silvice. Cu toate acestea, eu nu sunt multumit nici acum pentru ca, in ciuda acestor masuri, in continuare, se taie ilegal, din padure. La Parlament, se afla intr-o faza finala un proiect legislativ prin care modificam unele prevederi din Codul silvic. Printre altele modificam si acel prag de 5 metri cubi peste care se considera ca fapta este infractiune. Multe din procesele verbale erau la 4,5 – 4,7 mc ca sa nu fie infractiune, ci sa fie catalogate doar contraventie. Trebuie ca fiecare, pe postul pe care se afla, sa fie vigilent. Colegii mei au o programare a actiunilor de control si, uneori, se intampla si la sfarsit de saptamana... Din informatiile pe care le am, din 1990 incoace, vreo 4-5 oameni au fost condamnati definitiv. Asta spune de la sine cum isi face treaba Justitia!

Domnule ministru, Dambovita continua sa polueze periculos de mult apele Dunarii, iar problema tonelor de dejectii aruncate nu a fost nici pana astazi rezolvata. De ce nici pana acum nu a fost pusa pe picioare statia de epurare a Bucurestilor? Ce proiecte legislative aveti in acest sens? Ce rezultate exista in cobalorarea dintre Ministerul Mediului si Primaria Capitalei?

Pot sa va spun ca s-a terminat prima etapa care a fost finantata din programul ISPA.Acum e in faza finala pregatirea etapei a doua a proiectului care va fi finantat prin OS mediu. Este o investitie foarte mare, pentru care o parte din fonduri o asiguram noi prin POS Mediu, iar o alta parte primaria. Va fi o investitie de peste 300 milioane euro. Pana la sfarsitul anului trebuie sa se finalizeze master-planul ca sa poata inceape investitia. Este o intarziere, dar sper ca pana in 2014 Bucurestiul va avea o statie de epurare pentru apele Dambovitei.

Si la capitolul colectarii deseurilor menajere suntem codasi. De ce alte tari au o politie a gunoaielor, au sanctiuni si amenzi aspre, iar Romania continua sa aiba probleme majore la acest capitol? Cum priviti dumneavoastra, ca ministru al Mediului, colectarea deseurilor menajere la ore de varf, in loc ca acest lucru sa aiba loc pe timpul noptii? Ce masuri ati luat sau veti lua? Sau putem vorbi si aici de carteluri monopoliste puse sub umbrela politicului si care sunt greu de atins?

Pot sa va spun ce am facut de cand am preluat ministerul. Romania evident ca are mai multe probleme decat Germania sau alte tari care au aderat chiar in 2004. Sper ca pana in 2015 vom avea pus la punct sistemul integrat de management al deseurilor, pentru ca alocam circa 2,5 miliarde euro din POS Mediu pentru acest sistem in fiecare judet. Din pacate, din varii motive, suntem intarziati: exista consultanti mai slabi, interese locale etc . In momentul de fata sunt vreo 20 de judete unde nu am incheiat contract de finantare pentru sitemul integrat de management al deseurilor, desi POS Mediu este pe primul loc in ceea ce priveste incheierea de contracte. La deseuri avem aceasta intarziere. Din diverse motive. Unul ar fi acela ca se cearta pe un loc unde sa se depuna gunoiul. Se cearta judetul cu capitala de judet, sunt unele contracte incheiate pe termen lung cu operatori privati care nu vor sa intre in sistemul integrat... eu le-am dat termen sfarsitul anului. Daca nu vor reusi sa clarifice aceste lucruri, vor pierde proiectul. Ar fi benefic, cum spuneti, ca gunoiul sa se adune dupa lasarea serii. Vom discuta aceasta problema.

Din datele pe care le detinem, exista multi investitori care au depus proiecte si oferte privitoare la constructia de incineratoare prevazute la standarde europene, care ar putea genera energie pentru anumite zone ale tarii. Cu toate acestea, astel de initiative economice nu au prins contur. De ce? In tot acest timp, majoritatea spitalelor din Romania, de unde provin gramezi de substante periculoase, au nevoie de astfel de incineratoare, dar nimeni nu face nimic. Cand vom avea si aici o politica constructiva?

Sunt doua lucruri diferite. In ceea ce priveste incineratoarele mari, e o politica a UE care spune ca trebuie sa reciclam. Asadar, avem aceasta obligatie fata de UE, sa reciclam. Dar vor fi doua incineratoare mari, unul in avem doua judete, Bucuresti - Ilfov, dar sunt intarziati si aici, si altul la Brasov. Pentru spitale avem, prin fondul de mediu, resurse sa finantam asemenea proiecte. Acolo e insa vorba de deseuri periculoase. Aici e vorba, insa, si de incineratoare mai mici, iar asta e si o problema a autoritatilor locale.





 

Comentarii

# Andrei date 3 October 2011 21:53 +2

De ce nu se deplaseaza mai repede? Nu e deajuns ca stau de 14 ani? Aici nu e problema ca stau ei, e problema ca alti investitori cand aud chestia asta nu stiu cat de mult ar vrea sa mai stea.

# mihaela date 3 October 2011 23:12 0

macar atitudinea ministrului e fair si nu se da in spectacol precum altii. si stie ce zice, da date concrete care demonstreaza ca dezastrul de la baia mare nu se poate repeta.

# Florinel date 4 October 2011 03:11 0

Bine ca nu la sfarsitul deceniului, nu de alta, dar de ce sa grabim lucrurile nu? Totul e bine si merge ca pe roate in tara asta, nu avem de ce sa ne grabim.

# Kira date 4 October 2011 04:19 +2

In sfarsit se face ceva! Daca mai asteptam mult o sa avem inca o generatie de someri...sau mai degraba zis de oameni fara locuri de munca. Ce asteptati ca sa puneti lucrurile in miscare?

# Loredana Apostol date 4 October 2011 09:24 +2

cat il vad pe Borbely ca zice "probabil", mi se face rau, in conditiile in care proiectul asta este amanat de 14 ani!!! si se pare ca se doreste sa mai fie tergiversat, ca nu conteaza ca imaginea Romaniei are de suferit asa, teama de a-ti asuma o responsabilitate primeaza. Domnule Borbely, poate ar trebui sa va retrageti din functie, daca nu puteti sa va faceti datoria. 

# Paul date 4 October 2011 09:38 0

Chit ca mi se pare ca trage de timp ministrul macar nu se declara ferm convins de o parte sau alta si acorda o sansa proiectului pana la proba contrarie.

# vasluivrancea bacau date 4 October 2011 14:12 -1

Cetatenii Judetelor Vaslui , Vrancea si Bacau solicita REFERENDUM NATIONAL privind exploatarea de la ROSIA MONTANA. Rezervele naturale ale subsolului Romaniei sunt mostenire seculara a CETATENILOR ROMANIEI. ACESTEA, BOGATIILE SUBSOLULUI ROMANIEI TREBUIE EXPLOATATE SI VALORIFICATE TOTAL DOAR DE SATUL ROMAN. Este TRADARE NATIONALA, GENOCID, sa vinzi/sa oferi degeaba toate aceste bogatii strainilor, unei firme de apartament din Canada. ROMANIA TREZESTE-TE !!!!!

# sunt tampit? date 9 October 2011 14:21 0

Cred ca m-am tampit!Adicatelea bag sama,tu Minister al mediului ne iei taxa de poluare,dar nu esti capabil sa emiti certificatele de meddiu ptr.care Romania a pierdut milioane de euro?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.12.2024 – Pleaca Enescu de la ICCJ. Superiorii si-au ales sefii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva