18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU – Monseniorul Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic: „Asa cum de la judecatorii pamanteni asteptam dreptate si nu mila, tot asa si judecatorii pamanteni asteapta de la Judecatorul Ceresc dreptate si indurare”

Scris de: Adina A. STANCU - R. SAVALIUC | pdf | print

3 July 2011 10:58
Vizualizari: 10362

Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti este condusa din 1983 de catre Monseniorul Ioan Robu (foto). Dupa indelungi ani de liniste, comunitatea romano-catolica traverseaza o perioada de calvar din cauza ridicarii unui monstru de cladire, la cativa metri de zidurile lacasului sfant al Catedralei Sf. Iosif – monument istoric ocrotit de lege. Firma Millennium Building Development SRL si-a permis sa construiasca turnul de 22 de etaje, bazandu-se pe aranjamente de culise din reteaua administratiei locale a Bucurestiului, care au culminat cu emiterea unei autorizatii de construire ilegale, pe care de altfel Justitia a si anulat-o in mod definitiv si irevocabil. Cu toate acestea cei de la Millennium incearca marea cu degetul, mai precis sa rastoarne solutia irevocabila, printr-o cerere de revizuire a revizurii, fortata pe tertipuri avocatesti. Pentru ca desi autorizatia de construire a fost anulata, turnul continua sa existe, ba chiar sa construiasca in continuare la el, ne-am adresat monseniorului Ioan Robu pentru a ne lamuri cum stau lucrurile in prezent in Justitie in acest conflict judiciar super-mediatizat, care treneaza de cinci ani.


Excelenta Voastra, de cati ani va judecati cu cei de la Millennium si ce inseamna pentru Catedrala Sf. Iosif turnul de 22 de nivele ridicat la numai 8 metri distanta? Se spune ca rabdarea este una dintre marile virtuti, dar intotdeauna exista niste limite pamantene...

Ne judecam din 2006. Din momentul in care Millennium a primit aprobarea de construire noi am deschis imediat procesul, care a avut la baza pericolul reprezentat de pe atunci de viitoarea cladire, avand in vedere mai ales exemplul de la Biserica Armeneasca unde si acolo un asemenea bloc a facut sa crape Catedrala, Palatul Episcopal si alte cladiri din apropiere. Acesta a fost de fapt si motivul pentru care noi am retras in 2001 acordul initial dat.

Cei de la Millennium v-au acuzat in mai multe randuri ca initial le-ati fi dat acordul pentru construire si ca apoi v-ati razgandit pentru ca ati fi dorit o parte din imobil. Care este adevarul?

Adevarul este urmatorul: am dat un acord de principiu, dar nu pentru acest proiect de 22 de etaje, ci pentru o cladire de 17 metri inaltime, de aproximativ cinci etaje, constructie care nu ar fi pus in pericol si in umbra Catedrala Sf. Iosif. Ceea ce m-a surprins pe tot parcursul proceselor a fost faptul ca desi in 2001 eu am retras respectivul acord, toate cererile pe care Millennium le-a facut la diferite autoritati, la Ministerul Culturii, la MLPAT, la Directia Monumentelor, la Mediu, la Pompieri, au atasat de fiecare data acordul meu, dar niciodata nu au atasat si documentul prin care mi-am retras acordul. Au pus mereu numai acordul intial, fara sa adauge adresa prin care retrageam acordul initial si nici sa arate ca proiectul pentru care se solicita avize este altul decat cel initial. Aceasta a fost o dezinformare continua a autoritatilor, care erau angajate in procesul de avizare si aprobare. De altfel, proiectantul Popp a recunoscut in scris in fata ISC ca de-a lungul timpului au existat 3 proiecte, drept pentru care de la 5 etaje s-a ajuns la 22. Turnul de 22 de etaje reprezinta o sfidare la adresa Bisericii Catolice si la adresa Capitalei noastre, caci asemenea turnuri au dezechilibrat mai multe zone ale orasului. In afara de turnul de langa Catedrala le-as aminti si pe cele din apropierea Pietii Victoriei si din Piata Charles de Gaulle. A fost o sfidare si pentru ca Willbrook, societate care se lauda ca ea construieste in sistem verde, de fapt aici a distrus un parc care exista langa Catedrala si a privat si alte zone ale Bucurestiului de multe spatii verzi.

Justitia a anulat anul trecut, in mod irevocabil, autorizatia de construire data in 2006 de primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman. De ce credeti ca primarul Chiliman a eliberat autorizatia de construire, in conditiile in care nu existau avizele de specialitate de la mai multe institutii, iar SRI a avertizat ca un asemenea turn ar bruia comunicatiile speciale?

Am convingerea ca este o istorie care ne duce spre ceea ce numim toti coruptie, dar cum poti sa dovedesti!? Toata lumea spune acelasi lucru, dar nimeni nu poate dovedi de ce s-a facut ce s-a facut. In mod firesc si legal, autorizatia de construire nu ar fi trebuit emisa de primarul de sector, ci de primarul general al Capitalei, care pe vremea aceea era Adriean Videanu. De ce nu s-a facut acest lucru nu pot spune, insa este de notorietate ca Primaria Capitalei a concesionat doua terenuri catre firma Millennium, in mod ilegal, sub mandatele fostilor primari generali Traian Basescu si Adriean Videanu.

In toata presa s-a vehiculat ca in spatele afacerii Cathedral Plaza ar sta lideri ai PDL, printre care si fostii primari generali. Credeti ca daca nu ar fi existat o asemenea protectie politica, lucrurile ar fi fost deja transate si constructia oprita sau demolata?

Este dificil sa fac o afirmatie neta in acest sens si sa o probez. Insa ma gandesc la un lucru pe care am avut cum sa-l observ: toti parlamentarii PDL prezenti la Bruxelles au refuzat sa semneze petitia pe care noi am depus-o la Uniunea Europeana, prin care sesizam ilegalitatea constructiei Cathedral Plazasi solicitam masuri de sprijin pentru protectia Catedralei noastre ca monument istoric de valoare europeana. De altfel, Parlamentul European a stabilit ca Catedrala Sf Iosif trebuie protejata conform art. 151 din Tratatul Comunitatii Europene.

Primarul general Sorin Oprescu s-a opus acestui proiect. Mai mult, a existat si o vizita a lui Sorin Oprescu la Vatican in care intr-o intalnire cu Sanctitatea sa Papa Benedict al XVI-lea s-a discutat aceasta problema. Care a fost reactia Papei in legatura cu turnul?

In momentul in care dl Sorin Oprescu l-a intalnit pe Suveranul Pontif, acesta era deja informat despre situatia catedralei, cu mult inainte. Insa as vrea sa observ un lucru pe care ma simt obligat in constiinta sa-l spun, dl Sorin Oprescu a fost prima autoritate care s-a alaturat cauzei noastre si l-am simtit mereu alaturi in lupta pe care am dus-o si in Justitie. De fapt primarul general a constatat el insusi ilegalitatile comise sub mandatele predecesorilor sai in aceasta chestiune a Catedralei si a turnului ridicat langa ea, chiar prin propriul sau corp de inspectori care a verificat arhivele primariei.

A existat un studiu seismologic, care a avertizat ca in cazul oricarui cutremur de intensitate medie sau mare, undele care s-ar transmite de la miscarile turnului ar afecta iremediabil fundatia Catedralei Sf Iosif, iar aceasta s-ar putea chiar darama. Daca un asemenea lucru s-ar intampla, ce ar insemna el pentru Biserica Romano-Catolica? Nu se implica nimeni in evitarea acestui potential dezastru?

Ar insemna acelasi lucru ce ar fi pentru o familie sa-si piarda casa. In acest caz familia catolica si-ar pierde biserica principala si reprezentativa pentru toata Biserica Catolica din Romania. Catedrala Sf. Iosif este un monument istoric din categoria A, care este ocrotit de lege, dar legile au fost incalcate pentru a face loc acestui turn amenintator. Nu numai ca ameninta Catedrala Sf. Iosif, dar acest turn este periculos in sine. Am putut sa observ in decursul timpului ca mereu aceasta constructie a fost facuta in mare graba, de la inceputuri si pana in prezent. Or se stie ca o cladire ridicata in graba ridica semne de intrabare. La elementul graba se mai adauga unul, acela al construirii pe ascuns. In perioadele de timp cand Justitia le-a interzis sa mai construiasca, ei totusi au construit inca multa vreme si in foarte mare graba. De asemenea, cand au intrerupt lucrul nu au asigurat constructia pentru conservare. Desi nu sunt un specialist in domeniu, totusi ma intreb daca aceasta cladire nu ascunde anumite vicii si pericole. Semn ca s-a lucrat si se lucreaza in ascuns este prelata actuala care inconjoara in intregime cladirea. Avem dovezi pe care le vom pune la dispozitia Justitiei ca se lucreaza si acum, dar autoritatile, de exemplu Inspectoratul de Stat in Constructii nu vine niciodata sa vina sa vada daca se intampla ceva sau nu in aceasta cladire, iar cand noi le-am cerut sa vina pe santier, muncitorii au fost avertizati din timp sa plece de pe santier.

Vaticanul a fost informat de toata situatia. Atunci cand premierul Emil Boc a fost la Vatican, aceasta problema a fost deschisa. La ce concluzii s-a ajuns?

Din cate stiu seful Executivului a spus ca se asteapta rezolvarea acestei situatii in Justitie.

Traim intr-o lume in care Justitia pamanteana este facuta dupa reguli vremelnice, pe cand Justitia divina e deasupra tuturor. Cum credeti, Excelenta, ca ar trebui un judecator sa judece in general, ce trebuie el sa aiba in vedere si care sunt coordonatele pe care un bun crestin trebuie sa le aiba, chiar si cand sta pe cel mai inalt scaun al magistraturii?

Un judecator trebuie sa imparta dreptatea pentru a face dreptate, trebuie sa cantareasca bine in cazul unui proces argumentele tuturor partilor si sa decida in constiinta si lege cine are dreptate. Sigur, ca acest proces include prudenta si intelepciune, inalt profesionalism si detasare fata de orice influenta de ordin economic sau politic. La imaginea judecatorului obisnuit, pamantean, putem asocia imaginea judecatorului suprem, divin. Asa cum de la judecatorii pamanteni asteptam dreptate si nu mila, tot asa si judecatorii pamanteni asteapta de la Judecatorul Ceresc dreptate si indurare.

Arhiepiscopia Romano-Catolica a castigat aproape toate procesele purtate cu firma Millennium. Si n-au fost deloc putine. Acest lucru va face sa aveti incredere in Justitia romana?

Intotdeauna am avut incredere in Justitia romana si sunt convins ca exista multa buna-credinta la slujitorii ei. Mai devreme sau mai tarziu sunt convins ca deznodamantul va fi acela al Adevarului, iar Adevarul este de partea noastra!

Comentarii

# aviz amatorilor date 3 July 2011 17:12 +5

magistratii trebuie sa ia aminte ca si ei vor ajunge laJudecata de Apoi si atunci tare mi-as dori sa vad cui li se deschid Portile si cine ramane pe dinafara! cred ca multi dintre ei vor ramane vagabonzi in Eternitate!

# Nectarie date 4 July 2011 08:35 +4

Din pacate unii dintre ei se cred deasupra si comit adeseori judecati strambe, de aceea multi nu sunt fericiti, au vieti de familie facute praf si sanatatea in pioneze. In cazul de fata e suficient sa te uti la imaginea turnului lipit de biserica ca sa-ti dai seama ca s-au inclacat toate legile si ca justitia ar trebui sa-si spuna cuvantul

# Botomei VASILE,doctor in drept date 4 July 2011 07:03 -9

Parinte a-ti gustat din gura diavolului prin acordul pe care l-ati dat initial.Acum nu mai avei ce face. Mai usor ridicati biserica cu o inaltime mai mare decat blocul invecinat , decat sa cereti indurare pentru greseala de a fi dat acordul initial.

# Gabor date 5 July 2011 00:57 +4

Domnule Botomei, demolarea mastodontului ilegal este posibila, asa cum a fost posibila si demolarea ilegalei dumneavoastra constructii din str. Republicii, mun. Bacau. vezi http://www.ziaruldebacau.ro/ziarul/2010/12/28/demolare-in-bacau.html Observ ca sunt si doctor PDL, deci va hraniti din plin din realizarile celui rau. Ca doctor in drept, cred ca ati putea nota faptul ca Biserica din Bucuresti a castigat in mod irevocabil procesul. Ce este de facut? Sper ca in raspunsul dumneavostra sa prevaleze cunostintele de drept si nu de partid. Exista Cineva care va iarta si pe dumneavoastra. Nu mai continuati sa fiti orbiti de licurici, priviti Adevarul in fata si acceptati-l. Va va fi mai bine.

# Efrfem date 5 July 2011 09:40 +1

Domnule "doctor" in drept Botomei, intatati mai intai limba romana si apoi iesti cu tot felul de comentarii ca n-au nicio legatura cu dreptul...

# catalin date 4 July 2011 08:09 +2

D-le Botomei, nu era rau daca ati fi avut si un doctorat in limba romana, situatie in care ar fi trebuit sa stiti ca "a-ti gustat" se scrie putin altfel ....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2024 – Inculpat de DNA, abandonat de PNL

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva