28 octombrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IOHANNIS A GIRAT O ILEGALITATE – Deputatul PSD Daniel Ghita ii acuza pe presedintele Klaus Iohannis si pe primarul Sibiului, Astrid Fodor, ca au dezvelit statuia baronului Samuel von Brukenthal fara autorizatie: „Amplasata cu 3 zile inainte de dezvelire. Atunci si-a dat seama primaria ca nu exista acte de urbanism si autorizare. A dat certificat de urbanism a doua zi... Cine va fi amendat?... Iohannis si municipalitatea din Sibiu n-au avut aceeasi deschidere fata de statuia eroului Avram Iancu”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

28 septembrie 2021 12:30
Vizualizari: 2633

Presedintele Klaus Iohannis (foto 1) a girat pur si simplu o ilegalitate cand a fost prezent la inceputul acestei luni la dezvelirea statuii baronului Samuel von Brukenthal in Piata Mare din Sibiu.Acuzatia a fost lansata marti, 28 septembrie 2021, de catre deputatul PSD Daniel Ghita (foto 2), care dezvaluie ca monumentul a fost amplasat fara autorizatie, ci doar cu un certificat de urbanism emis abia la o zi dupa instalarea statuii.

In acelasi context, Ghita a amintit de statuia eroului pasoptist roman Avram Iancu, care a fost amplasata in Sibiu abia dupa cinci ani de tergiversari, timp in care a fost nevoie de un maldar de avize – inclusiv de la companii de utilitati.

Facem mentiunea ca desi a fost incetatenita in mentalul colectiv ideea ca Samuel von Brukenthal s-ar fi implicat personal in torturarea si executarea lui Horea, Closca si Crisan (liderii rascoalei taranesti din 1784), acest lucru nu este adevarat. Cu toate acestea, baronul german nu a facut nimic ca sa opreasca ororile la care au fost supusi cei trei capi ai rascoalei. Acest fapt este evidentiat si de Daniel Ghita in postarea de pe Facebook, deputatul PSD adaugand ca von Brukenthal a perpetuat persecutia etnica a autoritatilor austriece impotriva romanilor, interzicandu-le stabilirea in cele sapte orase sasesti din Transilvania (Sibiu, Brasov, Medias, Sighisoara, Sebes, Rupea, Bistrita) si refuzand recunoasterea natiunii romane pe picior de egalitate cu natiunile maghiara, secuiasca si saseasca. Asta in ciuda spiritului iluminist pentru care il lauda Iohannis si oamenii lui, a punctat Ghita.


Iata postarea de pe Facebook a parlamentarului PSD:


Ghinion! Presedintele a dezvelit o statuie neautorizata!

In data de 11 septembrie 2021, zi de sambata, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, si primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor, au dezvelit in Piata Mare din Sibiu, in fata palatului-muzeu cu acelasi nume, o statuie a baronului Samuel von Brukenthal, care a ocupat functia de guvernator al Transilvaniei in perioada 1777-1787, in care aceasta provincie era incorporata in Imperiul Habsburgic. Presedintele a tinut sa-l omagieze cu o statuie masiva de bronz, avand inaltimea de 3 metri, pe sasul care a detinut cea mai inalta demnitate inaintea sa, pe care l-a elogiat ca a fost „o mare personalitate a timpului si locului in care a trait”, respectiv „cea mai mare personalitate a sasilor transilvaneni”. Inaugurarea a avut loc la scurt timp dupa ce fana prezidentiala Raluca Turcan, deputat liberal de Sibiu si ministru al Muncii, i-a adresat baronului von Brukenthal, pe Facebook, o emotionanta urare de „La multi ani”, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la nasterea sa. Iohannis, Turcan si altii il considera pe baronul Brukenthal un mare iluminist si un mecena al culturii si artelor din Transilvania.

Numerosi romani considera neavenita amplasarea acestei statui, avand in vedere ca baronul Samuel von Brukenthal a fost guvernatorul Transilvaniei in timpul reprimarii sangeroase a rascoalei din 1784 a taranilor iobagi din aceasta provincie, care a culminat cu executia atroce, prin tragere pe roata, a principalilor conducatori, Horea si Closca. Alaturi de executia plina de cruzime a acestor eroi martiri, in memoria colectiva a romanilor a ramas faptul ca in cursul represiunii au fost ucisi mii de tarani iobagi din Transilvania. Nu exista dovezi ca baronul Brukenthal ar fi fost implicat direct in reprimarea rascoalei si in executia conducatorilor sai, care au fost ordonate de imparatul austriac Iosif al II-lea si executate de contele Anton von Jancovich, in calitate de comisar imperial. Dar, baronul von Brukenthal nu a facut, in calitate de guvernator al Transilvaniei, niciun demers pentru atenuarea acestora. La fel, cum nu a facut nici un demers pentru ameliorarea situatiei iobagilor romani din Transilvaniei in cei sapte ani dinaintea rascoalei, in care a avut calitatea de guvernator. Ba, mai mult, guvernatorul Brukenthal a contribuit la declansarea rascoalei intrucat a facut pe plac nobilimii maghiare si a oprit conscriptia militara ordonata de curtea imperiala de la Viena in 1784, conscriptie la care se inscrisesera mai multi iobagi romani decat de obicei. Serviciul militar pentru Imperiul Habsburgic atragea eliberarea din iobagie, fapt care nu era pe placul grofilor maghiari. Oricum, Brukenthal nu a avut simpatie sau respect pentru romanii majoritari din moment ce, in perioada in care a fost guvernator, le-a interzis acestora sa se stabileasca in toate cele sapte orase sasesti din Transilvania si a refuzat recunoasterea natiunii romane ca natiune egala cu natiunile maghiara, secuiasca si saseasca. O fi fost iluminist domnul baron, dar nu pentru toata lumea.

Prin prisma acestor aspecte, se poate spune ca presedintele Klaus Iohannis nu a menajat deloc sensibilitatea istorica a romanilor prin inaugurarea statuii baronului Samuel von Brukenthal.

Multi romani considera ca dezvelirea acestei statui constituie o grava eroare si o mare ofensa adusa eroilor neamului romanesc. In mod surprinzator, mai ales pentru un adept declarat al legalitatii si al lucrului bine facut ca presedintele Iohannis, amplasarea statuii lui Brukenthal s-a facut cu incalcarea legii in materie.

Conform prevederilor articolului 5 din Legea nr.120/2006 (Legea monumentelor de for public), amplasarea monumentelor de for public, categorie din care fac parte statuile, trebuie sa se realizeze cu respectarea tuturor prevederilor legale in vigoare privind urbanismul si autorizarea executarii lucrarilor de constructii, precum si cu avizul privind conceptia artistica a monumentului de for public, emis de Ministerul Culturii sau, dupa caz, de serviciile deconcentrate ale acestuia, in baza analizei realizate de Comisia Nationala pentru Monumentele de For Public, respectiv de comisiile zonale pentru monumentele de for public. Mai pe sleau, pentru amplasarea si implicit dezvelirea unei statui este obligatorie obtinerea unui certificat de urbanism si a unei autorizatii de construire de la primaria aferenta, precum si a unui aviz pentru conceptia artistica de la Ministerul Culturii.

Statuia baronului Brukenthal a fost amplasata in Piata Mare din Sibiu in data de 8 septembrie 2021, zi de miercuri, cu trei zile inainte de dezvelire. Se pare ca de-abia atunci si-au dat seama reprezentantii Primariei Municipiului Sibiu ca nu exista acte de urbanism si de autorizare pentru amplasarea statuii. Numai asa se explica ca Primaria Sibiu a emis certificat de urbanism doar a doua zi, in data de 9 septembrie 2021. In acest sens, pe site-ul Primariei Sibiu este inregistrat Certificatul de Urbanism nr. 1784/09.09.2021 (n.r. vezi facsimil), emis in urma solicitarii Primariei Municipiului Sibiu, prin viceprimar Corina Bokor, pentru adresa Piata Mare F.N., avand ca scop amplasare monument de for public. In aceste conditii, nu a mai fost timp, si nici nu era posibil, pentru obtinerea pana sambata, 11 septembrie 2021, a avizului de la Ministerul Culturii si a autorizatiei de construire de la Primaria Sibiu. Pe site-ul acestei primarii nu apare vreo autorizatie de construire emisa pentru statuia lui Brukenthal din Piata Mare. Este evident ca presedintele Iohannis si primarita Fodor au dezvelit o statuie neautorizata. De unde se vede ca si unii nemti aplica principiul romanesc „merge si asa”. Cine va fi oare amendat pentru amplasarea acestei statui fara autorizatie? 

Presedintele Iohannis, care a fost primarul Sibiului pana in 2014, si municipalitatea din Sibiu nu au dovedit insa aceeasi deschidere si solicitudine si fata de amplasarea in orasul de pe malurile Cibinului a unei statui a marelui erou national al romanilor Avram Iancu. Conform unui comunicat emis recent, Societatea Cultural-Patriotica Avram Iancu nu a reusit amplasarea unei statui al eroului nostru national intr-una din pietele publice din Sibiu, ca la Cluj si Targu-Mures, unde este reprezentat prin monumente impunatoare. Avram Iancu a fost legat de toate cele trei mari orase transilvane. La Cluj a urmat, in perioada 1841-1846, cursurile liceului si ale facultatii de drept, iar la Targu-Mures si-a facut, in perioada 1846-1848, stagiatura in avocatura, pe langa Tabla regeasca (Curtea de Apel a Transilvaniei). Avram Iancu a fost insa strans legat si de Sibiu. In 1846, dupa absolvirea facultatii de drept la Cluj, a primit prima repartitie la Tezaurariatul din Sibiu. In anii 1848 si 1849 a fost prezent de mai multe ori la Sibiu la sedintele Comitetului National Roman, in care era membru si care era un fel de guvern al romanilor din Transilvania, condus de mitropolitul Andrei Saguna (presedinte) si de Simion Barnutiu (vicepresedinte). In 1852 Avram Iancu a fost intemnitat si judecat la Sibiu, dar a fost achitat de frica poporului, iar ulterior a locuit o perioada in casa prietenului sau Ilie Macelaru, care i-a fost coleg de facultate.

Nereusind sa obtina aprobarea amplasarii unei statui a marelui revolutionar roman intr-o piata centrala din Sibiu, Societatea Cultural-Patriotica Avram Iancu, Filiala Sibiu, a facut demersuri incepand din 2013 pentru amplasarea unui bust al acestuia in Parcul Astra, unde au statui si alte personalitati istorice romanesti legate de Sibiu, ca Andrei Saguna, Gheorghe Lazar, George Baritiu, Andrei Muresanu, Emanoil Gojdu si Octavian Goga. Societatea Avram Iancu a trebuit sa depuna un studiu geotehnic si sa obtina in jur de 10 avize si aprobari pentru amplasarea bustului marelui nostru erou national in Parcul Astra, respectiv avize de la Serviciul Patrimoniu al Primariei Sibiu, Directia Tehnica a Primariei Sibiu, Oficiul de Cadastru Sibiu, Agentia pentru Protectia Mediului, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu si aprobari de la E-ON Gaz, Apa-Canal SA, Electrica SA, RCD-RCS. De abia dupa depunerea acestor avize si aprobari, au fost obtinute acceptul de amplasare in Parcul Astra si certificatul de urbanism din partea Primariei Sibiu.

Dosarul complet a fost inaintat Ministerului Culturii, in vederea obtinerii avizului pentru conceptie artistica. In cursul anului 2014, secretarul de stat Hegedus Csilla a respins de doua ori acest aviz, cu motivatia stupefianta ca bustul lui Avram Iancu nu are expresie artistica. In aceeasi perioada insa, un parc din Sibiu a primit denumirea Petofi Sandor, care a fost legat de Sibiu doar prin faptul ca, in primavara anului 1849, a fost prezent cateva zile in aceasta urbe, in calitate de adjunct al generalului Iosif Bem, comandantul armatei revolutionare maghiare, care a atacat si a cucerit orasul. In 2014 Ministerul Culturii a fost controlat de UDMR, prin ministrul Kelemen Hunor, presedintele formatiunii etnice maghiare, si prin secretarul de stat Hegedus Csilla, care a detinut ulterior si portofoliul de ministru pentru o perioada scurta. De abia in anul 2018, cand ministru al Culturii era George Ivascu (PSD), a fost obtinut avizul pentru conceptie artistica si bustul lui Avram Iancu a putut fi instalat de Centenarul Marii Uniri. Pana atunci, bustul marelui nostru erou national a asteptat, vreme de cinci ani, invelit intr-un lintoliu alb, in holul Bibliotecii Astra din Sibiu.

Ca asa-i romanul!

Deputat Daniel Ghita

Nihil Sine Deo”.


sursa foto: Justitiarul.ro

Comentarii

# Pintea date 28 septembrie 2021 13:05 +80

Pe cand si statuia lui Adolf Hitler in fata sediului FDGR din Sibiu? Build back better!... zice Biden, conducatorul mult iubit al partenerului nostru strategic (de rahat). Sibienii accepta orice.

# Pintea date 28 septembrie 2021 13:09 +112

Poza este ilustrativa: abulie. Asa e condusa România!

# Pintea date 28 septembrie 2021 13:16 +143

Primaria Sibiu a fost reprezentata de Corina Bokor - membra a FDGR. Asadar e posibil sa participam pasivi si la inaltarea statuii lui Hitler. Build back better!

# Lita date 28 septembrie 2021 13:28 +141

Pagina de istorie bine scrisa. Felicitari pentru postare!

# Dumnezeu LIBERI ne-a dat! date 28 septembrie 2021 13:39 +260

Dragi ROMÂNI, din toate cele patru zări, vedeți bine că NU E DE GLUMĂ, că PORCUL SUPREM de la FERMA COTROCENI ne batjocoreşte neamul, ne umileşte în fel şi chip... Haideți să fim SOLIDARI, să ne întindem mâinile, să opunem rezistență acestor fiare, SA TRECEM LA ACȚIUNE, să ne scuturăm de toate fricile pe care ei ni le-au dat de povară, să ne deşteptăm din acest somn atât de dăunător pentru noi ca popor, că după ce vom muri, tot adormiți vom fi... Dumnezeu LIBERI ne-a dat! Haideți să fim vii!

# Aviz date 28 septembrie 2021 14:28 +5

Dar Aviz de la Comisia regionala de monumente avea? Acolo sunt specialsti din mai multe domenii, profesionisti.

# Sa fie darmata , parerea mea ! date 28 septembrie 2021 18:20 +371

Pai daca nu e dorita de popor : jos cu ea !

# Lechi date 29 septembrie 2021 06:49 0

Salut Dl Daniel Ghita, porneste hotarat in expunerea sa, dar, pe masura ce avanseaza, presiunea in instalatie ii scade vertiginos, pana cand, afirma ca, nu exista dovezi a unei implicari directe a lui Brucke in omorarea capilor rascoalei. Adica, nu el personal i-a tras pe roata; Bravo ,tata Ghita , te-ai salvat , poti candida in continuare. Dar, chiar asa fiind, Brucke a avut o puternica atitudine antiromaneasca si nu merita acel loc in centrul Sibiului. Da ii pun si eu o intrebare lui nea Ghita : Ce greutate are statuia si ce distanta este de la locul de amplassre, psna la Cibin ??!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.10.2021 – Kovesi n-ar fi mandra. Stoina, bagat in disciplinar pentru ca sta cu curu' pe dosare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva