6 decembrie 2019

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Iohannis – presedinte, guvernator sau vasal?

Scris de: Sorin ROSCA-STANESCU

11 noiembrie 2019 11:31
Vizualizari: 2707

Ceea ce era de asteptat, bine ticluit si bine programat de catre factorul intern si factorul extern, s-a intamplat. La capatul unei campanii electorale practic inexistente, Klaus Iohannis s-a clasat detasat pe locul I. Plasandu-si favorita pentru finala ce urmeaza sa aiba loc peste doua saptamani pe locul secund. Din nou, se poate pune intrebarea ce va fi urmatorii cinci ani acest Klaus Iohannis. Presedinte al Romaniei, guvernator al Romaniei sau un simplu vasal? Si voi incerca sa raspund.


Eminentul analist economic Ilie Serbanescu a facut in ziua alegerilor o afirmatie socanta in platoul unui televiziuni de stiri. Spre deosebire de mine, domnia sa a declarat ca nu voteaza. Iar motivul invocat este absolut inedit. Nu a gasit niciun candidat care sa se angajeze ca, in eventualitatea in care castiga alegerile, sa solicite pana cand ii va fi recunoscut statutul de guvernator al Romaniei. Adica de persoana care este animata nu de dorinta de a raspunde nevoilor si solicitarilor cetatenilor, ci comenzilor venite din directia celor care au colonizat Romania, preluandu-i cea mai mare parte a resurselor, a fortei de munca, a sistemului bancar si industrial a infrastructurii si a serviciilor. Am fost cu atat mai suprins de aceasta afirmatie cu cat, in urma cu doua saptamani, eu insumi am sustinut ca adevaratul statut al lui Klaus Iohannis, statut concretizat prin comportamentul sau, este cel de guvernator. Pretizand faptul ca, in competitia dintre marile puteri, Germania a invins pe toate fronturile, reusind in ceea ce priveste Romania sa surclaseze chiar si Statele Unite. Dar intre timp m-am lamurit ca am gresit. Si intr-un fel greseste si analistul Ilie Serbanescu.

Acesta a fost silit de propriile lui argumente sa recunoasca faptul ca niciunul dintre statele care domina intr-o maniera neo-coloniala Romania, in frunte cu Germania, nu este dispus sa isi asume si raspunderea si se rezuma exclusiv la obtinerea de foloase. Castanele din foc de fiecare data sunt scoase de cei care in fapt sunt guvernatori, executand ad litteram tot ce li se cere de afara, dar constitutional si legal beneficiaza de statutul de presedinti alesi. Asa este mult mai comod pentru colonialisti. Si mai „politically correct”. Eu insa, treptat, gandindu-ma mult la maniera si mecanismul prin care Romania a fost transformata intr-un pasalac modern, conform acestui secol, conform relatiilor internationale carora ne conformam, am ajuns la concluzia ca totusi termenul de guvernator aplicat lui Klaus Iohannis este impropriu. In acest sens mi-a atras atentia si doctor Radu Golban, analist economic si politic roman cu cetatenie germana traitor in Elvetia. Intr-o scurta discutie telefonica, el mi-a demonstrat ca Germania nu ar putea admite niciodata ca dispune de o colonie, cu atat mai mult cu cat aceasta se afla in Europa. Este un efect al istoriei. Germania a declansat doua razboaie mondiale din dorinta de a egala celelalte mari puteri si de a detine prin agresiune un statut colonial. Nu a reusit si s-a lecuit. In sensul ca nu mai accepta sa faca vizibil acest obiectiv si ca doreste mai degraba sa-l atinga prin alte mijloace. Disimulate si rafinate. Prin urmare sa-si impuna protejatul la carma unui stat captiv cum e Romania, sa o faca prin mijoace oculte, invizibile publicului larg, si sa-si atinga obiectivele economice, financiare si geopolitice prin intermediul acestuia, creand chiar imaginea unui personaj care ar raspunde unui interes national. Este culmea perversitatii politice. Sa pui mana pe toate resursele unui stat, sa-l dirijezi in ce directie vrei, lasand impresia ca de fapt aceasta e dorinta poporului. Iar intreaga operatie sa se desfasoare sub sloganul integrarii europene. Si al normalitatii. Si ca la alba-neagra sa faci in asa fel incat victima, in cazul nostru cetateanul roman, sa nu bage de seama cat de machiavelica este aceasta integrare europeana, in contextul in care numai noi ne cedam resursele altora sub aparenta ca le punem la comun, in timp ce nici Germania, nici vreo alta putere europeana nu renunta in favoarea binelui comun la propriile resurse.

Prin urmare stampila de guvernator al Romaniei, pe care eu incerc sa i-o pun pe frunte lui Klaus Iohannis, nu se potriveste. Este pe de-o parte un termen prea pretentios, iar pe de alta parte cu totul si cu totul de neacceptat pentru Berlin care, cum spuneam, refuza si va refuza cu obstinatie sa recunoasca acest lucru. Asa ca am facut recurs la istorie. Si am gasit un termen mult mai simplu. Cel de vasal. Vasalitatea presupune existenta unui lider cum se spune pamantean. Adica un om provenit din statul tinta. Acesta isi asuma conducerea sub un protectorat. In cazul nostru, al Germaniei. El face toate eforturile pentru a lasa impresia ca a ajuns in fruntea bucatelor in baza meritelor proprii si raspunzand nevoilor cetatenilor care compun statul respectiv. Si ascunzand din rasputeri faptul ca s-a inchinat nu in fata propriului popor, ci in fata unei puteri straine. Ca de fapt este din capul locului vasalul acesteia. Ca prioritate absoluta o au solicitarile unui centru de comanda plasat in afara statutui. Acesta la randul sau beneficiaza in schimbul loialitatii, de protectie.

Acest timbru de vasal pus pe fruntea lui Klaus Iohannis mai prezinta un avantaj. Intr-o ordine ierarhica, devine de inteles de ce seful puterii executive, acesta fiind conform Constitutiei Romaniei primul-ministru, isi cedeaza atributele presedintelui vasal, beneficiind astfel la randul sau de protectie. Dar transformandu-se astfel intr-un simplu valet.

Klaus Iohannis este vasalul Germaniei si face tot ce poate pentru a raspunde comenzilor de la Berlin. Dar, pentru a reusi, trebuie sa acapareze intreaga putere. Cea executiva. Gol marcat. Puterea judecatoreasca. Gol marcat. Dar si puterea legislativa. Din aceasta perspectiva, are nevoie fie de anticipate, fie de putintica rabdare pana in toamna anului urmator, cand vor avea loc alegeri parlamentare la termen. Si mai exista desigur inca doua puteri extraconstitutionale care trebuie detinute de vasal. O putere financiara, care va fi si ea asigurata utilizand parghiile executivului, si o putere mediatica, pe cale de a se infaptui, in conditiile in care presa isi pierde treptat independenta, incepand cu independenta economica.

Toata aceasta constructie bine lucrata este pe cale de a fi desavarsita. Etapele, culmea, au fost anuntate public chiar de catre Klaus Iohannis. Daramarea Guvernului Dancila. Instalarea Guvernului Orban. Castigarea detasata a primei runde prezidentiale, in conditiile in care a reusit sa-si aleaga pana si contracandidatul. Urmeaza castigarea detasata pentru mai multa legitimitate a celei de-a doua runde. Cu un procent de peste 60% anuntat de Ludovic Orban. Si apoi alegerile inainte de termen sau legisativele la termen. Pentru adjudecarea Parlamentului. Intre timp, masinaria factorului intern, aflat la discretia factorului extern, lucreaza din plin, iar tandemul vasal-valet si-a suflecat si el manecile.

Pentru ca opinia publica, mai ales cea interna, sa nu bage de seama ce se intampla, este preconizata o uriasa operatiune de aburire. O infernala masina de zgomote. Ea va consta in declansarea jihadului in toate partidele politice, minus PNL si UDMR. Experimentul reusit cu ALDE si cu Pro Romania se va generaliza. Vine un jihad inevitabil in PSD. Vine alt jihad la fel de specaculos in USR, dupa ce Barna, ingenuncheat aparent de valul de dezvaluiri, a fost scos din jocul prezidentialelor, pentru ca USR sa se poata pleca in fata vasalului si sa i se supuna valetului.

Ar fi un spectacol pe cinste. Daca l-am putea urmari din tribune. Daca nu am fi noi insine obiectul experimentului. Dar de ce se intampla doar cu Romania? De ce nu si cu celelate state din Europa Centrala si de Est? Cu un alt prilej, voi incerca un raspuns la aceasta grea intrebare.

Comentarii

# TITI date 11 noiembrie 2019 11:58 +4

Corporatistii din # rezist + USR (astia nu sunt un partid, sunt o imagine soros) "MERCENARI" in functie de cine plateste mai bine. Johannis un "fanariot" de tip nou, avid dupa putere nelimitata in interes personal dupa principiul-dezbina si stapaneste! Concluzia :VASAL la "inalta poarta" .

# Marcel date 11 noiembrie 2019 12:43 0

NAZISTUL DIN SIBIU este vasalul puterilor staine cu interese in Romania. Este sluga celor care ne considera o tara si un popor inferior lor, si este sustinut de Partidul Neo Legionar precum si de Uniunea Scursorilor si a Ratatilor impreuna cu apendicul Ineptilor (+).

# Neanae date 11 noiembrie 2019 14:47 +2

Președinte da! De partid. Guvernator da! Pe la Miami ori Tenerife. Vasal DAAA. Sigur al tuturor celor care mușca din România și din fundul (aproape) gol al românilor. Un personaj trist pe cât e de odios. Dom-le, rânjetul lui e ceva de coșmar ... “Țipatul” lui Munch e angelic pe lângă ... Continuați zilele astea Dle SRS cu adevărurile mârșave ale lui KWI, chiar dacă pentru unii sunt arhi cunoscute. Nu are nimic! Sunt încă prea mulți care habar nu au ce-i poate pielea, aceeași care se va sfarsi pe băț! Anul viitor sau peste 5 (speram De Îndată, DE ÎNDATĂĂĂ)!!!

# imun/teanu date 11 noiembrie 2019 15:40 0

Pentru constienti analiza perfecta. Cu o eroare a dlui. SRS. Ca "vasal" /si vasali. Ori, vasalul este (si de respect) in serviciu unui "senior", in timp ce la "stapan" e servitorul / nu diferit? Are, dl. Iohanis comportament "senior"?!, inclusiv celor ce-l ling? /dincolo si aerelor de maretie care-n fapte e mica (o fi mai mareata stapana lui Merkel decat cand activa intens UTC-ul nemtesc?). Lozinca ca... comunismul! Am fost noi?, ai dinainte de '90, comunisti? /sau chiar parintii copiilor azi fredonand "democratia" din fOnctii tot din parinti asezate. Ca... condamnat comunismul /nu desfiintat?, odata cu industriile lui sistematic distruse! Dar observam, daca vrem, ca este "tabu" de doar si numai pomenit si despre nazism. De-"acolo", doua ori tentative, cum zicea dl. SRS, de "colonizat" integral. Esuate. Desi cu tancuri, si cu generalul parjol. Acum si "pasnic", cu si artificiu "euro", dincolo altor marsavii "umane". De ce frica de srigat si "jos nazismul!", cand la Nuremberg condamnat.

# imun/teanu date 11 noiembrie 2019 16:12 +1

O runda jucata (sigur si cu "ruleta" /nu scula de masurat). Avem asa, intre, o ROMANCA si..."alt"CEVA. De-o parte cate ceva, totusi realizari cand sabotaj permanent. Si salarii, si pensii. Zise intai ca "unitare", am putut vedea ca tot pricinos cand vartos tot fortelor "paralele" (de bagat la tescherele bagat dar si tot pe ei/PSD bagat la tuhaus. De cealalta parte? Ce a facut 5/cinci ani "alt-CEVA"-ul decat mendrele lui!, "pas cu pas" intrecand si nemernicia basista, e-adevarat mostenind de la "el". Copiii parintilor lor, si nepotii bunicilor lor, vad ei (noi atatea "experiente" avand) ce va insemna INCA alti 5/cinci ani continuat "pas cu pas"?! Din cat am avut, bogati!, n-a mai ramas nimic, nimic din care nu va mai ramane NIMIC. La ruina din casa se scot pe trotuar lucrurile, de vandut pe nimic. Se va-ntelege ca oamenii tot LUCRURI sunt?! Desteptarea!

# Yes date 11 noiembrie 2019 18:55 0

Lliviu Dragnea JUBILEAZA -USR si penalul Barna au 13% ! Nici macar un judet castigat, #rezist in DOLIU. ADIO BAAA....!

# ALARMA! date 11 noiembrie 2019 20:32 0

50% NU AU VOTAT! unicat in Romania.

# Pintea date 11 noiembrie 2019 22:41 +2

Presedinte? Prea modern pt el! Vasal? Mircea cel Batran a fost vasal si domnia lui a fost mareata, a unui patriot! Guvernator a fost la Sibiu! SLUGA de cea mai joasa speta, pus in fruntea unui popor pe care nu da 2 bani, ca sa il spolieze! Asta este Johannis si acesta e termenul care i se potriveste! PSD nu stie sa il atace, joaca prea finut! Ar trebui sa prezinte in fiecare zi filme cu jaful padurilor de catre austrieci, cu contractele de miliarde de uro semnate de Ciolos, cu ce s-a semnat in SUA impreuna cu Maior, sa ii recapituleze dosarele penale cu casele din Sibiu, sa se informeze cate case detine prin America - chiar un contracandidat, John Banu, a spus la TVR1 ca Johannis are 2 proprietati acolo, una in Boca del Raton. Daca PSD nu il ataca cu nimic si o tine una si buna cu confruntarea, atunci ne plictisim inca 2 saptamani, voturile din diaspora se mai fură un tur si asa mai stam inca 5 ani cu prostul.

# Al date 11 noiembrie 2019 23:30 0

Din lac in put - termenul de 'vasal' e la fel de prost, ne-operational. 'Vasalitate' inseamna fie dominatie militara (trupe straine de ocupatie pe teritoriu - cazul Germaniei de pilda!) fie protectorat militar (aici intram noi; insa suntem vasali Statelor Unite). 'Colonie' - mai degraba. In cazul coloniei exista avantaje pentru populatia de rand (economice, statut juridic, educatie, vizite in metropola) in detrimentul elitelor. Prima parte o avem (nivelul de trai a crescut, chiar dramatic in 20 de ani) dar nu avem partea a doua (elita securista e discretionara, atotputernica, abuziva). Baza puterii in cazul coloniei nu sunt elitele. Eu am propus 'STAT SECURIST ASERVIT'. In primul rand 'securist': in piramida puterii neo-securitatea e in varf, clar. Ea face jocurile SI MAI ALES, orientarea externa. 'Aservit' intrucat legitimarea externa e esentiala in jocurile strategice actuale; si isi camufleaza lasitatea sub sloganul (fictional) 'antimoscova si pro-ue'.

# Al date 11 noiembrie 2019 23:32 0

Logica jocului spune ca s-ar aservi oricui. Intamplator e Germania - pentru ca Franta nu mai e deloc ce-a fost in anii 90 (vezi si recenta vizita in China, declaratii pro-deficit, pro-rusia, probleme interne etc) si SUA sunt blocate in aproape un razboi civil. Doar Germania mai e in expansiune - chiar daca doar economic, urmeaza inevitabil si diplomatic. In fond Romania se alatura Bulgariei - dominion economic german de la criza monetara din anii 90, cu leva lagata de marca. Si sa nu uitam ca mega-tunul retrocedarii FDG a fost semnat de Ponta in secret la Berlin cand era pm. In plus, 'stat securist aservit' este un concept mai flexibil, rezolva si problema fidelitatilor multiple; desi in prezent, strategic, avem un moment mono-color germanic - dovada executarea feroce a partidei franceze - barna si a mai ales a celei americane-TRUMP-netanyahu [nu deepstate] - dragnea. Poate dupa a doua alegere Trump sa avem un reflux american.

# Pintea date 12 noiembrie 2019 09:15 0

Presedinte? Prea modern pt el! Vasal? Mircea cel Batran a fost vasal si domnia lui a fost mareata, a unui patriot! Guvernator a fost la Sibiu! SLUGA de cea mai joasa speta, pus in fruntea unui popor pe care nu da 2 bani, ca sa il spolieze! Asta este Johannis si acesta e termenul care i se potriveste! PSD nu stie sa il atace, joaca prea finut! Ar trebui sa prezinte in fiecare zi filme cu jaful padurilor de catre austrieci, cu contractele de miliarde de uro semnate de Ciolos, cu ce s-a semnat in SUA impreuna cu Maior, sa ii recapituleze dosarele penale cu casele din Sibiu, sa se informeze cate case detine prin America - chiar un contracandidat, John Banu, a spus la TVR1 ca Johannis are 2 proprietati acolo, una in Boca del Raton. Daca PSD nu il ataca cu nimic si o tine una si buna cu confruntarea, atunci ne plictisim inca 2 saptamani, voturile din diaspora se mai fură un tur si asa mai stam inca 5 ani cu prostul.

# obiectiva din IRan date 12 noiembrie 2019 09:52 +1

cea mai mare greseala a PSD a fost ca nu l-au pus pe PLESOIANU sa candideze la prezidentiale...faptul ca DANCILA s-a legat de scaun, imi da de gandit ca face parte si ea din acelasi joc ca si WERNERICA...PSD cu PLESOIANU lua 70 % din primul tur..

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Va fi Klaus Iohannis un presedinte dictator in al doilea mandat?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.12.2019 – Inculpatul Berbeceanu, capatuit cu o sinecura

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva