14 aprilie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Jos mainile de pe Justitie!

Scris de: jud. Lacramioara AXINTE, vicepresedinte, Tribunalul Botosani | pdf | print

5 martie 2021 14:16
Vizualizari: 2395

De cateva zile e fiebere mare in randul mai marilor zilei, pe tema unei hotarari judecatoresti definitive, prin care a fost confirmata clasarea unui dosar penal, asa intitulatul dosar 10 August.Un ziarist celebru (n.r. Ion Cristoiu) afirma, intr-o pastila video (n.r. click aici), ca nici macar Maresalul Antonescu n-a indraznit sa intervina in Justitie in favoarea unei persoane apropiate, iar in Imperiul Otoman judecatile cadiului nu puteau fi rasturnate nici macar de Sultan.

In Romania, insa, constatam cu totii ca Presedintele Statului, Stat asa zis de drept, in care Constitutia Romaniei proclama atat principiul separatiei puterilor in stat, cat si pe cel al independentei judecatorilor, impreuna cu o multime de parlamentari, cu primul ministru, cu Ministrul Justitiei si alti ministri, dar si europarlamentari romani se straduiesc din rasputeri sa desfiinteze o hotarare judecatoreasca penala definitiva.

Toti acesti demnitari ai Statului Roman utilizeaza alte mijloace decat cele pe care le-a gandit cetateanul din Onesti, care, in numele dreptatii din capul lui, a luat ostatici oameni nevinovati, operatiune soldata cu moartea ostaticilor.

Demnitarii Romaniei, enumerati mai sus, cer de fapt cercetarea procurorilor care au clasat dosarul, dar si a judecatoarei care a pronuntat hotararea penala definitiva.

Eu nu vad o mare diferenta intre rezolvarea gandita de cetateanul din Onesti si toti acesti demnitari.

Nici unul dintre ei nu da doi bani pe regulile statului de drept si nu accepta o hotarare judecatoreasca daca le este nefavorabila sau nu le este pe plac, potrivit intereselor politice de moment.

Exemplul acestor demnitari romani este unul negativ pentru toti cetatenii cu mintea intreaga din Romania, dar si o presiune imensa pe toti procurorii si judecatorii din Romania, care pot presupune ca ar trebui sa inteleaga din toate aceste reactii, ca solutiile din dosare ar trebui date doar dupa ce se gandesc daca le vor fi pe plac mai Marilor zilei si ca, pentru a se feri de represalii, solutiile ar trebui sa fie intotdeauna pe placul acestora.

Daca s-ar intampla asa, atunci Justitia n-ar mai fi independenta, ci aservita indirect, prin frica, puterii politice.

In mod cert insa acesti demnitari, in frunte cu Presedintele Romaniei nu vor aservirea Justitiei in interesul lor propriu, daca ne amintim ca in trecutul apropiat au luptat (sau poate doar au mimat?!) pentru independenta Justitiei, criticand in mod vehement si constant, ca un disc de vinil zgaraiat, ca regimul trecut ar fi incercat aservirea Justitiei.

Salut reactiile imediate ale Tribunalului Bucuresti, sectiei pentru judecatori din cadrul CSM, Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dar si al unor asociatii ale magistratilor, prin care au reafirmat ca asemenea discursuri publice reprezinta un veritabil atac la adresa independentei judecatorului si, implicit, a puterii judecatoresti in ansamblul sau.

Surprinzator (sau poate nu) este ca o serie de magistrati, care militau pentru apararea independentei Justitiei in anii trecuti, cu pancarte purtate pe treptele palatelor de Justitie, in aplauzele unor cetateni care faceau scandari cu caracter politic, desi se punea problema doar a modificarii unele texte de lege de catre Parlament sau Guvern, in exercitarea atributiilor constitutionale, acum nu mai considera necesar sa spuna nimic, desi independenta procurorilor si a judecatorilor e la un pas de a deveni praf si pulbere.

Lasand la o parte delicatetea, pentru ca a trecut timpul fineturilor si elegantei, indemnul nostru al judecatorilor si procurorilor, dar si al tuturor romanilor care mai cred in statul de drept, ar trebuie sa fie:

Jos mainele de pe Justitie, domnule Presedinte!

Jos mainele de pe Justitie, domnule Prim Ministru, domnule Ministru al Justitiei si toti ceilalti membri ai Guvernului!

Jos mainile de pe Justitie, domnilor deputati, senatori si europarlamentari!

 

sursa: Axinte10.wordpress.com

Comentarii

# Corect. Cine nu are labe sa isi cumpere. date 5 martie 2021 15:08 +1

Sa masluiasca justitia doar magistratii ca e jucaria lor. Cum ar fi ca maine sa zica magistratii cum sa faca rost de case si domnul premier??? Ar iesi haos.

# Gilu date 5 martie 2021 15:11 +6

Asta nu este nici Antonescu,nici Sultan; este pur si simplu un Prost într-un post mare(ca sa nu-l numesc precum in fabula lui Gr.Alexandrescu)...Este doar inalt:Altus plopus,gainatus cioribus...Singurul său principiu,este sa nu respecte nimic...Adică să nu aibă niciun principiu.La fel de ticălos ca si Bashinescu.

# Nicolae date 5 martie 2021 16:35 +3

De ce Joshannis nu a reacționat la fel când a fost clasat dosarul lui cu casele din Sibiu?

# nae din dealul feleacului date 5 martie 2021 17:13 -4

Corect,absoluti corect,D-na Jude Axinte;am avut si eu un coleg Axinte,inginer din Roznov-Neamt fiei tarina usoara,un om deosebit!Insa ce facem cind constatam nu numai mediocritatea magistratului(judele)care pronunta fara ratiune juridica multe dintre hotariri ,dar si criminalitatea (hotia)acestuia si care nu este sanctionata de nimeni pt.ca se spune ca independenta lui este cea care il determina sa motiveze tranzit hotaririle sale,acoperindu-i astfel coruptia,iar caile de atac sunt simple colaborari infractionale?Avem legi care nu sunt bune si judecati prin care nu se poate trai!Astept raspuns D-na Judecator/Vice la Trib.BT!

# Bogdan date 6 martie 2021 07:27 -2

Dar despre magistratii care, desi nu au voie, au facut greva cand a vrut parlamentul sa le diminueze pensiile nesimtite, ce parere o avea baba asta senila? Pe infractorii aia care au calcat legea in picioare de ce nu i-a pomenit in articol.....? Halal tara: nu sunteti mai breji ca politicienii!

# Alexandru date 9 martie 2021 23:36 +1

Doamna judecator ,tot respectul pentru functia pe care o aveti dar,unii colegii ai dvs. nu au respect fata de noi care mergem la jnstanta sa ne faca dreptate si dreptatea este de partea celor cu relatii ,nu generalizez dar nu sunteti corectii ,multa lume plinge din cauza unora care nu au ce cauta in justitie ,cum de altfel se intimpla la instantele din P. Neamt ,daca nu ai "relatii "nu ai nici dreptate /Se cunoaste care sunt acei judecatori / o parte au esit la pensie ,traiesc bine cat rau au facut/

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.04.2021 – Ionut Matei se face notar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva