21 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATOAREA ISI ACCEPTA PEDEAPSA – Fabiola Finta de la Judecatoria Sectorului 5 din Capitala va fi suspendata din functie pe o perioada de doua luni. Judecatoarea Fabiola Finta si-a retras recursul formulat la ICCJ impotriva hotararii CSM de sanctionare disciplinara pentru intarzieri in solutionarea cauzelor si redactarea hotararilor (Minuta)

Scris de: G.T. | pdf | print

9 October 2023 18:10
Vizualizari: 2775

Exista si judecatori care accepta sanctiunile disciplinare pe care le-au primit de la Sectia pentru judecatori a CSM (foto). Un asemenea caz este cel al judecatoarei Fabiola Finta de la Judecatoria Sectorului 5 din Capitala.Judecatoarea Fabiola a atacat cu recurs la Completul de 5 al Inaltei Curti in materie civila hotararea din 26 aprilie 2023 prin care Sectia pentru judecatori a CSM o sanctionase disciplinar cu suspendarea din functie pe o perioada de doua luni, pentru intarzieri in solutionarea cauzelor si redactarea hotararilor. Totusi, ICCJ nu a mai apucat sa se pronunte asupra recursului, intrucat luni, 9 octombrie 2023, Fabiola Finta a instiintat instanta ca renunta la actiune. Astfel, judecatoarea Fabiola Finta de la Judecatoria Sectorului 5 va ramane cu pedeapsa aplicata de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara, constand in suspendarea din functie pe o perioada de doua luni.


Iata minuta deciziei nr. 212/2023 pronuntata de Completul de 5 ICCJ (dosar 1764/1/2023 ):


Ia act de renuntarea recurentei Finta Fabiola Corina la judecata recursului declarat impotriva Hotararii nr. 5J din 26 aprilie 2023 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori in dosarul nr. 28/J/2022. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 9 octombrie 2023”.


Doua abateri disciplinare


Prin hotararea nr. 5J din 26 aprilie 2023, judecatoarea Fabiola Finta a fost sanctionata disciplinar de Sectia pentru judecatori a CSM, cu suspendarea din functie pe o perioada de doua luni, pentru comitere a doua abateri disciplinare. Este vorba despre “nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor“ (art. 99 lit. h) teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor) si “neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege” (art. 99 lit. r) teza I din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor).

In schimb, Sectia pentru judecatori a CSM a respins ca neintemeiata actiunea disciplinara exercitata de Inspectia Judiciara fata de judecatoarea Fabiola Corina Finta pentru o a treia abatere. Este vorba despre “exercitarea functiei cu grava neglijenta” (art. 99 lit. t) teza a II-a raportat la art. 99/1 alin. 2 din Legea 303/2004 privind statulul judecatorilor si procurorilor).


Prezentam minuta hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in meterie disciplinara (dosar 28/J/2022):


“Admite in parte actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Finta Fabiola Corina – judecator in cadrul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti. In baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica paratei Finta Fabiola Corina – judecator in cadrul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti sanctiunea disciplinara constand in 'suspendarea din functie pentru o perioada de 2 luni' pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. h) teza I si art.99 lit. r) teza I din acelasi act normativ.

Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratei Finta Fabiola Corina – judecator in cadrul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit. t) teza a II a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.


Acuzatiile Inspectiei Judiciare


In ceea ce priveste fondul dosarului disciplinar, Inspectia Judiciara a acuzat-o pe judecatoarea Finta ca a amanat de zece ori, timp de aproape jumatate de an, pronuntarea intr-un dosar. De asemenea, o alta acuzatie a privit amanarea pronuntarii peste termenul legal in 173 de dosare, precum, si intarzierea redactarii a peste patru sute de hotarari:

La data de 10 noiembrie 2022, Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de doamna FINTA FABIOLA CORINA, judecator in cadrul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti, pentru nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor, abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. h) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, neredactarea hotararilor judecatoresti din motive imputabile, in termenele prevazute de lege, abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. r) din Legea 303/2004 si exercitarea functiei cu grava neglijenta, abatere disciplinara prevazuta de art. 99 lit. t) din Legea 303/2004.

Inspectorii judiciari au constatat ca magistratul vizat a amanat de 10 ori, in perioada octombrie 2021-martie 2022, pronuntarea solutiei dosarului care a stat la baza sesizarii.

De asemenea, judecatorul a dispus amanarea pronuntarii peste termenul prevazut de dispozitiile legale intr-un numar de 173 de dosare si nu a respectat termenul legal de redactare intr-un numar de peste 400 de hotarari.

Situatia de fapt expusa arata ca magistratul vizat si-a constituit o procedura de lucru care a condus la temporizarea procedurilor judiciare, fapt ce indica un management defectuos in gestionarea lucrarilor”.

Comentarii

# el novice date 9 October 2023 20:02 0

sa vorbeasca cu madam cipariu ca o invata ea cum sa fenteze toate sanctiunile

# maxtor date 9 October 2023 22:51 -1

"a amanat de 10 ori, in perioada octombrie 2021-martie 2022, pronuntarea solutiei" - doar lipsa sedintelor publice si solemne in care SA PRONUNTZE o poate exonera, poate a asteptat pana dupa 8 martie 2022: un mic pas pt. o judecatoare(mica in grad), un mare salt pt. justitie.

# cetatean de moda veche date 10 October 2023 08:14 0

"Neindeplinirea atributiilor de serviciu" in urma "JUDECARII DISCIPLINARE?" O ATENTIONARE (AVAND IN VEDERE RESPONSABILITATEA NU NUMAI CIVICA, MORALA A PERSOANEI INVESTITA CU PUTERE DE DECIZIE). DACA ESTE FACUTA CU INTENTIE ESTE CAUZA PENALA. Avand in vedere gravitatea problemelor nesolutionate prin SENTINTA(DECIZIE) CAT SI NR. PERSOANELOR IMPLICATE , CARE ESTE LINIA DE DEMARCATIE INTRE CELE 2(DOUA) JUDECATI? SI CARE PRIMEAZA? CINE ESTE IN SLUJBA CUI , AVAND IN VEDERE EXISTENTA SI RATIUNEA EXISTENTEI TARII, POPORULUI SI NATIUNII?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.02.2024 – Verdicte in scandalul “Cum fac sex viitorii magistrati”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva