24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Judecatoarea Lidia Barac, secretar de stat MJ: „Un judecator nu poate solicita apararea reputatiei, iar CSM nu poate emite o hotarare de aparare a reputatiei in cazurile in care o hotarare judecatoreasca este motivata de o maniera care sfideaza bunul simt!”

Scris de: Adina A.STANCU - R.SAVALIUC | pdf | print

19 September 2011 16:23
Vizualizari: 12422

Moda cererilor de aparare a reputatiei de la CSM, pe care tot mai multi magistrati o adopta ori de cate ori presa, clasa politica sau alte persoane semnaleaza vreo anomalie din sistemul judiciar, tinde sa devina un fenomen care deranjeaza deja societatea civila. Cu atat mai mult cu cat in loc sa mearga mai bine, lucrurile din Justitie merg pe dos. Faptul ca CSM nu se limiteaza sa admita o cerere sau alta, ci ataca presa cu epitete „tendentios”, „rea-credinta” „nejustificat”, in timp ce pe de cealalta parte evita sa analizeze pe fond problemele juridice reclamate din spatiul public, indiferent cat de grave ar fi acestea, ridica semne mari de intrebare cu privire la intelesul termenului de reputatie in viziunea CSM. Pentru a dezbate aceasta problema, am realizat un interviu cu secretarul de stat din Ministerul Justitiei, judecatorul Lidia Barac (foto) care se arata ingrijorata la randul ei de fenomenul semnalat, in raport cu „perlele” din unele hotarari judecatoresti care afecteaza viata justitiabililor.


Doamna ministru, in ultima vreme la CSM se inregistreaza un val de cereri de aparare a reputatiei din partea magistratilor, imediat ce se scrie vreun articol sau cineva ia vreo pozitie publica cu privire la un fapt din Justitie. Ce inseamna reputatie in Justitie?

Reputatia este o calitate care se ataseaza persoanelor, fizice sau juridice, privite individual sau colectiv. In cadrul unor profesii, care reclama valente educationale, moralizatoare pentru societatea in care acestea sunt organizate, reputatia este o conditie de acces si mentinere in profesie. Daca ne referim la Justitie si magistrati, conditia bunei reputatii este una de tip legal, adica obligatorie, reglementata ca atare in legislatie, coduri deontologice, etice, regulamente interioare, etc. Caracterul legal al acestei cerinte se manifesta prin aceea ca absenta acestei calitati sau pierderea ei in exercitiul functiei atrage sanctiuni juridice, adica nu se rezuma la sanctiuni morale, precum oprobiul public, atras de orice tip de comportament social, contrar moralei sociale. Legea nr. 92/1992 privind organizarea judiciara continea norme exprese care conditionau intrarea in magistratura de cerinta bunei-reputatii a candidatului, pierderea reputatiei fiind reglementata ca un caz de incetare a functiei de magistrat. Din motive greu de explicat, in Legea nr. 303/2004, republicata, au fost abrogate dispozitiile legale care consacrau un caz de incetare a functiei de magistrat, anume, pierderea reputatiei. Proiectul de lege de completare si modificare a acestei legi, lansat de Ministerul Justitiei reintroduce acest caz de incetare a functiei, demers care se inscrie in firescul lucrurilor, caci pentru a fi magistrat trebuie sa detii, in egala masura, cele trei tipuri de competente: profesionale, morale, socio-umane. Actul de justitie savarsit de judecatori nu este un act in sine, el este elaborat tocmai pentru a fi inserat in tesutul social, care-l reclama. Este raspunsul pe care-l oferim societatii la intrebarile ridicate de un caz judiciar. De calitatea lui depinde ordinea juridica, ordinea sociala, care absoarbe, inclusiv, sau mai ales, valorile morale. In absenta acestor imperative stimulam haosul, dezordinea juridica si chiar ,,organizam” aceasta dezordine in detrimentul conservarii si promovarii ordinii juridice si binelui public. Acestea sunt valentele dreptului.

Cum explicati avalansa de hotarari ale Consiliului Superior al Magistraturii prin care se apara reputatia unor magistrati ori de cate ori societatea, prin reprezentantii ei, mai mult sau mai putin formali, reclama tocmai incalcarile unor valori juridice, valori morale de catre magistrati?

Intrebarea dumneavoastra ridica problema raportului dintre independenta judecatorului si manisfetarile acestuia in interiorul si in afara profesiei. Independenta in exercitiul functiei este reglementata constitutional si legal, exclusiv in spatiul Dreptului. Un comportament in afara Dreptului nu este protejat de lege si legiuitor. Apoi, independenta judecatorului nu este una absoluta. Actele savarsite de acesta sunt supuse cenzurii prin intermediul cailor de atac. Un alt tip de cenzura este reglementat de legiuitor, care sanctioneaza penal, contraventional, civil si disciplinar comportamentul magistratilor in exercitiul functiei judiciare sau in legatura cu acest exercitiu. Nu in ultimul rand, exista o cenzura organizata a societatii, a membrilor acesteia, a structurilor in care acestia se organizeaza la un moment dat. Presa, in sens larg, nu intamplator are rostul de ,,caine de paza al democratiei” intr-un stat democratic. O prima forma de manifestare a acestui control o reprezinta chiar dreptul de sesizare, de petitionare, reglementat constitutional si legal. Iata ca, exista structuri care reglementeaza, organizeaza controlul puterii judiciare, evident, in limite care raspund rolului acestor structuri in societate. Dar, revenind la intrebarea dumneavoastra directa, reputatia magistratilor trebuie si poate fi protejata, NU privilegiata, in cadrul procedurii reglementate de lege, decat in masura in care magistratul in cauza se manifesta pe terenul Dreptului. El nu poate solicita antrenarea unui aparat statal organizat in scopul de a-i asigura apararea reputatiei, in masura in care a parasit teritoriul Dreptului. Daca o face, in mod clar, abuzeaza de drepturile care-i sunt conferite de lege si care trebuie exercitate cu buna-credinta si in scopul pentru care acestea au fost recunoscute. Tocmai de aceea, legiuitorul a prevazut o procedura in cadrul careia reputatia magistratului poate si trebuie sa fie privilegiata. In cadrul acestei proceduri, Consiliul Superior al Magistraturii are ultimul cuvant.

Credeti ca aspectele de continut, de motivare ale unei hotarari judecatoresti pot scapa de critica publica, dat fiind ca hotararea este sfanta, astfel cum pare a se exprima CSM in ultimele hotarari, prin care a aparat reputatia unor magistrati?

Comportamentul unui magistrat din perspectiva prezentei cerintei bunei-reputatii, se masoara, atat in manifestarile sale pur profesionale, cat si in cele exterioare spatiului in care profeseaza, respectiv in spatiul public, ca cetatean roman. Prin urmare, exista suficiente elemente care ne pot ajuta sa tragem o concluzie in legatura cu reputatia unui magistrat. Evident ca, un judecator nu poate solicita apararea reputatiei si, cu atat mai mult, CSM nu poate emite o hotarare de aparare a reputatiei in cazurile in care, de exemplu o hotarare judecatoreasca este motivata de acest judecator de o maniera in care sfideaza bunul simt general, adica reguli morale elementare. Dumneavoastra, presa, ati exemplificat cazuri de ,,perle de rationalism juridic” in cuprinsul unor hotarari, care, cu adevarat, pun in discutie reputatia profesionala a magistratului in cauza. Observam ca, reputatia are mai multe forme de manifestare, iar una din ele este cea de pe terenul propriu-zis de aplicare a Dreptului, a legii. Cand in acest spatiu se constata ca exista erori savarsite de judecator, acesta nu mai poate beneficia de apararea reputatiei sale.

Este normal ca in ipoteza semnalata de presa, care aduce in discutie ignorarea expertizei ADN, intr-un caz de stabilire a paternitatii unui copil, intr-o procedura judiciara, CSM sa apere reputatia magistratilor care au pronuntat hotararea respectiva?

Fara a ma referi la cazul concret din care deriva intrebarea dumneavoastra, raspunsul este categoric NU, ori de cate ori am identifica intr-o hotarare judecatoreasca o asertiune de tipul ,,este adevarat ca expertiza ADN releva ca nu paratul in cauza este tatal copilului, insa acesta nu a facut dovada ca reclamanta a intretinut relatii intime cu alti barbati, in perioada de conceptie a copilului”. Nu stiu daca aceasta este motivarea reala in cazul dat, dar in prezenta unei motivari de tipul aratat, evident ca, suntem in prezenta sfidarii unei valori sociale majore – statutul legal – starea civica reala – a persoanei, fapt ce justifica o reactie publica. Intr-un astfel de caz, nu numai ca se ignora regimul probator, presupus in astfel de cauze, forta probatorie a mijloacele de probe pertinente procesului, fara putinta de tagada, dar se nesocoteste flagrant interesul societatii, al statului, in legatura cu statutul civil real al persoanei. Nu mai punem in discutie interesul superior al copilului, sustinut de stat si care vizeaza starea civila reala a persoanei. Daca la un astfel de caz, CSM a reactionat in felul aratat de dumneavoastra, evident ca s-a gresit profund, caci reputatia unui magistrat poate fi aparata exclusiv cand acesta se manisfeta pe terenul Dreptului, respectand principiile si valorile juridice si morale impuse chiar de scopul Dreptului. Aceeasi este situatia in cazul Hotararii CSM prin care s-a aparat reputatia magistratilor din Brasov, in conditiile in care Inspectia Judiciara a constatat ca durata procedurii judiciare in respectiva cauza nu a fost una rezonabila, iar petitionarul a reclamat chiar tergiversarea procedurii. A actiona astfel inseamna a sustrage justitia de la controlul social la care ea trebuie sa se supuna inevitabil si imperios si care exista, independent de hotararea CSM. In egala masura, procedeul acesta tinde sa anuleze dreptul de petitionare al oricarui cetatean, prevazut in Constitutie. Retoric intrebam: Daca presa ar reclama durata procedurii in cazul Tyssen (de peste 29 de ani), Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui sa emita hotarari de aparare a reputatiei judecatorilor care au instrumentat cauza, doar pentru ca presa nu este parte in proces si, deci, nu ar avea drept de sesizare?! Nu putem fixa bariere drepturilor fundamentale prevazute in Constitutia tarii, in favoarea cetatenilor sai, chiar daca ne numim Consiliul Superior al Magistraturii. In plus, petitia in discutie a fost adresata administratiei instantei, nu judecatorilor din complet, iar, potrivit legii, presedintele instantei are atributii precise vizand controlul activitatii, pentru a sustine calitatea de serviciu public al justitiei. Durata procedurii reprezinta un parametru fundamental de masurare a valentelor de serviciu public ale justitiei.

Am sesizat in nenumarate randuri ca CSM face abuz de admiteri de cereri de aparare a reputatiei, facand procese de intentie jurnalistilor. Cu toate acestea, CSM continua politica sa de a ataca presa, folosindu-se de aceste cereri. Ce este de facut?

Justitia trebuie sa se maturizeze din interior, la fel si CSM. Altfel, ,,implozia prin explozie” este iminenta in cadrul sistemului judiciar roman.

 

Comentarii

# Vasilica date 19 September 2011 17:55 +6

Vasilica, asa cum spuneam esti retardat. Batranul latin spunea saracul "Mater certa pater incertus". Vai de tine, mai treci pe la scoala.

# magistrat pensionat date 19 September 2011 19:23 +7

Bravo doamna Barac, sunteti printre putinii din sistem care au curajul sa spuna ca s-antrecut orice masura cu aceste aparari ale reputatiei. Toate caprele raioase din magistratura, deconspirate ca au batjocorit legea, dau fuga sa-si repereze onoare. Ce onoare cand dau hotarari de rasu-plansu. Ar trebui sa-si vada lungul nasului, iara CSM a devenit o latrina

# Reputatio in integrum date 19 September 2011 22:21 +5

Doamna Lidia Barac, va rog sa modificati legea, astfel incat celui care nu i se apara buna reputatie la CSM sa fie eliminat din Magistratura pentru lipsa unei conditii esentiale pentru a detine calitatea de judecator sau procuror ( buna reputatie.) Ce-a ajuns Magistratura, o clasa de copii plangaciosi care dau fuga la dom profesor Ceseme ca le-a dat presa cu carioca pe cate o hotarare cretina? Da nu le e rusine la cate casari, achitari, returnari de dosare au la activ? Acolo nu li se mai clatina reputatia? Cata mai nesimtirea!!!

# Rusine date 19 September 2011 19:35 +10

Cum se spune corect? Cei trei muschetari sau TRIADA? Cei trei betivani ar trebui sa isi vada lungul nasului si sa renunte sa mai tina coada pe sus cu etica. De ce dracu nu sunt revocati mai repede sa scapam de bube?

# Rica date 19 September 2011 19:50 +9

Parvenitii astia din CSM au ajuns sa se p...e pe Inspectie, dau hotararile cum vor ei, ce lege, ce reputatie la betivanii astia, chiar ma-ntreb pe ce apara astia reputatiile, pe damigene de vin? ca pe lege de nici o culoare... Magistratii seriosi din tara asta deplang ce a devenit azi CSM, toti neavenitii ies cu reputatia imaculata, dar sistemul devine mai necredibil pe zi ce trece. Nu credeam s-o zic vreodata, dar transmit felicitarile mele doamnei Barac, pentru pozitia ferma luata, cred ca era mai bine daca era aleasa dansa in CSM

# Reputila date 19 September 2011 20:48 -3

Reputatia ta, dna Barac cum o ss ti-o aperi cand vei fi audiata la Comisia de disciplina a Camerei Deputatilor ca ii tii pe cei din Consiliul de mediere in brate si ai dat puncte de vedere instantei favorabile lor, stiind ca au incalcat legea? Sa te vedem atunci pe unde scoti camasa

# Vasil Ica date 19 September 2011 21:21 +8

Vasilica, iar ti ai facut curaj cu un pahar?

# Sulico date 19 September 2011 22:06 +10

VaSulico, iar stai noapte pe net ca sa dai minusuri la comentarii negative? Horatius, mai da-i un pahar si trimite-l pe necopt la culcare ca face urat in societate.

# one more drink... date 19 September 2011 23:56 +7

Acesta face urat in societate oricum. Nu e nevoie sa ii dai de baut, bolile de care sufera sunt suficiente sa il faca sa mai slabeasca un kilogram din cele 20-25 de le mai are. Insa si Baraca...e de coma...Sa-ti faci cosite la 30 de ani, sa vrei sa vezi numai reputatii imaculate sau nu cand dumneata la varsta asta...practic si teoretic nu mai poti chiar nimic...e de coma. Si cu fostul ei sot pe care i l-a sutit o colega (de fapt nu i l-a sutit,a fugit acela mancand pamantul si intelegem cred de ce) pe care a reclamat-o la conduceri ca are relatii "incompatibile" cu ideea de casatorie, cand inca tot doamna ii era nevasta cum ramane?Ah, da, s-a prescris. A devenit integra si doamna, dupa modelul muschetarilor. Cred ca in curand ne vor creste tuturor aripi de sfinti...Cazuti in ridicol...

# ion date 22 September 2011 19:54 0

Sa-ti faci cosite la 30 de ani, sa vrei sa vezi numai reputatii imaculate sau nu cand dumneata la varsta asta...practic si teoretic nu mai poti chiar nimic...e de coma. crezi?

# PATER FAMILIAS date 20 September 2011 00:14 +6

una peste alta...radem, glumim, f....m, platim!!! pai ceea ce nu a precizat judecatoarea in motivarea sentintei ce avea ca obiect stabilirea paternitatii- era simplul fapt ca pronunta acea hotarare ca "ASA VREAU IO"!!!

# reputatie date 20 September 2011 00:49 +5

Pe mine, chestia aceasta cu apararea asta a reputatiilor ma amuza la culme. Asta doar ca sa nu ma apuce plansul si sa vad cati inocenti sunt in profesia noastra care fug la CSM si cu asta se cred curatati ca la Nufarul. Tampenia aceasta cu apararea reputatiei, si o spun ca judecator, ar trebui abrogata. Da de lucru in plus inspectiei, care este oricum sufocata de chestiuni reale, nu de cumparat Ariel si ne penibilizeaza ca si corp profesional. Pai suntem magistrati sau ce suntem? La orice scrie presa, nu ne asumam curajul unei hotarari, responsabilitatea unei decizii, opiniile exprimate public sau am ramas niste prunci care se arunca sub fusta mamei? Acesta e rolul presei, sa scrie. Asa cum rostul doamnei "ministru" Barac era printre dosare, in instanta ei, nu sa isi traiasca tineretea fara batranete spre senectute dusa (trebuie sa iti accepti si varsta biologica) ca cineva sa ii spuna frumos doamna ministru si sa explice chestii care cad perfect pe tendinta unei publicatii jurnalistice (nu rea, altfel) care alteori a trantit-o de pamant...Nu e ea in masura sa explice cum e cu moralitatea si integritatea, dar nah, nu e prima ei trasnaie. Dar poate o intrebati de unde are silicoanele din buze. Sa-i recomand sotiei mele sa nu cumva sa apeleze la aceeasi clinica...Daca o apuca vreo criza sistemica, nu de alta.

# Botomei Vasile date 20 September 2011 08:21 -6

Foarte bine doamna! Cel mai bine ar fi ca inspectia judiciara sa treaca in subordinea institutiei Avocatul Poporului.

# ion date 22 September 2011 19:56 -1

io zic ca a lu base.

# eu date 23 September 2011 17:25 +1

asta vorbeste de reputatie, asta cu buzele siliconate, care s-a vandut pe cativa lei lui predoiu si compania, asta pe care a parasit-o sotul de poama buna ce era!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva